Vijesti i zbivanja

Tuesday, 22.12.2020.

Odbijena revizija Republike Hrvatske u postupku radi isplate razlike plaće na temelju odredbe članka III Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama

Priopćenje Vrhovnog suda RH


Svojom odlukom poslovni broj Revd-535/2020-2 od 22. travnja 2020. Republici Hrvatskoj kao umješaču dopušteno je podnošenje revizije protiv odluke suda drugog stupnja zbog pravnih pitanja:

1. „Je li dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III. u javnim službama odgođen primjenom odredbe čl. VII. st. 1. Izmjena i Dopuna Sporazuma o osnovici plaća u javnim službama od 26. listopada 2011., za tri godine, ako je realni međugodišnji tromjesečni BDP zabilježio negativni rast, obzirom da je prema podacima Državnog zavoda za statistiku takav pad evidentiran od listopada 2011. do rujna 2014., za 12. tromjesečja"?

2. "Je li ispunjenje uvjeta iz članka III. preduvjet primjene članka IV., a ispunjenje uvjeta iz članka III. i IV. preduvjet primjene članka V., i primjenjuje li se članak VII., na članak III. do V., na sve faze koje se odnose na buduća postupanja u vidu vraćanja osnovice za plaće koja su vrijedila za siječnju 2009., vraćanje pariteta (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi koji su bili u 2008., i dogovor o ostvarenju ciljane cijene rada i dinamici njenoga dosezanja (konvergenciji)"?

Svojom odlukom broj Rev-1111/2020-2 od 1. prosinca 2020. Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je reviziju Republike Hrvatske kao umješača te je odgovorio na postavljena pitanja kako slijedi:

Dan početka primjene uvećane osnovice iz čl. III u javnim službama nije odgođen primjenom Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama od 26. listopada 2011.

Prema tome, zaključak je ovog suda da odredbom čl. VII Izmjena i dopuna Dodatka Sporazumu o osnovici plaće u javnim službama, zaključenog 26. listopada 2011., nije odgođena primjena odredbe čl. III o „povratu" osnovice, jer se odredba čl. VII odnosi na način „usklađivanja pariteta" (jednakosti) između plaća u javnim službama i prosječne plaće u privredi.

Detaljnije na poveznici:
- VSRH Rev 1111/2020


Glasnogovornik
Vrhovnog suda Republike Hrvatske

sudac Željko Pajalić

Ispis 


Thursday, 17.12.2020.

Objavljeni novi zakoni i izmijenjeni Pravilnik o izborima za radnička vijeća

Obavijest članovima Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske

Poštovane kolegice i kolege,

Obavještavamo Vas da je u „Narodnim novinama" br. 138/20 objavljen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izborima za Radnička vijeća, kojeg vam dostavljamo u privitku.

Ovim izmjenama i dopunama Pravilnika omogućava se provođenje postupka izbora putem informacijsko-komunikacijske tehnologije, korištenje video kontakta za održavanje sastanaka ili skupova i sl., dostava podataka o konačnim rezultatima izbora Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (obveza poslodavca) putem elektroničke komunikacije, uvode promjene u odnosu na biračke spiskove (izuzimanje podatka o OIB prilikom objave istih), kao i promjene kod imenovanja članova izbornih odbora.

Ujedno napominjemo, da će tijekom mjeseca siječnja 2021. godine SSSH pripremiti izmjene i dopune Mape za provođenje izbora za radnička vijeća i povjerenike radnika za zaštitu na radu sukladno izmjenama i dopunama Pravilnika, koje ćemo naručiti u broju dovoljnom za sve naše podružnice, te na vaš zahtjev dostaviti poštom.

Također u „Narodnim novinama" br. 138/20 objavljen je i Zakon o dopuni zakona o socijalnoj skrbi kojim se omogućava resornom ministru da može po potrebi odrediti mjeru mobilizacije stručnog i drugog radnika u sustavu socijalne skrbi.

U istim "Narodnim novinama objavljen je i Zakon o izmjenama i dopunama zakona o porezu na dohodak iz kojeg je između ostalog vidljiva promjena postotka poreza na dohodak koji se mijenja iz 24 % na 20% te postotka koji se mijenja iz 36% na 30%. Isti će se primijeniti od 1. siječnja 2021. godine.

Navedene izmjene vidite na dolje navedenim linkovima.

S poštovanjem,

Predsjednik sindikata:
Stjepan Topolnjak

Zakon o dopuni zakona o socijalnoj skrbi
Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak
Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o izborima za Radnička vijeća

Ispis 


Friday, 11.12.2020.

Objavljene odluke o nagradi radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi

Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19 (NN 136/2020)

Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od bolesti COVID-19 (NN 136/2020)

Ispis 


Monday, 07.12.2020.

