Vijesti i zbivanja

Srijeda, 18.10.2017.

Prenosimo iz VEČERNJEG LISTA

Ispis 


Utorak, 17.10.2017.

Pregovori o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe - o prijevozu zaposlenika

(HRT) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU) izjavio je kako pregovaraju u dobrom duhu i da obje strane žele učiniti iskorak u poboljšanju sustava te da su razmatrali pitanje troškova prijevoza zaposlenika na posao.

"Radna skupina će pripremiti prijedloge, napraviti će se analize, ali prvenstveno smo se vodili pitanjem pravičnosti i ekonomičnosti kako bismo ispravili nedorečenosti, jer upravo je na pitanje prijevoza bilo najviše nejasnoća i tumačenja na kolektivni ugovor", rekao je Marko Pavić. Najavio je da će se do petka, za kada je najavljen idući sastanak, razmijeniti mišljenja o nespornim stavkama kolektivnog ugovora i vidjeti o kojim je člancima potrebno dodatno razgovarati. Danas još nije otvoreno pitanje osnovice plaće. Vlada je predložila da se pitanje materijalnih prava promatra cjelovito, dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak je izvijestio kako su se obje strane usuglasile kako im pregovarački protokol nije potreban. "Nismo dogovorili ekonomski cijenu nego da će radna skupina nastaviti s radom", rekao je. Podsjetio je kako je do sada ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, ustvrdivši da bi prema sindikalnom izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune. Nastavit ćemo razmatrati sporne, odnosno članke TKU koji su predmet pregovora vezano uz materijalna i pravna prava, najavio je Topolnjak.

 

Pregovori o novom TKU za javne službe - o prijevozu zaposlenika

(Nacionalno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima o novom temeljnom kolektivnom ugovoru za javne službe (TKU) izjavio je kako pregovaraju u dobrom duhu i da obje strane žele učiniti iskorak u poboljšanju sustava te da su razmatrali pitanje troškova prijevoza zaposlenika na posao.

"Radna skupina će pripremiti prijedloge, napraviti će se analize, ali prvenstveno smo se vodili pitanjem pravičnosti i ekonomičnosti kako bismo ispravili nedorečenosti, jer upravo je na pitanje prijevoza bilo najviše nejasnoća i tumačenja na kolektivni ugovor", rekao je Marko Pavić.

Najavio je da će se do petka, za kada je najavljen idući sastanak, razmijeniti mišljenja o nespornim stavkama kolektivnog ugovora i vidjeti o kojim je člancima potrebno dodatno razgovarati. Danas još nije otvoreno pitanje osnovice plaće. Vlada je predložila da se pitanje materijalnih prava promatra cjelovito, dodao je.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak je izvijestio kako su se obje strane usuglasile kako im pregovarački protokol nije potreban.

"Nismo dogovorili ekonomski cijenu nego da će radna skupina nastaviti s radom", rekao je. Podsjetio je kako je do sada ta naknada bila oko 0,75 kuna po kilometru, ustvrdivši da bi prema sindikalnom izračunu to bi minimalno moralo biti 1,34 kune.

Nastavit ćemo razmatrati sporne, odnosno članke TKU koji su predmet pregovora vezano uz materijalna i pravna prava, najavio je Topolnjak.

Ispis 


Ponedjeljak, 16.10.2017.

JUTARNJI LIST o zastoju pregovora u zdravstvu

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 12.10.2017.

Zdravstvo: Neizvjesno kada će početi pregovori o GKU i hoće li sudjelovati Liječnički sindikat

ZAGREB, 11. listopada 2017. (Hina) - I dalje je neizvjesno kada će započeti pregovori o novom granskom kolektivnom ugovoru (GKU) za djelatnost zdravstva te hoće li u pregovorima sudjelovati Hrvatski liječnički sindikat (HLS), budući da na sastanku u Ministarstvu zdravstva nije postignut dogovor između sindikata da se u pregovore uključi i HLS, koji predstavlja liječnike kao nositelje zdravstvene djelatnosti, ali zbog nedovoljnog broja članova nije reprezentativan i ne može biti dio pregovaračkog tima sindikata.

Kako se neslužbeno doznaje, među predstavnicima 16 sindikata koji su sudjelovali na sastanku tome se usprotivio jedino Sindikat zdravstva Hrvatske, što je bilo dovoljno da se ne postigne sporazum.

Početkom listopada trebali su početi pregovori o novom GKU za zdravstvo i zdravstveno osiguranje budući da važeći istječe 2. prosinca, a po zakonu je moguća njegova produžena primjena do 2. ožujka 2018. godine.

Predsjednik HLS-a Ivica Babić izjavio je Hini kako su za njih neprihvatljivi bilo kakvi pregovori o GKU bez liječnika te su, ne pronađe li se rješenje, spremni odmah pokrenuti sindikalne akcije, uključujući i liječnički štrajk.

Smatra kako su liječnici oštećeni odredbama Zakon o reprezentativnosti, jer unatoč tome što broje oko 4000 članova od ukupno oko 9000 liječnika u javnom sustavu, ne mogu ispuniti previsoki kriterij o broju članova da bi pregovarali o svojim materijalnom pravima. No, istodobno mogu sudjelovati u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe.

 

Čahut: Liječnički sindikat radi protiv interesa zaposlenih u zdravstvu

Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut kaže pak kako se usprotivila postizanju sporazuma jer smatra da HLS, poglavito na čelu s Ivicom Babićem, radi protivno interesima zaposlenih u sustavu zdravstva. Tvrdi da je Babić 2013. svojim potpisom na dodatak TKU-a oštetio sve zaposlenike u zdravstvu, pa tako i liječnike, jer im nisu isplaćeni regres i božićnica, a smanjena im je osnovica za izračun jubilarnih nagrada.

"U sustavu ima oko 9000 liječnika, a da liječnici vide u HLS-u organizaciju koja radi na promidžbi interesa svojeg članstva, oni bi se učlanili i kolega Babić bio bi reprezentativan. Očito su odlučili da neće plaćati članarinu onome koji radi protiv njihovih radno-socijalnih interesa", kazala je Čahut dodavši kako njezin sindikat ima 3500 članova u cijeloj Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić žali što nije došlo do dogovora sindikata i smatra kako bi liječnici trebali biti dio kolektivnih pregovora pa će, kaže, nastaviti s traženjem rješenja, među ostalim, i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Kujundžić je ranije najavljivao kako postoji mogućnost da se pitanje sudjelovanja HLS-a u kolektivnom pregovaranju riješi kroz izmjene Zakona o reprezentativnosti ili kroz odredbe novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je u izradi.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak podsjeća da je njegov sindikat zatražio izmjene Zakona o reprezentativnosti, kako bi se i HLS-u omogućilo sudjelovanje u pregovorima, kada je za to bilo još dovoljno vremena.

U sadašnjoj situaciji, kada sporazum među sindikatima nije postignut, očekuje da što prije započnu pregovori o GKU-u s dva reprezentativna sindikata, a to su Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Ispis 


Srijeda, 11.10.2017.

Pavić: Pregovori o novom TKU za javne službe napreduju u dobroj vjeri

(HRT) Nakon pregovaračkog sastanka o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) predstavnika Vlade i sindikata javnih službi, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić ocijenio je kako pregovori napreduju u dobrom duhu i dobroj vjeri, da kvalitetno rade.

Danas su raspravili pitanja iz protokola, dogovorili način suradnje i osnivanje radne skupine za opća pitanja i prijevoz.

Dogovorili smo i dinamiku pregovora kako bismo "ulovili" rok 1. studenoga (kada istječe produžena primjena prava iz postojećeg TKU-a) i vjerujem da ćemo kad krenu radne skupine vrlo skoro polučiti rezultate, izjavio je Pavić novinarima nakon sastanka.

Istaknuo je i kako vjeruje da će pregovore dovršiti do kraja. Uspjeli smo dogovoriti dinamiku po dva sastanka tjedno pregovaračkih odbora i radnih skupina, rekao je ministar Pavić.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem izjavila je kako o samom tekstu sadržaja TKU-a nisu razgovarali, no utvrdili su da dosadašnji TKU polazna osnova za pregovore. Izvijestila je da su, kako bi se ubrzao proces, definirane i radne skupine koje će pomoći u radu i "kristaliziranju ideja".

Očekujemo veliku podršku Vlade glede politike plaće, imamo zajednički stav da treba ulagati u sustav javnih službi, znamo da je obostrani interes da zaustavimo iseljavanje iz Hrvatske. To su načelna stanovišta i na njima gradimo daljnji suradnički odnos i smatramo da ćemo tom dinamikom uspjeti i realizirati, naglasila je predsjednica SHU-a.

Upitana hoće li se na dnevnom redu pregovora naći i dug iz 2016. Šprem je rekla kako sindikalna strana nije zaboravila dugovanje Vlade prema zaposlenicima javnih službi. Što se tiče same politike plaća i cijene rada, što je na neki način formalno dugovanje Vlade, to će biti predmet budućih razgovora, dodala je.

Ministar Pavić rekao je kako će o samom sadržaju razgovora, razgovarati na pregovaračkim odborima.

Ispis 


Vezane vijesti

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)