Friday, 01.08.2008.

Avberšek: Ravnatelj KB Dubrava mora dati ostavku

Ravnatelj KB Dubrava mjesecima je znao što se događa, a nije reagirao dok afera nije izbila u medijima, kazala je Spomenka Avberšek.

- Svi koji ne mogu organizirati svoj posao, moraju dati ostavku. Ravnatelji, pomoćnici, glavne sestre javljaju se dobrovoljno za taj posao – odgovorila je Spomenka Avberšek na pitanje treba li ravnatelj KB Dubrava Milan Kujundžić dati ostavku.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske naglasila je da je isključivo iz medija doznala za slučaj deset pacijenata, koji su preminuli zbog nestručnog liječenja neurologa Anđelka Vrce.

Kazala je da je sramotno da je ravnatelj bolnice tri-četiri mjeseca znao za sve što se događa na Odjelu neurologije i šutio, a tek je nakon izbijanja afere u novinama kazao da je bio obaviješten o svemu, ali nije mogao organizirati rad na Odjelu. Osvrnula se i na miješanje ministra Darka Milinovića u slučaj.

- Malo, malo pa nam se ministar pojavljuje i riješi jedan slučaj. Riješi jedan slučaj čovjek! Država mora znati za teško bolesne, a ne da novinari moraju urgirati da čovjek dobije ono što mu je potrebno, a to je da ostane živ - kazala je Avberšek, dodavši da su naši političari pokazali koliko vjeruju hrvatskom zdravstvu kada su pomoć potražili u inozemnim bolnicama. Ministru Milinoviću poručila je da ubaci u šestu brzinu, jer će inače biti prekasno za bolesnike.

Avberšek smatra da premoreni zaposlenici u bolnicama ne mogu uspješno i kvalitetno pomagati bolesnicima. Imenovala je Onkologiju KBC-a Rebro kao prvu na listi nepoštivanja potpisanih kolektivnih ugovora, kao ''odjel na kojem ima prekovremenih koliko hoćete''.

Avberšek: Kosa mi se diže od svinjarija HZZO-a

Čudi je da sve odluke o lijekovima donosi ministar zdravstva, a ne ravnatelj HZZO-a, a nedopustivim smatra da se lijekovi, koji koštaju i po dva milijuna kuna, financiraju iz limita bolnica.

- Valjda građani zaslužuju fond, koji će imati novca za lijekove koliko ljudima treba - istaknula je predsjednica Sindikata zdravstva.Kazala je da joj zakoni mirišu na anglosaksonski model, po kojem onaj koji ima novac ima i zdravlje, te je napomenula da sindikati žele socijalno osjetljivu državu.

- Kosa mi se diže od njihovih svinjarija - Avberšek je opisala rad HZZO-a, naglasivši da ne funkcionira po zakonima koje je usvojio Sabor. Smatra da je zdravstvo zadnja institucija u kojoj smije vladati politika, ali da su zaposlenici u zdravstvu već postali žrtve politike.

Izvor: Javno.com

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)