Vijesti i zbivanja

Subota, 20.10.2018.

Tisuće protiv mirovinske reforme: "Ne radu do 67., no pasaran, nema predaje!"

OKUPILI SE U ZAGREBU

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo

(Novilist.hr) ZAGREB Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom »Doživi mirovinu i tebe se tiče« u organizaciji triju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), započeo je u podne na zagrebačkom Europskom trgu.

Na prepunom Europskom trgu masa prosvjednika izviždala je mirovinsku reformu i ministra Pavića.

- Lopovi, lopovi, skandiraju prosvjednici koji se protive produljenju granice umirovljenja do 67 godina života.

- Nećemo da radnici trpe zbog povlaštenih mirovina od 9.500 kuna, poručuju prosvjednici, optužujući Vladu za korupciju, nepotizam i oholost.

Srami se Vlado

Hrvatska ne voli svoje stare, Srami se protunarodna vlado, Radom do kontejnera, transparenti su kojima se šalje poruka vladi da odustane od reforme prema kojoj mnogi radnici mirovinu neće ni doživjeti.

- Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost. Nije nam cilj držati govore, cilj nam je obvezati se pred vama da nećemo stati na ovome, kaže sindikalist Krešimir Sever.

- Želite li zadržati radnike, osigurajte im bolji život u Hrvatskoj. Ne bude li tako, u Hrvatskoj će ostati samo stariji ljudi o kojima će se moći brinuti samo stare sestre i stari tehničari. Molim sve one koji predlažu ovakvu reformu da stanu na trenutak i zamisle se, žele li oni da ih jednoga dana njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego njima samima, upitala je s pozornice medicinska sestra.

Svi se kunu u djecu, a kada treba djeci i odgajateljima koji se brinu za njihovo zdravlje i sigurnost pružiti dostojanstven rad, nema ih nigdje. Zato recimo da imamo pravo na dostojanstven rad i dostojanstvenu starost koja bi trebala biti radost. Neka se nas glas čuje i nas se tiče. Ne radu do 67, no pasaran, nema predaje!, povikala je predstavnica odgajateljica u vrtićima.

Odgovor nije u produljenju radnoga staža, na teretu već oslabljenoga narodnoga bića već u proizvodnji, pravednoj ekonomiji koja može stvarati nove vrijednosti. Tada će prestati iseljavanje i neće nam trebati rad do 67 godina. Predviđaju nam stopu rasta od dva posto - s dva posto ne možete riješiti nijedan problem ove zemlje, rekao je sindikalist Vilim Ribić.

Dajte nam iste uvjete kao što imaju radnici u državama u kojima se radi do 67. Kada nam to date, radit ćemo i do 70., govori sindikalist Mladen Novosel.

Zahtjevi sindikata

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Tko će moći raditi do 67.?

Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo »Uzimate siromašnima, dajemo bogatima«, »Očekujte otpor, tek počinjemo«, »Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!«, »S faksa na burzu, s posla na groblje«, »Mi smo izgradili, vi ste popljačkali«, »Penalizacija = siguran put u siromaštvo« itd.

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, »Doživi mirovinu«, te je najavio da će provesti 'industrijsku akciju' u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo - i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

Ispis 


Srijeda, 17.10.2018.

Sindikati: Zdravstvo se pretvara u privatnu praksu koja nudi turističke i ugostiteljske usluge

(LIDER) Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Samostalni sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) apelirao je u srijedu na saborske zastupnike da ne prihvatite prijedlog novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je Vlada uputila u drugo saborsko čitanje, ocjenjujući da se njime ne jača dostupnost primarne zdravstvene zaštite i domova zdravlja već se zdravstvo pretvara u privatnu praksu i poduzetništvo, nudeći turističke i ugostiteljske usluge.

"Zakon unapređuje sustav samo na deklaratornoj razini, kontradiktoran je u svom sadržaju, pravno je nedorečen i diskriminatoran. Ovaj zakon stavlja djelatnost zdravstva na slobodno tržište, a zdravlje pretvara u robu", ističu sindikati u apelu upućenom saborskim zastupnicima.

Smatraju kako bi donošenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti trebao biti financijska stabilizacija sustava zdravstva, uređenje sustava, jačanje dostupnosti zdravstvene zaštite i poboljšanje ishoda liječenja, no dobili smo upravo suprotno.

"Zakon uopće ne uređuje sustav i ne bavi se njegovim krucijalnim problemima već daljnjom privatizacijom primarne zdravstvene zaštite i uništava domove zdravlja, a u cijeli bolnički zdravstveni sustav uvodi zdravstveni turizam u obliku i opsegu kako ga determinira Zakon o pružanju usluga u turizmu. Dopustit će te da iz domova zdravlja gotovo svi liječnici odu u privatnu praksu, a da ih se financira iz sredstava doprinosa, dopustit će te da u bolnicama u redovno vrijeme i u sve naše kapacitete primamo turiste na teret javnog zdravstva, i da u javne službe uvodimo gospodarske djelatnosti - a što će biti sutra", navodi se u priopćenju.

Sindikati inzistiraju na zakonu koji će uvažiti interese osiguranika koji javno zdravstvo financiraju.

"Ako želimo ojačati domove zdravlja i poboljšati dostupnost zdravstvenoj zaštiti vratimo u njih zdravstvene radnike i platimo ih primjereno njihovu radu da ne požele otići, a nemojmo ih puštati da odu u privatnike na teret javnih sredstava. Ako želimo poboljšati dostupnost zdravstvene zaštite sve raspoložive kapacitete i opremu treba staviti na raspolaganje hrvatskim građanima, a tek onaj višak kapaciteta i opreme ponuditi na tržište za pružanje usluga zdravstvenog turizma", kaže se u apelu.

SSSH i SSZSSH pozivaju saborske zastupnike da ne dopuste prelijevanje javnih sredstava privatnicima te da se odvoje javno od privatnog i javno-zdravstvene usluge od profitnih.

"Za donošenje takvog Zakona nemate mandat građana. Nema niti jednog argumenta za ovakvo kaotično uređenje sustava. Sustavu treba pristupiti analitički i s jasnim pokazateljima i činjenicama, transparentno i dosljedno načelima socijalne države. Ovakav prijedlog Zakona ne smijete prihvatiti ili za njega trebate preuzeti osobnu odgovornost", stoji u pismu SSSH i SSZSSH saborskim zastupnicima.

Priopćenje SSSH i SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Četvrtak, 04.10.2018.

Sindikati odbili povećanje plaće za 50 do 100 kn(HRT) Vlada je ponudila povećanje osnovice plaća za 2% od 1. siječnja i 1% od 1. srpnja. Sindikati su to glatko odbili jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika u javnim službama, izvijestio je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon pregovaračkog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

To je rekao i ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. Dogovor je da ćemo se naći za dva tjedna kad će ministar financija Zdravko Marić napraviti analizu proračuna za ovu godinu i vidjeti imamo li unutar postojećih mogućnosti još nešto eventualno za ponuditi, kaže Pavić.

S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje, dodao je Pavić. Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18% za plaćama u gospodarstvu, pa ih 3% ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune.

Podsjetio je na prošlogodišnje 6% povećanje plaća, koje se prelilo na 2018., pa su ove godine dali milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego lani, također su ugovorili božićnicu i regres od 480 milijuna kuna i prijevoz 150 milijuna kuna veći od planiranog. To su sve okviri koje razmatramo i unutar ove godine, ali apsolutno želimo napraviti korak dalje. Vladina ponuda od tri posto povećanja plaća ide u tome smjeru, istaknuo je Pavić.

Plaće ne mogu rasti samo u gospodarstvu, već paralelno i razmjerno i u javnim službama, inače će radnici u gospodarstvu ostati bez usluga javnog sektora.

Na taj smo način argumentirali našu poziciju, s time da smo upozorili na ograničenja koja ima ekonomska politika, što dovodi do kataklizimičkih kretanja kao što su iseljavanje, ekonomska zagušenost i niske stope rasta, kazao je Ribić.

Upitan što dalje, Ribić je rekao kako čekaju izračune Ministarstva financija jer je ministar Zdravko Marić rekao da trebaju napraviti kalkulacije pa će realnije stanje imati za 10-ak dana, kada će ih pozvati na novi sastanak.

Prema nekim izračunima, ponuđeno povećanje na osnovicu od 5000 kuna donijelo bi rast plaće za oko 100 kuna.

