Vijesti i zbivanja

Utorak, 30.01.2018.

Sindikat upozorio: 'Neplaćanje prekovremenog rada nije samo problem liječnika nego i ostalih koje Kujundžić zanemaruje'

ZAŠTITA RADNIČKIH PRAVA

Sindikat navodi da je u zadnjih godinu dana bio prisiljen pokrenuti brojne tužbe zbog nezainteresiranosti ili nesposobnosti ministra zdravstva da u sustav uvede zakonitost i red

(VIJESTI.hr) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upozorio je u utorak da neplaćanje prekovremenog rada nije samo problem liječnika, nego i medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, zbog čega je sindikat bio prisiljen pokrenuti i financirati brojne tužbe svojih članova.

"Ministar zdravstva Milan Kujundžić gura pod tepih činjenicu da liječnici, iako su nositelji najvećeg dijela zdravstvene djelatnosti, nisu jedini koji imaju problem neplaćanja prekovremenog rada sukladno propisima", ističe u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

To je problem i medicinskih sestara i ostalih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika, poput spremačica u bolnicama. No, kako zahtjevi za isplatu razlike neisplaćenih dodataka na plaću za prekovremeni rad spremačica i ostalih djelatnika srednje i više stručne spreme nisu toliko visoki kao liječnički, Kujundžić ih zanemaruje, tvrdi sindikat.

S obzirom da je pitanje plaćanja prekovremenog rada stvar zaštite radničkih prava, sindikat traži da Kujundžić pozove na sastanak reprezentativne sindikate zdravstva i Hrvatski liječnički sindikat, kako bi zajednički pokušali riješiti spor. U protivnom neka bude spreman preuzeti odgovornost za troškove koji će proizaći iz sudskih tužbi.

U sindikatu smatraju da Kujundžić, pritisnut visinom zahtjeva za isplatu prekovremenog rada liječnika, prozivanjem Ministarstva pravosuđa zbog neujednačenosti sudske prakse i konzultirajući se samo s predstavnicima liječnika, ponovo selektivno pristupa rješavanju problema.

Sindikat u priopćenju navodi da je u zadnjih godinu dana bio prisiljen pokrenuti brojne tužbe zbog nezainteresiranosti ili nesposobnosti ministra zdravstva da u sustav uvede zakonitost i red.

Ispis 


Ponedjeljak, 29.01.2018.

Bez novog Kolektivnog ugovora za zdravstvo jer se traži način kako u pregovore uključiti Hrvatski liječnički sindikat

LIJEČNICI BEZ SVOJIH PREDSTAVNIKA

(Direktno.hr) Kolektivni ugovor (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje istekao je još početkom prosinca prošle godine, trenutno je na snazi njegova produžena tromjesečna primjena, no kako pregovori o novom KU-u još nisu počeli neslužbeno se doznaje da bi dosadašnji KU mogao biti produljen za još šest do devet mjeseci.

Nedavno je na problem kašnjenja kolektivnih pregovora, kojima bi se utvrdila nova materijalna prava za 74.000 zaposlenih u zdravstvenom sustavu, upozorio Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske optuživši ministra zdravstva Milana Kujundžića da svjesno ignorira sindikate i krši pravne propise.

Podsjećaju da je ministar još u listopadu trebao pokrenuti postupak imenovanja Vladina pregovaračkog odbora i otvoriti kolektive pregovore, te poduzeti pravne korake kako bi se hrvatskim liječnicima omogućilo sudjelovanje u pregovorima.

Naime, prema Zakonu o reprezentativnosti, u pregovorima mogu sudjelovati Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara, ali ne i Hrvatski liječnički sindikat (HLS), koji nema dovoljno članova.

Prema onome što se neslužbeno može doznati, upravo je traženje rješenja za uključivanje u pregovore HLS-a razlog zašto kolektivno pregovaranje još nije počelo.

Neslužbeno, Vlada bi trebala imenovati Pregovarački odbor na idućoj sjednici te potom pokušati s reprezentativnim sindikatima dogovoriti daljnje produljenje pravnih pravila iz dosadašnjeg KU za šest do devet mjeseci.

Time bi se dobilo potrebno vrijeme za izmjene Zakona o reprezentativnosti, kojima bi se omogućilo svim sindikatima javnih službi koji ispunjavanju uvjete da mogu sudjelovati u pregovorima o Temeljnom kolektivnog ugovoru (TKU) i o granskim KU-ima po djelatnostima, pa bi to bio način da i HLS ravnopravno sudjeluje u pregovorima.

