Vijesti i zbivanja

Friday, 08.03.2019.

Ispis 


Thursday, 07.03.2019.

Savjetovanje o obrascu prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata

(SSZSSH) Na Središnjem državnom portalu, stranicama e-Savjetovanja, otvoreno je novo savjetovanje na koje ste pozvani. Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=10433

Tema savjetovanja je: Obrazac prethodne procjene za Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o reprezentativnosti udruga poslodavaca i sindikata

Opis savjetovanja: Cilj ovog Prijedloga je proširiti krug sindikata koji pregovaraju o granskim kolektivnim ugovorima na način da u pregovarački odbor sindikata ulaze predstavnici sindikata koji djeluju na području grane za koju se pregovara i koji su bili ili jesu zastupljeni u pregovaračkom odboru sindikata u pregovorima o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službe, ali uz njih i predstavnici sindikata kojima je utvrđena reprezentativnost u skladu sa Zakonom. Pri tom valja napomenuti da je uključivanje svih sindikata na temelju sporazuma ili uključivanje što većeg broja sindikata u kolektivno pregovaranje na svim područjima i razinama na kojima se pregovara, osobito važno jer je sklopljeni kolektivni ugovor koji je prihvaćen i podržan od svih sindikata ili velikog broja sindikata koji djeluju na području odnosno razini na kojoj se pregovaralo jamstvo na trajniju stabilnost i socijalni mir. Ovim prijedlogom je potrebno osigurati kontinuitet i ujednačavanje kolektivnog pregovaranja te uključivanje većeg broja sindikata u pregovore, kao i sprječavanje nepotrebnih prepisivanja istovjetnih odredbi iz temeljnog kolektivnog ugovora ili važećeg propisa u pojedinačne granske kolektivne ugovore i proširiti krug sindikata koji pregovaraju o granskim kolektivnim ugovorima.

Ispis 


Wednesday, 06.03.2019.

Predsjednica Liječničkog sindikata uključena u pregovore o izmjenama Kolektivnog ugovora

(GLAS ISTRE) U Ministarstvu zdravstva počeli su pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, ponovno bez Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), no predsjednica tog sindikata Renata Čulinović Čaić ovoga je puta uključena u sindikalni pregovarački odbor kao savjetnica za pitanja kolektivnih prava liječnika.

Sindikati u pregovorima traže izmjene članaka KU-a vezanih uz uvjete rada, prekovremene sate i odgovornost. Što predlaže Vlada još uvijek ne znaju jer je za sada potpisan samo protokol o pregovorima, koji su počeli u ponedjeljak, 4 ožujka, samo tri tjedna prije isteka postojećeg KU-a.

HLS ne može sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer ne ispunjava kriterij iz važećeg Zakona o reprezentativnosti sindikata da mora okupljati najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u zdravstvenoj djelatnosti.

Trenutno je u taj sindikat učlanjeno oko 3500 liječnika, a zadnjih godina došlo je i do pada broja članova.

Ipak, dva reprezentativna sinidkata koji sudjeluju u pregovorima - Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi uzeli su u pregovarački tim predsjednicu HLS-a Renatu Čulinović-Čaić.

"Željeli smo da i liječnici budu prisutni, da se vidi da se i za njih zalažemo. Predsjednica HLS-a bit će s nama cijelo vrijeme pregovori, ali nema pravo glasa u pregovaračkom odboru jer ne predstavlja reprezentativni sindikat", rekao je Hini predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Ako se u međuvremenu promijeni Zakon o reprezentativnosti, koji je u utorak poslan u e-savjetovanje, onda HLS može zatražiti novo prebrojavanje članstva i svoju reprezentativnost dokazati prema novom zakonu, napominje Topolnjak.

Naime, u nacrtu zakonskih izmjena predlaže se da se "proširi krug sindikata u pregovorima o sklapanju granskih kolektivnih ugovora" što je, kako se navodi, "osobito važno za kolektivni ugovor za zdravstvo jer će omogućiti sindikatu liječnika, kao jednom od najvažnijih sudionika zdravstvene djelatnosti, sudjelovanje u pregovorima".

