Vijesti i zbivanja

Utorak, 21.04.2009.

Obavijest o provedbi referenduma o štrajku

 

Sindikalnim povjerenicima
- svima –


    Poštovana kolegice/kolega,


    Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske temeljem odluke Republičkog odbora i Koordinacije sindikata u javnim službama provodi zajedno s ostalim sindikatima potpisnicima TKU-a pripreme za najavu i organizaciju zajedničkog štrajka javnih službi.

Ispis  Opširnije


Ponedjeljak, 20.04.2009.

S povjerenicima o mogućem štrajku

Zagreb 20. travnja 2009. - Sindikati javnih službi, pregovarači i potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora, među kojima je i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, udružen u SSSH, od sutra organiziraju sastanke s povjerenicima sindikata javnih službi. Predstavnici sindikata, među kojima je i Spomenka Avberšek, predsjednica SSZSSH, informirat će povjerenike o planovima sindikata, što sindikati traže i zašto sindikalni pritisak ima smisla, iako su plaće već smanjene, te kako operativno provesti referendum i mobilizirati članstvo.

Ispis  Opširnije


Subota, 18.04.2009.

Prosvjedni skupovi sindikata javnih službi od 21. do 24. travnja

ZAGREB, 17. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi idućeg će tjedna, od 21. do 24. travnja, održati prosvjedne skupove u najvećim hrvatskim gradovima kao dio priprema za štrajk koji su najavili u tjednu prije lokalnih izbora, između 11. i 15. svibnja.

Prosvjedni skupovi održat će se 21. travnja u Osijeku na Ekonomskom fakultetu, 22. travnja u Rijeci u hotelu Neboder, 23. travnja u Zagrebu u Studentskom centru, te 24. travnja u Splitu na Fakultetu elektrotehnike.

Na skupovima će sudjelovati povjerenici i članovi sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi koji okupljaju oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama, najavljuju sindikalci.

Ispis  Opširnije


Četvrtak, 16.04.2009.

Pripreme za štrajk!?

Zagreb, 16. travnja 2009.- Republički odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske na današnjoj je sjednici usvojio hodogram sindikalnih akcija javnih službi nakon donošenja Zakona o osnovici za plaće u javnim službama, vezano uz neispunjenje zahtjeva sindikata o postignuću cijene rada nakon izlaska iz recesije i krize .Također je i dogovorena realizacija sindikalnih akcija.

Ispis  Opširnije


Srijeda, 15.04.2009.

Priopćenje MHS: Plaće u gospodarstvu i dalje rastu!

  • PODACI O PLAĆAMA POBIJAJU SVE DOSADAŠNJE PROGNOZE!
  • PODACI POTVRĐUJU RAZMJERE NEMORALNOG  UDARA NA STANDARD OKO 800 TISUĆA GRAĐANA OVE ZEMLJE
  • POSLJEDICE PO GRAĐANE KOJI KORISTE JAVNE SLUŽBE BIT ĆE ŠOKANTNE
  • NETKO MORA ODGOVARATI ZA LAŽI I POGREŠNE PROGNOZE NA TEMELJU KOJIH JE OBMANUO JAVNOST I POVRIJEDIO MATERIJALNO I MORALNO 250 TISUĆA ZAPOSLENIKA. 

Tijekom pregovora sindikata i Vlade RH, na sastancima Ekonomskog vijeća te u mnogim medijskim napisima, predstavnici Vlade, poznati ekonomisti i komentatori prognozirali su da plaće u gospodarstvu neće rasti zbog krize. Štoviše, pored rasta nezaposlenosti, pada BDP-a te slabog punjenja Proračuna najavljivan je i pad plaća u cijeloj zemlji. To je bio ključni argument zašto se inzistiralo na nužnosti smanjenja plaća zaposlenicima koji za svoj rad plaću primaju na Državnom proračunu.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)