Vlada donijela odluke o nagradi radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi

Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu zdravstva koji obavljaju poslove vezane za pružanje zdravstvene skrbi pacijentima oboljelima od bolesti COVID-19

Odluka o posebnoj nagradi radnicima u sustavu socijalne skrbi koji obavljaju poslove vezane za brigu o zdravlju i njegu korisnika usluge smještaja ili organiziranog stanovanja oboljelima od bolesti COVID-19

Ispis 


Monday, 07.12.2020.

Nepravda u borbi protiv korone: "Oni koji su se javili raditi na COVID odjele kažnjeni manjom plaćom"

PREMIJER OBEĆAJE POVEĆANJE

Piše Martina Bolšec

(DNEVNIK.HR) Premijer najvljuje povećanje plaća za liječnike i medicinsko osoblje. Istodobno, Liječnička komora upozorava da dio onih koji liječe COVID pacijente dobije i do 20 posto manju plaću.

Platna lista neugodno je iznenadila dio liječnika koji je radio s COVID bolesnicima. Manje novca dobili su zbog manje prekovremenih sati.

"Liječnici imaju manju satnicu jer se u skafanderima ne može raditi uobičajena satnica koja uključuje prekovremeni rad. Na taj način liječnici koji su se mahom dragovoljno javili raditi na COVID odjele, umjesto nagrade kao njihovi kolege u ostatku EU-a, budu kažnjeni s manjom plaćom", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Nema prekovremenih radnih sati, ali uvjeti rada na prvoj crti borbe protiv COVID-a nikako ne zaslužuju manji iznos na računu od uobičajenog, poručuje.

''Očekujemo od ministarstva da se svim liječnicima koji su radili na COVID odjelima isplati tromjesečni prosjek koji inače zarađuju,uvećan za dugo najavljivani, ali još ne dočekani COVID dodatak", govori Luetić.

Koliki će biti, premijer je najavio otkriti u ponedjeljak. Spominjalo se povećanje dodatka od 28 ili 35 posto, ovisno o zanimanju i specijalizaciji.

"S obzirom na to da kasnimo sedam mjeseci za svim zemljama u okruženju, što se nas tiče, mogu dati jednokratnu naknadu i dodatak za plaću pa do kraja bolesti", komentira Stjepan Topolnjak iz Sindikata.

Iz riječkog KBC-a odgovorili su da kod njih neće biti manjih primanja, a svim COVID zaposlenicima isplaćuju dodatak za biološku opasnost. Ravnatelj Dubrave kaže da su učinili sve kako bi medicinari dobili sve što je zakonski moguće.

''Mi trenutačno imamo jedan mali problem, a to je da su djelatnici koji rade na obračunu u samoizolaciji, ali uz pomoć Ministarstva uskočili su nam kolege iz financija i Rebra da bi se plaće u Dubravi isplatile", govori Ivica Lukšić, ravnatelj KB-a Dubrava.

Čelni čovjek Udruge poslodavaca u zdravstvu upozorava da se dodaci na plaću ne mogu tek tako mijenjati.

"Dodaci na plaću definiraju se kolektivnim ugovorom, a potpisnici su Vlada i sindikati. To je proces odlučivanja za koji sada očito nema vremena. Vlada može ići neki drugim mehanizmom, koji će to mehanizam biti, preostaje nam da vidimo", poručuje Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Način da se zdravstvenim djelatnicima, koji su najvažnija karika u borbi protiv epidemije, dodatno plati rad, postoji. Sada to Vlada samo mora i provesti.

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije

Friday, 11.12.2020.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA - UPLATA NA ZAŠTIĆENI RAČUN

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je u "Narodnim novinama" br.131/20 objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kojim se isplata božićnice, regresa, dara u prigodi Dana sv. Nikole, jubilarnih nagrada u visini neoporezivog iznosa, kao i sindikalne socijalne potpore, oslobađaju od ovrhe, a radnicima koji imaju blokirane redovne račune u bankama, iste treba uplaćivati na zaštićene račune.

Opširnije

Monday, 07.12.2020.

Vlada o nagradama za one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19

(HRT) Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće. Nekima od njih to je smanjenje bilo i do 20 posto.

Opširnije

Saturday, 10.10.2020.

Međunarodna organizacija rada upozorava: Radnici u pandemiji mentalno stradavaju

(N1) Direktor Svjetske organizacije rada (ILO) Guy Ryder upozorio je na važnost mentalnog zdravlja radnika u vrijeme povećanog stresa zbog pandemije covida-19 u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

"Pandemija je promijenila naše živote na nezamislive načine. Svi ljudi oko nas pate. I ne znamo što će donijeti budućnost.

Opširnije

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije