Friday, 14.11.2008.

SSSH ne prihvaća zamrzavanje plaća

ZAGREB, 14. studenog 2008. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) priopćio je danas da ne prihvaća zamrzavanje ili ograničavanje rasta plaća u 2009. godini kao mjeru za izlazak iz krize i nametanje bilo kakvih izdvajanja za zdravstvenu reformu.

Plaće u Hrvatskoj su preniske i u većini slučajeva nedostatne za podmirenje osnovnih životnih troškova. Plaće su dogovorene kolektivnim ugovorima ili sporazumima i jedino se mogu mijenjati socijalnim dijalogom s partnerima, ističe SSSH.

Sindikat traži od Vlade, kao najodgovornije za nastalu situaciju, konkretnu analizu stanja i prijedlog mjera (umanjenje prevelikih plaća i beneficija dužnosnika, ukidanje povlaštenih mirovina, ukidanje besplatnih parkirališta i garaža, smanjivanje troškova reprezentacije).

SSSH se protivi megalomanskim investicijama, a zalaže se za stimuliranje manjih investicijskih projekata koji zapošljavaju domaću radnu snagu, koriste domaće materijale, brzo vraćaju uloženo i podižu životni standard.

Također je protiv otpuštanja radnika. Poslodavci menadžerske zarade i bonuse trebaju smanjiti i preusmjeriti u očuvanje radnih mjesta, a država u proračunu treba osigurati sredstva za pomoć poslodavcima koji zbog krize imaju teškoća u poslovanju.

SSSH također traži efikasniju državu i djelotvorniju borbu protiv sive ekonomije i rada na crno, jer tu leže rezerve s kojima se može djelovati u kriznim situacijama, kaže se u priopćenju.

Ispis 

Ostale novostiKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)