Wednesday, 28.08.2019.

PREGOVORI O PLAĆAMA U ZDRAVSTVU NASTAVLJAJU SE U PETAK Sindikati: 'Tada ćemo doznati što nam Vlada može ponuditi'

NOVI KRUG

(JUTARNJI LIST) Nakon još jednog kruga pregovora o plaćama zaposlenih u sustavu zdravstva, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak izjavio je srijedu kako se pregovori nastavljaju u petak kada bi se trebalo govoriti o financijskom dijelu, odnosno što Vlada može ponuditi zaposlenima u zdravstvu.

Topolnjak je ponovio kako sindikati ne odustaju od zahtijeva za povećanjem plaća od sedam posto, što su i parafirali s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, no takvo povećanje Vlada nije prihvatila te je pregovore vratila na početak.

U petak očekujemo izračune, koliki je to trošak za Vladu, a sindikati će doći sa svojim izračunima, rekla je nakon pregovora u Ministarstvu zdravstva Brankica Gregurić iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Ministar Kujundžić izjavio je kako očekuje da će pregovori završiti do kraja idućeg tjedna kako se zatim o završnoj verziji dogovorenoga mogla izjasniti Vlada.

Ministar vjeruje i da do štrajka liječnička i medicinskih sestara neće doći.

"Ono što sigurno nikome ne bi odgovaralo jest štrajk liječnika i medicinskih sestara, jer su to puno osjetljivije stvari nego štrajk u drugim djelatnostima, čime ne želimo omalovažavati druge djelatnosti. Ja vjerujem da do štrajka neće doći", izjavio je Kujundžić nakon pregovora u Ministarstvu zdravstva.

 

Kujundžić: Vlada i sindikati trebaju učiniti sve da ne bude štrajka

(HRT) Tri sata trajao je još jedan krug pregovora u Ministarstvu zdravstva o novom kolektivnom ugovoru, no dogovora još uvijek nema. Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva, među kojima je i povećanje plaća za 7%. Pregovore nastavljuju u petak, a i prije najavljenog štrajka u sindikatu medicinskih sestara najavljuju prosvjedne akcije.

Sindikati ne odustaju od svojih zahtjeva te najavljuju akcije već ovaj tjedan, a ministar, pak, smatra da to neće biti potrebno.

- Ja mislim da i jedna i druga strana, konkretno i Vlada i sindikati trebaju učiniti sve u dijalogu, razumijevanju da ne dođe do štrajka i ja vjerujem u takav ishod, kazao je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

- Naš će upit danas ministru biti zbog čega nije parafirani kolektivni ugovor potpisan i o kojoj svoti novaca Vlada razmišlja prilikom naših ovih pregovora. Mi dakle i dalje inzistiramo na minimalno onome što smo parafirali i od toga ne odustajemo, rekao je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

- Mora se dogoditi jer u protivnom sustav će pasti do kraja. Moramo reći da naši ljudi ne mogu raditi na volonterskoj bazi, mi svi radimo za plaću i ne možemo dozvoliti da bude ugrožena kvaliteta skrbi za naše građane RH, izjavila je Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara.

 

PRIPREMAJU AKCIJE

Nova runda pregovora o plaćama u zdravstvu: 'Mogu vladini pregovarači govoriti što žele, ali mi od financijskog dijela ne odustajemo'

Danas se nastavljaju pregovori predstavnika Vlade i sindikata iz sektora zdravstva o plaćama

(Tportal.hr) Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara kazala je kako sindikati u slučaju da Vlada ne pristane na financijski dio, odnosno povećanje plaće prema već parafiranom dogovoru pripremaju akcije.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak kazao je kako je siguran da Vlada kupuje vrijeme. 'Od financijskog dijela ne odustajemo, od dogovorenog i parafiranog dijela kolektivnog ugovora', rekao je Topolnjak, prenosi N1.

'Mi očekujemo da do 15.9. imamo značajne, ne značajne nego puno veće pomake nego što smo u sadašnjem stanju', rekao je Topolnjak.

'Nastavljamo rundu pregovora u srijedu u 13 sati. Ono što naš zahtjev ostaje i dalje, mi zasad samo prolazimo članke naših zahtjeva - nećemo dalje puno inzistirati na tim člancima koje smo dogovorili, ali onaj financijski dio - na tome ćemo drviti i dalje', rekao je Toplolnjak i dodao: 'Mogu vladini pregovarači govoriti što žele, ali mi od financijskog dijela ne odustajemo'.

Topolnjak je rekao kako ovog tjedna još neće pokretati akcije jer imaju pregovore još u srijedu, a očekuju da će biti i u petak.

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)