 

'NE ZADOVOLJAVA POTREBE'

Sindikatima javnih službi ponuđeno povećanje plaća od tri posto, oni 'glatko' odbili'S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje', tvrdi Pavić

(VIJESTI.hr) Vlada je ponudila povećanje osnovice plaća za dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja, no sindikati su to glatko odbili jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika javnim službama, izvijestio je u četvrtak predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić nakon pregovaračkog sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava.

Upozorili smo da je to posljedica ekonomske politike koja stimulira sve samo ne javne službe, što je put upropaštavanja usluga koje se pružaju građanima - zdravstva, školstva, kulture i socijalne skrbi. To su sektori koji su itekako važni za kvalitetu života naših ljudi, a liječnici i medicinske sestre se iseljavaju, kao i djelatnici u školstvu koji to mogu, znanstvenici odlaze, rekao je Ribić novinarima.

Sve se manje govori o tome problemu, i predsjednica Republike je o tome zašutjela, iako ga je s pravom otvorila kao najvažniji nacionalni problem, ističe Ribić. Poručio je da plaće ne mogu rasti samo u gospodarstvu, već paralelno i razmjerno i u javnim službama, inače će radnici u gospodarstvu ostati bez usluga javnog sektora.

Na taj smo način argumentirali našu poziciju, s time da smo upozorili na ograničenja koja ima ekonomska politika, što dovodi do kataklizimičkih kretanja kao što su iseljavanje, ekonomska zagušenost i niske stope rasta.

Vlada realno projicira niske stope rasta, jer ima okvire koji dolaze iz Bruxellesa, i s time ne može riješiti ni jedan nacionalni problem. Među njima je i 700.000 ljudi koji ovise o plaćama javnog sektora, koje priskrbljuje 250.000 njegovih članova, dodao je.

Upitan što dalje, Ribić je rekao kako čekaju izračune Ministarstva financija, jer je ministar Zdravko Marić rekao da trebaju napraviti kalkulacije, pa će realnije stanje imati za 10-ak dana, kada će ih pozvati na novi sastanak. Prema nekim izračunima, ponuđeno povećanje na osnovicu od 5000 kuna donijelo bi rast plaće za oko 100 kuna.

Pavić: Sindikatima ponuđeno povećanje plaća od tri posto

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izvijestio je u četvrtak nakon sastanaka s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi da su im ponudili povećanje osnovice plaća u idućoj godini za tri posto - dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja.

Dogovor je da ćemo se naći za dva tjedna kad će ministar financija Zdravko Marić napraviti analizu proračuna za ovu godinu i vidjeti imamo li unutar postojećih mogućnosti još nešto eventualno za ponuditi, rekao je Pavić novinarima. S naše strane pregovaramo u dobroj vjeri, konstruktivno razgovaramo i razmjenjujemo mišljenja i u tome smjeru idemo dalje, dodao je Pavić.

Upitan ima li dovoljno proračunskih sredstava za sindikalne zahtjeve, jer tvrde da zaostaju više od 18 posto za plaćama u gospodarstvu, pa ih tri posto ne zadovoljava, Pavić je odgovorio kako imaju različite izračune.

Pitanje je tko koliko za kime zaostaje, što je pravedna cijena rada, a što su proračunske mogućnosti, i vidimo razlike u državnom i javnom sektoru. Vlada vodi cjeloviti u politiku i želi maksimalno izaći u susret unutar proračunskih mogućnosti, kaže Pavić.

Ove godine milijardu kuna više za plaće nego lani

Podsjetio je na prošlogodišnje šest postotno povećanje plaća, koje se prelilo na 2018., pa su ove godine dali milijardu kuna više za plaće državnih i javnih službenika nego lani, također su ugovorili božićnicu i regres od 480 milijuna kuna i prijevoz 150 milijuna kuna veći od planiranog.

To su sve okviri koje razmatramo i unutar ove godine, ali apsolutno želimo napraviti korak dalje. Vladina ponuda od tri posto povećanja plaća ide u tome smjeru, istaknuo je Pavić. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša rekao je da se ukupnim povećanjem osnovice plaća za tri posto zapravo dolazi na razinu iz 2013., jer je tadašnja Vlada smanjila koeficijente za tri posto.

