Saturday, 12.04.2008.

Sindikalni prosvjed: "Za veće plaće i bolji standard"

Na velikom sindikalnom prosvjedu na Trgu bana Jelačića kojeg je organiziralo pet sindikalnih središnjica svoj glas za veće plaće u javnom i privatnom sektoru dalo je, prema procjenama, više od 40 tisuća ljudi.

Sindikalna prosvjedna povorka na čijem su čelu Zli bubnjari krenula je u 11 sati s Trga Franje Tuđmana prema Trgu bana Jelačića gdje su im se obratili čelnici pet sindikalnih središnjica koje su organizirale prosvjed.

prosvjed

Prosvjednici su svoje nezadovoljstvo izražavali glasnim zviždanjem i brojnim transparentima kojima traže promjenu socijalnog stanja u Hrvatskoj. "Tražimo ZERP - zaštitu elementarnih radničkih prava" i "Za poboljšanje standarda svih ljudi", neki su od transparenata koje su nosili prosvjednici.

Povorku su predvodili predsjednici sindikalnih središnjica Ana Knežević (Savez samostalnih sindikata Hrvatske), Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati), Zdenka Gizdić (Matica hrvatskih sindikata javnih i državnih službi), Ozren Matijašević (Hrvatska udruga sindikata) te Stjepan Kolarić (Sindikat usluga Uni-Cro), koji su nosili transparent "Zajedno za veće plaće".

prosvjed

Sindikalci su upozorili kako je ovo okupljanje tek uvertira, a ako se ništa ne promijeni, idući put će ih biti više.

  • "Danas tražimo promjenu politike, a sljedeći put ćemo tražiti promjenu vlasti", istaknula je predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Ana Knežević.
  • Dopredsjednica SSSH-a Spomenka Avberšek upozorila je na korupciju i sve skuplje zdravstvene usluge. Optužila je Andriju Hebranga da pokušava javno zdravstvo pretvoriti u privatno.
  • Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata javnih i državnih službi Vilim Ribić rekao je da od Vlade traže da počne rješavati probleme kako ih ne bi rješavali radnici na ulici.

Na prosvjedu su također sudjelovala izaslanstva sindikata iz Poljske, Slovenije, Austrije, Mađarske, BiH, Srbije i Crne Gore. Nakon prosvjeda, koji je na središnjem zagrebačkom trgu trajao od podneva do nešto poslije 14 sati, povorka prosvjednika koji su doputovali u Zagreb otišla je na Zagrebački velesajam, gdje su ih čekali autobusi za povratak kući.

Izvor: www.hrt.hr

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)