Vijesti i zbivanja

Tuesday, 03.03.2009.

DJECA U BOLNICI BEZ NADZORA!

SINDIKATI UPOZORAVAJU RAVNATELJA ČAKOVEČKE BOLNICE NA DRASTIČNA KRŠENJA RADNIČKIH PRAVA

Naš ravnatelj hvali ministra zdravstva i reformu, a zadovoljan je i (HZZO-ovim) limitima. Onda će vjerojatno imati i para kojima će platiti zaostake medicinskom osoblju onkologije koje zakida odugovlačenjem primjene kolektivnog ugovora...

U petak je u čakovečkom Domu sindikata održana konferencija za novinare na kojoj su predstavnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi iznijeli argumente kojima potkrepljuju stav da se u Županijskoj bolnici Čakovec drastično krše radnička prava. Raskošnu kreaciju prekršenih prava potpisuje osobno ravnatelj Bolnice, anesteziolog Dragutin Kopasić.


Samostalnom sindikatu zdravstva dostavljena je peticija koju je potpisalo 20-ak sestara Djelatnosti pedijatrije koje upozoravaju na neodrživo lošu organizaciju službe. Prije obraćanja Sindikatu, zdravstveni su djelatnici pokušali problem riješiti unutar ustanove, al' zalud...

Ispis  Opširnije


Tuesday, 03.03.2009.

Sindikat traži ostavku članova Upravnog vijeća

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI HRVATSKE ZA STANJE U DOMU ZDRAVLJA RIJEKA SMATRA ODGOVORNIM UPRAVNO VIJEĆE 

U trenutačnoj situaciji kad se ustanova nalazi u rastućim gubicima, koji premašuju 22 milijuna kuna i za čiju sanaciju još ne postoji jasno rješenje, Upravno vijeće mora snositi dio odgovornosti, kaže Spomenka Avberšek
RIJEKA – U priču oko Doma zdravlja Primorsko-goranske županije koji grca u dugovima i muči muku s viškom zaposlenih uključili su se i sindikati – Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, pozvala je cjelokupno Upravno vijeće Doma zdravlja koje je u petak prihvatilo ostavku dosadašnje ravnateljice mr. Milene Kabalin da podnese ostavku. Naime, kako kaže, Upravno vijeće je ono koje u prvom redu upravlja Domom zdravlja kao ustanovom, a ne ravnatelj, pa u trenutačnoj situaciji gdje se ova ustanova nalazi u rastućim gubicima, koji premašuju 22 milijuna kuna i za čiju sanaciju još ne postoji jasno rješenje, mora snositi dio odgovornosti.

Ispis  Opširnije


Friday, 27.02.2009.

Kršenja radničkih prava u bolnici Čakovec

Čakovec, 27. veljače 2009.- U Županijskoj bolnici Čakovec krše se radnička prava-ustvrdila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, na konferenciji za novinare održanoj u čakovečkom Domu sindikata. Posebice je spomenula  dva odjela- pedijatrijski i onkološki. Osim Spomenke Avberšek, sugovornici novinarima bili su i tajnik Sindikata Dražen Managić, sindikalni povjerenik u Županijskoj bolnici Stjepan Topolnjak i regionalni povjerenik SSSH Franjo Veble.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 25.02.2009.

»Žele li od moje plaće kupiti još metar jahte?«

SINDIKATI SKEPTIČNI PREMA NAJAVLJENOJ MOGUĆNOSTI ZAMRZAVANJA PRIMANJA

Sindikati spremni razgovarati samo kad se donesu cjelovite antirecesijske mjere, u kojima bi državni službenici bili dio rješenja utemeljenog na solidarnosti svih slojeva društva

ZAGREB – »Spremni smo izići pred članstvo samo s prijedlogom antirecesijskih mjera u kojem bi državni službenici bili dio cjelovitog rješenja koje bi se temeljilo na solidarnosti svih slojeva društva«, odgovor je Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na ponovno aktualiziranje pitanja rezanja plaća u državnim i javnim službama kao jedne od antikriznih mjera. Međutim, sa sindikatima predstavnicima proračunskih korisnika nitko još nije razgovarao, ni službeno ni neslužbeno kako tvrde, o mogućnosti zamrzavanja plaća, a tu ideju odbijaju s istih pozicija s kojih su je odbijali i u prosincu kada se razgovaralo o mogućnosti donošenja proračuna s nultim deficitom.
    – Od Vlade očekujemo da, kad je kriza u pitanju, počne slati jednoznačne i nedvosmislene poruke te javnost izvjestiti o realnim razmjerima krize, a ne tražiti da sindikati za nju odrade nepopularan i neželjen teret političke mobilizacije oko antirecesijskih mjera – stav je službeničkog sindikata.    

Ispis  Opširnije


Wednesday, 25.02.2009.

Večernji list o najavi smanjenja plaća

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)