Friday, 08.03.2019.

Prosvjed zaposlenika ustanova socijalne skrbi

(HRT) Na poziv sindikata, zaposlenici socijalne skrbi u centrima diljem Hrvatske - okupili su se za vrijeme stanke na mirnom prosvjedu. Na taj su način dali potporu svojim kolegama u Zadru, koji su se našli u središtu pozornosti zbog traženja krivca za tragediju na Pagu. Socijalni radnici zahtijevaju reformu cijelog sustava, koji - svima je jasno - ne funkcionira!

Upitana je li prenaglila sa svojim zahtjevom za smjenu ravnateljice zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesne Burčul, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić je izjavila da i dalje smatra kako je to ispravno.

- Nisam prenaglila, to je moje mišljenje i moj prijedlog, Upravno vijeće ima to u nadležnosti, oni vode računa o zakonitom postupku i poštivanju rokova, nisam htjela utjecati na mišljenje stručnog nadzora koji je još uvijek u tijeku. Odluku će donijeti Upravno vijeće.

Na pitanje hoće li sama dati ostavku ako ravnateljica ostane na dužnosti i zapravo nitko ne snosi odgovornost za sve što se je dogodilo, ministrica je rekla da je došla političkim putem i političkim putem će otići.

- Vrlo često ima proziva za smijene i ostavke, hoće li i koliko će to doprinijeti stabilizaciji za sve što radimo, to je drugo pitanje - rekla je Murganić.

- Ovim okupljanjem pružamo moralnu potporu ponajprije kolegicama i kolegama iz CZSS-a Zadar koji su se našli u središtu hajke traženja krivca za monstruozan zločin koji se dogodio na Pagu i podsjećamo na nezadovoljstvo načinom na koji se rješavaju problemi dugogodišnje zapuštenosti sustava socijalne skrbi. Srećom, sva djeca su preživjela i uspješno se oporavljaju od ozljeda. Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi će svim našim članovima, kao i u svim sličnim slučajevima do sada, pružiti svu potrebnu pomoć - navodi sindikat.

- Ovaj slučaj kao i mnogi do sada pokazali su da se javnost tek nakon što se dogodi neka tragedija, upoznaje s radom socijalne službe. Ovoga puta, ponajprije zahvaljujući našem sindikatu, u prvi plan istaknuti su problemi zaposlenika u sustavu socijalne skrbi i odbačena mogućnost da se smjenom ili kažnjavanjem jedne osobe ti problemi sakriju od javnosti, poručuju.

- Mi zaposlenici u sustavu najbolje znamo s kakvim se problemima i zaprekama svakodnevno susrećemo u našem u radu. Ponajprije tu je nedovoljan broj stručnog kadra svih profila, normativi koji ne prate stvarne potrebe korisnika i daleko su od standarda zemalja članica EU-a, loši i neadekvatni radni prostori, nedostatak sredstava za rad samo su neki od naših svakodnevnih problema. Svjesni smo da ne postoji idealno rješenje, ali smo jednako tako svjesni da se sadašnje stanje može znatno popraviti. Međutim, to je nemoguće bez stvarne želje za promjenama i potpore ministarstva i Vlade - napominju iz sindikata te naglašavaju da nakon godina upozoravanja na probleme, nebrojenih dopisa, mailova, SMS-ova, telefonskih poziva Sindikata i, uglavnom, ignoriranja resornog ministarstva i Vlade, smatraju da je došao trenutak kada bi se trebali svi zaposlenici ujediniti u traženju poboljšanja uvjeta rada u sustavu, poručuju također.

- Ovo okupljanje neka bude prvi korak prema tom cilju. Sindikat poziva sve da se jave s konkretnim prijedlozima za poboljšanje sustava, a mi ćemo sa svoje strane učiniti sve da se ti prijedlozi razmotre i implementiraju u buduće zakone, propise i akte - poručuju.

Ispis 
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)