Wednesday, 11.04.2018.

Uključite se u javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

(SSZSSH) Ministarstvo zdravstva uputilo je ovih dana na javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, bez da je sadržaj Prijedloga dostavljen na mišljenje socijalnim partnerima.

Međutim, kako se tekst prijedloga Zakona upućen na javno savjetovanje ne razlikuje u bitnom od prijedloga kojeg su ta ista Vlada Republike Hrvatske i ministar zdravstva stavili na raspravu socijalnim partnerima u listopadu prošle godine, a koji smo mi žestoko napali, ne čudi da nam sada nisu ništa uputili na mišljenje, nego su bez velikih zvona navodno nakon „dorade" prijedlog uputili na javno savjetovanje.

Pozivamo sve naše članove da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje mišljenje o prijedlogu zakona jer sindikat je upozoravao i u listopadu prošle godine i sada ćemo se opet javno očitovati jer se radi o devastaciji zdravstvenog sustava u korist privatnog sektora i privatnih interesa.

Upozoravamo i sada da se predloženim sadržajem izmjena zakona primarna zdravstvena zaštita u cijelosti privatizira, pa će Domovi zdravlja izgubiti svaki smisao osim u onim dijelovima lijepe naše gdje neće biti atraktivno raditi privatnicima.

No osim primarne zdravstvene zaštite htjeli to priznati ili ne, s obzirom da nije transparentno nego vrlo profinjeno upakirano privatizira se i sekundarna iliti bolnička zdravstvena zaštita.

Isto se može pažljivim isčitavanjem pronaći u odredbama kojima se propisuje koje ustanove što smiju raditi i za čije novce, te u odredbama o zdravstvenom turizmu.

Svi mogu raditi sve , jedino je kod hitne službe malo povučena kočnica, a taj bi sustav zasigurno trebalo reformirati ali o njemu nema niti riječi.

Sve zdravstvene ustanove mogu provoditi zdravstveni turizam i pružati usluge u turizmu, i dok to zaista nikoga ne zabrinjava , mi se pitamo gdje ćemo se mi liječiti i za koga izdvajamo svoje doprinose, I tko će nas liječiti u našim ustanovama.

Uključite se u javnu raspravu, sudjelujte, pišite sindikatu , samo nemojte ostati po strani jer ovaj sustav je još u velikom dijelu naš ali ako nitko ništa ne bude poduzimao doskora nam neće biti dostupan. 

Ispis 
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)