Wednesday, 18.03.2009.

Šuker sindikatima: Sve nas vuče u propast!


Nakon razgovora Vlade i sindikata o promjenama kolektivnog ugovora, Kosor je najavila smanjenje plaća, no sindikati poriču njene tvrdnje.

Nakon četiri sata razgovora između sindikata državnih i javnih službenika i predstavnika Vlade u utorak u Ministarstvu financija nije postignut dogovor o smanjenju, odnosno zamrzavanju plaća 230.000 radnika koji su početkom godine dobili ugovorenu povišicu od šest posto.

Sindikati ne žele mijenjati stavke kolektivnog ugovora

Iako je na press konferenciji poslije sastanka Jadranka Kosor, potpredsjednica Vlade, kazala kako je dogovoreno da se sutra sindikatima šalje prijedlog izmjena i dopuna kolektivnog ugovora u kojem stoji da se sindikati odriču te povišice ali i ''još nekih materijalnih prava'', u sindikatima tvrde da je to neistina.

Spomenka Avberšek, potpredsjednica Saveza samostalnih sindikata kaže da su predstavnici 13 sindikata - potpisnika bili neugodno iznenađeni izjavom Jadranke Kosor jer je pred tiskom i javnošću kazala informaciju koja nije bila izrečena na četverosatnom sastanku.

- Mi smo jedino dogovorili da će nam Vlada sutra poslati e-mailom svoj prijedlog promjena sporazuma koje ćemo razmotriti i na sastanku u petak ćemo im dati svoj odgovor. Nema govora o tome da bismo mi pristali i dogovorili s njima da se u sporazum unesu takve promjene – kazala je uzrujano Spomenka Avberšek.

Plaće državnih i javnih službenika ne vuku državu u propast

Na pitanje o čemu su onda uopće i razgovarali puna četiri sata, kazala je da su se uglavnom natezali oko pitanja pada li zaista cijela država u propast ako se zaposlenici javnih i državnih službi ne odreknu svojih povišica.

- Rekla sam Šukeru da ne vjerujem da baš to vuče državu u propast, i da ću ako mi dokaže da je tih 1,8 milijardi kuna baš tako presudno, sama ići od radnika do radnika i tražiti da potpiše smanjenje plaće od 30 posto. Na to je on rekao da nas sve vuče u propast.

Kad im stigne Vladin e-mail sindikalci će se u srijedu poslijepodne sastati da vide što im Vlada predlaže i dogovoriti svoju strategiju, a svoj će odgovor dati na sljedećem krugu razgovora u Ministarstvu financija, u petak u 16 sati.

Objavljeno: 17.03.2009. u 19:21h

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)