Tek iduće godine, ako bi se dogovor realizirao, vratili bismo se na raznu plaća iz 2013. i to bi bila realizacija sporazuma koji su sindikati javnih i državnih službi potpisali te godine, a vezano na rast BDP, pojasnio je Pleša.

Vidjet ćemo na idućem sastanku kroz desetak dana je li to konačna ponuda, onda s njome idemo pred sindikalna tijela, pa će se vidjeti je li to zadovoljavajuće ili ne, najavio je Pleša dodavši kako je "minumum minimuma" vraćanje na razinu plaća iz 2013.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić rekao je da se pregovori nastavljaju i da idu u dobrom smjeru. Za sada je ponuda tri posto, za dva tjedna su novi pregovori i vjerujemo i nadamo se da će Vlada izaći s novom ponudama, kaže Jagić.

Prethodno je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izvijestio kako su sindikati javnih službi glatko odbili Vladinu ponudu o povećanju osnovice za dva posto od 1. siječnja i jedan posto od 1. srpnja jer to nikako ne zadovoljava potrebe zaposlenika javnim službama.

Ispis 


Ponedjeljak, 01.10.2018.

Novi pokušaj dogovora Vlade i sindikata javnih i državnih službi završio za manje od 10 minuta!

HRVATSKOJ PRIJETI ŠTRAJK?


Pregovore koji su napokon počeli sindikati žele nastaviti jedino s ministrom financija
(VIJESTI.hr) Sindikati javnih i državnih službi ponovno na pregovorima s Vladom oko povećanja plaća.

No, sa sastanka nisu izašli zadovoljni iako je Vlada ovaj put nešto i ponudila. Ono što im je Vlada stavila na stol je povišica od tek 2 posto.

Nedovoljno za sindikate, pogotovo javnih službi koji su prošli tjedan prijetili i prosvjedima.

Pregovore koji su napokon počeli sindikati žele nastaviti jedino s ministrom financija.

Sindikalisti su u ministarstvo rada stigli na drugu rundu pregovora o povišenju plaća, no za manje od 10 minuta sastanak je završio i to s ponudom povišice od, sindikatima nedovoljnih 2 posto.

"Nismo otišli revoltirani, očekivali smo da će vlada ponuditi ništa, a to je ipak 2 posto više od ništa, ali samo s ministrom Marićem možemo provesti stvarne i prave pregovore. Od njega tražimo jasna obrazloženja zašto i gdje nema mjesta za toliki broj zaposlenih u javnim službama koje su glavni servis za sve građane ove zemlje", kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ministar rada o konkretnoj ponudi ne želi govoriti.

"Ovo je regularan proces pregovora, želimo pregovarati i pregovaramo u dobroj vjeri i nadamo se da ćemo ih uspješno zaključiti", ističe ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Jednaku je ponudu dao i sindikatima državnih službi. No, minimalna povišica ni njima nije opcija. Posebno nezadovoljni su sindikati policijskih službenika.

"Tvrdim odgovorno da je plaća policijskog službenika mizerna. Što će s tih 2 posto, to će biti 50 ili 100 kuna. O čemu pričamo. Govorim da se na sigurnosti ne smije štedjeti", jasno će Dubravko Jagić, predsjednik Sindikata policije.

Napominju da im je prije 5 godina oduzet i dodatak na koeficijente.

"Da bismo se vratili na razinu plaća iz 2013. morali bismo vratiti tih 3 posto", kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Javne službe u odnosu na plaće prije krize imaju 18.9 % manje, a ako ne dobiju povišicu do kraja iduće godine zaostatak će se, tvrde, popeti na 25 posto. Pa s predloženih 2 posto ne vraćaju mnogo.

"Ali ova ponuda je za mene sramotna. A ako vlada ne odustane poduzet ćemo one sindikalne akcije koje nam stoje počevši od prosvjeda, štrajka, što imamo u zakonskim okvirima", jasno kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Pregovore će nastaviti u četvrtak s ministrom financija.

