Vijesti i zbivanja

Srijeda, 30.08.2017.

SLOBODNA DALMACIJA o liječničkim koncesijama

...za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Utorak, 29.08.2017.

Prenosimo iz medija

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Ponedjeljak, 28.08.2017.

Sindikat Kujundžiću: Ambulante nisu djedovina liječnika, zdravstvo je javna služba

(Index.hr) POVODOM najava o ukidanju koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) upitao je ministra zdravstva Milana Kujundžića od kada je u Hrvatskoj zdravstvena zaštita izgubila status djelatnosti koja se obavlja kao javna služba, pa će doktori moći raditi koliko žele, zaraditi koliko žele, naslijediti ordinacije i prodavati ih onom tko ponudi najviše.

"U kojem to sustavu EU, gdje država (lokalna uprava, osnivači) gradi domove zdravlja, oprema ordinacije, a onda, da bi zadovoljila apetite doktora medicine koji su svakim danom sve veći, ukidanjem zakonske norme, kojom još barem na papiru drži kontrolu nad zdravstvenim sustavom, uvodi mogućnost da doktori primarne zdravstvene zaštite 'dobiju' ambulante u kojima rade u vlasništvo (kao da im je to djedovina), kako bi ih onda, kad im neće trebati mogli prodati najboljem ponuđaču jer samo tako ih se može motivirati za bolji rad", pita ministra Kujundžića u priopćenju predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak.

Najava paušalna i bez zakonske podloge

Pita ministra i zašto paušalno i bez pravne podloge to najavljuje budući da zakona, koji bi to uređivao, još nema te s kim je o tome postigao suglasnost.

"Zar smo svi mi prespavali privatizaciju na hrvatski način i njezine rezultate i uspješnice? Zna li ministar kako će za 10-20 godina izgledati dom zdravlja kada svaki doktor vlasnik svoje ordinacije bude mogao prodati ordinaciju kome bude htio", stoji u priopćenju SSZSSH.

Ispis 


Ponedjeljak, 28.08.2017.

Samostalni sindikat zdravstva protiv ukidanja koncesije u primarnoj zaštiti

PORUKA MINISTRU KUJUNDŽIĆU»U kojem to sustavu EU, gdje država (lokalna uprava, osnivači) gradi domove zdravlja, oprema ordinacije a onda, da bi zadovoljila apetite doktora medicine koji su svakim danom sve veći, ukidanjem zakonske norme kojom još barem na papiru drži kontrolu nad zdravstvenim sustavom, uvodi mogućnost da doktori primarne zdravstvene zaštite 'dobiju' ambulante u kojima rade u vlasništvo (kao da im je to djedovina), kako bi ih onda, kad im neće trebati mogli prodati najboljem ponuđaču, jer samo tako ih se može motivirati za bolji rad«, pita ministra Kujundžića u priopćenju predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak

(Novilist.hr) ZAGREB U povodu najava o ukidanju koncesija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) upitao u ponedjeljak ministra zdravstva Milana Kujundžića od kada je u Hrvatskoj zdravstvena zaštita izgubila status djelatnosti koja se obavlja kao javna služba, pa će doktori moći raditi koliko žele, zaraditi koliko žele, naslijediti ordinacije i prodavati ih onom tko ponudi najviše.

»U kojem to sustavu EU, gdje država (lokalna uprava, osnivači) gradi domove zdravlja, oprema ordinacije a onda, da bi zadovoljila apetite doktora medicine koji su svakim danom sve veći, ukidanjem zakonske norme kojom još barem na papiru drži kontrolu nad zdravstvenim sustavom, uvodi mogućnost da doktori primarne zdravstvene zaštite 'dobiju' ambulante u kojima rade u vlasništvo (kao da im je to djedovina), kako bi ih onda, kad im neće trebati mogli prodati najboljem ponuđaču, jer samo tako ih se može motivirati za bolji rad«, pita ministra Kujundžića u priopćenju predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak.

Pita ministra i zašto paušalno i bez pravne podloge to najavljuje budući da zakona koji bi to uređivao još nema te s kim je o tome postigao suglasnost.

»Zar smo svi mi prespavali privatizaciju na hrvatski način i njezine rezultate i uspješnice? Zna li ministar kako će za 10-20 godina izgledati dom zdravlja kada svaki doktor vlasnik svoje ordinacije bude mogao prodati ordinaciju kome bude htio«, stoji u priopćenju SSZSSH.

Priopćenje SSZSSH

Ispis 


Nedjelja, 27.08.2017.

Učitelji i liječnici prijete općim štrajkom: "Neka se vlast dozove pameti, vremena je sve manje"

JE LI UGROŽEN POČETAK NASTAVE?

Piše Ivana Ivanda


Uskoro bi moglo doći i do velikog prosvjeda učitelja i medicinara. Ozbiljno je to upozorenje sindikata koji putem interneta već prikupljaju potpise za peticiju. Njome traže od Vlade da, sukladno Zakonu, izjednači osnovicu plaće u javnim, s osnovicom plaće u državnim službama. U suprotnom, doći će do obustave rada u školama, bolnicama, na fakultetima i u ustanovama socijalne skrbi.

(DNEVNIK.hr) Iz minute u minutu raste broj potpisnika peticije. Cilj je samo jedan - da se osnovica plaće izjednači u državnim i javnim službama.

