Vijesti i zbivanja

Monday, 07.10.2019.

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE SSZSSH

Lažno zajedništvo ili nešto drugo?

(SSZSSH) Pregovarački odbor Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske uvijek je podržavao okupljanje radnika u borbi za bolja prava, pa je i početnim aktivnostima ove Inicijative medicinskih sestara bio naklonjen držeći da se radi o jačanju zajedništva oko podizanje digniteta struke, sve dok vodstvo nije jedan plemeniti cilj narušilo jeftinim pamfletima, parolama i lažnim informacijama kojima se opasno dovodi u zabludu zaposlene u zdravstvu.

Pitamo se danas gdje su kolegice iz inicijative bile tijekom naših pregovora kada smo u 16 zdravstvenih ustanova tijekom dva tjedna diljem Hrvatske organizirali mirne prosvjede kao znak podrške sindikatima u pregovorima. Vjerojatno još u čajnim kuhinjama.

Gdje su izgubile dobre namjere?

Evidentno je da su inicijatorice prosvjeda mislile da se plaće podižu bukom na Markovom trgu, a sindikati to ne znaju, ali razočarao ih je odgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se o plaćama pregovara sa sindikatima i to za stolom.

Stoga sada žurno Inicijativa iz čajne kuhinje osniva sindikat o čijem djelovanju su do jučer govorile sve najgore, širile dezinformacije, udarale niskim udarcima po oba dva reprezentativna sindikata, omalovažavajući naš rad i sve što smo mi ugovorili za sve zaposlene, a po njima su to mrvice i jer bi one to mogle bolje. No vrijeme će i to pokazati.

No mi im svakako želimo dobrodošlicu u svijet sindikata.

Kada nas već nisu podržale, evo nam još jednog od 35 sindikata na sceni u zdravstvu.

Ali što reči inicijatoricama novog sindikata koje ni u jednom trenutku nisu podržala sindikate u borbi za bolje uvjete rada u kolektivnim pregovorima iako su im ti isti sindikati upravo izborili 3% veće uvjete rada, 4% na odgovornost, više dana godišnjeg odmora, bolje plaćenu pripravnost, položajne dodatke, redovite sistematske preglede, nove uniforme i zaštitu od napada trećih osoba. Iste te inicijatorice prosvjeda a sutra novog sindikata sebe nazivaju heroinama, a u medijima izjavljuju da bi naše bolnice mogle sličiti mrtvačnicama. Kada? Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni? Na što u stvari te heroine pozivaju naše medicinske sestre koje nikada pa ni kada su nam plaće u zdravstvu padale nisu kao ni svi drugi zaposleni u zdravstvu prijetili tako.

Laže ministar, lažu sindikati, samo one ne lažu

Nerazumljivo nam je to euforično i lažno navođenje da je povećanja plaće samo 45 kuna , nejasno nam je neosnovano istupanje u medijima o zahtjevima za povećanje osnovice plaće za 25 % samo za medicinske sestre kada se zna da je osnovica ista svima zaposlenima i o kojoj pregovaraju svi sindikati javnih i državnih službi zajedno.

Neka te „heroine" ipak konzultiraju odvjetnike na koje se pozivaju, da im prije brojnih tužbi kojima se prijete, prvo pomognu savladati abecedu i osnove pregovaranja, a kada osnuju sindikat neka obavijeste istomišljenike i pratitelje da moraju plaćati članarinu. Neka prije svega smire retoriku jer će vidjeti da je sindikalni posao vrlo ozbiljan i zahtjevan posao koji ovisi o volji i odlukama članstva, a onda će možda i one doći za isti stol pregovarati kao i mi.

Pregovarački odbor sindikata SSZSSH

Ispis 


Friday, 27.09.2019.

Potpisan kolektivni ugovor za zdravstvo: Dodaci na plaće veći za 7 posto od 1. rujna

POSTIGLI DOGOVOR


Ministar zdravstva Milan Kujundžić i predstavnici sindikata potpisali su u petak Dodatak II. Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim se zaposlenima u zdravstvu od 1. rujna povećavaju dodaci na plaće za 7 posto

(Tportal.hr) Prema izračunima sindikata, liječnik sa 20 godina staža dobit će povećanje između 600 i 700 kuna neto, a medicinske sestre s istim godinama staža, ovisno o radnom mjestu, od 250 do 350 kuna neto.

Do kraja godine 100 milijuna, idućih godina 400 milijuna

Plaće administrativnih radnika i tehničkog osoblja povećat će se za oko 180 kuna neto, dok su nezdravstveni radnici dobili najmanje, tri posto, pa će spremačice s 20 godina staža i najnižim koeficijentom dobiti povećanje od 90 kuna.

Kolektivnim ugovorom predviđeno je linearno povećanje dodatka za posebne uvjete rada za 3 posto i povećanje dodatka za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi za 4 posto.

Također, povećana je naknada za pripravnost za 1 posto za radni dan, odnosno 2 posto za subotu, nedjelju i blagdan, a ugovorena je i naknada troškova prijevoza za dolazak i odlazak s posla iz pripravnosti, kao i kada se radnik odazove na rad po pozivu.

Za isplatu uvećanih dodataka do kraja godine bit će potrebno 100 milijuna kuna, a potom ukupno 400 milijuna kuna godišnje.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara Brankica Grgurić rekla je kako će se novi KU primjenjivati od 1. rujna, no i dalje je ostalo neriješeno pitanje povećanja osnovice i koeficijenata u zdravstvu.

'Nakon godinu i pol dana konačno smo uspjeli potpisati KU. Zbog toga smo zadovoljni iako smatramo da smo trebali dobiti više, no s druge strane nije bilo sluha za veći postotak povećanja', izjavio je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak.

