Thursday, 13.06.2019.

Predane kutije s potpisima, slijedi provjera(HRT) U organiziranoj povorci, predstavnici inicijative "67 je previše" zajedno sa sindikalnim aktivistima pu Sabor su donijeli 65 kutija sa 748.624 prikupljena potpisa - dvostruko više nego što je potrebno za raspisivanje referenduma protiv produljenja radnog vijeka.

Primio ih je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i održali su sastanak. Tatjana Munižaba je javila da će Odbor za Ustav prvo morati odlučiti hoće li tražiti dodatnu provjeru pravovaljanosti potpisa, u tom slučaju se šalju resornom ministarstvu. Diskutabilan bi mogao biti rok kojeg nema, a kada izvješće iz Vlade dođe u Sabor, opet se sastaje Odbor za Ustav koji ili donosi odluku o raspisivanju referenduma ili se traži ocjena ustavnosti.

- Budući da je jako velik broj, očekuje se da će biti relevantan broj potpisa - dovoljan da se raspiše referendum, kazao je Jandroković nakon sastanka.

U Inicijativi očekuju da procedura kontrole potpisa u Saboru počne što prije te da se zatim hitno raspiše referendum. Ne boje se da bi na zahtjev vladajućih Ustavni sud mogao odbaciti njihovo pitanje jer su ga, kažu, pisali u suradnji s ustavnim stručnjacima.

Prije dolaska u Sabor, sindikalni predstavnici su se okupili na Katarininom trgu. Simbolično, donijeli su 65 kutija jer je sve više previše, poručuju. Očekuju da saborska procedura krene što prije, da se potpisi što prije počnu kontrolirati, da to ne traje predugo i očekuju da se brzo raspiše referendum. Dodaju da nema mjesta za pregovore, što ističu već duže vrijeme.

- U ovome trenutku više nema mjesta niti vremena za pregovore. Pregovore smo inicirali krajem prošle godine, no Vlada nije mislila da treba s njima sjesti i razgovarati, zato smo došli do skupljanja potpisa. U ovom trenutku, kada je skupljen ovoliki veliki broj potpisa građana koji su dali svoj potpis da se raspiše referendum, mi kao inicijativa nemamo ništa drugo nego da se referendum raspiše, mi imamo odgovornost prema njima, zato pregovori ne dolaze u obzir i očekuju raspisivanje referenduma, poručila je u ime Inicijative Mirela Bojić.

Prije početka sjednice Vlade, ministar Lovro Kuščević je kazao da se danas predaju potpisi, pa ćemo vidjeti što će Sabor odlučiti. Sindikati nisu voljni razgovarati i odbili su sve poruke ministra Marka Pavića, Kuščeviću to nije drago, smatra da se stvari rješavaju za stolom, dijalogom.

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)