Iz sindikata Preporod, koji je sve pokrenuo, poručuju - riječ je o nepravdi.

"Jasno je da mi očekujemo, kroz našu peticiju, da se vlast dozove pameti. , da se na kraju nađe rješenje za ovaj problem, jedino što je vremena sve manje i manje", kaže predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić.

Prema podacima sindikata, učiteljica u Zagrebu s 30 godina radnog staža, koja je uz to i mentorica, ima plaću 6050 kuna. Ništa bolja slika nije ni u hrvatskim bolnicama. Medicinska sestra u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima plaću između 4 i 5 tisuća kuna. Sestra koja je na težim odjelima, s 24-satnim dežurstvima, radnim vikendima te blagdanima, jedva navuče 6500 kuna.

"Očekujemo od Vlade RH da na zadnjoj sjednici u kolovozu donose odluku o povećanju za 2 posto, kao što je napravila i za državne službenike", rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Riječ je o sektoru koji obuhvaća 180.000 zaposlenih, što je dovoljan broj da se poremeti rad u školama, bolnicama, na fakultetima i ustanovama socijalne skrbi.

Premijer Andrej Plenković je rekao kako će se idući tjedan nadležni ministri sastati oko tog pitanja u Vladi.

"Ono što je bilo ponuđeno državnim službenicima, sindikatima koji su to prihvatili, bilo je ponuđeno i javnim službama. Mislim da bi bilo dobro da su to prihvatili. Vlada je tu da i dalje razgovara o toj temi i pronađe rješenje", rekao je Plenković.

Prosvjedu će se priključiti i Sindikat socijalne skrbi, kojem kronično nedostaje radnika.

"Sa druge strane, plaće u sustavu su diskriminirajuće. Tome u prilog govori činjenica da socijalni radnik, kao nosioc djelatnosti, ima 19,2 % nižu plaću od socijalnog radnika u zdravstvu", istaknula je Jadranka Ivezić iz Sindikata socijalne skrbi.

A to znači da, recimo, socijalni radnik s 20 godina radnog staža ima 5800 kuna - to je prosjek plaće s dodacima. Maksimalno se ona penje do 6200 kuna ako je riječ o smjenskom radu.

Ovakvom politikom Vlade, poručuju sindikati, sustavno se devastira javna služba koja je servis građana.

Gosti u Dnevniku Nove TV bili su profesor Ljubomir Mitrović iz Elektrotehničke škole u Zagrebu i medicinska sestra Bernardica Pračić.

"Ja sam trenutno na godišnjem odmoru, ali službeni mobitel je uvijek uključen. Ja sam na stand byu, za "ne daj Bože" jer radim na Hitnom prijemu. Ja kao više sestra na hitnom prijemu, s 30 godina radnog iskustva i staža, iam izuzetno malu plaću. Dobijem 6500 kuna za rad u 3 smjene, hitnoj službi, uz dežurstva 12-24... Prekovremeni rad ako se i plati, on se dobro i oporezuje tako da se to na taj način niti ne osjeti. Prinuđeni smo raditi još i honorarno, izvan radnog vremena, tako da radim još i u privatnom dječjem vrtiću kao zdravstveni voditelj. Malo mi se primanja povećaju, ali na kraju moram još platiti porez državi. Razmišljam o odlasku iz Hrvatske, spremni smo na sve", ispričala je medicinska sestra Bernardica Pračić.

"Moj radni staž je 32 godine, od toga 26 u školi. Moja je plaća sada 6100 kuna. Isto imam dodatni posao. Subotom predajem na jednoj Akademiji. Kad sam bio mlađi supruga i ja smo razmišljali čak o odlasku u Australiju, međutim kako smo radili dodatne poslove, uspjeli smo djecu odgojiti. Oni sad više nisu s nama tako da nam je sad malo lakše. Oni su se zaposlili i imaju svoje, ali jedan sin mi je također otišao raditi van. Mi smo već godinama potplaćeni, nijedna Vlada nije imala sluha za prosvjetu", rekao je profesor Ljubomir Mitrović.

Ipak, ističu, da ponovno mogu birati opet bi izabrali isto zanimanje.

Pogledajte prilog Nove TV

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije

Srijeda, 21.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi postigli dogovor

(HRT, 21. prosinca 2016.) U Ministarstvu rada nakon više od tri sata završeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o mogućnostima realizacije sporazuma iz 2009. o rastu osnovica plaća za 6 posto - slijedom rasta BDP-a. Konačno je postignut dogovor.

U ovom trenutku ne mogu vam parafrazirati sve članke tog ugovora, rekao je Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša i otkrio da ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine.

Opširnije

Četvrtak, 03.11.2016.

Javni dug na godišnjoj razini pao 1,6 posto

(HRT, 3. studenoga 2016.) Javni dug opće države u srpnju je iznosio 288,9 milijardi kuna, što je pad za 4,6 milijardi kuna ili za 1,6 posto prema srpnju lani, pa je pad javnog duga na godišnjoj razini nastavljen četvrti mjesec zaredom, izvijestili su analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

I dok je na godišnjoj razini javni dug pao, na mjesečnoj je razini povećan za 3,2 milijarde kuna, navodi se u osvrtu analitičara HGK na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)