Vijesti i zbivanja

Srijeda, 31.12.2008.

Sindikati sačuvali čist obraz!

Obranjen  Sporazum iz 2006.

Zbog ustrajnosti u primjeni Sporazuma o osnovici za plaće, Spomenka Avberšek doživjela i vrijeđanja sindikalnih kolega

(SINDIKALNA AKCIJA) Sporazum o osnovici za plaće u javnim službama, što je potpisan 23. studenoga 2006. godine između sindikata javnih službi i Vlade RH, primjenjuje se i dalje. Sindikati su izborili 6 posto povećanja osnovice za 2009. godinu, koje će biti isplaćeno u siječnju 2009. s plaćom za prosinac 2008. godine. U tome ključna je bila uloga Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, udruženoga u SSSH, i njegove agilne predsjednice Spomenke Avberšek, koja je ujedno i potpredsjednica SSSH za javne službe. Taj je Sindikat jedini tražio dosljedno poštivanje i primjenu Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama. Na prvome sastanku sindikata potpisnika javnih i državnih službi (prvi put zajedno!), jedino je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi oštro zagovarao neodustajanje od 6 posto.

Ispis  Opširnije


Nedjelja, 21.12.2008.

SSZSSH

Vam želi sretan Božić i novu 2009. godinu!

Ispis 


Ponedjeljak, 15.12.2008.

SSZSSH i SDLSN prosvjeduju zbog Šukerovih objeda na račun sindikata

(SSZSSH/SDLSN, 15. prosinca 2008.) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske prosvjeduju zbog medijskih istupa ministra financija Ivana Šukera u kojima za proračunski deficit okrivljuje sindikate državnih i javnih službi i njihovo odbijanje Vladinog prijedloga o zamrzavanju plaća u 2009. godini.

Sindikati podsjećaju ministra Šukera kako je svugdje u svijetu, a tako bi trebalo biti i u Hrvatskoj, normalno da se ugovori između dviju strana poštuju, posebno ako je riječ o onima između socijalnih partnera.

Stoga inzistiranje sindikata da se poštuje sporazum o usklađivanju plaća zaposlenih u državnim i javnim službama s plaćama u gospodarstvu ne može i ne smije biti predmetom osude jednoga od socijalnih partnera.

Ispis  Opširnije


Srijeda, 10.12.2008.

Zdravstvo ostaje bez dvije milijarde kuna?

Ministri i njihov stručni tim ipak pronašli način za smanjenje deficita

Autor Deana Knežević

Foto: Hrvoje Jelavić

Upozorenja ekonomskih stručnjaka i poslodavaca o mogućim crnim scenarijima za iduću godinu čini se da ipak nisu bila uzaludna. U ponovnom češljanju proračuna, u kojem su ovaj put osim ministara sudjelovali i predstavnici Ekonomskog vijeća, pokazalo se da se neki od planiranih rashoda ipak mogu dodatno smanjiti, te da bi i deficit proračuna za 2009. godinu ipak mogao biti niži.

Planirani proračunski manjak, koji bi prema prvoj verziji proračuna iznosio 1,6 posto BDP-a, prema nekim optimističnim procjenama mogao bi se, na temelju ‘skrivenih rezervi' pretočenih u Vladine amandmane, spustiti i do 0,5 posto. No, o tome zasad još nema nikakve službene potvrde. Sve je još u fazi provjera i preračunavanja, ali uz silno nastojanje da se deficit smanji i da se država ne mora zadužiti za 4,3 milijarde kuna kako bi pokrila proračunsku potrošnju.

Ispis  Opširnije


Četvrtak, 04.12.2008.

Kosor i Šuker: rast plaća 6 posto, deficit proračuna 1,3 do 1,7 posto BDP-a

 

ZAGREB, 4. prosinca 2008. (Hina) - Premijeru Ivi Sanaderu i užem kabinetu Vlade predloženo je da se u idućoj godini poštuje sporazum po kojem će plaće u državnim i javnim službama rasti za 6 posto, a to znači i da deficit proračuna neće moći biti nula posto već se predviđa da će iznositi između 1,3 do 1,7 posto BDP-a, istaknuli su danas potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker.

Predložili smo premijeru i užem kabinetu da se poštuje sporazum o plaćama u idućoj godini i rastu mase plaća za 6 posto. To u ovom trenutku još nije konačna odluka, Vlada o tome još nije zauzela stav, kazala je Kosor na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)