Tuesday, 21.12.2021.

Covid-potvrde u zdravstvu i socijali prošle na testu ustavnosti, ali odluka nije donesena jednoglasno

NEMA IZNENAĐENJAUstavni sud uskoro bi trebao objaviti odluku o ustanovnosti covid-potvrda u zdravstvu i socijali

Piše: Ivanka Toma

(JUTARNJI LIST) Covid potvrde koje se odnose na prijem pacijenata u bolnicama, odnosno obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi prošle su na testu ustavnosti.

Prema neslužbenoj informaciji Jutarnjeg lista, Ustavni sud je danas na sjednici većinom glasova donio odluku kako primjena Covid potvrda u ova dva posebno osjetljiva sustava nije protuustavna. Odluka nije donesena jednoglasno, nego s tri izdvojena mišljenja koja su dali suci Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec.

Na dnevnom redu Ustavnog suda su i Covid potvrde u javnom sektoru, no ustavni suci će o njima odlučivati tek kada dobiju očitovanje Vlade.

... za Priopćenje Ustavnog suda klikni OVDJE

Današnja odluka smatra se svojevrsnim putokazom prema mogućem stavu o referendumskoj inicijativi Mosta (koji želi ukidanje Covid potvrda), no puno će jasniji stav ustavnih sudaca biti kada odluče o upotrebi Covid potvrda u javnom sektoru. Moguće je, naime, da se unatoč tome što je Ustavni sud do sada dao zeleno svjetlo svim odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, promijeni stav u odnosu na upotrebu Covid potvrda u cijelom javnom sektoru, te da se zauzme stav kako one trebaju biti iznimka u zdravstvu i socijali budući da je riječ o posebno osjetljivom sektoru.

 

Pročitajte još...

DNEVNIK.HR: Sud odlučio da je uvođenje COVID potvrda u skladu s Ustavom. Šeparović otkrio novosti: ''Stožer mora objasniti zašto donosi svaku odluku''

Ispis