Monday, 16.03.2009.

Sindikati: Kresanje plaća osvećujemo na izborima

Sindikati neće pristati na zamrzavanje plaća u javnom sektoru, rečeno je danas na sastanku njihovih predstavnika s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

- Za nas to nije smrzavanje nego smanjenje plaća tih 230.000 ljudi, zaposlenika u zdravstvu, prosvjeti... Oni nisu teret ovog društva i uteg koji ne želi pomoći Hrvatskoj u recesiji. Mi se već godinama odričemo dijelova svojih plaća i tražimo da vlada ispoštuje ugovore koji su potpisali. Ako se vjerskim zajednicama isplaćuje 400 milijuna kuna jer je to ugovorena obaveza, onda tražimo da se poštuju i naši kolektivni ugovori - rekla je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH.

- Mi smo rekli Šukeru, nakon njegovih prijetnji, Vi imate moć, možete učiniti što hoćete, ali mi ćemo se naplatiti s kamatama. Koalicijska vlada je državnim i javnim službenicima skresala u startu plaće za 30 posto, platili su to kad su izgubili na izborima. Tako će proći i ovi izbori – zaprijetila je Avberšek.

Socijalni konsenzus za antirecesijske mjere

Osim nje, predsjednika su o gorućim pitanjima recesije i stanja radnika u Hrvatskoj izvijestili i Damir Jakuš, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske, Zdenka Gizdić, predsjednica Matice hrvatskih sindikata te Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Kako je rekao Sever, predsjednik se s njima složio da vlada treba kvantificirati učinke antirecesijskih mjera, a posebno ga je zanimalo je li o njima postignut socijalni konsenzus.

O istom pitanju sindikati su pozvani izvijestiti i MMF, koji ih u okviru svojih redovnih konzultacija u zemljama članicama poziva na sastanak 2. travnja u Ured za socijalno partnerstvo, kazao je Krešimir Sever i najavio da ih očekuje još i sastanak s guvernerom Željkom Rohatinskim, premijerom Ivom Sanaderom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

- Mi smo protekli tjedan rekli ministru Šukeru da prije razgovora o proračunskim štednjama želimo točno vidjeti kvantificirane stavke svih očekivanih prihoda i rashoda, da vidimo točno gdje se još može uštedjeti na stavkama koje nisu plaće - zaključio je Sever.

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)