Wednesday, 04.09.2019.

Akciji „Pet do 12" karlovačka bolnica pridružit će se u utorak, ogulinska prekosutraRubić: To je zapravo izraz nezadovoljstva zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva

(Karlovacki.hr) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara danas organiziraju akciju „Pet do 12".

Ne radi se o obustavi rada niti o štrajku već o akciji kojom će zaposleni svoj dnevni odmor iskoristiti kako bi upozorili na stanje u sustavu zdravstva. Akcija će se danas održati u dva klinička bolnička centra i jednoj bolnici. Karlovačka bolnica akciji će se pridružiti u utorak, a ogulinska već prekosutra. Evo što nam je rekla članica pregovaračkog odbora i povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u karlovačkoj bolnici Katica Rubić.

-To je zapravo izraz nezadovoljstva zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika u sustavu zdravstva kojim upozoravaju Vladu na situaciju koja je nastala u sustavu. Radi se o uvjetima rada u ustanovama, odnosno o tome da su zdravstveni i nezdravstveni radnici potplaćeni, potkapacitirani jer imamo situaciju da nam odlaze raditi inozemstvo svi zaposlenici ili kod privatnika koji imaju veće plaće. Imamo problem ne samo sa liječnicima budući da odlaze bračni parovi, odnosno cijele obitelji. Ovo je naš izraz nezadovoljstva i akcijom „Pet do 12" iskoristit ćemo svoju stanku da bi upozorili Vladu na već nastalu situaciju u zdravstvu.

Rubić još dodaje.

-Priključit će se i liječnici, oni ne mogu organizirati akcije jer nisu reprezentativni, ali sestrinski i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske su reprezentativni sindikati i oni organiziraju ove akcije, a liječnici će se pridružiti jer oni imaju također veliki problem - malo ih je, rade prekovremeno i jako ih puno odlazi u inozemstvo.

Odgovarajući na pitanje do kuda se stiglo u pregovorima s Ministarstvom zdravstva Rubić je rekla.

-Tražili smo poboljšanje uvjeta rada, ne tražimo povećanje plaća jer to ide kroz druge institute, odnosno da nas se vrednuje sukladno našim uvjetima rada. Primjerice u sustavu imamo spremačice koje imaju vrlo niski koeficijent 0,62 i one sa svojim dodacima jedva su desegnule minimalnu plaću. Ustvari tražili smo linearno povećanje uvjeta rada za sve radnike u sustavu zdravstva. Međutim izmjene i dopune Kolektivnog ugovora nismo potpisali; parafirali jesmo i to je prvi put u povijesti pregovora da nešto što je parafirano nije i potpisano. Čini mi se da se ovaj put mijenja tijek kolektivnog pregovaranja i da se to lomi preko zdravstvenih radnika. Zato upozoravamo i tražimo podršku svih naših građana da nas podrže u tome jer imat će lijepe i velike bolnice, a neće imati tko u njima raditi, poručila je članica pregovaračkog odbora i povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u karlovačkoj bolnici Katica Rubić. (m.m.)

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)