Sindikati, ističe Topolnjak, ne mogu više čekati donošenje novog zakona odredbe o reprezentativnosti. "Vlada je imala vremena godinu i pol dana da to izmijeni, a nisu učinili ništa. Mi inzistiramo na pregovorima i želimo da se oni nastave i završe najkasnije do kraja srpnja", poručio je.

Budući da sadašnji KU za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja istječe 26. ožujka, predstavnici sindikata očekuju da će ga Vlada produžiti još barem tri mjeseca dok ne završe pregovori.

"Inzistiramo da se sadašnji Kolektivni ugovor produži, te da sva propisana prava vrijede i dalje, a u međuvremenu ćemo pregovarati za bolje uvjete rada zaposlenih u zdravstvu", kaže Topolnjak.

Ispis 


Thursday, 14.02.2019.

Vlada donijela odluku o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

(SSZSSH) Na današnjoj sjednici Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovoraimenovani su prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., ministar zdravstva, Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva, Lucian Vukelić, dr. med, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Stipe Župan, pomoćnik ministra financija, Inga Žic, predstavnica Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, Danica Kramarić, dr. med., predstavnica Ministarstva zdravstva, Marija Pećanac, predstavnica Ministarstva zdravstva, Dražen Jurković, dr. med., direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, kao i zamjenici članova Pregovaračkogh odbora.

U obrazloženju Odluke navodi se kako je Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja zaključen 26. ožujka 2018. godine, na vrijeme od 12 mjeseci te da su sindikati potpisnici, sukladno članku 18. Kolektivnog ugovora, dostavili prijedlog za početak pregovora o njegovim izmjenama i dopunama.

Ugovorna strana Vlade Republike Hrvatske mora se pisano očitovati o prijedlogu sindikata potpisnika u roku od 15 dana od dana primitka prijedloga te mora pristupiti pregovorima o predloženoj izmjeni ili dopuni u roku od 30 dana od dana primitka prijedloga.

Slijedom navedenoga, navodi se u Odluci, predlaže se donošenje Prijedloga odluke o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske      

Ispis 


Tuesday, 29.01.2019.

Kujundžić i sindikati o podizanju razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama

ZAGREB, 29. siječnja 2019. (Hina) - U Ministarstvu zdravstva održan je u utorak sastanak o problemu sve učestalijih napada na radnike u zdravstvenim ustanovama na kojem je zaključeno da će podizanje razine sigurnosti biti dodatno regulirano kroz Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

"Iako je Kaznenim zakonom uvedena zaštita zdravstvenih radnika, ona ne pokriva sve okolnosti niti sve radnike u sustavu zdravstva, stoga će se proširenje zaštite i sigurnosti zaposlenika dodatno regulirati Kolektivnim ugovorom za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, o kome pregovori uskoro počinju", priopćeno je iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na čiju je inicijativu sastanak sazvan.

Na sastanku su bili i predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata i Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara, a ministar zdravstva Milan Kujundžić kaže da je primio sindikalce jer je val nasilja koji se dogodio u zadnje vrijeme uistinu zabrinjavajući, pa treba nešto poduzeti.

"Prošle godine uspjeli smo kroz izmjene Kaznenog zakona podići određenu razinu sigurnosti, ali to nije dovoljno pa ćemo vidjeti koje se mjere mogu poduzeti na drugi način", izjavio je Kujundžić Hini nakon sastanka.

Neke od tih mjera su uvođenje kamera i zaštitarskih službi, kao i drugih oblika podizanja sigurnosti, ovisno o vrsti ustanove i načinu provedbe djelatnosti.

Predloženo je i uvođenje obveze poslodavca da osigura pravnu i psihološku pomoć radnicima prilikom incidentnih situacija.

Sindikati su također naglasili potrebu da se razina sigurnosti podigne za sve zaposlene u zdravstvu, a ne samo za liječnike i medicinske sestre.

Sindikalci očekuju novi sastanak socijalnih partnera idućeg tjedna, kada će detaljnije razraditi ta stajališta, a potom i početak kolektivnih pregovora.

Priopćenje sindikata u PDF formatu

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)