Vijesti i zbivanja

Monday, 03.05.2021.

Izborena prava samo za članove sindikata

NOVO RJEŠENJE(JUTARNJI LIST) Ministarstvo rada ima namjeru izmijeniti način konzumiranja prava radnika iz kolektivnih ugovora, odnosno napraviti razliku između članova i onih koji nisu članovi sindikata, a koji sada uživaju ista prava.

Predložena su tri modela: uvođenje naknade za korištenje prava iz kolektivnih ugovora za radnike koji nisu članovi sindikata, model vremenskog ograničenja primjene prava iz kolektivnog ugovora na radnike koji nisu učlanjeni u sindikat te model ugovaranja dodatnih prava samo za članove sindikata.

- Sindikati pregovaraju i troše resurse iz članarine, a onda i oni koji nisu članovi uživaju ta prava, i mi podržavamo da se to mijenja. Ista plaća za sve, ali nema razloga da pravo na dodatke u istoj visini imaju svi, bez obzira jesu li članovi - smatra Sever.

Ispis 


Saturday, 01.05.2021.

Čestitka SSZSSH povodom 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada

U Zagrebu, 1. svibnja 2021. godine

 

ČLANOVIMA SAMOSTALNOG SINDIKATA
ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE I
SVIM RADNICIMA


Poštovani članovi sindikata i svi radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi,

i ove godine 1. svibnja obilježavamo međunarodni praznik rada, dan kojim se prisjećamo velikog radničkog prosvjeda održanog u Chicagu dana 1. svibnja 1886. godine. Dan kada je 40.000 radnika ističući zahtjeve simbolizirane u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog obrazovanja prosvjedovalo protiv iskorištavanja radnika, niskih nadnica i višesatnog dnevnog rada od 12 i 18 sati, a zahtijevajući dostojnije uvjete rada i života. Tom prilikom policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo je prosvjednika uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju. U spomen na taj dan od 1889. godine na taj dan organiziraju se radnički prosvjedi, a od 1890. godine taj se dan slavi kao međunarodni dan opće solidarnosti radništva.

Ove godine zbog epidemioloških razloga neće biti prosvjednih aktivnosti niti okupljanja u Maksimiru ili na skupovima diljem Hrvatske, no to ne znači da se nećemo prisjetiti ovog važnog dana za sve radnike i uzeti si trenutak za preispitivanje svoje uloge i doprinosa u borbi za prava radnika.

Stoga ove godine pozivamo sve Vas, i članove i nečlanove sindikata, da se upitate kakva je vaša uloga danas u borbi za bolje uvjete rada radnika, da utvrdite kakav je vaš doprinos, i vidite možete li svojim djelovanjem utjecati na bolji položaj radnika sutra.

Naši članovi su se svojom voljom učlanili u sindikat i svojim članstvom i djelovanjem doprinijeli da budemo reprezentativni sindikat, koji mjerama pritiska, štrajkovima ali i pregovorima može pomoći u borbi za radnička prava, za bolje sutra i zato svima vama veliko hvala. Neki radnici ne žele biti članovi sindikata i to je njihovo pravo izbora, jer lakše je sjediti skrštenih ruku i čekati da sindikat sa svojim članovima izbori neka prava jer će ista prava ionako silom zakona i oni ostvariti.

Međutim, na današnji dan ne želimo slati poruke nečlanovima da se učlane u sindikat iako bi na taj način pomogli reprezentativnim sindikatima da i dalje ostvaruju prava koja godinama uživamo svi zajedno. Danas želimo poslati poruku zajedništva malim sindikatima kojih je previše zbog čega se snaga sindikata i mogućnost pritiska raspršuje, a oni sami nisu u poziciji ostvariti svoje interese. Danas pozivamo njih da nam se pridruže jer samo reprezentativni i jaki sindikati mogu unaprjeđivati prava radnika.

SVIMA SRETAN PRAZNIK RADA I ŽELJE ZA BOLJE SUTRA S NOVIM MOGUĆNOSTIMA!

Ispis 


Friday, 30.04.2021.

Javni poziv sindikatima javnih službi - utvrđivanje pregovaračkog odbora za TKU

Za otvaranje dokumenta klikni na sliku gore...

Ispis 


Friday, 30.04.2021.

Osnovano Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika

(HINA) Vlada je na 55. sjednici u četvrtak, 29. travnja 2021., donijela odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za razvoj socijalnih politika te pokrenula postupak izrade Strategije demografske revitalizacije Hrvatske do 2031. godine.

"Socijalna sigurnost i briga za naše socijalno ugrožene sugrađane jedan je od primarnih ciljeva djelovanja ove Vlade. To je područje u kojemu u nadolazećem razdoblju predviđamo značajna ulaganja, što iz državnog proračuna, što EU sredstava u iznosu većem od 5,5 milijardi kuna", istaknuo je resorni ministar Josip Aladrović.

