Friday, 28.11.2008.

Premijer sindikatima: Dogovorite se do utorka

Sindikati javnih i državnih službi ipak bi trebali pokušati usuglasiti svoj protuprijedlog na Vladin zahtjev za zamrzavanje plaća

(JUTARNJI LIST) ZAGREB - Ekonomsko vijeće koje se danas prvi put sastalo savjetodavno se “umiješalo” u pregovore Vlade i sindikata o zamrzavanju plaća u javnim i državnim službama preporukom da sindikati ipak pokušaju usuglasiti svoj prijedlog te da se pregovori nastave u utorak. Takav savjet ide u prilog Vladi koja je u nastavku pregovora koji su bili dogovoreni za ponedjeljak trebala svojim prijedlogom odgovoriti na tri sindikalna modela.

Sindikati, naime, imaju tri modela pa dio sindikata zdravstva, socijalne skrbi, kulture i policije traži striktno poštovanje potpisanog sporazuma i povećanje osnovice za plaće za šest posto od 1. siječnja 2009. godine.

Matica hrvatskih sindikata spremna je pristati na šestomjesečno zamrzavanje plaća isključivo uz dugoročni dogovor o politici plaća, koji znači povećanje plaća za 10 posto od 2010., dok Sindikat državnih službenika i namještenika traži ugovorenu povišicu od šest posto uz dogovor o vezanju osnovice za plaće uz kretanje plaća u gospodarstvu. Svoj prvi prijedlog o zamrzavanju plaća iduće godine Vlada je ublažila ponudom da se plaće ipak povećaju za tri posto u drugoj polovici godine.

- Sindikati bi trebali usuglasiti zajedničko stajalište i u utorak ga predstaviti Vladi, dok će Vijeće na stavove i Vlade i sindikata svoje mišljenje dati u srijedu - objavio je premijer Ivo Sanader, ujedno i predsjednik Vijeća.

Dio sindikata danas nije znao da bi se trebalo pokušati dogovoriti o zajedničkom prijedlogu. I sami priznaju da je to gotovo nemoguće jer pojedini sindikati ni pod koju cijenu ne žele pristati na privremeno zamrzavanje plaća.

- Ne pristajemo ni na kakvo forsiranje zajedništva jer to nije socijalno partnerstvo. Mi ne pristajemo na zamrzavanje plaća - poručila je danas predsjednica Sindikata zdravstva Spomenka Avberšek.

Piše: Gordana Galović

Ispis Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)