Vijesti i zbivanja

Monday, 27.04.2009.

Sindikati javnih službi počeli provedbu referenduma o štrajku

ZAGREB, 27. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi počeli su danas provedbu trodnevnog referenduma među članstvom o štrajku koji bi, u slučaju da se većina izjasni za to, počeo 12. svibnja.

Osam sindikata javnih službi podijelilo je članovima više od 100.000 listića s referendumskim pitanjem jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i pravednu cijenu svojega rada.

Referendum je počeo u svim javnim službama na cijelom području Hrvatske osim u Zagrebu i Splitu gdje, zbog greške tiskare, nisu na vrijeme stigli materijali, pa će se tamo produžiti i na 30. travnja.

Ispis  Opširnije


Monday, 27.04.2009.

Prenosimo iz medija

Ispis 


Monday, 27.04.2009.

Pripreme u završnici

SSZSSH, Zagreb, 27.travnja 2009.- Na današnjoj sjednici Organizacijski odbor ovogodišnjih Sindikalno-sportskih susreta zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, koji će se od 20. do 24. svibnja 2009. godine održati u turističkom naselju Katoro kraj Umaga, utvrdio je da se za ovogodišnje Susrete prijavilo  više od 1300 sudionika iz osamdesetak ustanova iz cijele Hrvatske. To je za petstotinjak sudionika manje od prošle godine, a razlog je – recesija! Najbrojnija je ekipa Kliničke bolnice Osijek, a za njima ne zaostaje KBC Rebro Zagreb. Natjecat će se  u 16 sportskih disciplina. Otvaranje će biti 20. svibnja u 20,30 sati. Na današnjoj sjednici utvrđena je satnica po sportovima, smještaj sudionika po hotelima, izvučeni su parovi, a u razdoblju 11.-15. svibnja sve će ekipe dobiti po CD sa svim potrebitim podacima.

Ispis 


Friday, 24.04.2009.

Renata Crnjak- nova povjerenica KB Osijek

SSZSSH, Osijek, 24. travnja 2009.- U sindikalnoj podružnici Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske  Kliničke bolnice Osijek održana je izborna skupština na kojoj je za glavnu sindikalnu  povjerenicu izabrana Renata Crnjak.

Naslijedila je Ivana Hengla, koji se oprostio sa sindikalnim djelovanjem pripremajući se za odlazak u mirovinu. Hengl je bio glavni sindikalni povjerenik od 1990. godine i u mnogome je zaslužan za člansko osnaživanje i ugled  svojega Sindikata u Kliničkoj bolnici Osijek. Član je Republičkog odbora i Upravnog odbora 15 godina. Četiri godine, od 1999. do 2003. bio je i predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, a dopredsjednik  u razdoblju 2004.-2008. U jednom je mandatu bio i član Vijeća SSSH.

Izbornoj skupštini u Osijeku prisustvovao je i tajnik Sindikata Dražen Managić.

Ispis 


Thursday, 23.04.2009.

Sindikati javnih službi: štrajk će početi 12. svibnja

ZAGREB, 23. travnja 2009. (Hina) - Štrajk sindikata javnih službi počet će 12. svibnja, ako se članstvo prethodno na referendumu izjasni za to, najavili su sindikalni čelnici na današnjem skupu u Studentskom centru (SC).

Koliko će trajati štrajk za pravednu cijenu i dostojanstvo rada u javnim službama sindikalci nisu htjeli otkriti jer bi to "i Sanader htio znati", no kazali su kako ne treba imati iluzija da će jedan štrajk biti dovoljan za postizanje ciljeva.

Skupu u kino dvorani SC-a, kojem je nazočilo oko tisuću sindikalnih povjerenika iz Zagreba i okolice, obratila se i predstavnica studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koji prosvjeduju tražeći pravo na besplatno obrazovanje, te je izrazila podršku studenata sindikatima.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)