Vijesti i zbivanja

Tuesday, 14.04.2020.

Online upitnik o "Opremljenosti zdravstvenog osoblja osobnom zaštitnom opremom" u okolnostima pandemije COVID-19Poštovana/i,

ovim putem želim Vas obavijestiti da je Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora u suradnji sa Suradnim centrom Svjetske zdravstvene organizacije za medicinu rada pri Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

izradilo online upitnik „Opremljenost zdravstvenog osoblja osobnom zaštitnom opremom" u okolnostima pandemije COVID-19.

U svrhu dobivanja važnih podataka iz područja zaštite zdravlja na radu, molim Vas da obavijestite vaše članove o predmetnom upitniku slanjem obavijesti s poveznicom na mail adrese članova i/ili postavljenjem obavijesti i poveznice na vaše web stranice:

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=Ym1J7H5ShkKXGk7dFFJ_xTVXH0eGpZtPgUZ0-bbgYEBUMkZZTk5KVTRVNEVFUjBUMlFQMFpQQ04yNyQlQCN0PWcu

QR kod za UPITNIK:


S poštovanjem


Tomislav Furlan dr.med.
specijalist medicine rada i sporta
predsjednik

Hrvatsko društvo za medicinu rada Hrvatskog liječničkog zbora
Šubićeva 9, 10000 Zagreb, Hrvatska/Croatia
tel: 01/4693-300 gsm +38591486-1001
email: hdmr@hdmr.hr www.hdmr.hr

Ispis 


Friday, 10.04.2020.

Sretan Uskrs želi Vam SSZSSH!

Ispis 


Friday, 10.04.2020.

Podrška SSZSSH Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika

Podrška SSZSSH Hrvatskoj komori zdravstvenih radnika

Otvoreno pismo HKZR predsjedniku Vlade RH

Ispis 


Friday, 10.04.2020.

Mladen Novosel otkrio detalje sa sastanka u Vladi

(N1) Predsjednik SSSH Mladen Novosel u Novom danu je otkrio detalje s jučerašnjeg sastanka u Vladi. Kaže kako je ministar rada Josip Aladrović kazao da će poslodavci odlučitvati kako će raspodijeliti 4.000 kn potpore za radnike. Novosel upozorava da država ne kontrolira kako poslodavci troše javni novac.

"Na jučerašnjem sastanku s ministrom rada Josipom Aladrovićem i predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem bili su i ministar Zdravko Marić i Tomislav Ćorić.

Ono što je očito bio cilj predsjednika Vlade na koordinacijskom sastanku razgovarati s tri sindikalne središnjice i poslodavcima o učincima mjera koje je Vlada u dva navrata poslala u Sabor, a Sabor izglasao. Očito je od nas htio čuti mišljenja kako bi se sad pod navodnicma solidarnost provela od strane radnika iz javnog sektora prema radnicma u realnom sektoru koji su trenutačno u većem problemu.

Poslodavci su za 550.000 radnika u privatnom sektoru zatražili potporu od 4.000 neto po radniku plus doprinosi. Od početka nam je bilo prezentirano da je ta mjera za očuvanje radnih mjesta i da radnici u privatnom sektoru dobiju cjelovite plaće. Jučer je, nažalost, ministar rada imao toliko obraza i hrabrosti reći da je mjera namijenjena poslodavcima.

Ispis  Opširnije


Thursday, 09.04.2020.

Inicijativa SSSH za privremenim povećanjem minimalne plaće

(SSSH) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) uputio je predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću inicijativu za izmjenom Uredbe o visini minimalne plaće za 2020. na način da se privremeno, za travanj i svibanj 2020., odnosno za vrijeme primjene mjere potpore za očuvanje radnih mjesta COVID-19, minimalna plaća poveća na visinu potpore: 4.000,00 kuna neto odnosno 5.000,00 kuna bruto.

- Inicijativu pokrećemo kako bi se spriječilo da radnici, koji sada rade za minimalnu plaću (3.250,00 kuna neto odnosno 4.062,51 kuna bruto), a za koje poslodavac ostvaruje potporu na teret javnih sredstava, nastavljaju primati iznos minimalne plaće prema Uredbi, dok razliku do visine potpore zadržava poslodavac, poručio je predsjednik SSSH Mladen Novosel.

Inicijativa SSSH u PDF formatu

Ispis 


Vezane vijesti

Wednesday, 10.06.2020.

Uredba o dopunama Uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru

Dopunu Uredbe možete pročitati OVDJE.

Wednesday, 27.05.2020.

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

(POSLOVNI DNEVNIK) Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Opširnije

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)