Istovremeno, radi dodatnog iskoraka u kvaliteti i učinkovitosti socijalnih politika, ovom odlukom po prvi puta se osniva Nacionalno vijeće za razvoj socijalnih politika kao savjetodavno i stručno tijelo Vlade, dodao je.

"Ono će u konačnici doprinijeti razvoju ukupnih socijalnih politika Vlade kroz prijedloge, mišljenja i stručna obrazloženja od čega će najveću korist imati naši građani", rekao je Aladrović.

Članove Vijeća imenuje Vlada na prijedlog Ministarstva. Činit će ga i predstavnici tijela državne uprave, strukovnih komora, akademske zajednice, organizacija civilnog društva i drugih organizacija koje svojim stručnim znanjima, radom i iskustvom mogu pridonijeti razvoju socijalne politike u Hrvatskoj, naveo je ministar.

Osobita zadaća Vijeća je praćenje i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite. Tako će pratiti primjene međunarodnih ugovora i postojećih propisa koji se odnose na područje sustava socijalne zaštite, a na tom području pratit će i potrebe, kao i standarde socijalnih usluga i drugih pitanja te će predlagati programe mjera i razvoja. Također će pratiti rad u području socijalnog planiranja i razvojnog usmjerenja u sustavu socijalne zaštite.

Vijeće će se sastajati po potrebi, a najmanje jednom mjesečno. Predsjednik, zamjenik predsjednika, članovi, zamjenici članova, tajnik i pomoćnik tajnika Vijeća za rad u Vijeću ne primaju naknadu, a rad Vijeća bit će transparentan i javan.

Sredstva za rad Vijeća osiguravaju se iz državnog proračuna na poziciji Ministarstva rada.

Ispis 


Wednesday, 28.04.2021.

Pismo sindikalnim povjerenicima i članovima SSZSSH u sustavu socijalne skrbi

Za otvaranje dokumenta klikni na sliku...

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 30.08.2021.

SSSH: Kolektivni ugovori donose najveći broj dodatnih dana godišnjeg odmora

HRT

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je u ponedjeljak kako je analiza Europske konfederacije sindikata (ETUC) pokazala da hrvatski radnici, kao i njemački, najviše profitiraju od sindikalnog kolektivnog pregovaranja po pitanju godišnjih odmora.

- Analiza ETUC-a pokazala je kako hrvatski i njemački radnici najviše profitiraju od kolektivnog pregovaranja kada je u pitanju trajanje godišnjeg odmora, odnosno broj dodatnih dana plaćenog odmora. U radnim sredinama u kojima se primjenjuju nacionalni ili granski kolektivni ugovori, hrvatski i njemački radnici u prosjeku imaju deset dana plaćenog odmora više od zakonskog minimuma, navodi se u priopćenju.

Opširnije

Thursday, 26.08.2021.

KBC Osijek poslao upozorenje necijepljenim radnicima, Ministarstvo ga podržava

(INDEX.HR) MINISTARSTVO zdravstva pozdravilo je potez Ravnateljstva KBC-a Osijek koje je dopisom upozorilo svoje necijepljene djelatnike na mogućnost plaćanja odštete zaraženim pacijentima.

U dopisu se djelatnike KBC-a Osijek upozorava na mogućnost plaćanja odštete ako se pacijent zarazi u bolnici i tuži ustanovu. U dopisu Ravnateljstvo navodi da će, ako se to dogodi, bolnica moći od svog necijepljenog radnika tražiti odštetu.

Opširnije

Thursday, 10.06.2021.

Zajednički dopis sindikalnih središnjica predsjedniku Vlade i ministru rada, a u vezi donošenja Direktive o minimalnoj plaći

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske, poštovani ministre,

budući da se 14. i 15. lipnja 2021. godine održava sjednica EPSCO-a na kojoj će se, između ostalog, održati rasprava o izvještaju o napretku o Direktivi o primjerenim minimalnim plaćama u EU, u nastavku iznosimo naša promišljanja i stavove.

2019. godine predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, obećala je svakom radniku u Europskoj uniji osigurati pravednu minimalnu plaću koja omogućuje dostojan život.

Opširnije

Monday, 31.05.2021.

Zajednički komentar sindikalnih središnjica na prethodnu procjenu učinaka propisa za nacrt prijedloga Zakona o radu

Zagreb, 28. svibnja 2021. - Sindikalne središnjice Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) uputile su zajednički komentar na prethodnu procjenu učinaka propisa za Zakon o radu koje je trenutno u savjetovanju do 7. lipnja 2021. godine.

Cijeli komentar sindikalnih središnjica dostupan je na stranici e-savjetovanja, a u nastavku ga prenosimo u cijelosti.

Opširnije

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije