Monday, 19.10.2020.

Usred pandemije smo, Vlada još uvijek nije ukinula zabranu zapošljavanja u zdravstvu

Sindikat upozorava kako očajno nedostaje osoblja, a mnogi koji rade su potplaćeni

VEDRAN VRABEC(telegram.hr) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zatražio je u ponedjeljak da Vlada hitno ukine zabranu zapošljavanja u zdravstvu i socijalnoj skrbi, te da se zaposlenima u zdravstvu plate odrađeni prekovremeni sati i da ih se posebno nagradi za skrb o zaraženima.

"Od premijera i ministara očekujemo da riješe gorući problem u sustavu zdravstva i socijalne skrbi, te pod hitno ukinu zabranu zapošljavanja u oba sustava kako bi se s većim brojem radnika mogli lakše oduprijeti problemima izazvanim epidemijom koronavirusa", ističe sindikat u priopćenju.

ZAPOŠLJAVA SE SAMO ODLUKOM MINISTRA

Kako je za Telegram objasnio Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, sustav je ozbiljno pogođen zabranom zapošljavanja. "Ta zabrana za zdravstvo nije apsolutna kao u ostatku javnog sektora, to bi bilo nemoguće zbog pandemije koronavirusa. U zdravstvu se može zaposliti nove djelatnike posebnom odlukom ministra.

Takva zapošljavanja odobravaju se samo kada netko od već zaposlenih djelatnika ode u mirovinu ili na dugotrajno bolovanje. To funkcionira na način da ravnatelj ministru predloži zapošljavanje novog djelatnika, a ministar onda odlučuje hoće li to prihvatiti", kaže nam šef sindikata.

Topolnjak naglašava kako se zapošljavanje u praksi odobrava samo za medicinsko osoblje. "Naravno, tog osoblja već odavno nema dovoljno, ali sada se zbog zabrane sve snažnije osjeća nedostatak ljudi iz nezdravstvenih profesija. Nema dovoljno kuhara, spremačica, čistačica i ostalih radnika bez kojih bolnica ne može funkcionirati", objašnjava predsjednik SSZSSH-a.

NEDOSTAJE VELIK BROJ STRUČNJAKA

U zdravstvu nedostaje gotovo 4000 medicinskih sestara, kao i liječnika i drugih profila zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Isto tako, u sustavu socijalne skrbi nema dovoljno socijalnih radnika, medicinskih sestara i njegovatelja te radnika pratećih službi. Niz zaposlenika u oba sustava je potplaćeno, a pomoćno osoblje radi za plaću manju od minimalne bruto plaće u Hrvatskoj i manju od naknade za očuvanje radnih mjesta zbog korona krize, upozorava SSZSSH.

Također očekuju od premijera i ministra zdravstva da se bez odugovlačenja nagodbom riješi pitanje isplate razlike plaća za odrađene prekovremene sate, te da nakon gotovo 20 godina izmijene Uredbu o koeficijentima složenosti poslova u javnim službama, pogotovo u zdravstvu. Sindikat traži i da se radnicima koji sudjeluju u zbrinjavanju pacijenata koji boluju od Covida-19 dodijele stimulacije.

SSZSSH: HOĆE LI KONAČNO PROGLEDATI PREMIJER VLADE RH I RESORNI MINISTRI???

Ispis 

Ostale novosti