Saturday, 28.03.2020.

Održana 222. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća


(SSSH) Jučer je održana 222. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u proširenom sastavu, prva od lipnja 2018. godine. Tema je bila uspostava socijalnog dijaloga s ciljem razmjene mišljenja između Vlade RH i socijalnih partnera o utjecaju epidemije virusa COVID-19 na ekonomiju i društvo, s naglaskom na potpore za očuvanje radnih mjesta i poslovnu aktivnost.

Neposredan povod, međutim, bila je reakcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) otvorenim pismima prema predsjedniku Vlade RH i ministru rada vezano uz izrađeni propis kojim bi se suspendirale određene odredbe Zakona o radu na način da bi poslodavci jednostrano mogli smanjivati plaće i druga materijalna prava radnika, odredbe kolektivnih ugovora i sl., a do kojega je SSSH došao neslužbenim putem.

Zbog važnosti teme i nužnosti uspostave dijaloga i međusobnog povjerenja, u radu sjedice sudjelovao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković s 15-tak ministara što je daleko širi sastav od uobičajenih šest članova GSV-a s vladine strane.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, ujedno i dopredsjednik GSV-a, u raspravi i na konferenciji za novinare nakon sjednice, istakao je potrebu odustajanja Vlade od jednostranih rješenja jer potrebe za suspenzijom radničkih prava nema, o čemu možemo posvjedočiti iz iskustva našega svakodnevnog rada. Ono što je važno je rješavati probleme tripartitnim dijalogom te, posebice, bipartitnim dijalogom sve do razine pojedinog poslodavca. Poslodavac i sindikat u svom oruženju najbolje znaju kakvo je stvarno stanje i mogu se dogovoriti o privremenim rješenjima, s ciljem očuvanja radnih mjesta, prihoda radnika i poslovne aktivnosti poslodavca, koristeći potpore iz prvoga paketa. Dakle, SSSH ne pristaje na zakonsko smanjivanje prava radnika ali je spreman na tripartitni dogovor, uključujući potpisivanje sporazuma.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronavirusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima. Dodao je da, ako se okolnosti vezane uz epidemiju promijene, vezane uz gospodarsku i socijalnu situaciju, prava radnika i financijsku stabilnost države i ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se "otvoreno razgovarati i tražiti potporu i razumijevanje svih". Za sljedeći tjedan najavio je drugi paket mjeta za ublažavanje ekonomskih I socijalnih posljedica epidemije.

Na kraju napomenimo da iako je predsjednik Vlade, i na sjednici i nakon nje, istakao kako se "razni apeli proteklih dana pojavljuju na temelju glasina, a ne onoga što se radi u Vladi", činjenica je da je MRMS izradio Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 s Konačnim prijedlogom zakona. I neovisno o tome bi li ga, kada i pod kojim uvjetima, MRMS pustio u proceduru ili ne, ostaje i činjenica da je netko dao nalog za njegovu izradu a da se prethodno nije potrudio zatražiti i dobiti informacije od oba socijalna partnera odnosno, uz HUP, i od sindikata.
"Reagirali smo s punim pravom i na vrijeme, ali ćemo nastaviti surađivati u dobroj vjeri s Vladom i poslodavcima, i na tripartitnoj i na bipartitnoj razini. Za to je ključna suradnja i razmjena informacija SSSH i udruženih sindikata, sindikalnih povjerenika i članova sindikata," naglasio je predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Ispis 

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)