Tuesday, 27.04.2021.

Ministar socijalne politike Josip Aladrović predstavio plan unaprjeđenja sustava socijalne skrbi

(Dnevnik.hr) Evo što je sve rečeno o reformi sustava socijalne skrbi: "Moramo pogledati kontekst situacije, kada govorimo o cijelom sustavu. Imali smo česte izmjene zakona koji su doveli do različitih postupanja u samom sustavu. Svjedoci smo nedostatka kapaciteta, a i nalazimo se u visokom riziku od siromaštva i to su sve izazovi sustava", kazao je ministar Aladrović na početku predstavljanja plana. "Želimo riješiti problem fragmentiranosti sustava, nedostatak stručnog kadra i nedostatak supervizije", pojasnio je i detektirao glavne probleme sustava:

"Neujednačeno postupanje, nejednakost naknade i neravnomjerna dostupnost mogućnosti dobivanja usluga sustava. 260.000 građana koristi naknade u sustavu socijalne skrbi, a trenutačna organizacija centara za socijalnu skrb je takva da postoje 82 centra i 56 podružnica tih centara", kazao je ministar i dodao:

"Želimo osnažen sustav, dostupnije i kvalitetnije naknade, a krajnji cilj je bolja zaštita korisnika. Prvi cilj je osnažen sustav socijalne skrbi, a prva aktivnost je zapošljavanje novih stručnjaka. Odlučili smo se za 200 novih zapošljavanja, nakon toga nastavit ćemo s popunjavanjem stručnjaka, a ovo je kratkoročan korak koji ćemo realizirati u iduća tri mjeseca. Mijenjat ćemo i Zakon o socijalnoj skrbi. Treća aktivnost je osnivanje Akademije. Na taj način ćemo osnažiti cjeloživotno obrazovanje", kazao je.

Za otvaranje dokumenta klikni na sliku

Najavio je monitoring cijelog sustava od ljudi koji nisu iz samog sustava. "Očekujem stručni nadzor i stručnih Komora. Taj monitoring treba biti kontinuiran, a ne samo kada se nešto dogodi. Inspekcijski nadzor će također biti uključen", dodao je Aladrović.

"Želimo provesti i aktivnosti u vezi s novim Zakonom o socijalnoj skrbi, a želimo i osnivanje obiteljskih centara. Obiteljske centre izdvajamo iz Centra za socijalnu skrb i to će biti mjesto gdje se osnažuju roditeljske kompetencije," naglasio je i najavio izmjene Zakona o udomiteljstvu te povećanje naknada iz sustava socijalne skrbi.

O pristupačnosti usluga kaže: "Želimo regionalnu ravnomjernost i da u bilo kojem dijelu Hrvatske usluge budu jednako dostupne. Imali smo određene tragične slučajeve, pa ćemo povećati za tri puta inspekcijske nadzore", istaknuo je ministar vezano za skrb starijih osoba u domovima za starije.

Najavio je i novi cjenik socijalnih usluga koji bi na snagu trebao stupiti od 2023. godine. "Imamo 15 aktivnosti koje smo naveli, a prvi efekt je osnivanje Vijeća za praćenje socijalnih politika. U četvrtak će se naći na sjednici Vlade", najavio je i otkrio tko bi sve trebao biti u tom Vijeću. "U Vijeću će biti sva tijela koja su uključena u sustav socijalne skrbi. Želimo inkluzivno tijelo koje će raspravljati o razvoju socijalnih politika." Najavio je i povećanje naknada za udomitelje.

HRT: Akcijski plan za sustav socijalne skrbi: zapošljavanje 200 novih stručnjaka

Ispis