Monday, 22.02.2021.

Topolnjak o bijelom štrajku vozača saniteta: Oni koji voze hitne prijevoze trebali bi imati jednak koeficijent kao vozači Hitne medicinske pomoći, 0,95

NAKON SASTANKA

U Ministarstvu zdravstva održan je sastanak predstavnika ministarstva i Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o zahtjevima vozača saniteta za većim koeficijentom, a sindikalist Topolnjak rekao je da im osim najave promjena pravilnika, nije obećano ništa konkretno

(Tportal.hr) Oko 700 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj od prošloga utorka su u bijelom štrajku, u kojemu više ne rade prijevoze hitnih pacijenata.

Zahtijevaju im se poveća koeficijent složenosti poslova, odnosno vrati na razinu iz 2011. te da se promijeni Uredba u kojoj bi se trebalo prepoznati njihovo radno mjesto.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) Stjepan Topolnjak nakon sastanka održanog u ponedjeljak, izjavio je kako im, unatoč jasnim zahtjevima, nije dano nikakvo konkretno obećanje u vezi s povećanjem koeficijenata vozačima saniteta, koji sada iznosi 0,77.

"Posljednja ponuda Ministarstva zdravstva bila je da koeficijent bude 0,90. Mi smo to spremni prihvatiti za one vozače koji zaista ne voze hitne prijevoze, no smatramo da bi oni koji to čine, trebali imati koeficijent koji je jednak onome koji imaju vozači Hitne medicinske pomoći, 0,95", kazao je Topolnjak nakon sastanka.

Dodao je kako na sastanku nije bio ministar zdravstva Vili Beroš, a predstavnici Ministarstva, među kojima je državni tajnik Tomislav Dulibić, obećao im je izmjene Pravilnika o sanitetskom prijevozu te Pravilnika o hitnoj medicinskoj pomoći.

"Ono što nam je sada rečeno jest da će se promijeniti pravilnici čime će se regulirati na koji način i tko je obvezan voziti hitne prijevoze. Naš je osnovni problem da je sanitet, koji je registriran da vozi samo hladne prijevoze, mora voziti i hitne prijevoze", poručuje Topolnjak.

Ističe da sindikalnu akciju vozača saniteta niti ne smatra "bijelim štrajkom", jer, kako kaže, oni time samo voze prema pravilima i pozitivnim zakonima.

Ministar zdravstva Vili Beroš ranije danas rekao je kako je vezano za probleme vozača saniteta osnovana radna skupina i da je dogovoreno povišenje koeficijenta sukladno traženjima, a da je "izrada nove uredbe u tijeku".

Komentirajući tu izjavu, Topolnjak, koji je ujedno i član radne skupine, kazao je da ministar Beroš to govori već dulje vremena, a da se za taj problem nije pronašlo rješenje unutar radne skupine od 2018. godine, kada je osnovana.

"Izrada nove uredbe je u tijeku, ali nikako da ugleda svoje rezultate", zaključuje Topolnjak.

 

Vozači saniteta razočarani

(HRT) Nema pomaka u rješavanju zahtjeva za povećanje koeficijenta vozača saniteta. Nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva zdravstva, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak rekao je da je razočaran jer na sastanku nije bio ministar Vili Beroš.

Vozači saniteta traže vraćanje starih koeficijenata prije izmjene 2011. te izmjenu Vladine uredbe o nazivima radnih mjesta. Najavili su da od idućeg tjedna više neće obavljati poslove iz djelatnosti hitne medicine, nego samo one u skladu s pravilnikom.

- Na žalost, moram reći da smo razočarani ponašanjem ministra Vilija Beroša zato što već tri godine tražimo da se riješi problem sanitetskog prijevoza, ali se uporno to izbjegava. Način na koji smo danas počeli razgovor bio je na neki način konkretan, ali ništa nismo na kraju dogovorili, rekao je Topolnjak.

Oko 700 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u Hrvatskoj od prošloga utorka su u bijelom štrajku, u kojemu više ne rade prijevoze hitnih pacijenata.

- Posljednja ponuda Ministarstva bila je da koeficijent bude 0,90. Mi smo to spremni prihvatiti za one vozače koji zaista ne voze hitne prijevoze, no smatramo da bi oni koji to čine, trebali imati koeficijent koji je jednak onome koji imaju vozači Hitne medicinske pomoći, 0,95, kazao je Topolnjak nakon sastanka. Dodao je da su im na sastanku obećane izmjene Pravilnika o sanitetskom prijevozu te Pravilnika o hitnoj medicinskoj pomoći.

- Ono što nam je sada rečeno jest da će se promijeniti pravilnici čime će se regulirati na koji način i tko je obvezan voziti hitne prijevoze. Naš je osnovni problem da je sanitet, koji je registriran da vozi samo hladne prijevoze, mora voziti i hitne prijevoze, poručuje Topolnjak. Ističe da sindikalnu akciju vozača saniteta niti ne smatra bijelim štrajkom, jer, kako kaže, oni time samo voze prema pravilima i pozitivnim zakonima.

Ministar Beroš ranije danas rekao je kako je vezano za probleme vozača saniteta osnovana radna skupina i da je dogovoreno povišenje koeficijenta sukladno traženjima, a da je izrada nove uredbe u tijeku.

GLAS ISTRE: U Ministarstvu zdravstva sastanak o zahtjevima vozača saniteta

Ispis