Vijesti i zbivanja

Saturday, 16.01.2021.

Medicinska sestra koja svakodnevno radi s koronapacijentima dobila 120 kuna veću plaću

KAOS S COVID DODACIMAVlada je obećala dodatak od 10% plaće, ali samo za sate izravno provedene sa zaraženima

Piše: Željka Godeč

(JUTARNJI LIST) Šokirani "sramotnom isplatom nagrada radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, a koje su se svele na iznose od 5,26 kuna, 33 kune, 41,15 kuna 45 kuna pa sve skoro do 150 kuna, neki članovi sindikata smatraju da je to takvo omalovažavanje struke kakvo nikad nisu doživjeli u svojem poslu te razmišljaju da vrate te iznose na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravstva Vilija Beroša, ogorčeno poručuje predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Naime, zaposleni u sustavu zdravstva i socijalne skrbi počeli su dobivati plaće koje su, kako je najavljivano, trebale biti uvećane za 10 posto osnovne plaće svima koji su radili s covid-pacijentima. No, kod brojnih djelatnika ti su iznosi mizerni, nekad manji i od 20 kuna.

"Bolje bi bilo da nismo dobili ništa", kaže. Podsjeća da "iako je premijer Vlade pompozno najavio u medijima da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti posebnu nagradu u iznosu deset posto od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, od toga, nažalost, ništa". U praksi se nagrada svela na mizerne iznose koji, napominje Topolnjak, u najboljem slučaju dosežu 200 kuna, što bi navelo na zaključak da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 2000 kuna!?"

Ali nije, nego se izračun nagrade u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21. prosinca 2020. godine, pretvorilo u mjerenje minuta i sati koje su zaposlenici proveli u radu s pacijentima oboljelim od bolesti covid-19 "kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada". Tako im je nagrada isplaćena samo za te sate.

Sramota i mizerija

Sindikalni povjerenik iz Opće bolnice Bjelovar Miroslav Pranjić kaže kako su mu se kolegice i kolege koji rade s pacijentima oboljelim od covida-19 žalili na takav obračun nagrada, koje se u OB Bjelovar vrte oko 120 do 140 kuna - "pa ljudi ne bi odijevali zaštitne skafandere za taj novac, a kamoli provodili sate u njima i brinuli se za druge".

Nisu dobili nagradu koju im je obećao ministar, nego mizeriju za covid-sate, koja je, smatra Pranjić, smiješna i uvredljiva. "Kod nas je posao organiziran tako da naši djelatnici rade u teškim uvjetima, po četiri sata na prvoj liniji borbe s covidom, a potom se ostale sate prebacuju na 'obične' odjele - tako da nitko i ne može zaraditi više od stotinjak kuna. A ne radi se ni o zaradi, mi svoj posao volimo, nego o tretmanu, činjenica je da su ovo teški uvjeti. Svi zdravstveni radnici trebali bi dobiti povećanje od deset posto, a oni na covid-odjelima još i više, mi smo svi u bolnicama izloženi, i nikad se ne zna je li pacijent kojeg liječimo obolio, samo još nema simptome. Ne mogu shvatiti da to ministar ne može shvatiti."

Sindikalni povjerenik Marijan Novak iz KB-a Sestre milosrdnice, medicinski tehničar u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu, kaže kako je jedino što je on sam dobio - covid-19 i 85 posto plaćenog bolovanja, unatoč obećanju da će dobiti stopostotnu naknadu zbog profesionalne bolesti. Naglašava kako su nagrade za rad s pacijentima oboljelim od covida minimalne te da je ministar na početku svog mandata svašta obećavao, a sada izbjegava razgovor sa sindikatima i šalje svoje zamjenike.

Različita tumačenja

Ministar zdravstva Vili Beroš za medije je rekao kako je problem visine iznosa naknade u domeni ravnatelja bolnica.

- U domeni je ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova da za svakog djelatnika sagledaju koliko je radio s bolesnicima pozitivnima na covid-19 i da odrede taj dodatak, rekao je Beroš i dodao kako će, ako bude spornih elemenata on biti na raspolaganju. Naime, prema navodima ministarstva, bolnice su dobile upute da svi oni koji rade na covid-odjelima dobiju plaću uvećanu deset posto. Kao ekvivalent uzima se ili prethodni mjesec ili prosjek posljednja tri mjeseca, ovisno o tome što je za radnika povoljnije.

Anica Prašnjak, predsjednica sindikata medicinskih sestara, kaže kako nije problem u samoj odluci već da je problem u njezinim različitim tumačenjima.

- Zasad smo dobili prigovore, primjerice, iz gospićke bolnice. Iz Zagreba još nisam dobila pritužbe. Neki kažu da je problem nastao u FINA-i, u COP-u, ali to tek treba vidjeti. Zatražili smo od svojih predstavnika da vide stanje u svojim ustanovama i da nam jave ako ima nelogičnosti - rekla je Prašnjak. Nadodala je i kako je logično da dodatak ne dobiju oni koji nisu na covid-odjelu, ali kako oni koji rade četiri sata u "odijelu", i onda četiri sata izađu s odjela, trebaju dobiti naknadu za svih osam sati.

