Friday, 09.08.2019.

Iz Sindikata komentirali Kujundžićevu najavu povišica za sestre i liječnike: 'Živi bili pa vidjeli'

NE VJERUJU VIŠE NIKOME

Liječnici i medicinske sestre ipak će dobiti povišice i to najkasnije za tri mjeseca

(RTL.HR) Liječnicima, medicinskim sestrama i drugim zdravstvenim radnicima ipak stižu za oko 300 kuna veće plaće. Potvrdio je to u Dubrovniku ministar zdravstva Milan Kujundžić.

''Ako hoćemo zadržati liječnike i sestre i sve one koji rade u sustavu zdravstva u Hrvatskoj, a izuzetno su traženi u Europi, ponajprije zato što su dobri, morat ćemo povisiti plaće i to će Vlada napraviti u tjednima koji su pred nama, a najkasnije za tri mjeseca", poručio je ministar Kujundžić.

Tada bi trebali potpisati novi Kolektivni ugovor koji je Vlada odbila prije desetak dana. Sindikati su i dalje u nevjerici jer Vlada prije desetak dana nije ispunila načelni dogovor te je odbila potpisati novi Kolektivni ugovor. Zato od štrajka još uvijek ne odustaju.

''Ova Vlada i ova nespretnost koja je zlorabljena... da nije ova Vlada imala razumijevanja za povećanje plaće liječnicima i sestrama to je zapravo zločesta interpretacija. Samo je odgođeno na tri mjeseca, premijer ima puno razumijevanje'', pojasnio je Kujundžić.

Štrajk je neizbježan

Sindikati i dalje ne odustaju od štrajka, koji su najavili nakon što novi Kolektivni ugovor nije potpisan. Kažu, imali su parafiran sporazum nakon što su s ministrom postigli načelni dogovor o povećanju plaća i to od prvog kolovoza za 3, a od listopada za 4 posto. S ministrovim najavama zato su oprezni.

''Ja mogu samo reći: živi bili pa vidjeli. U odnosu na to kako su neslavno završila ta naša, recimo to tako, priča, ja ću vidjeti sa svojim tijelima u odnosu na naše akcije koje pripremamo, od prosvjeda, štrajkova i svega ostaloga, što će se dogoditi do 20. kolovoza", kazala je za RTL Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara.

''Nadam se da ćemo vidjeti sada 20.8., kada počinju pregovori, na koji način će oni ići i da neće biti potrebe za organiziranim štrajkom. U protivnom sigurno će se dogoditi štrajk", kazao nam je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Problemi ne prestaju

No, problemi u zdravstvu ne prestaju. Zbog spora oko reprezentativnosti liječnički sindikat ne sudjeluje u pregovorima - jer nema dovoljno članova.

''Mi trebamo sami riješiti svoj status, pregovore o svojim pravima riješiti samostalno, tako da će Hrvatska liječnička komora inzistirati na tome da se ubuduće liječnička prava i obaveze rješavaju Zakonom o plaćama liječnika ili izoliranim strukovnim kolektivnim ugovorom'', poručila je Ivana Šmit, dopredsjednica Hrvatske liječničke komore.

Upozoravaju i na brojne tužbe koje se vode zbog neplaćenih prekovremenih sati. Ministru, kojemu liječnici gotovo svakodnevno odlaze iz Hrvatske, ostaje još puno posla.

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)