Vijesti i zbivanja

Monday, 11.05.2009.

Vlada štrajkašima prijeti uvođenjem radne obveze

Propali pregovori o plaćama
Prosvjedi protiv Vlade na dan izborne šutnje su politički intonirani. To je poruka biračima za koga ne trebaju glasati, kazala je potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Sindikati, pak, odgovaraju da iza njih ne stoji nitko osim njihova članstva
ZAGREB – Sindikatima javnih službi – obrazovanja, socijalne skrbi, kulture, zdravstva – Vlada prijeti mogućnošću uvođenja radne obveze čime bi se spriječio štrajk najavljen za srijedu. Naime, na u ponedjeljak održanim razgovorima sindikata i Vlade, dvije strane nisu postigle dogovor, niti su sindikati pristali da se spor riješi arbitražom kako je predložila Vlada. Arbitražno rješenje spora bilo bi obvezujuće za obje strane, a ta opcija sindikatima nije prihvatljiva jer se nadaju da će pregovorima i pritiscima uspjeti postići više, ali i poručuju da se temeljna pitanja poput cijene rada ne mogu rješavati arbitražom. Pripreme za štrajk s kojim u srijedu kreće sustav obrazovanja, da bi im se u četvrtak pridružilo i zdravstvo, kultura te socijalna skrbi, nastavljaju se.

Ispis  Opširnije


Friday, 08.05.2009.

Sindikati javnih službi o Sanaderovoj izjavi

ZAGREB, 8. svibnja 2009. (Hina) - U povodu jučerašnje izjave premijera Ive Sanadera kako je sada vrijeme "da branimo radna mjesta", a doći će vrijeme kada će vlada plaće javnih i državnih službenika "moći dignuti i usklađivati s plaćama u gospodarstvu" sindikati javnih službi upozoravaju da borba za očuvanje radnih mjesta nije ni u kakvom proturječju s borbom sindikata javnih službi jer oni ne traže ta sredstva sada, već u vrijeme izlaska iz krize.

Tražimo da sada sklopimo pravedan ugovor o uvjetima, rokovima i visini plaća zaposlenih u javnom sektoru kad izađemo iz krize, ističu sindikati u priopćenju.

Ispis  Opširnije


Friday, 08.05.2009.

Propalo mirenje javnih službi i Vlade

SINDIKATI NASTAVLJAJU PRIPREME ZA ŠTRAJK, OGORČENI NESUSRETLJIVOŠĆU VLASTI 

 
Vlada je sindikatima uputila poziv za pregovore u ponedjeljak. Možda nas iznenade i ponude rješenje, poručila je Spomenka Avberšek
 
ZAGREB – Postupak mirenja, uoči najavljenog štrajka javnih službi, neuspješno je okončan u četvrtak, a sindikati obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi i kulture nastavljaju pripreme za štrajk. Istovremeno, spremni su se odazvati pozivu Vlade za pregovore u ponedjeljak. Vlada je sindikatima, kako su objavili na jučerašnjoj konferenciji za novinare, uputila poziv za pregovore u ponedjeljak. Sindikati su tražili da se sastanak održi i ranije, no predstavnici Vlade nemaju vremena ni u petak, ni za vikend.

Ispis  Opširnije


Thursday, 07.05.2009.

Predsjedništvo Vijeća SSSH podržalo sindikate javnih službi

Zagreb, 7. svibnja 2009. – Predsjedništvo Vijeća SSSH na jučerašnjoj je sjednici, među ostalim, podržalo pravo sindikata javnih službi da se svim legitimnim sredstvima bore za prava i interese svojih članova.
Osudili su način na koji je Vlada RH, kao poslodavac, suspendirala odredbe kolektivnih ugovora i drugih sporazuma kojima je propisana osnovica plaće u javnim službama, kao i način na koji je utvrdila osnovicu za plaću (Zakonom o osnovici plaće u javnim službama).
Predsjedništvo VSSSH pozvalo je Vladu RH na odustajanje od jednostranih „vatrogasnih“ mjera, te da vrijeme do izlaska iz krize iskoristi za vođenje kvalitetnoga i stvarnoga, a ne formalnoga socijalnoga dijaloga, kojime će se definirati mehanizmi i kriteriji cjelovite politike plaća u RH.

Ispis 


Thursday, 07.05.2009.

Tri dana štrajka, pa prosvjed dan uoči izbora

OBRAZOVANJE, ZDRAVSTVO, SOCIJALA I KULTURA OBUSTAVLJAJU RAD 13. SVIBNJA 
 
Veliki prosvjed održat će se u Zagrebu, a najveći teret štrajka javnih službi podnijet će sindikati obrazovanja, prije svega osnovnih i srednjih škola

ZAGREB – Sindikati javnih službi – obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi, kulture – štrajk su odgodili jedan dan pa će krenuti u srijedu 13. svibnja, a trajat će tri dana. U sindikatima se objašnjava kako su »tehnički problemi« razlog za pomicanje štrajka, a iza te formulacije se krije postupak mirenja. Naime, postupak mirenja stranke u sporu trebaju obaviti u roku od pet dana, a kako se čekalo očitovanje poslodavca, odnosno Vlade, mirenje se oduljilo i na šesti dan. S obzirom na tu situaciju sindikati nisu željeli poslodavcu dati bilo kakav razlog na koji bi se mogao pozivati u eventualnom osporavanju štrajka, odnosno legalnosti postupka koja je prethodila sindikalnim akcijama. Štrajk u javnim službama trajat će tri dana. Dan uoči lokalnih izbora, u subotu, javne službe organiziraju veliki prosvjed u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića.

Ispis  Opširnije


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)