Vijesti i zbivanja

Srijeda, 04.10.2017.

Pavić: Do 1. studenoga gotov temeljni kolektivni ugovor

(HRT) U radijskoj emisiji "A sada Vlada" urednice Mirjane Grahovac gostovao je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Govorio je o pregovorima sa sindikatima državnih i javnih službi, o tome kako će se riješiti pitanje dodatka na mirovinu za osiguranike drugog stupa te o projektima za zapošljavanje, posebice mladih.

Vezano za današnje pregovore sa sindikatima državnih službi, ministar je rekao da pregovori idu svojom dinamikom i vjeruje da će ih završiti na vrijeme. Kazao je da će dio pregovora ostati između Vlade i sindikata, dok se ne usuglase. Dodao je kako se pregovara u dobroj vjeri i volji i pregovori kvalitetno i dobro napreduju. Vjeruje da će se do 1. studenoga usuglasiti i postići dogovor te da su obje strane dovoljno odgovorne da će ubrzasti dinamiku, ako je potrebno, da sve završe na vrijeme.

Što se tiče pregovora sa sindikatima javnih službi, gdje je oko 180.000 zaposlenih, ministar Pavić rekao je da je riješena reprezentativnost, a sljedeći tjedan počinju pregovori i s njima. Kazao je da se maksimalno angažirao kako bi se i to ubrzalo. Vjeruje da će u idućih mjesec dana i ti pregovori završiti.

Sindikati javnih službi najavili su da će u pregovorima tražiti povećanje plaće od 15%, a ministar kaže da bi tematiku pregovora ostavio - za pregovore. Istaknuo je da je dva puta po 2% dignuta plaća u javnim službama, što je ulaganje više od 2,2 mlrd. kn dodatnog opterećenja na proračun u idućoj godini.

Sindikati javnih službi traže povišicu od 15% i tvrde da je to vraćanje na razinu iz 2008., prije izbijanja krize. Kažu da im je to glavni cilj u pregovorima. Ministar je pručio da pregovore treba ostaviti pregovaračkim odborima i sljedećem tjednu - korektno je pregovarati bez medija, bez povišenih tonova. Temeljni kolektivni ugovor trebao bi biti završen do 1. studenoga i tada počinju pregovori o granskom kolektivnom ugovoru, koji treba biti sklopljen do 1. prosinca.

Ispis 


Utorak, 03.10.2017.

JUTARNJI LIST o zahtjevima obiteljskih liječnika i reakciji SSZSSH

... za čitanje klikni na sliku

Pročitajte još...

ULTIMATUM OBITELJSKIH LIJEČNIKA: DOKTORI PRIJETE BIJELIM ŠTRAJKOM! 'Ne želimo raditi drugu smjenu, dosta je rada subotom, hoćemo manje pacijenata...'

Ispis 


Utorak, 03.10.2017.

JUTARNJI LIST o zahtjevima sindikata javnih službi za povećanje plaće

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Petak, 29.09.2017.

Utvrđena reprezentativnost sindikata za pregovore o TKU

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Ispis 


Petak, 29.09.2017.

KOMENTAR SINDIKATA NA NEPRIMJERENU IZJAVU MINISTRA ZDRAVSTVA: "Zaposleni u zdravstvu ostali bez riječi!!!"

Ako bismo uspješnost ministra mjerili održivošću sustava za vrijeme njegova mandata, ovo bi mogao biti jedan od najneuspješnijih ministara zdravstva do sada.

Čak i kada bismo uspješnost mjerili primjerenošću izjava od jučer je i u toj kategoriji ministar Kujundžić skočio na vrh liste.

Do sad je u svojoj skandaloznosti izjava predvodio ministar zdravstva Dario Nakić kojeg smo zbog izjava često prozivali, no Izjava koju je jučer u medije plasirao ministar zdravstva Milan Kujundžić je kruna. Vrh vrhova drskosti i neprimjerenosti. Osim što je prema ocjenama javnosti sustav doveo pred kolaps, što bolnice nemaju za lijekove, što doktori nemaju pristojno radno vrijeme ni plaće, što su za sustav najskuplje spremačice, što bi primarnu zdravstvenu zaštitu ojačao prodajom ambulanti po tržišnim cijenama, ministar teret održivosti sustava prebacuje na radnike.

Kako drugačije protumačiti njegovu izjavu da problema s dugovima prema veledrogerijama ne bi bilo da nije bilo obveze zdravstvenih ustanova da radnicima uvećaju plaće za 2% i isplate regres od 1.250.00 kuna. Iz toga proizlazi da iznosi od 200 i 250 milijuna kuna su iznosi kojima bi ministar spasio zdravstvo od ovrhe veledrogerija. Je li to moguće izjaviti i ostati ministar.

Sredstva za funkcioniranje sustava zdravstva osiguravaju se gotovo u cijelosti iz prihoda zdravstvenog osiguranja, a u iste ulaze i troškovi plaća i materijalnih prava radnika. Ustanove sredstva dobivaju kroz limit za ugovorene usluge. I sve bi bilo bolje kada bi svi korisnici usluga svoje usluge plaćali. Međutim upravo usluge koje zdravstvene ustanove pružaju korisnicima na teret državnog proračuna država u najvećoj mjeri kao obveznik uplata ne poštuje odnosno ne uplaćuje. I tko je za to kriv? Da li radnici?

U isto vrijeme dok ministar javno kuka da će ga veledrogerije kojima za lijekove duguje gotovo 3 milijarde kuna ovršiti jer je isplatio radnicima 450 milijuna kuna za plaće i regres, dok država ne podmiruje svoj dug proračunskih rashoda zdravstvu, u novinama blista izjava ravnatelja HZZO- a da je HZZO u ovoj godini do sada poslovao s viškom prihoda od 104,7 milijuna kuna..

Tko je tu pri zdravoj pameti.

Predsjednik Sindikata
Stjepan Topolnjak

Ispis 


Vezane vijesti

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)