Što je s domovima za starije i nemoćne?

SSZSSH upozorava i da je Vlada donijela Odluku o nagradama samo za radnike u ustanovama socijalne skrbi koje su u vlasništvu države pa postavljaju pitanje što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije - kao da njima plaću isplaćuju župani ili gradonačelnici? Ravnatelji pojedinih bolnica pojašnjavaju kako su obračunali dodatke.

Sestra koja je prošli mjesec 184 radna sata provela u covid-bolnici dobila je uvećanu plaću za 10 posto, i to u odnosu na plaću od prošlog mjeseca ili u odnosu na tromjesečni prosjek plaće, ako je to za nju povoljnije s obzirom da na običnom odjelu ima više dežurstava, noćnih smjena itd. Govore da je moguće da netko dobije samo pet ili deset kuna više, osobito pomoćno osoblje koje na takvom odjelu provede malo sati.

Ispis 


Friday, 15.01.2021.

Sindikat zdravstva na nogama; Topolnjak: Radnici u sustavu zdravstva primili su svoje plaće, ali gle čuda, dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti covid 19, iznose od 5,26 kn do 150 kuna

'GROTESKNA ODLUKA'Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi upozorio je u petak kako zaposleni u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima nisu dobili 10 posto veću plaću, kao nagradu prema odluci Vlade

(tportal.hr) "Ovih dana radnici u sustavu zdravstva primili su svoje zarađene plaće, ali gle čuda, u njima dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti covid 19, iznose od 5,26 kn, 41,15 kn; 33,45 i tako redom skoro do 150 kuna", navodi u priopćenju predsjednik sindikata Stjepan Topolnjak.

Ocjenjuje to sramotnim jer je, kaže, sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21.prosinca 2020.

Ističe i kako se ta odluka odnosi samo na radnike u sustavu socijalne skrbi koji rade u ustanovama u vlasništvu države te pita što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije.

"Svi oni primaju plaću iz državnog proračuna pa bi isto tako trebali iz državnog proračuna primiti i famoznu naknadu od 10 posto na osnovnu plaću iz proračuna. Ali ne, sada se političari loptaju s tim radnicima tko bi trebao poštivati Odluku Vlade i isplatiti im navedenu naknadu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno" ocjenjuje Topolnjak.

"Ono što je najžalosnije u ovoj grotesknoj Odluci je to, da se radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi mjeri rad s pacijentima ili korisnicima koji boluju od covida-19 u satima ili minutama, kako bi im se mogla isplatiti što mizernija naknada", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte još...

JUTARNJI LIST Sindikat zdravstva upozorio na neisplatu nagrada od 10%: ‘Političari se loptaju s tim radnicima‘

DNEVNIK.hr Objavljeno koliki su dodatak na plaću dobili oni koji u Hrvatskoj rade s COVID pacijentima: "Ovo je stvarno sramotno!"

DNEVNO.HR DRŽAVA NIJE ISPUNILA OBEĆANJE ONIMA NA PRVOJ CRTI BORBE PROTIV KORONE: ‘Neki su dobili povišicu od pet kuna. To je apsurd!'

BJELOVAR.LIVE Sindikat "oprao" Vladu: Sramotna isplata nagrade radnicima koji skrbe o korisnicima s COVIDOM-19

GLAS ISTRE Sindikat zdravstva upozorio na neisplatu nagrada od 10 posto

RTL.HR Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi poručuju: 'Političari se loptaju s radnicima tko bi im trebao isplatiti naknadu'

net.hr SINDIKAT ZDRAVSTVA UPOZORIO: ‘Radnici su primili svoje zarađene plaće, ali ne i dodatak na plaću od 10 posto!'

SBplus Nagrada za rad s oboljelima od COVID-a - od 5 do 150 kuna

OTVORENO.hr Sindikat zdravstva upozorava: Oni koji rade s pozitivnim pacijentima nisu dobili 10 posto veću plaću

INDEXHR Sindikat: Ovo je dodatak koji su dobili oni koji rade s covid-pacijentima, sramota

Ispis 


Friday, 15.01.2021.

Sramotna isplata nagrade radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID 19

(SSZSSH) Iako je premijer Vlade RH pompozno najavio u medijima da će radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi dobiti nagradu od 10% od osnovne plaće za rad s pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti COVID 19, od toga naravno kao i uvijek u takvim najavama i Odlukama nažalost ništa.

Naime, ovih dana radnici u sustavu zdravstva primili su svoje zarađene plaće, ali gle čuda, u njima dodaci za rad s pacijentima koji boluju od bolesti COVID 19, iznose od 5,26 kn, 41,15 kn; 33, 45; ..... i tako redom pa sve skoro do 150,00 kuna!!!

Ispada da je osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50,00 kuna pa do 1.500 kuna!???

Ovo je stvarno sramotno! Najgore je to što je sve isplaćeno u skladu s uputama koje je Ministarstvo zdravstva dostavilo ravnateljima ustanova 21.12.2020. godine.

Osim toga Vlada RH donijela je Odluku i za radnike u sustavu socijalne skrbi koji brinu o korisnicima koji su pozitivni na Corona virus, a koja se primjenjue samo na one ustanove socijalne skrbi koje su u vlasništvu RH.

Postavlja se jasno pitanje, što je s radnicima koji rade u domovima čiji su vlasnici gradovi ili županije? Kao da njima plaću isplaćuju župani ili gradonačelnici?

Svi oni primaju plaću iz državnog proračuna pa bi isto tako trebali iz državnog proračuna primiti i famoznu nagradu od 10% na osnovnu plaću iz proračuna. Ali NE, sada se političari loptaju s tim radnicima tko bi trebao poštivati Odluku Vlade i isplatiti im navedenu nagradu.

Da nije žalosno, bilo bi smiješno!

Ono što je najžalosnije u ovoj grotesknoj Odluci je to, da se radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi mjeri rad s pacijentima ili korisnicima koji boluju od bolesti COVID 19 u satima ili minutama, kako bi im se mogla isplatiti što mizernija nagrada.

Pretpostavljam da nije bilo ovakve zloslutne namjere Vlade RH i premijera Plenkovića. Ili ipak???

Predsjedni SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Ispis 


Wednesday, 30.12.2020.

SOLIDARNOST SA SVIM STRADALIMA U POTRESU

(SSZSSH) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) izražava najdublju sućut obiteljima i rodbini smrtno stradalih u razornom potresu koji je pogodio Sisačko - moslavačku županiju, te solidarnost i empatiju prema svima ozlijeđenima u potresu, a posebno radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi.

Iskrenu zahvalnost iduboko poštovanje iskazujemo svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, radnicima u socijalnoj skrbi, hitnim službama, ali i građanima volonterima koji su odmah reagirali i koji nesebično i solidarno rade na spašavanju života i imovine.

Pozivamo sve naše podružnice kao i sve članove našeg sindikata da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu našim kolegicama i kolegama pogođenima razornim potresom u Sisku, Petrinji, Glini i brojnim drugim mjestima u županiji.

Ispis 


Tuesday, 22.12.2020.

Odbijena revizija Republike Hrvatske u postupku radi isplate razlike plaće na temelju odredbe članka III Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama

Priopćenje Vrhovnog suda RH


Svojom odlukom poslovni broj Revd-535/2020-2 od 22. travnja 2020. Republici Hrvatskoj kao umješaču dopušteno je podnošenje revizije protiv odluke suda drugog stupnja zbog pravnih pitanja:

1. „Je li dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III. u javnim službama odgođen primjenom odredbe čl. VII. st. 1. Izmjena i Dopuna Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama od 26. listopada 2011., za tri godine, ako je realni međugodišnji tromjesečni BDP zabilježio negativni rast, obzirom da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku takav pad evidentiran od listopada 2011. do rujna 2014., za 12. tromjesečja"?

2. "Je li ispunjenje uvjeta iz članka III. preduvjet primjene članka IV., a ispunjenje uvjeta iz članka III. i IV. preduvjet primjene članka V., i primjenjuje li se članak VII., na članak III. do V., na sve faze koje se odnose na buduća postupanja u vidu vraćanja osnovice za plaće koja su vrijedila za siječnju 2009., vraćanje pariteta (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi koji su bili u 2008., i dogovor o ostvarenju ciljane cijene rada i dinamici njenoga dosezanja (konvergenciji)"?

Svojom odlukom broj Rev-1111/2020-2 od 1. prosinca 2020. Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je reviziju Republike Hrvatske kao umješača te je odgovorio na postavljena pitanja kako slijedi:

Dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III u javnim službama nije odgođen primjenom Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama od 26. listopada 2011.

Prema tome, zaključak je ovog suda da odredbom čl. VII Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama, zaključenog 26. listopada 2011., nije odgođena primjena odredbe čl. III o „povratu" osnovice, jer se odredba čl. VII odnosi na način „usklađivanja pariteta" (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi.

Detaljnije na poveznici:
- VSRH Rev 1111/2020


Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske

sudac Željko Pajalić

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije

Friday, 11.12.2020.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA - UPLATA NA ZAŠTIĆENI RAČUN

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je u "Narodnim novinama" br.131/20 objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kojim se isplata božićnice, regresa, dara u prigodi Dana sv. Nikole, jubilarnih nagrada u visini neoporezivog iznosa, kao i sindikalne socijalne potpore, oslobađaju od ovrhe, a radnicima koji imaju blokirane redovne račune u bankama, iste treba uplaćivati na zaštićene račune.

Opširnije

Monday, 07.12.2020.

Vlada o nagradama za one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19

(HRT) Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće. Nekima od njih to je smanjenje bilo i do 20 posto.

Opširnije

Saturday, 10.10.2020.

Međunarodna organizacija rada upozorava: Radnici u pandemiji mentalno stradavaju

(N1) Direktor Svjetske organizacije rada (ILO) Guy Ryder upozorio je na važnost mentalnog zdravlja radnika u vrijeme povećanog stresa zbog pandemije covida-19 u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

"Pandemija je promijenila naše živote na nezamislive načine. Svi ljudi oko nas pate. I ne znamo što će donijeti budućnost.

Opširnije

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije