Tuesday, 10.09.2019.

Prosvjedna akcija „Pet do 12" održana u karlovačkoj bolnici

Akciji se priključilo više od 150 zaposlenika, a još jednom upozoreno na manjkavosti u zdravstvenom sustavu

Više od 150 zaposlenika karlovačke bolnice priključilo se danas prosvjednoj akciji „Pet do 12" koju diljem zemlje organiziraju Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Skup je održan na prostoru ispred bolnice, a prosvjednici su za to iskoristili dnevnu stanku u radu. Članica Pregovaračkog odbora i povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u Bolnici Katica Rubić pročitala pismo organizatora akcije, što je ustvari bila poruka Vladi. Najprije je navela da je u Hrvatskoj sustav zdravstva suočen s brojnim problemima s alarmantnim nedostatkom radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenosti i neadekvatnih uvjeta rada. Razlozi su to za sve veći odlazak u inozemstvo. Spomenula je i višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema. Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustav?

-Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada i poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje Europske unije, no plaće nisu jedini problem s kojim se liječnici, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, laboratorijski djelatnici, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću. Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, ne provođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji. U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo, navodi Rubić i nastavlja.

-Zaposleni u sustavu su savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku proteklih godina nisu ustali protiv rada jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata. No, problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima jer dok se od njih očekuju da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada, dostojni svakog čovjeka. Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad.

Izvijestila je da je resorni ministar pristao da se potpiše parafirani tekst, a članak 49. koji se odnosi na prekovremene sate ostavili su onakav kakav je i bio. Jedino je sporno od kada će početi realizacija tog potpisanog Kolektivnog ugovora. Vlada predlaže od 1. listopada, a sindikati inzistiraju od 1. rujna jer u parafiranoj izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora bilo je dogovoreno povećanje plaće od 1. kolovoza. Sindikati inzistiraju da kompletan iznos povećanja plaće starta od 1. ovog mjeseca.

-Traženo povećanje plaće od 7 posto značilo bi primjerice za medicinsku sestru povećanje između 200 i 300 kuna, ovisno o tome na kojem odjelu sestra radi. S druge strane za jednu spremačicu to je povećanje od 56 kuna te im s tim povećanjem plaća prelazi tek nešto malo iznad minimalne. Plaće medicinskih sestra u bolnici se kreću od 4,8 do 7,5 tisuća kuna, ovisno na kojem odjelu rade. U bolnici ima oko 400 sestara i tehničara, što je ustvari polovica zaposlenih, a nedostaje svih i zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Nemamo kuhara, spremačica: kada raspišemo natječaj nitko se ne javi, a ako se i javi netko ubrzo ode jer vide da je to pretežak posao za tako malu plaću, ispričala je Rubić.

Gordana Bakran, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Općoj bolnici Karlovac posebno se osvrnula na uvjete rada.

-Sadašnja plaća nije dovoljna. Ako vi nekoga držite za ruku dok umire, ako nekome perete njegovo tijelo, ako mu ne možete dati ništa kada umire, nego svoju pažnju; to ne može biti dovoljno. Mi to sve nosimo sa sobom kući. Možda bi trebalo pitati naše obitelji kako je njima kada mi dolazimo nakon noćnih smjena. Kako je kada vam pacijent dođe polomljen i onda poludi od alkohola, kako to izgleda. Ne znate koga spašavate; svoju glavu, imovinu, pacijenta. Nitko to ne zna nego samo moje kolegice i oni koji s nama rade i spremačice, liječnici i administratori, što mi sve doživimo na našem poslu.

Inače, prosvjednoj akciji su se priključili i liječnici koji nisu mogli sudjelovati u organizaciji jer nisu reprezentativan sindikat.

-Dijelimo istu sudbinu sa našim medicinskim sestrama i zaposlenicima i normalno je da ih podržavamo, rekla je predsjednica karlovačke podružnice hrvatskog liječničkog sindikata dr. Samija Ropar.

Zdravko Kirinčić, medicinski tehničar u anesteziji također je bio jedan od sudionika prosvjedne akcije.

-Problem je u manjku ljudi, odlaze zbog malih plaća, ne plaćaju se prekovremeni sati , a sestre i kad traže, nema ih. Tako moramo mi preuzimati više radnih mjesta i više dežurati. Razmišljam o odlasku iz Hrvatske zbog male plaće. (m.m.)

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)