Vijesti i zbivanja

Wednesday, 30.09.2009.

Najviše izgubili radnici Ine i javne i državne uprave

POSEBNO OPOREZIVANJE OSOBNE DOHOTKE U HRVATSKOJ SMANJILO U PROSJEKU ZA 2,8 POSTO

Kriznim porezom najteže pogođeni zdravstvo, socijala, obrazovanje i kultura

ZAGREB – Krizni porez smanjio je prosječnu plaću u Hrvatskoj za 2,8 posto, izračunao je Državni zavod za statistiku, pa je prosječna neto plaća za srpanj bila 5.308 kuna. Tako je prosječna plaća za srpanj, koju su radnici dobili u kolovozu za 152 kune manja zbog naplate kriznog poreza. Prema podacima DZS krizni porez najviše je udario na plaće zaposlenih u rudarstvu i vađenju mineralnih sirovina i one su u prosjeku manje za 3,9 posto, što znači da su plaće u toj djelatnosti uglavnom veće od šest tisuća kuna, jer se na taj iznos naplaćuje veća stopa kriznog poreza – četiri posto. Prosječna neto plaća je primjerice u vađenju nafte i prirodnog plina gotovo osam tisuća kuna, pa su po svemu sudeći u prosjeku najveći udar osjetili zaposleni u Ini. U djelatnosti informacija i komunikacija porez je odnio 3,5 posto plaća a u financijama 3,4 posto, što je bilo i očekivano jer zaposleni u tim sektorima dobivaju plaće veće od nacionalnog prosjeka.

    No, zanimljivo je da su nakon toga najjače stradali zaposlenici države i lokalnih vlasti, odnosno javni sektor i državna uprava. Tako su primjerice u zdravstvu, javnoj upravi, socijalnoj zaštiti i obrani plaće zbog naplate kriznog poreza u prosjeku manje za 3,1 posto, dok su u obrazovanju i znanosti niže za 2,9 posto. To pokazuje da je država uvođenjem kriznog poreza, osim punjenja državnog proračuna, uspjela smanjiti i izdatke za plaće.

Ispis  Opširnije


Friday, 25.09.2009.

Avberšek o kupnji neprovjerenog cjepiva: Građani su pokusni kunići

(Business.hr) „Zgrožena sam“, prvi je komentar predsjednice Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenke Avberšek na skandal s nabavom neprovjerenog lijeka za svinjsku gripu.

„Ako je sve to istina što piše Business.hr onda je to katastrofalno i dokaz da zdravstveni sustav ne funkcionira prema građanima. Građani dovoljno izdvajaju za zdravstvo da ne može biti nikako prihvatljivo da postanu pokusni kunići“, ogorčena je Avberšek, koja kupnju neprovjerenog lijeka opisuje kao posao „van pameti“.

Avberšek upozorava da, ukoliko se potvrde činjenice iz teksta, netko mora odgovarati, a u lancu krivnje Avberšek ne izuzima niti potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, niti ravnateljicu Imunološkog zavoda, koja se odriče odgovornosti, niti ministra Darka Milinovića, koji je najodgovorniji za funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Današnji Business.hr otkrio je da je Imunološki zavod od Novartisa kupio neregistrirano cjepivo za svinjsku gripu za koje se Novartis odriče svake odgovornosti.
Darko Baniček

Ispis 


Friday, 25.09.2009.

Sindikati javnih službi uputili prosvjed zbog Šukerovog prijedloga izmjena Zakona o osnovici za plaće

Poštovana gospođo predsjednice Vlade RH!

 Molimo Vas da izmijenite prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovici za plaće u javnim službama na način da se kolektivni pregovori za osnovicu za plaće mogu odvijati kao i do sada do donošenja proračuna, a ne samo do utvrđivanja smjernica ekonomske i fiskalne politike RH za narednu godinu, kao što je predviđeno prijedlogom Zakona.

Predsjednica Kosor je nakon dopisa sindikata javnih službi ispoštovala dogovoreno i pokazala da socijalni  dijalog shvaća ozbiljno te da su sindikati u njoj dobili vjerodostojnog partnera

 Podsjećamo, Zakon o izmjenama Zakona o osnovici za plaće u javnim službama donosi se radi ostvarenja obveze iz članka VI Dodatka Sporazumu o osnovici za plaće u javnim službama. Tom odredbom Vlada RH se obvezala u roku od 60 dana predložiti Hrvatskom saboru prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osnovici plaće u javnim službama, kojim bi se izmjenama Zakon izmjenio na način da se osnovica za plaće u javnim službama određuje pregovorima između Vlade RH i sindikata pojedinih javnih službi, odnosno da istu određuje Vlada ako pregovorima nije utvrđena.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 22.09.2009.

Sindikat zdravstva napušta SSSH i prelazi u Maticu hrvatskih sindikata

 

ZAGREB, 22. rujna 2009. (Hina) - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi objavio je na današnjoj konferenciji za novinare kako napušta svoju dosadašnju središnjicu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i prelazi u Maticu hrvatskih sindikata.

Po riječima predsjednice Sindikata zdravstva Spomenke Avberšek ta je odluka posljedica razmimoilaženja SSSH i Sindikata zdravstva oko nemogućnosti profiliranja politike jedne, po svom sastavu, interesno raznolike i suprotstavljene sindikalne središnjice.

Sve je započelo smanjivanjem plaća za šest posto u javnim službama i uvođenjem kriznog poreza, pojasnila je Avberšek dodajući kako su nezadovoljni nedovoljnom podrškom koju je njezin sindikat dobivao od Saveza.

Ispis  Opširnije


Tuesday, 22.09.2009.

Večernji list: Odlazimo iz SSSH jer sindikati ne mogu svaštariti

Ispis 


Vezane vijesti

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije

Wednesday, 10.06.2020.

Uredba o dopunama Uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru

Dopunu Uredbe možete pročitati OVDJE.

Wednesday, 27.05.2020.

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

(POSLOVNI DNEVNIK) Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Opširnije

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)