Tuesday, 07.04.2020.

SSSH: NEMOJMO SUTRA ZABORAVITI ONE KOJI NAS DANAS SPAŠAVAJU!

(SSSH) Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, kao i cijela 2020., bit će zapamćen po prvoj pandemiji u 21. stoljeću koja je otkrila svu ranjivostjavnog zdravstvenog sustava, godinama urušavanog zakupom, koncesijama, privatizacijom, bez obnove bolnica i domova zdravlja, bez zatvaranja „rupa" kroz koje cure javna sredstva, bez brige o najdragocjenijem - o ljudima, o zaposlenima u javnom zdravstvu!

Svih ovih godina Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)je upozoravao na propuste u zdravstvenoj politici, inzistirajući na tome da javno ostane javno jer se financira iz plaća, da se osigura (jednaki)pristup zdravstvenim uslugama i njihova teritorijalna i cjenovna dostupnost, da se poboljšaju ishodi liječenja te unaprijede uvjeti rada svima zaposlenima u sustavu. Samo jedna u nizu aktivnosti SSSH bila je i borba za opstanak Imunološkog zavoda, najstarijeg proizvođača imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe, ne samo od interesa za radnike već kao javno dobro, kao nacionalnu stratešku ustanovu u prevenciji i suzbijanju bolesti.

Prilika je to sjetiti se i dr. Andrije Štampara kojega cijeni svijet ali ne zemlja podrijetla, koja već 30 godina razara njegovu ostavštinu ukidanjem domova zdravlja i privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, kome i 62 godine od smrti možemo zahvaliti za spremnost našeg sustava da odgovori na ovaj zdravstveni, ali i društveni izazov- „Zdravlje za sve!"
COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu. Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači, kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, a kamoli u uvjetima epidemije - ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno. Čak i u ovakvim krizama, ili upravo u ovakvim krizama, nužno je osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.

Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb.

omercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira. Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu ali ga ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala.

Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala - ali pored hvala oni trebaju bolja prava! SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba!

Mladen Novosel
predsjednik

Priopćenje SSSH u PDF formatu

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)