Srijeda, 12.07.2017.

SSSH o izjavama Vujčića i Lagarde: Nepodnošljiva lakoća prozivanja

(SSSH) Ovih su se dana s Konferencije HNB-a i MMF-a u Dubrovniku, dakle s visokog skupa financijaša, mogle čuti svevremenske i univerzalne fraze o strukturnim i institucionalnim reformama, te kako građanima Hrvatske treba objasniti da će živjeti lošije zato da bi jednoga dana živjeli bolje. Sve one koji više nisu na to spremni, guverner HNB-a, Boris Vujčić, proglašava glasnom manjinom koja opstruira reforme. Podsjećamo kako je politička klasa, zakonima u svoju korist, od radnika-vlasnika poduzeća, stvorila najamnu radnu snagu, koja nerijetko radi i bez plaće. Prema guverneru, sada bi svi trebali raditi duže i biti dodatno financijski penalizirani ako to ne mogu, jer neki žive duže, bolje, zdravije!

Suorganizator konferencije, Međunarodni monetarni fond, svojevremeno je priznao da isti recepti ne daju iste rezultate u različitim okruženjima, a njegovi vodeći ekonomisti nedavno su također priznali kako su pogriješili inzistirajući na oštrim mjerama štednje jer su im predviđanja znatno podcijenila povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom. Gospođa Christine Lagarde, glavna direktorica MMF-a, među ostalim, sada zaziva reformu hrvatskog zdravstva, pritom ne znajući kako je krivnja za rastući dug u zdravstvu upravo u Ministarstvu financija, koje i dalje ne uplaćuje svoj dio obveza na račun HZZO-a za one za koje je država obvezu plaćanja zakonima preuzela na sebe. Reforma bi ponovo trebala ići na način solidarnog raspoređivanja državnog duga na osiguranike te smanjivanja dostupnosti i kvalitete zdravstvenih usluga.

Na Zapadu ništa novo, rekao bi Remarque. Naime, javni su sustavi, posebice zdravstveni, svugdje izloženi orkestriranim napadima i prozivani kao „gutači javnog novca" kako bi ih se proglasilo neodrživima i time otvorio prostor njihovoj privatizaciji.

„Gdje je to dno koje bi hrvatski radnici i građani trebali dotaknuti nakon kojega bi trebali shvatiti da će živjeti bolje? U odnosu na ono što smo s konferencije čuli, za SSSH je pravo pitanje: koja to glasna i dobro organiziranja manjina poziva na reforme i s kojim interesom, a istovremeno godinama sprječava reforme u interesu hrvatskih građana!? Za nas su to političke elite kojima pripada i guverner HNB-a" zaključuje Novosel.

Ispis 
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)