Vijesti i zbivanja

Wednesday, 15.04.2009.

Priopćenje MHS: Plaće u gospodarstvu i dalje rastu!

  • PODACI O PLAĆAMA POBIJAJU SVE DOSADAŠNJE PROGNOZE!
  • PODACI POTVRĐUJU RAZMJERE NEMORALNOG  UDARA NA STANDARD OKO 800 TISUĆA GRAĐANA OVE ZEMLJE
  • POSLJEDICE PO GRAĐANE KOJI KORISTE JAVNE SLUŽBE BIT ĆE ŠOKANTNE
  • NETKO MORA ODGOVARATI ZA LAŽI I POGREŠNE PROGNOZE NA TEMELJU KOJIH JE OBMANUO JAVNOST I POVRIJEDIO MATERIJALNO I MORALNO 250 TISUĆA ZAPOSLENIKA. 

Tijekom pregovora sindikata i Vlade RH, na sastancima Ekonomskog vijeća te u mnogim medijskim napisima, predstavnici Vlade, poznati ekonomisti i komentatori prognozirali su da plaće u gospodarstvu neće rasti zbog krize. Štoviše, pored rasta nezaposlenosti, pada BDP-a te slabog punjenja Proračuna najavljivan je i pad plaća u cijeloj zemlji. To je bio ključni argument zašto se inzistiralo na nužnosti smanjenja plaća zaposlenicima koji za svoj rad plaću primaju na Državnom proračunu.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 08.04.2009.

Obavijest sindikalnim povjerenicima

Sindikalnim povjerenicima
- svima

Poštovani,

kao što smo vas već u prethodnom pismu obavijestili sindikati javnih službi nisu pristali na izmjenu Temeljnog kolektivnog ugovora i Sporazuma o osnovici iz 2006. godine, kojim osnovica raste po stopi od 6% (od 1. 1. 2007., 1.1. 2008 i 1.1. 2009. godine). Tražili smo da se prije snižavanja naših plaća preispitaju i ostale plaće kao i sve druge mogućnosti u državnom proračunu kako bi se ostvarila potrebna ušteda. Uz taj zahtjev tražili smo da,  ako se danas  zbog krize moramo odreći dijela naše plaće,  želimo odmah dogovoriti koncept kada i kako će nam se to vratiti kao i ciljanu cijenu rada. Još uvijek smo otvoreni za pregovore s Vladom o visini ciljane cijene rada kao i vremenskoj dinamici u kojoj će se ona ostvariti.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 08.04.2009.

Sindikati javnih službi najavljuju štrajk u tjednu prije lokalnih izbora

ZAGREB, 7. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi najavili su danas štrajk u svim javnim službama u tjednu prije lokalnih izbora, između 11. i 16. svibnja.

Čelnici sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, socijalne skrbi i kulture rekli su na konferenciji za novinare da planiraju jedinstveni, koordinirani i sinkronizirani štrajk svih zaposlenih u javnim službama, kao jednu u nizu akcija kojima se žele izboriti za pravednu cijenu rada.

Prije štrajka, o čijim pojedinostima zasad nisu željeli govoriti, provest će od 27. do 29. travnja referendum među članstvom koje, po njihovim tvrdnjama, okuplja oko 70 posto od 180.000 zaposlenih u javnim službama.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 08.04.2009.

Sindikati nisu pogriješili

(NOVI LIST) Koji rastrošni sindikati! Članstvu se režu plaće, a sindikati najavljuju industrijske akcije. Istovremeno kupuju zemljište od 5,6 tisuća četvornih metara na kojem planiraju izgraditi Sindikalni dom. Prestrašno. Otprilike tako izgledaju komentari investicijskog plana Nezavisnog sindikata znanosti, ali i učiteljskog sindikata, sindikata medicinskih sestara, socijalne skrbi i, vjerojatno, srednjoškolskih profesora. Redom, ključni sindikati Matice hrvatskih sindikata.

    Za Maticom se, iz gotovo dvadesetogodišnje »karijere« ne vuku neki sumnjivi repovi. I sad bi je izgradnja Sindikalnog doma, kao, trebala stajati glave. A zapravo, tih nekoliko velikih sindikata Matice, počevši od znanosti i visokog obrazovanja kao inicijatora cijele investicijske akcije, nisu ništa pogriješili. Ako nisu pitali članstvo u što i kako uložiti sindikalna sredstva, onda bi ih se moglo kritizirati. No, u osnovi je riječ o posve legalnoj i legitimnoj odluci.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 07.04.2009.

Referendum o štrajku od 4. do 6. svibnja 2009.

Sindikati javnih službi

Sindikati javnih službi koje čini 180 tisuća članova ne posustaju od organiziranja velikih prosvjeda u drugoj polovici svibnja. Nacional doznaje kako će od 21-25.travnja 2009. čelnici Sindikata javnih službi Vilim Ribić, Spomenka Avberšek i Ivica Babić obići će svoje članstvo u četiri najveća grada Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu kako bi ih upoznali sa svim sindikalnim aktivnostima i razlozima najave velikih prosvjeda koji se očekuju u drugoj polovici svibnja. Pored toga, Nacional doznaje kako će od 4-6. svibnja 2009. biti organiziran referendum među članstvom koji bi trebao pokazati volju zaposlenika u javnim službama za izlazak na ulice i prosvjede protiv vlade. Sve to ukazuje na činjenicu da bi se vlada mogla naći u velikim problemima pred početak turističke sezone i završetak školske godine.

"U demokraciji pad Vlade nije za zemlju nikakva katastrofa, osim za članove Vlade koja padne. Ne smatram nemogućim i pad Vlade u Hrvatskoj. Možda bi to otvorilo put velikoj koaliciji, što bi za ovakvu kriznu situaciju i zbog ulaska u Europsku uniju bilo puno bolje rješenje", izjavio je za Nacional potpredsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić komentirajući sve veće nezadovoljstvo hrvatskih građana vladinim mjerama u rješavanju gospodarske krize i oduzimanju prava zaposlenima u javnim službama.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)