Vijesti i zbivanja

Monday, 20.07.2009.

Kosor razmatra uvođenje kriznih poreza

SINDIKATI NUDE NOVU RUTU 

Sindikati javnih službi ne pristaju na smanjenje plaća za dodatnih 6%, nego predlažu da veći teret krize podnesu bolje plaćeni.  

Autor Snježana Ivić Objavljeno: 20.07.2009 22:36h


Nakon prvog dana nagovaranja sindikata zaposlenih u javnim službama i državnim poduzećima da pristanu na još 6% manje plaće od 1. kolovoza, u utorak u 15 sati u Banskim dvorima slijedi nastavak. Iako je ministar Ivan Šuker zaprijetio da bez njihovog "da" država kreće u totalni kolaps, pa u rujnu neće biti za plaće i mirovine, čini se da sindikati nisu voljni vjerovati u to da baš o njihovoj žrtvi ovisi opstanak. Ipak, možda bi pristali na dodatno smanjenje od 4% što bi ukupno značilo 10% rezanje plaća, ali kad vide da se tako provodi i u drugim sektorima.

"Mi smo im ovca za šišanje"

Mi smo im zapravo ovca za šišanje – kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi :

- Prije mjesec i pol dana  tvrdilo se da opstanak ovisi o nama, popisali smo to, a sada je kriza još gora. Danas nam je na sastanku s premijerkom Jadrankom Kosor i Vladom najavljeno da će do konca godine biti 50.000 otkaza u zemlji. Jako smo se iznenadili da sve ovisi o nama. Sa sadašnjim smanjenjem od 6% do kraja ove godine prištedjet ćemo državi milijardu kuna, a do konca 2010. ukupno 2,4 milijarde kuna, a nije riječ o činovnicima nego o zaposlenicima u zdravstvu, školstvu, znanosti, kulturi i socijalnoj skrbi.  Zanima me kolike će žrtve Vlada tražiti od drugih. U javnim poduzećima, HŽ.-u HEP-u, HAC-u.. smanjit će plaće managerima. Ali oni mene ne zanimaju, nego smanjenje plaća svim zaposlenicima. Vlada se izgovara da je to komplicirano jer imaju kolektivne ugovore, a kad su naše plaće bile u pitanju onda su kolektivni ugovor proglasili nevažećim zbog situacije nepredvidive gospodarske krize!

Ispis  Opširnije


Monday, 20.07.2009.

'Vlada želi plaće manje za još 6 posto, ukidanje božićnica...'


Vlada je na današnjem sastanku sa sindikatima i poslodavcima predložila smanjenje plaća u javnim službama za još šest posto, kao i neisplatu regresa i božićnica za ovu i narednu godinu, na što sindikati neće pristati, barem dok ne čuju tko će još snositi teret krize, izjavili su potpredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ribić i Avberšek su pregovore, koji su započeli jutros oko 9 sati, napustili oko 12,15 sati zbog održavanja konferencije za novinare, ali su najavili da se, nakon konferencije, vraćaju na pregovore.  

Ispis  Opširnije


Thursday, 16.07.2009.

Prenosimo otvoreno pismo Sindikata državnih službenika predsjednici Sindikata novinara Hrvatske

Povod pismu je članak Jutarnjeg lista "Vladinim službenicima za ljetovanje 300 milijuna kuna - Usporedbe radi, država je odlukom o nedavanju besplatnih udžbenika uštedjela 440 milijuna kuna"

(SDLSN, 16. srpnja 2009.) Sindikat državnih i loklanih službenika i namještenika Republike Hrvatske uputio je danas predsjednici Sindikata novinara Hrvatske Gabrijeli Galić otvoreno pismo u kojem prosvjeduje zbog konteksta u kojem novinari pišu o pravima iz kolektivnih ugovora proračunskih korisnika dok se istovremeno sami traže ugovaranje i zaštitu radničkih prava novinara.

Pismo u cijelosti možete pročitati klikom na doljnji link...

Ispis 


Tuesday, 14.07.2009.

Prenosimo iz Večernjeg lista

Ispis 


Thursday, 09.07.2009.

Prenosimo iz Glasa Slavonije

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)