Tuesday, 25.08.2020.

Beroš: I liječnici koji se privatno zaraze će dobiti plaću, ali bit će tri kategorije

(INDEX.HR) MINISTAR zdravstva Vili Beroš na presici Nacionalnog stožera je komentirao poruke iz nekih bolnica da liječnici koji se u privatno vrijeme zaraze koronavirusom neće dobiti plaću.

Kazao je kako je to protivno zakonu te kako postoje tri kategorije zaraženih medicinskih radnika kada je riječ o isplati plaće.

"Raspitao sam se, niz zakona govori drugačije. Ako se zdravstveni radnik zarazi obavljajući svoju radnu aktivnost u zdravstvenoj ustanovi, on će dobiti plaću u iznosu prosjeka tri zadnje plaće s dodacima. Mislim da je to pošteno.

Svi oni koji se zaraze van obavljanja svoje djelatnosti, van bolnice, neće dobiti tu naknadu nego 100 posto od osnovice, prema zakonu od radu.

A treća kategorija, oni koji su, možemo reći - bolesni, oni će dobiti naknadu koja se dobiva inače kad je čovjek privremeno nesposoban, naše famozno bolovanje, opet sukladno Zakonu.

Mislim da nije točna tvrdnja da nekome ne bila isplaćena plaća jer je zaražen van bolnice", rekao je Beroš.

No apelirao je na odgovornost svih zdravstvenih radnika.

"Odgovornost zdravstvenih radnika je daleko veća jer znaju nešto o bolesti, znaju o medicini, zato još jednom apeliram na sve zdravstvene djelatnike da ne dolaze van radnog okruženja u kontakte koji bi mogli biti rizični."

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)