Vijesti i zbivanja

Monday, 06.04.2009.

Javne službe opet u borbi za ostvareno u studenome 2006.

SVIBANJSKI ŠTRAJK ZAPOSLENIH U PROSVJETI, ZDRAVSTVU, KULTURI I SOCIJALNOJ SKRBI BIT ĆE SAMO NASTAVAK INDUSTRIJSKIH AKCIJA 

 
Sindikati javnih službi tjednima svjedoče jedinstvo, kakvo do sada nikada nisu pokazali. Ipak, učitelji i profesori najsigurnija su i najiskusnija karika zajedničkog istupa javnih službi, jer su upravo oni izborili sve ono što danas pokušavaju sačuvati

Piše Gabrijela GALIĆ
 
ZAGREB – Zaposleni u javnim službama – 180 tisuća radnika u zdravstvu, obrazovanju, kulturi, socijalnoj skrbi nakon najavljenog štrajka, ovih dana objavit će i okvirno vrijeme njegova održavanja, kao i akcije koje će prethoditi toj industrijskoj akciji. Sindikati javnih službi tjednima svjedoče jedinstvo, kakvo do sada nikada nisu pokazali, a ne može se reći da štrajkova u tom sustavu nije bilo. Štoviše, javne službe odavno su dokazale da znaju i mogu organizirati industrijsku akciju. Zapravo, nema tog kolektivnog ugovora ili jednostavnije, nema tih materijalnih i nematerijalnih prava koja nisu izborili industrijskom akcijom. Učitelji i profesori, zapravo su najsigurnija i najiskusnija karika zajedničkog istupa javnih službi. Uostalom, i današnje najave akcija – borbe za održanje osnovice plaća – ne bi bilo da upravo ta struktura zaposlenih u javnim službama tijekom studenoga 2006. godine nije pokazala zube.

Ispis  Opširnije


Friday, 03.04.2009.

U svibnju štrajk javnih službi

SINDIKATI PRIPREMAJU ODGOVOR I AKCIJU NA VLADINO JEDNOSTRANO REZANJE PLAĆA I UDAR NA KOLEKTIVNI UGOVOR 

Štrajk će se održati nakon što zaposleni u javnim službama – obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi – prime šest posto niže plaće u svibnju. Vlada, kažu sindikalisti, prijeti i uskraćivanjem regresa, te joj najavljuju – tužbu
 
ZAGREB – Sindikati javnih službi pripremaju štrajk, a on će se najvjerojatnije održati u svibnju, nakon što zaposleni u javnim službama – obrazovanju, zdravstvu, socijalnoj skrbi, kulturi – prime šest posto niže plaće. Javne službe pripremaju »hodogram aktivnosti«, no o njemu za sada ne žele govoriti. Izvjesno je da će štrajku prethoditi referendum među članstvom, ali i da će najvjerojatnije tužiti Vladu zbog udara na kolektivne ugovore i snižavanje osnovice zakonom.
    – Imamo ozbiljan problem u javnim službama i nećemo im dopustiti da nam se manipulira osnovicom plaće i oduzimaju prava iz Kolektivnog ugovora. Vlada ga nije imala snage raskinuti pa je smislila zakon da ga zaobiđe. Ne odustajemo od akcija, one su u tijeku i preozbiljni smo da ih ne bi organizirali kako treba, poručila je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi s konferencije za novinare sindikata javnih službi.

Ispis  Opširnije


Friday, 03.04.2009.

NOVI LIST: Štrajkom do kolača

Sindikati javnih službi koji predstavljaju 180 tisuća zaposlenih u obrazovanju, kulturi, zdravstvu, socijalnoj skrbi – polako, ali sigurno javnost pripremaju na štrajk. Uslijedit će, poručuju, nakon što njihovo članstvo primi plaće s krnjom osnovicom. A »minus šest« stiže već u svibnju. Pa bismo, nakon nekoliko godina primirja, mogli imati neizvjestan kraj školske godine. Ali ne samo to već i redove u zdravstvenim ustanovama, vraćanje pacijenata koje nije žurno primiti, otkazane kazališne predstave, ispitne rokove... Onako, pravi mali kaos ususret ljetu.

    Obrazovni sustav odavno je pokazao da zna provesti industrijsku akciju, poput štrajka. I liječnici su, već je pet godina prošlo, pokazali da se znaju izboriti za svoje plaće. Tada nisu imali podršku ni javnosti, ali ni ostalih zdravstvenih radnika. Danas je situacija posve drugačija. Javne službe demonstriraju jedinstvo koje je prije nekoliko mjeseci bilo nemoguće postići, jer je uvijek netko nešto navlačio na svoju stranu. Ovog puta jedinstvo bi moglo i potrajati jer ih na jedinstvo ne tjera samo činjenica da su im plaće smanjenjne, već i način na koji je to učinjeno.

Ispis  Opširnije


Thursday, 02.04.2009.

Sindikati javnih službi najavljuju štrajk u svibnju

ZAGREB, 2. travnja 2009. (Hina) - Sindikati javnih službi organizirat će štrajk u svibnju, najvjerojatnije nakon što 180.000 službenika primi plaće umanjene za šest posto, najavili su sindikalci na današnjoj konferenciji za novinare.

Štrajk će biti organiziran u svih šest javnih službi: osnovnom školstvu, srednjem školstvu, visokom školstvu i znanosti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a detaljnije planove štrajka, uključujući i vrijeme njegova početka, sindikalni čelnici obećali su otkriti idućeg tjedna.

Javne službe neće olako dozvoliti vladi da im dira osnovicu za plaće i kolektivne ugovore, ili da im prijeti s ukidanjem regresa, kao što to radi ministar financija Ivan Šuker, ustvrdila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek.

Ispis  Opširnije


Wednesday, 01.04.2009.

Vlada: dužnosnicima 10 posto niža plaća, a zaposlenima u javnim službama 6 posto

ZAGREB, 1. travnja 2009. (Hina) - Hrvatska Vlada održala je danas telefonsku sjednicu na kojoj je usvojila četiri odluke; o visini osnovice za obračun plaća državnih dužnosnika, plaća sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, o visini osnovice za obračun plaća u javnim službama te obračun plaća za državne službenike i namještenike.

Tim odlukama osnovica za obračun plaća državnih dužnosnika iznosit će 4873,83 kune bruto i bit će 10 posto niža od dosadašnje, priopćeno je iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

Osnovica za obračun plaća za državne službenike i namještenike te zaposlenike u javnim službama biti će 5108, 84 kuna bruto te manja 6 posto nego sada.

Ove odluke primjenjuju se od 01. travnja počevši s plaćom za mjesec travanj 2009. godine koja će biti isplaćena u svibnju, stoji na kraju priopćenja s telefonske sjednice Vlade.

Ispis 


Vezane vijesti

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)