 

OD 2019.GODINE

Vlada nudi povećanje osnovice plaće u javnim službama za dva posto


Na pregovorima sa sindikatima Vlada je ponudila povećanje osnovice plaća u javnim službama za dva posto u idućoj godini, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec

(Tportal.hr) Očekivali smo da Vlada neće ponuditi ništa, a ovo je čak dva posto više od toga, rekao je Mihalinec ironično novinarima nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

To smo primili na znanje i u četvrtak očekujemo nastavak pregovora, kada će nam ministar financija Zdravko Marić objasniti zašto je tih dva posto jako dobra ponuda za zaposlenike u javnim sliužbama, rekao je Mihalinec koji smatra da sindikati samo s Marićem mogu voditi prave pregovore o plaćama.

Dosadašnji zaostatak plaća u javnim službama prema plaćama u gospodarstvu u odnosu na pretkrizno razdoblje iznosi 18,9 posto, a ne budu li se naše plaće bitno povećale taj bi zaostatak mogao do kraja iduće godine narasti na 25 posto. To bi bio užasni velik zaostatak za ogroman broj ljudi u javnim službama, koje su servis građanima, upozorio je Mihalinec.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak poručio je da nisu zadovoljni Vladinom ponudom, pa očekuju da će u četvrtak, na idućem sastanku, Vladini pregovorači doći s ozbiljnijom ponudom.

Ne promijeni li Vlada stajalište, poduzet ćemo sindikalne akcije koje nam stoje na raspolaganju, od prosvjeda do štrajkova, najavio je.

Ljudi očekuju da se poveća osnovica u javnim i državnim službama, koje poslovično imaju niske plaće, rekao je Topolnjak dodavši kako nema puno vremena do donošenja proračuna za iduću godinu. Vlada je zavlačila pregovore, no očekujemo da će se dogovor postići do kraja listopada, rekao je Topolnjak.

Komentirajući izjavu predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka da bi se profesori povijesti trebali prekvalificirati u profesore informatike, Mihalinec je rekao kako je to primjer da političari opće prakse mogu svašta izjaviti.

To znači da bi Vrdoljak, kao inženjer elektrotehnike, odjednom mogao postati profesor povijesti i predavati u školama. Bolje mu je da se udalji od škole, što manje o tome bude govorio manje će štete napraviti, poručio je Mihalinec.

Na novinarsku opasku da je to rekla i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak Mihalinec je ustvrdio da su neke stvari izvađene iz konteksta, jer je on danas razgovarao s ministricom, a profesor povijesti u dualnom sustavu obrazovanja u strukovnim školama može predavati, primjerice, povijest staklarstva ili nekog drugog zanimanja.

Ispis 


Petak, 21.09.2018.

TERMIN PREGOVORA O OSNOVICI ZA PLAĆE OTKAZAN PA SASTANAK NAJAVLJEN ZA PONEDJELJAK, 24. RUJNA 2018.

INFOSastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi koji je bio najavljen za utorak, 18. rujna 2018. otkazan je radi neodgodivih obveza ministra Marka Pavića te je zakazan za ponedjeljak, 24. rujna 2018. godine s početkom u 14 sati.

Sindikati javnih službi s nestrpljenjem očekuju sastanak idući tjedan kada bi strana Vlade trebala dati konkretan prijedlog za povećanje osnovice za plaće u javnim službama.

Sindikati su na zadnjem sastanku upravo na tome inzistirali. Plaće zaposlenih u javnim službama su od 2010. godine ili rasle sporije ili padale brže od ostalih plaća u zemlji te stoga, zaposlenici u javnim službama s pravom očekuju ozbiljan prijedlog Vlade za poboljšanje njihovog standarda. Koliko su ovoj Vladi zaposlenici u javnim službama bitni biti će vidljivo iz njihovog prijedloga za povećanje plaće. Ako pred sindikate dođu s mrvicama koje u Državnom proračunu ostanu nakon što se svi drugi namire, biti će jasno da su i prioriteti ove Vlade opet negdje drugdje.

U međuvremenu, Vlada je izašla sa prijedlogom Mirovinske reforme kojom se namjerava ubrzati podizanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu sa 67 godina, povećati penalizaciju prijevremenih starosnih mirovina te pooštriti kriterije za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu radnika s preko 40 godina radnog staža. Takva reforma izrazito ide na štetu i radnika i umirovljenika te su sindikalne središnjice prekinule dijalog s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava po tom pitanju i započele s organizacijom prosvjednih aktivnosti u cilju sprječavanja provođenja iste.

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)