Kujundžić: Ovo je maksimum u ovom trenutku

Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je kako je ovim KU-om napravljen iskorak te izrazio zadovoljstvo što zaposleni u zdravstvu dobili kolektivni ugovor s obzirom da ga među javnim službama jedini nisu imali.

Istaknuo je kako je ova Vlada, za razliku od SDP-ove koja nije povećala plaće u zdravstvu ni za lipu, u tri godine mandata povećala plaće zdravstvenih djelatnika za ukupno 18 posto, što uključuje povećanja plaća na razini javnih službi (2, 2, 3+2 posto) te sadašnjih sedam posto.

'Ne tvrdim da je to dovoljno i da je to puno, ali ako hoćemo liječiti ljude, operirati, ako hoćemo spašavati živote i odgovoriti veledrogerijama, a ne uvesti HZZO u bankrot, to je bio maksimum koji se moglo u ovom trenutku napraviti', rekao je Kujundžić.

Sindikalci su izjavili kako sada očekuju pregovore oko Temeljnog kolektivnog ugovora u kojima će se boriti za povećanje osnovice plaće te povećanje koeficijenta koji u zdravstvu nisu rasli od 2001. godine.

Dodatak II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Ispis 


Thursday, 26.09.2019.

Vlada ovlastila ministra Kujundžića za potpisivanje kolektivnog ugovora za zdravstvo

(SSZSSH) Vlada je na danas održanoj sjednici usvojila Zaključak u vezi s potpisivanjem Dodatka II. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, kojim je prihvatila nacrt Dodatka i ovlastila ministra zdravstva Milana Kujundžića za njegovo potpisivanje te zadužila Ministarstvo zdravstva da o tome obavijesti Pregovarački odbor sindikata.

Zaključak Vlade u PDF formatu 

Ispis 


Thursday, 19.09.2019.

Vlada imenovala pregovarački odbor za pregovore osnovici

(SSZSSH) Vlada je na danas održanoj sjednici usvojila odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

U pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama imenovani su Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava, kao predsjednik i dr. sc. Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar financija, Ivan Malenica, ministar uprave, prof. dr. sc. Milan Kujundžić, dr. med., ministar zdravstva, prof. dr. sc. Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja, izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture, kao članovi, a imenovani su i njihovi zamjenici.

U obrazloženju odluke navodi se kako su sindikati javnih službi dostavili Vladi Republike Hrvatske 26. lipnja 2019. godine zahtjev za pokretanjem postupka pregovora o visini osnovice za plaće u javnim službama.

U članku 50. stavak 5. Temeljnoga kolektivnoga ugovora stranke su ugovorile da će o visini osnovice za plaće u javnim službama svake godine započeti pregovore prije donošenja smjernica ekonomske i fiskalne politike za naredno razdoblje i da će u slučaju dogovora, osnovicu ugovoriti dodatkom Temeljnom kolektivnom ugovoru te je slijedom navedenoga, neophodno pokrenuti postupak pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru.

Odluka Vlade

Ispis 


Thursday, 19.09.2019.

VLADA POPUSTILA ZAHTJEVIMA SINDIKATA Plenković: 'Čuli smo poruku građana, u cijelosti prihvaćamo zahtjeve inicijative '67 je previše''

MIROVINSKA REFORMA

AUTOR: Goran Penić

(JUTARNJI LIST) Premijer Andrej Plenković je na početku sjednice Vlade poručio da će Vlada udovoljiti zahtjevima sindikata, odnosno prihvatiti u cijelosti prijedlog mirovinske inicijative '67 je previše' te Hrvatskom saboru uputiti prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju. Bit će zanimljivo vidjeti što će reći sindikati i hoće li odustati od referenduma.

- Tijekom proljeća bili smo suočeni s aktivnostima građanske inicijative '67 je previše' i nakon što su potpisi prikupljeni ustanovili smo da je potpise dalo više od 700 tisuća građana. Analizirali smo ovu situaciju i donijeli sljedeću odluku - čuli smo poruku hrvatskih građana i kao Vlada donijeli smo odluku da ćemo u cijelosti preuzeti zahtjeve referendumske inicijative i promijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Također je poručio da će rad poslije 65. godine biti omogućen samo onima koji to žele.

Podsjetimo, prije tri dana predstavnici Inicijative 67 je previše na Markovu trgu su poručili Hrvatskom saboru i premijeru Plenkoviću da raspiše referendum čim prije i ispoštuje volju više od 700 tisuća hrvatskih građana. Od Hrvatskog sabora zatražili su da se pitanje referenduma hitno uvrsti na dnevni red te da do kraja rujna bude određen datum održavanja referenduma.

Ministarstvo uprave ustvrdilo je koncem kolovoza da je inicijativa "67 je previše" prikupila dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.

Sindikalna inicijativa "67 je previše" prikupila je prije gotovo tri mjeseca gotovo dvostruko više od potrebnog broja potpisa za referendum, kojim traže promjenu uvjeta za odlazak u mirovinu, a Sabor je 12. srpnja pozvao Vladu da provjeri taj broj te vjerodostojnost potpisa i zakonitost postupka njihova prikupljanja. Potom je Vlada 24. srpnja za to zadužila Ministarstvo uprave i Državni zavod za statistiku.

Provjerom broja i vjerodostojnosti uzorka od 49.952 birača, koji je odredio Državni zavod za statistiku, od ukupno 745.486 prikupljenih potpisa birača, koje je prebrojalo Ministarstvo uprave, procijenjeno je da vjerodostojnih potpisa birača ima 708.713.

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)