Iako o tome nemaju službenih informacija, iz sva tri sindikata poručuju da su spremni podržati takvo rješenje. Slažu se da liječnicima treba omogućiti izravno pregovaranje o njihovim pravima, jer su nositelji zdravstvene djelatnosti, ali i kako se ne bi ponovile optužbe da o statusu liječnika pregovaraju "sindikati spremačica i medicinskih sestara".

Ispis 


Ponedjeljak, 29.01.2018.

Odgovor Ministarstva zdravstva o početku pregovora u zdravstvu

NAPOMENA: Iako je dopis Ministarstva zdravstva datiran s 14. prosinca 2017. godine, SSZSSH ga je zaprimio tek 23. siječnja ove godine...

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Petak, 19.01.2018.

Sindikat: Vlada ignorira 74 tisuće zaposlenih u zdravstvu, nemamo Kolektivni ugovor

(Index.hr) SAMOSTALNI sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upozorio je danas kako vlada, unatoč svim zakonskim rokovima i preuzetim obvezama, nije na sjednici jučer odredila Pregovarački odbor za Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, iako ju je sindikat višekratno podsjećao i upozoravao na preuzete obveze.

"Što se to događa u odnosu vlade prema zdravstvu i 74.000 zaposlenih u sustavu zdravstva? Je li to korištenje političke moći vladajućih prema sindikatima uopće, ili ignoriranje samo reprezentativnih sindikata u sustavu zdravstva?" pita su u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Kolektivni ugovor istekao 2. prosinca

Tražimo od vlade zaštitu zaposlenih, pa pitamo premijera Andreja Plenkovića i ministra zdravstva Milana Kujundžića što žele poručiti takvim ponašanjem prema zaposlenima u zdravstvenom sustavu, kaže se u priopćenju.

Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja istekao je 2. prosinca, a trenutno je na snazi tromjesečna produljena primjena pravnih pravila.

Priopćenje SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Srijeda, 10.01.2018.

Samostalni sindikat zdravstva traži početak granskih kolektivnih pregovora

(HINA) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske uputio je u srijedu pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga je upozorio da ministar zdravstva Milan Kujundžić već mjesecima ignorira zahtjeve sindikata i krši zakonske propise, te zatražio da napokon počnu pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za 75.000 djelatnika u zdravstvu.

Uz optužbu da Kujundžić ignorira sindikate, sindikat ističe da je svjesno kršeći zakonske propise i obveze, koje je u ime Vlade preuzeo, doveo 75.000 zaposlenih u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja u položaj pravne nesigurnosti bez potrebe i valjanog obrazloženja.

Sindikat podsjeća da je upozorio ministre zdravstva i rada da je 2. prosinca prestalo važenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, pa se na zaposlene u toj djelatnosti trenutno odnosi produžena primjena pravnih pravila isteklog kolektivnog ugovora.

"Obveza početka pregovaranja nastala je već u listopadu, kada je ministar trebao pokrenuti postupak imenovanja Vladina pregovaračkog odbora i otvoriti kolektive pregovore, ali i poduzeti pravno relevantne korake kako bi osigurali i hrvatskim liječnicima sudjelovanje u kolektivnim pregovorima za djelatnost zdravstva. Međutim, rezultata za sada nema", stoji u pismu.

"Zar Vlada kao poslodavac nema nikakvu odgovornost prema svojim zaposlenicima? Zar Vi kao predsjednik Vlade nemate odgovornost i ingerencije poduzeti mjere prema ministrima u čijem resoru se ne poštuju preuzete obveze", pitaju sindikalci.

Zaposlenima u sustavu zdravstva dosta je lažnih obećanja dok svakoga dana odlaze kvalificirani i nezadovoljni doktori, sestre i fizioterapeuti, i dok postoji životno ugrožavajući nedostatak zaposlenih za koje već godinama tražimo da se ukine zabrana zapošljavanja, stoji u pismu.

Sindikat stoga očekuje od Vlade, kao i od države koja je najveći neplatiša usluga u zdravstvu, poštivanje preuzetih obveza i socijalni dijalog, te hitan početak kolektivnih pregovora.

Pismo SSZSSH upućeno predsjedniku Vlade

Ispis 


Vezane vijesti

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)