Vijesti i zbivanja

Ponedjeljak, 16.03.2009.

Sindikati: Kresanje plaća osvećujemo na izborima

Sindikati neće pristati na zamrzavanje plaća u javnom sektoru, rečeno je danas na sastanku njihovih predstavnika s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

- Za nas to nije smrzavanje nego smanjenje plaća tih 230.000 ljudi, zaposlenika u zdravstvu, prosvjeti... Oni nisu teret ovog društva i uteg koji ne želi pomoći Hrvatskoj u recesiji. Mi se već godinama odričemo dijelova svojih plaća i tražimo da vlada ispoštuje ugovore koji su potpisali. Ako se vjerskim zajednicama isplaćuje 400 milijuna kuna jer je to ugovorena obaveza, onda tražimo da se poštuju i naši kolektivni ugovori - rekla je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH.

Ispis  Opširnije


Nedjelja, 15.03.2009.

Šuker zaprijetio: Možda neće biti novca za plaće

(JUTARNJI LIST) ZAGREB- Današnji sastanak sindikalnih čelnika s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom, te predstavnicima Ekonomskog vijeća, nije donio nikakvih rezultata. 

Predstavnici Vlade su, doznajemo, od sindikalnih čelnika tražili da odustanu od povećanja plaća za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama od šest posto, koliko je dogovoreno u Kolektivnom ugovoru, kao i da prihvate njihovo zamrzavanje na toj razini. Na taj bi se način u proračunu moglo uštedjeti 700 do 900 milijuna kuna. Sindikati su to, međutim, odbili, ukazujući da su uštede u proračunu moguće i na drugim stavkama.

Ispis  Opširnije


Ponedjeljak, 09.03.2009.

Jednima otpremnina, drugima biro rada

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI UPOZORIO NA GOLEM NESRAZMJER U ZBRINJAVANJU VIŠKA DJELATNIKA ŽUPANIJSKOG DOMA ZDRAVLJA

Neshvatljivo je da netko diže kredit od četiri milijuna kuna kako bi zbrinjavao ljude koji su već 2007. stekli pravo na starosnu mirovinu. Da se situacija tada drugačije postavila Dom zdravlja bi uštedio oko tri milijuna kuna, smatra Spomenka Avberšek

RIJEKA – Još prije dvije godine kad su u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije ukinuta određena radna mjesta, gotovo polovica od 30 ljudi, koji se danas spominju kao tehnološki višak i za koje je ova ustanova uz jamstvo Županije podignula kredit od 4 milijuna kuna, ispunjavao je uvjete za starosnu mirovinu. Prema podacima iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi 12 ljudi, od čega je samo jedna osoba nemedicinsko osoblje tada je imalo uvjete za starosnu mirovinu, no poslodavac ih je odlučio zadržati da bi sada kad su proglašeni viškom uz punu mirovinu dobili i otpremninu. S obzirom da je u većini slučajeva riječ o medicinskom osoblju, odnosno liječnicima i medicinskim sestrama za koje otpremnine iznose 340 tisuća i 220 tisuća kuna, gruba računica pokazuje da se 2007. godine Domu zdravlja moglo uštedjeti više od tri milijuna kuna, a raskošne otpremnine pojedinaca županijskog planskog gubitaša stavljaju u rang s Plivom. Zakonski gledano, ovakva je situacija čista, no s obzirom na činjenicu u kojoj županijski Dom zdravlja više od pet godina generira dug koji bi do kraja ove godine prema procjenama mogao iznositi čak 30 milijuna kuna, postavlja se pitanje zbog čega se uprava ove ustanove nije već tada odlučila na potez koji bi u postojećoj situaciji barem dijelom smanjio dugove.

Ispis  Opširnije


Srijeda, 04.03.2009.

Sindikati Vladi: Plaće službenika ne dirajte!

Oštra reakcija na najavljeno smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto

Desetpostotne uštede na plaćama dužnosnika minorna su sredstva, to je samo alibi za rezanje naših plaća. Neka srežu svoje plaće 50 posto pa ćemo im priznati žrtvu, poručio je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić
 

ZAGREB – Sindikati državnih i javnih službi shvatili su poruku predsjedništva HDZ-a koje je predložilo smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto. To je, smatraju sindikati, jasna poruka za 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama da i oni moraju pristati na rezanje plaća. No, sa sindikatima još nitko nije razgovarao, a oni su jučer redom poručivali kako svoja primanja ne daju. Odnosno, spremni su razgovarati o smanjivanju plaća ako im Vlada dokaže da je svojim potezima spriječila »curenje poračunskih sredstava«.

Ispis  Opširnije


Utorak, 03.03.2009.

Prenosimo iz tiska

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)