Thursday, 21.05.2020.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi daleko od dogovora

... prilog HRT i izjave sudionika možeš vidjeti OVDJE

(HRT) U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Pregovori su se vodili na tri sastanka, i to najprije s predstavnicima sindikata javnih službi; zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te s predstavnicima državnih službi.

- Nova ponuda Vlade sadrži to da nema povišice osnovice od 1. lipnja i 1. listopada te da bi se tek najesen pregovaralo o božićnici. Jubilarna nagrada bi ostala kao i do sada. A pokušao bi se naći neki model da se regres nadomjesti CRO karticom i da se tako potroši tih 1500 kuna. Daleko smo od dogovora, izjavio je nakon sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

- Ponuda pregovaračkog tima Vlade je da se osnovica ne podiže za 2 posto u dva navrata ove godine, ali da onaj iznos osnovice koji bi imali 1.1. 2021., da je bilo povećanja - ostane isti, kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. Dodala je kako bi povišica išla od 1. siječnja iduće godine ukoliko se u pregovorima s nekom drugom Vladom ne bi ispregovaralo više.

- Veliki su oni koji priznaju i isprave svoje greške. Smatramo da je Vlada RH zadiranjem u dogovorena materijalna prava iz kolektivnog ugovora pogriješila i nadamo se da će tu grešku danas ispraviti. Za Samostalni sindikat zdravstva socijalne skrbi Hrvatske, ovakav prijedlog Vlade nije prihvatljiv i to smo im dali do znanja, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

- Svi sindikati javnih službi su se očitovali Vladi, da odbijaju ovaj prijedlog Vlade RH i dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru kao i dodatku sporazumu o dodacima na plaće u odgoju i obrazovanju. S obzirom na to da smo se svi negativno odredili prema prijedlogu Vlade, danas od nje očekujemo kaže koji su njeni sljedeći potezi. Ima li neku novu, povoljniju i puno bolju ponudu o kojoj bi mi kasnije razgovarali s našim članovima, naglasio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)