Tuesday, 29.01.2019.

Zdravstveni djelatnici traže stroge mjere sigurnosti zbog sve češćih napada


(Radio1) Nakon sinoćnjeg novog napada na zdravstvene djelatnike u Kliničkoj bolnici Dubrava, liječničke udruge i udruge medicinskih sestara od Vlade su zatražili hitne primjene mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.
O kojim je točno mjerama riječ, za Media servis navodi predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, Renata Čulinović-Čaić.

"Želimo da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje, sa strogom kontrolom ulazaka, kontrolom nadzornim kamerama, pogotovo na mjestima gdje su napadi učestaliji. Tržimo da se mjere prema napadačima primjene u što kraćem roku i što strože", rekla je Čulinović Ćulić. Zahtjeve je komentirao ministar zdravstva, Milan Kujundžić, koji je napade na zdravstvene djelatnike oštro osudio.

"To je nešto što već duže vrijeme razmatramo, s tugom to razmatramo, zapravo. U kojem pravcu pojedinci idu, da ih trebamo čuvati s čuvarimo i kamerama, ali i to se razmatra ako se ovakvi trendovi nastave", rekao je Kujundžić. Kujundžić je podsjetio da je od 5. siječnja na snazi izmjena Kaznenog zakona, prema kojoj počinitelj može dobiti kaznu do tri godine zatvora ako liječnika, stomatologa, medicinsku sestru ili nekog drugog zdravstvenog djelatnika spriječi u obavljanju njegove dužnosti. Ako ga ozlijedi ili mu život dovede u opasnost - kazna se diže do pet godina zatvora. Predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara, Slava Šepec, za Media servis kaže kako je riječ o dobrim pomacima, ali uz uvjet da se izmjene zakona zaista i provode.

"Česti su napadi tamo gdje su najteži bolesnici, gdje su česte smrti... Imate onih na koje nikakvi zakonski propisi neće moći u tom smislu djelovati, ukoliko uistinu nastane bijes u jednom trenutku kad se ne mogu kontrolirati. To treba prevenirati, poticajima u samom društvu - da se ne razvija klima bijesa, nego da se razvija klima dijaloga." Istraživanja su pokazala da je 93 posto anketiranih liječnika i 89 posto medicinskih sestara doživjelo na poslu neki oblik nasilja.

"Medicinske sestre najčešće to ne prijavljuju. Žele staviti točku na ‘i‘, jer su uvijek bile mišljenja da ne mogu ništa napraviti, da se ništa ne može poduzeti", objašnjava Šepec.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, od Ministarstva traži još stroža rješenja, poput onog da se zdravstveni i socijalni radnici proglase službenim osobama. Predsjednik sindikata, Stjepan Topolnjak:
"I onda napadi na njih bi se tretirali kao napadi na službenu osobu što bi, smatramo, izazvalo malo više respekta kod osoba koje fizički nasrću na naše članove", kaže Topolnjak.

Zajedničko priopćenje

Hrvatski liječnički sindikat, Hrvatska liječnička komora, Hrvatski liječnički zbor, HUBOL, KOHOM, Hrvatska komora medicinskih sestara, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara /tehničara, Hrvatska udruga medicinskih sestara, Hrvatski nacionalni savez sestrinstva i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi najoštrije osuđuju napade na liječnike i medicinske sestre na radnom mjestu.

Najnoviji napad dogodio se u ponedjeljak, 28.siječnja 2019. u Hitnoj kirurškoj ambulanti KB Dubrava, samo tri dana nakon napada na liječnike i medicinske sestre u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Napadi kojima su liječnici, medicinske sestre i ostali zaposleni u zdravstvu izloženi na svojim radnim mjestima su sve češći, a osobito zabrinjava podatak da doživljavamo sve više fizičkih napada.

Iako su najnovije izmjene Kaznenog zakona donijele određene promjene, važno je osigurati da se Zakon sustavno provodi te da se počinitelji bez odgode procesuiraju i najstrože kazne.

Na učestale napade u zdravstvenim ustanovama upozoravamo već dugi niz godina i cijelo to vrijeme smo izloženi agresiji, koja je, nažalost, postala dio naše svakodnevice. Liječničke novine su na ovaj problem upozoravale još 2008. godine, kada je objavljen niz tekstova o nasilju nad liječnicima i medicinskim sestrama, a na problem su upozoravali i sindikati tijekom pregovora za GKU 2013. I kasnije.

Danas,

kada nam u RH nedostaje liječnika i medicinskih sestara
kada liječnici i medicinske sestre svakodnevno odlaze u inozemstvo,
kada liječnici i ostali zdravstveni djelatnici održavaju zdravstveni sustav na životu odrađivanjem velikog broja prekovremenih sati , iznad zakonski dozvoljenih okvira,
kada se prekovremeni rad ne obračunava niti plaća korektno,
kada liječnicima još uvijek nije riješena reprezentativnost i nemaju pravo pregovarati za svoje kolege,
eskalacija nasilja na našim radnim mjestima sigurno nije nešto što će zadržavati naše kolegice i kolege u domovini.

Zgroženi divljanjem na Jordanovcu i nasiljem u KB Dubrava, ponovno upozoravamo i tražimo od svih nadležnih institucija da se hitno poduzmu mjere za zaštitu zdravlja i života liječnika, medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

Tražimo hitnu primjenu mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama te u tu svrhu predlažemo:

proglašenje zdravstvenih ustanova mjestima nulte tolerancije na nasilje
uvođenje obveze 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama
uvođenje nadzora kamerama u zdravstvenim ustanovama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji (čekaone, prijamni šalteri)
postavljanje tzv „tihih alarma" povezanih sa zaštitarskom službom na izolirana radilišta i radilišta s učestalijim napadima (npr. ordinacije PZZ, hitne ambulante)
provođenje strože kontrole ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove
promptno procesuiranje i adekvatno kažnjavanje napadača na zdravstvene radnike na njihovim radnim mjestima
da se u Zakon o zaštiti prava pacijenata unese odredba o obvezi pridržavanja kućnog reda u zdravstvenim ustanovama, što se odnosi i na pacijente i na njihove pratnje/posjete, kao i da se točno definiraju sankcije u slučaju nepridržavanja kućnog reda
Poduzet ćemo sve zakonske mjere za zaštitu sigurnosti i dostojanstva liječnika i medicinskih sestara na njihovim radnim mjestima i inzistirat će na najstrožem kažnjavanju svih onih koji na bilo koji način iskažu agresiju prema bilo kojem zdravstvenom djelatniku.

Ne želimo da se u zdravstvenim ustanovama dogodi nešto još strašnije od ovoga na Jordanovcu i u KB Dubrava da bi se problem shvatio ozbiljno

te

upućujemo apel Vladi Republike Hrvatske i tražimo hitno uvođenje mjera pojačane zaštite svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.


Hrvatski liječnički sindikat

Hrvatska liječnička komora

Hrvatski liječnički zbor

Hrvatska udruga bolničkih liječnika

KOHOM

Hrvatska komora medicinskih sestara

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara /tehničara

Hrvatska udruga medicinskih sestara

Hrvatski nacionalni savez sestrinstva

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)