Vijesti i zbivanja

Četvrtak, 13.07.2017.

NOVI LIST o isteku kolektivnih ugovora u javnoj upravi

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Četvrtak, 13.07.2017.

VEČERNJI LIST o scenarijima za "spašavanje" zdravstva

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Srijeda, 12.07.2017.

SSSH o izjavama Vujčića i Lagarde: Nepodnošljiva lakoća prozivanja

(SSSH) Ovih su se dana s Konferencije HNB-a i MMF-a u Dubrovniku, dakle s visokog skupa financijaša, mogle čuti svevremenske i univerzalne fraze o strukturnim i institucionalnim reformama, te kako građanima Hrvatske treba objasniti da će živjeti lošije zato da bi jednoga dana živjeli bolje. Sve one koji više nisu na to spremni, guverner HNB-a, Boris Vujčić, proglašava glasnom manjinom koja opstruira reforme. Podsjećamo kako je politička klasa, zakonima u svoju korist, od radnika-vlasnika poduzeća, stvorila najamnu radnu snagu, koja nerijetko radi i bez plaće. Prema guverneru, sada bi svi trebali raditi duže i biti dodatno financijski penalizirani ako to ne mogu, jer neki žive duže, bolje, zdravije!

Suorganizator konferencije, Međunarodni monetarni fond, svojevremeno je priznao da isti recepti ne daju iste rezultate u različitim okruženjima, a njegovi vodeći ekonomisti nedavno su također priznali kako su pogriješili inzistirajući na oštrim mjerama štednje jer su im predviđanja znatno podcijenila povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom. Gospođa Christine Lagarde, glavna direktorica MMF-a, među ostalim, sada zaziva reformu hrvatskog zdravstva, pritom ne znajući kako je krivnja za rastući dug u zdravstvu upravo u Ministarstvu financija, koje i dalje ne uplaćuje svoj dio obveza na račun HZZO-a za one za koje je država obvezu plaćanja zakonima preuzela na sebe. Reforma bi ponovo trebala ići na način solidarnog raspoređivanja državnog duga na osiguranike te smanjivanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga.

Na Zapadu ništa novo, rekao bi Remarque. Naime, javni su sustavi, posebice zdravstveni, svugdje izloženi orkestriranim napadima i prozivani kao „gutači javnog novca" kako bi ih se proglasilo neodrživima i time otvorio prostor njihovoj privatizaciji.

„Gdje je to dno koje bi hrvatski radnici i građani trebali dotaknuti nakon kojega bi trebali shvatiti da će živjeti bolje? U odnosu na ono što smo s konferencije čuli, za SSSH je pravo pitanje: koja to glasna i dobro organiziranja manjina poziva na reforme i s kojim interesom, a istovremeno godinama sprječava reforme u interesu hrvatskih građana!? Za nas su to političke elite kojima pripada i guverner HNB-a" zaključuje Novosel.

Ispis 


Petak, 07.07.2017.

Uputa Ministarstva financija o načinu isplate regresa za korištenje godišnjeg odmora

...za čitanje klikni na dokument

Ispis 


Petak, 07.07.2017.

Prenosimo iz JUTARNJEG LISTA

...za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije

Petak, 23.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi potpisali sporazum

(HRT) Predstavnici Vlade potpisali su sporazum sa sindikatima državnih namještenika.

Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša izjavio je za HRT da pregovori s Vladom, koji su trajali 15 dana, u četiri kruga, nisu bili laki. Još je teže bilo stati pred sindikalna tijela i iznijeti prijedlog Vlade, dodao je.

Opširnije

Srijeda, 21.12.2016.

Vlada i sindikati državnih službi postigli dogovor

(HRT, 21. prosinca 2016.) U Ministarstvu rada nakon više od tri sata završeni su pregovori Vlade i sindikata državnih službi o mogućnostima realizacije sporazuma iz 2009. o rastu osnovica plaća za 6 posto - slijedom rasta BDP-a. Konačno je postignut dogovor.

U ovom trenutku ne mogu vam parafrazirati sve članke tog ugovora, rekao je Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša i otkrio da ugovor podrazumijeva povećanje osnovice u nekoliko faza tijekom iduće godine.

Opširnije

Četvrtak, 03.11.2016.

Javni dug na godišnjoj razini pao 1,6 posto

(HRT, 3. studenoga 2016.) Javni dug opće države u srpnju je iznosio 288,9 milijardi kuna, što je pad za 4,6 milijardi kuna ili za 1,6 posto prema srpnju lani, pa je pad javnog duga na godišnjoj razini nastavljen četvrti mjesec zaredom, izvijestili su analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

I dok je na godišnjoj razini javni dug pao, na mjesečnoj je razini povećan za 3,2 milijarde kuna, navodi se u osvrtu analitičara HGK na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)