Vijesti i zbivanja

Petak, 08.09.2017.

SSZSSH od ministra Kujundžića traži rješavanje problema reprezentativnosti sindikata u zdravstvu

(SSZSSH) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je od ministra zdravstva Milana Kujundžića rješavanje krucijalnog problema koji opterećuje socijalni dijalog u djelatnosti zdravstva - pitanje reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata.

Predsjednik SSZSSH Stjepan Toplonjak u dopisu ministru Kujundžiću upozorava kako bi za pregovore, ali i za ugled zdravstvene struke i sustava u cjelini bilo bolje da se i liječnički sindikat nalazi za pregovaračkim stolom te dodaje kako bi se time izbjegli zlonamjerni komentari kako će u ime doktora pregovarati sindikati "spremaćica i sestara".

Dopis SSZSSH ministru zdravstva u PDF formatu

Ispis 


Srijeda, 06.09.2017.

„Od mjere do barijere - Mladi vrijede više" - PROSVJED za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima, 15. rujna 2017. u 17.30, Trg sv. Marka, Zagreb

URED PREDSJEDNIŠTVA
Broj: 01-194/17
Zagreb, 5. rujna 2017.

UDRUŽENIM SINDIKATIMA U SSSH

„Od mjere do barijere - Mladi vrijede više" - PROSVJED za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima, 15. rujna 2017. u 17.30, Trg sv. Marka, Zagreb

 

Poštovane kolegice i kolege,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske je, zajedno s Maticom hrvatskih sindikata i Mrežom mladih Hrvatske, pokrenuo inicijativu „Vrijedim više" kako bi upozorio na loš položaj mladih i sve veći nesklad između troškova života i uvjeta koje mladi imaju na tržištu rada. Kroz inicijativu se zalažemo za mijenjanje politika koje utječu na zapošljavanje i uvjete rada mladih, pri čemu trenutnim prioritetom smatramo ukidanje mjere stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (SOR) i vraćanje pripravništva.

SSSH smatra kako je SOR loše zamišljena i loše provedena mjera koja je obezvrijedila rad i dostojanstvo mladih ljudi, a ujedno stvorila i ozbiljne poremećaje na tržištu rada. Za velik dio mladih u Hrvatskoj jedini način ulaska u svijet rada je raditi godinu dana bez radnog odnosa i svih radnih prava, a uz naknadu u visini minimalne plaće. Takva politika snizila je cijenu rada i onih mladih koji su lako zapošljivi, a istovremeno je destimulirala otvaranje stalnih radnih mjesta i na taj način ugrozila sve koji traže posao. Uspostavljanje sustava u kojem država, gotovo bez ikakvih kriterija, kontrole i obaveza, poslodavcima daje besplatnu radnu snagu, ozbiljno narušava ravnotežu u odnosima radnika i poslodavaca, te izravno ugrožava ostvarivanje našeg ključnog cilja - osiguranja kvalitetnih, stabilnih i dobro plaćenih radnih mjesta u Hrvatskoj.

Stoga SSSH kao dio inicijative Vrijedim više organizira prosvjed pod nazivom „Od mjere do barijere - mladi vrijede više" - prosvjed za vraćanje dostojanstva i perspektive mladima, koji će se održati 15. rujna 2017. u Zagrebu, na Trgu sv. Marka.
Ključni zahtjev prosvjeda bit će ukidanje SOR-a i vraćanje pripravništva.

Uz ovaj dopis dostavljamo vam plakat i letak koji detaljnije objašnjavaju Inicijativu, razloge prosvjeda i njegove zahtjeve.

Molim vas da ovaj dopis proslijedite svojim članovima i članicama, a posebno mladima kako bismo u što većem broju upozorili na loš položaj mladih. Poručimo zajedno kako mladi vrijede više.
Više informacija o inicijativi možete pronaći na internetskoj stranici SSSH: http://www.sssh.hr/hr/kampanje
http://www.sssh.hr/hr/vise/nacionalne-aktivnosti-72/mlade-radnice-i-radnici-porucuju-vrijedimo-vise-od-osposobljavanja-na-minimalcu-2845
kao i na Facebooku: https://www.facebook.com/vrijedimvise/

Uz sindikalni pozdrav, Zajedno smo jači
Predsjednik Mladen Novosel

Ispis 


Ponedjeljak, 04.09.2017.

O koncesijama u zdravstvu iz emisije Aktualno u 17 Hrvatskoga radia

Ispis 


Četvrtak, 31.08.2017.

Vlada donijela odluke o povećanju osnovice u javnim službama i pokretanju postupka pregovora o sklapanju TKU

(SSZSSH) Vlada Republike Hrvatske na danas održanoj sjednici donijela je odluke o visini osnovice za obraćun plaće u javnim službama i o pokretnju postupka pregovora o sklapanju Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske.

Govoreći o odluci Vlade o osnovici, premijer Andrej Plenković izjavio je: "Šaljem poruku svim zaposlenicima u javnim službama, učiteljima, medicinskim sestrama i drugima, dižemo im osnovicu plaće za 2 posto.
Vlada je u proračunu predvidjela ta sredstva, oko 150 milijuna kuna.
Djelatnici državnih i javnih službi imat će jednaki tretman, nema diskriminacije.
Pritom podsjećam da smo isplatili i božićnicu i regres, iako nije bilo predviđeno".

Odluka o visini osnovice za obraćun plaće u javnim službama

Odluka o pokretanju postupka pregovora o sklapanju Temeljnoga kolektivnoga ugovora za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkoga odbora Vlade Republike Hrvatske

Ispis 


Srijeda, 30.08.2017.

Tematska sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Hrvatskog sabora „Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe"

(SSZSSH) Dana 29. kolovoza 2017. godine u zgradi Hrvatskog Sabora održana je 19. sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na temu „Diskriminira li Vlada Republike Hrvatske javne službe".
Gordan Maras, predsjednik Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo poslao je poruku Vladi RH da je na sjednici koja će se održati u četvrtak 31. kolovoza 2017.g., potrebno ispraviti nepravdu nanesenu zaposlenicima javnih službi vezanu uz pitanje donošenja Odluke o 2%, jer za to novaca ima.
Sindikati javnih službi naglasili su kako povećanje osnovice za plaće u javnim službama za 2% može riješiti samo Vlada Republike Hrvatske na način da Odlukom izjednači osnovicu državnih i javnih službi. Ukoliko do izjednačavanja osnovica ne dođe sindikati javnih službi će iskoristiti sva zakonom dozvoljena sredstva kako bi ostvarili svoja prava.
Na sjednici su sudjelovali predstavnici svih sindikata javnih službi, ali i predstavnici nadležnih ministarstava.
Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Stjepan Topolnjak, u svom izlaganju naglasio je da Vlada RH itekako diskriminira zaposlene u javnim službama, zabranom zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, povećanjem povlaštenih mirovina, kupujući avione, najavom povećanja plaće diplomatima. ....
Također je naglasio da je neprimjereno i za SSZSSH neprihvatljivo ponašanje Vlade i premijera koji obmanjuje javnost da su i javne službe imale priliku ispregovarati povećanje plaće kao i državni službenici, ne želeći priznati da se u tijeku pregovora od nas tražilo da zaboravimo da su zaposleni u javnim službama potpisanim Sporazumom koji obvezuje Vladu RH, pravo na povećanje osnovice stekli već krajem 2015. godine odnosno od 01. siječnja 2016. Tražili su od nas da se odreknemo tog Sporazuma.
Na izjavu Karoline Ivanković, pomoćnice Ministra rada i mirovinskog sustava, da sindikati ne trebaju prijetiti akcijama, sindikati javnih službi složili su se kako takav postupak nije nikakva ucjena već legitimno sredstvo za ostvarivanje njihovih prava.
Pomoćnik Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Josip Masnić u završnom izlaganju napomenuo je kako još uvijek nije donesena Odluka Vlade RH o povećanju ili ne povećanju osnovice plaće za 2% za službenike i namještenike u javnim službama, te time ostaje otvoren prostor da se takva odluka ipak i donese.

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije

Srijeda, 21.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi postigli dogovor

(HRT, 21. prosinca 2016.) U Ministarstvu rada nakon više od tri sata završeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o mogućnostima realizacije sporazuma iz 2009. o rastu osnovica plaća za 6 posto - slijedom rasta BDP-a. Konačno je postignut dogovor.

U ovom trenutku ne mogu vam parafrazirati sve članke tog ugovora, rekao je Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša i otkrio da ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine.

Opširnije

Četvrtak, 03.11.2016.

Javni dug na godišnjoj razini pao 1,6 posto

(HRT, 3. studenoga 2016.) Javni dug opće države u srpnju je iznosio 288,9 milijardi kuna, što je pad za 4,6 milijardi kuna ili za 1,6 posto prema srpnju lani, pa je pad javnog duga na godišnjoj razini nastavljen četvrti mjesec zaredom, izvijestili su analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

I dok je na godišnjoj razini javni dug pao, na mjesečnoj je razini povećan za 3,2 milijarde kuna, navodi se u osvrtu analitičara HGK na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)