Vijesti i zbivanja

Ponedjeljak, 08.01.2018.

NOVI LIST o "outsourcingu" u zdravstvu

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 28.12.2017.

Vlada donijela Odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Ispis 


Srijeda, 20.12.2017.

Sindikatima javnih službi dostavljen potpisani TKU - što se čeka s objavom

(SSZSSH) Sindikatima javnih službi Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava jučer je dostavilo potpisani primjerak Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, koji je potpisan prije gotovo dva tjedna - 7. prosinca 2017. godine.

Iako TKU, ponajviše u dijelu koji se odnosi na naknadu prijevoza, donosi velike promjene, koje od poslodavaca na svim razinama iziskuju odgovarajuću pripremu, Vlada javnim službama sporošću pri objavi ugovora, koji još uvijek nije objavljen u Narodnim novinama, zasigurno nije olakšala posao.

Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama

Ispis 


Četvrtak, 07.12.2017.

Potpisan TKU za javne službe

(HRT) Vlada je na sjednici prihvatila prijedlog Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, kojim je utvrđena osnovica plaće u visini od 5421,54 kune s primjenom od 1. studenoga, a nakon sjednice TKU je i potpisan.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako je predviđeno trajanje TKU-a četiri godine s početkom primjene od 1. prosinca, a Vlada će osigurati primjenu dosadašnje razine prava za studeni.

Među najvažnijim elementima TKU-a Pavić je označio povećanje naknade za prijevoz na posao zaposlenika - ako ne postoji organizirani javni prijevoz, pa će se tako onima koji putuju osobnim automobilom umjesto naknade od 0,75 kuna po kilometru isplaćivati naknada od 1 kune po kilometru. Zaposlenicima starijima od 61 godine koji stanuju udaljeni manje od 2 kilometra od mjesta rada omogućit će se kupnja karte za javni prijevoz.

Utvrđeno je kako će se božićnica i regres redovito isplaćivati, o konkretnom iznosu će se pregovarati svake godine s početkom u svibnju kako bi pregovori bili dovršeni do donošenja proračunskih smjernica u srpnju. Želimo se ponašati fiskalno odgovorno i u skladu s maastriškim kriterijima, naglasio je Pavić.

Vijest i video prilog s potpisivanja TKU...

Ispis 


Četvrtak, 30.11.2017.

Vlada donijela Odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama

(SSZSSH) Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela Odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama i time premostila pravnu prazninu nastalu po završetku produljene primjene Temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, koji je prestao važiti 1. studenoga 2018. godine, zbog čega je dostignuta razina prava iz TKU koji je istekao, u studenom dovedena u pitanje.

Nakon što se zaključi novi TKU, koji će se primjenjivati od 1. prosinca 2017. godine, sva prava koja su predmet Odluke Vlade, ponovno će se uređivati i primjenjivati kolektivnim ugovorom.

Odluka o isplati materijalnih prava i drugih naknada i o visini osnovice za obračun plaće u javnim službama 

Ispis 


Vezane vijesti

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)