Vijesti i zbivanja

Thursday, 07.05.2009.

Tri dana štrajka, pa prosvjed dan uoči izbora

OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVO, SOCIJALA I KULTURA OBUSTAVLJAJU RAD 13. SVIBNJA 
 
Veliki prosvjed održat će se u Zagrebu, a najveći teret štrajka javnih službi podnijet će sindikati obrazovanja, prije svega osnovnih i srednjih škola

ZAGREB – Sindikati javnih službi – obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture – štrajk su odgodili jedan dan pa će krenuti u srijedu 13. svibnja, a trajat će tri dana. U sindikatima se objašnjava kako su »tehnički problemi« razlog za pomicanje štrajka, a iza te formulacije se krije postupak mirenja. Naime, postupak mirenja stranke u sporu trebaju obaviti u roku od pet dana, a kako se čekalo očitovanje poslodavca, odnosno Vlade, mirenje se oduljilo i na šesti dan. S obzirom na tu situaciju sindikati nisu željeli poslodavcu dati bilo kakav razlog na koji bi se mogao pozivati u eventualnom osporavanju štrajka, odnosno legalnosti postupka koja je prethodila sindikalnim akcijama. Štrajk u javnim službama trajat će tri dana. Dan uoči lokalnih izbora, u subotu, javne službe organiziraju veliki prosvjed u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 05.05.2009.

Sindikati javnih službi očekuju štrajk stotinjak tisuća ljudi

  
Liječnici su od svih javnih službi iskazali najmanje interesa za štrajk - tek 46 posto odazvalo ih se na sindikalni referendum o štrajku što dovodi u pitanje sudjelovanje liječnika u štrajku svih javnih službi.

- Dio rezultata još nije pristigao. U tijeku su intenzivne i široke konzultacije, ali sigurno je to da će Hrvatski liječnički sindikat sudjelovati u svim aktivnostima sindikata javnih službi jer, podsjećam, štrajk nije jedina aktivnost - napomenuo je dr. Ivica Babić, predsjednik liječničkog sindikata.

Zdravstvo je, inače, uoči štrajka, čiji je početak osam sindikata javnih službi najavilo za 12. svibnja, od Ministarstva zdravstva dobilo popis poslova koji se ne smiju prekidati, a po izjavama sindikalaca, to bi značilo da gotovo ništa ne smije prestati raditi u štrajku, zbog čega su tri zdravstvena sindikata zatražila arbitražu. Sudjelovanje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi te Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara u štrajku je neupitno, najavile su njihove čelnice.

- Moramo svi zajedno riješiti problem naše cijene i dostojanstva rada, ako kolege liječnici neće, mi ćemo to odraditi za njih - apelira Spomenka Avberšek, voditeljica SSZSS-a.

Ispis  Opširnije


Friday, 01.05.2009.

Obilježavanje 1. svibnja u Maksimiru: govorili predstavnici studenata, radnika, nezaposlenih i umirovljenika

ZAGREB, 1. svibnja 2009. (Hina) - Na središnjem obilježavanju 1. svibnja - Međunarodnog praznika rada, u zagrebačkom parku Maksimiru predstavnici studenata, radnika, nezaposlenih i umirovljenika upozorili su na sve teži položaj najugroženijih slojeva društva, dok su okupljeni uputili gromke zvižduke političarima i poslodavcima.

Ove se godine tisućama građana na velikoj maksimirskoj livadi nisu obratili čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske, koji su organizirali prosvjednu sindikalnu povorku od Jelačićeva trga do Maksimira, već su govorili anonimni ljudi koji, po riječima sindikalaca, predstavljaju "žalosni presjek hrvatskog društva".

Ispis  Opširnije


Thursday, 30.04.2009.

Referendum sindikata javnih službi: odaziv velik, konačni rezultati u utorak

ZAGREB, 30. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi objavit će rezultate referenduma o štrajku na zajedničkoj konferenciji za novinare idućeg utorka, a dosadašnje informacije govore o velikom odazivu članstva i njihovom većinskom izjašnjavanju za štrajk, doznaje se iz sindikata javnih službi.

Osam sindikata javnih službi organiziralo je referendum koji je počeo u ponedjeljak, a završit će danas uvečer - podijelili su članovima više od 100.000 listića s referendumskim pitanjem jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i pravednu cijenu svojega rada.

Ako se većina članova sindikata prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi izjasni za to, štrajk će početi u utorak, 12. svibnja, a njegovo trajanje i druge pojedinosti sindikalci će objaviti naknadno kako ne bi drugoj strani, tj. vladi, unaprijed otkrivali svoju taktiku.

Ispis  Opširnije


Monday, 27.04.2009.

Sindikati javnih službi počeli provedbu referenduma o štrajku

ZAGREB, 27. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi počeli su danas provedbu trodnevnog referenduma među članstvom o štrajku koji bi, u slučaju da se većina izjasni za to, počeo 12. svibnja.

Osam sindikata javnih službi podijelilo je članovima više od 100.000 listića s referendumskim pitanjem jesu li spremni štrajkom braniti dostojanstvo i pravednu cijenu svojega rada.

Referendum je počeo u svim javnim službama na cijelom području Hrvatske osim u Zagrebu i Splitu gdje, zbog greške tiskare, nisu na vrijeme stigli materijali, pa će se tamo produžiti i na 30. travnja.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)