Vijesti i zbivanja

Monday, 16.03.2009.

Sindikati: Kresanje plaća osvećujemo na izborima

Sindikati neće pristati na zamrzavanje plaća u javnom sektoru, rečeno je danas na sastanku njihovih predstavnika s predsjednikom Stjepanom Mesićem.

- Za nas to nije smrzavanje nego smanjenje plaća tih 230.000 ljudi, zaposlenika u zdravstvu, prosvjeti... Oni nisu teret ovog društva i uteg koji ne želi pomoći Hrvatskoj u recesiji. Mi se već godinama odričemo dijelova svojih plaća i tražimo da vlada ispoštuje ugovore koji su potpisali. Ako se vjerskim zajednicama isplaćuje 400 milijuna kuna jer je to ugovorena obaveza, onda tražimo da se poštuju i naši kolektivni ugovori - rekla je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH.

Ispis  Opširnije


Sunday, 15.03.2009.

Šuker zaprijetio: Možda neće biti novca za plaće

(JUTARNJI LIST) ZAGREB- Današnji sastanak sindikalnih čelnika s ministrima Damirom Polančecom i Ivanom Šukerom, te predstavnicima Ekonomskog vijeća, nije donio nikakvih rezultata. 

Predstavnici Vlade su, doznajemo, od sindikalnih čelnika tražili da odustanu od povećanja plaća za zaposlene u državnoj upravi i javnim službama od šest posto, koliko je dogovoreno u Kolektivnom ugovoru, kao i da prihvate njihovo zamrzavanje na toj razini. Na taj bi se način u proračunu moglo uštedjeti 700 do 900 milijuna kuna. Sindikati su to, međutim, odbili, ukazujući da su uštede u proračunu moguće i na drugim stavkama.

Ispis  Opširnije


Monday, 09.03.2009.

Jednima otpremnina, drugima biro rada

SINDIKAT ZDRAVSTVA I SOCIJALNE SKRBI UPOZORIO NA GOLEM NESRAZMJER U ZBRINJAVANJU VIŠKA DJELATNIKA ŽUPANIJSKOG DOMA ZDRAVLJA

Neshvatljivo je da netko diže kredit od četiri milijuna kuna kako bi zbrinjavao ljude koji su već 2007. stekli pravo na starosnu mirovinu. Da se situacija tada drugačije postavila Dom zdravlja bi uštedio oko tri milijuna kuna, smatra Spomenka Avberšek

RIJEKA – Još prije dvije godine kad su u Domu zdravlja Primorsko-goranske županije ukinuta određena radna mjesta, gotovo polovica od 30 ljudi, koji se danas spominju kao tehnološki višak i za koje je ova ustanova uz jamstvo Županije podignula kredit od 4 milijuna kuna, ispunjavao je uvjete za starosnu mirovinu. Prema podacima iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi 12 ljudi, od čega je samo jedna osoba nemedicinsko osoblje tada je imalo uvjete za starosnu mirovinu, no poslodavac ih je odlučio zadržati da bi sada kad su proglašeni viškom uz punu mirovinu dobili i otpremninu. S obzirom da je u većini slučajeva riječ o medicinskom osoblju, odnosno liječnicima i medicinskim sestrama za koje otpremnine iznose 340 tisuća i 220 tisuća kuna, gruba računica pokazuje da se 2007. godine Domu zdravlja moglo uštedjeti više od tri milijuna kuna, a raskošne otpremnine pojedinaca županijskog planskog gubitaša stavljaju u rang s Plivom. Zakonski gledano, ovakva je situacija čista, no s obzirom na činjenicu u kojoj županijski Dom zdravlja više od pet godina generira dug koji bi do kraja ove godine prema procjenama mogao iznositi čak 30 milijuna kuna, postavlja se pitanje zbog čega se uprava ove ustanove nije već tada odlučila na potez koji bi u postojećoj situaciji barem dijelom smanjio dugove.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 04.03.2009.

Sindikati Vladi: Plaće službenika ne dirajte!

Oštra reakcija na najavljeno smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto

Desetpostotne uštede na plaćama dužnosnika minorna su sredstva, to je samo alibi za rezanje naših plaća. Neka srežu svoje plaće 50 posto pa ćemo im priznati žrtvu, poručio je potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić
 

ZAGREB – Sindikati državnih i javnih službi shvatili su poruku predsjedništva HDZ-a koje je predložilo smanjivanje plaća dužnosnika za 10 posto. To je, smatraju sindikati, jasna poruka za 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama da i oni moraju pristati na rezanje plaća. No, sa sindikatima još nitko nije razgovarao, a oni su jučer redom poručivali kako svoja primanja ne daju. Odnosno, spremni su razgovarati o smanjivanju plaća ako im Vlada dokaže da je svojim potezima spriječila »curenje poračunskih sredstava«.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 03.03.2009.

Prenosimo iz tiska

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)