Tuesday, 01.04.2008.

Zdravlje samo onom tko ga može platiti

SAMOSTALNI SINDIKAT ZDRAVSTVA O MANJKU OD ŠEST MILIJARDI KUNA U PRORAČUNU ZA ZDRAVSTVENI SUSTAV
Lani je, zahvaljujući interventnoj kardiologiji, smrtnost od infarkta smanjena za 20 posto. Ako je ove godine osigurano tri milijuna kuna manje, po kojim će se kriterijima utvrđivati tko će doći na red da bi preživio?! – pita se Spomenka Avberšek

(NOVI LIST) ZAGREB – Zbog financijskog manjka od šest milijardi kuna u sustavu zdravstva, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi pozvao je jučer koalicijske partnere u Vladi da se pobrinu za pokrivanje tog minusa te da pacijente ne dovedu u situaciju u kojoj će zdravlje imati samo onaj tko ga može platiti.

– Ovo nije problem ministra zdravstva, niti sindikata, nego građana koji će imati sve lošiju zdravstvenu zaštitu, upravo onakvu kolika im bude platežna moć – upozorila je Spomenka Avberšek, predsjednica tog sindikata na jučerašnjoj konferenciji za novinare te dodala kako je u socijalnoj državi, kakvom se Hrvatska deklarira, nedopustivo limitirati zdravlje i prava teških bolesnika.

Zdravstveni je proračun s lanjskih 15,3 pao na 14,7 milijardi kuna. U njemu je, nabrojila je Avberšek, upola manje novca za skupe lijekove, interventna kardiologija na gubitku je tri milijuna kuna, transplantacija je pala s lanjskih 62 na svega 45 milijuna kuna, a za lijekove na recept predviđeno je gotovo milijun kuna manje nego prošle godine.

– Lani je, zahvaljujući interventnoj kardiologiji, smrtnost od infarkta smanjena za 20 posto. Ako je ove godine osigurano tri milijuna kuna manje, po kojim će se kriterijima utvrđivati tko će doći na red da bi preživio?! – pita se Avberšek. Kako primarna zdravstvena zaštita i dalje služi samo za distribuciju recepata i pisanje uputnica, liste čekanja u bolnicama su sve duže, a ako na pretragu morate čekati šest mjeseci, ne preostaje vam drugo nego ići privatniku. Onaj tko nema novca, taj je na tržištu odstrela, zaključuje čelnica sindikata zdravstva.

U sindikatu se pitaju kako ministar Milinović namjerava pokriti manjak od šest milijardi s dvije milijarde kuna na koje računa u rebalansu proračuna, te kako će razriješiti situaciju u kojoj su farmaceutske tvrtke odlučne tužiti bolnice, pa čak ići i na ovrhu, kako bi naplatile dug od države.

Predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu, Mensura Dražić, upozorila je kako predstavnici ukupno 40 udruga pacijenata nikad nisu dobili priliku sudjelovati u donošenju odluka koje se tiču prava pacijenata, te zatražila od ministra Milinovića i predsjednika saborskog Odbora za zdravstvo Andrije Hebranga, da predstavnike udruga uključe u rad tijela koja vode zdravstvenu politiku. 

Milinović s županima i ravnateljima bolnica

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović danas se na Plitvicama sastaje sa županima i ravnateljima bolnica. Na radnom sastanku radnog naziva »Funkcioniranje bolničkog sustava«, ministar će, kako je i sam najavio, ravnateljima bolnica priopćiti novosti u njihovoj odgovornosti za bolničke budžete, a sa županima raspraviti način pokrivanja dugova bolnica u vlasništvu županija. Država bi, naime, uskoro trebala podmiriti narasle dugove u zdravstvu, gdje na državne bolnice i bolnice na područjima posebne državne skrbi otpada 1,2 milijarde kuna, a na županijske bolnice 1,3 milijarde kuna. Kao jedan od izlaza spominje se izdavanje državnih mjenica ili dionica.

Sastanak na Plitvicama posebno će teško pasti ravnateljima bolnica, jer ih uz ionako niske bolničke limite s kojima jedva krpaju kraj s krajem, sada očekuje i veća odgovornost za financijsko stanje ustanove koju vode. Ministar Milinović najavljuje da će ravnatelji svih 65 bolnica u Hrvatskoj ubuduće biti odgovorni za saniranje dugova svojih bolnica.   

Od subote besplatne uputnice i recepti

Od subote, 5. travnja, pacijenti u ambulantama domova zdravlja više neće plaćati 10 kuna po uputnici ili receptu. Nakon što su Narodne novine u petak objavile izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kojima se ukida administrativna pristojba u zdravstvu, iz direkcije HZZO-a danas u područne urede HZZO-a kreće naputak o prestanku naplaćivanja pristojbe. Područni uredi o tome će izvijestiti liječnike i druge ugovorne subjekte kako bi pacijenti ostvarivali svoja prava na recepte i uputnice bez plaćanja takse.

Administrativna je pristojba uvedena 2005., a njome se godišnje od pacijenata naplatilo oko tri milijuna kuna.
Ljerka BRATONJA MARTINOVIĆ

Ispis