Vijesti i zbivanja

Thursday, 12.09.2019.

Zdravstveni djelatnici čekaju dogovor "crno na bijelo"

(HRT) Nastavljeni su prosvjedi zdravstvenih djelatnika. Ovaj put izašli su ispred zagrebačke Kliničke bolnice Merkur i Opće bolnice u Čakovcu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić jučer je na sjednici užeg kabineta predstavio zahtjeve sindikata te rekao da bi se plaće trebale povećati za 7 posto i to s datumom 1. rujna.

Predstavnici sindikata i Ministarstva sutra će sjesti za stol da vide mogu li usuglasiti konačni dogovor. Međutim predstavnici sindikata će tek nakon tog sastanka prijedlog dogovora proslijediti svim podružnicama i čekaju odgovor. Poručuju kako više neće ići na povjerenje, jer su izigrani puno puta. Prosvjede su najavili dok dogovor ne dobiju. Sutra će se prosvjedovati u Bjelovaru, Slavonskom Brodu i KBC-u Dubrava.

- Ministar Kujundžić vodi pregovarački tim. I naše ministarstvo i ministarstvo financija imaju svoje sudionike na tim sastancima i sutra bi se mogao postići dogovor, kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Na pitanje koliki je stupanj vjerojatnosti da se sutra postigne dogovor kazao je: "Vrlo visoka".

Ispis 


Thursday, 12.09.2019.

Pobjeda sindikata: Vlada dala zeleno svjetlo za povećanje plaća u zdravstvu, čeka se službena potvrda

ŠTO S PROSVJETARIMA?

... klikni na sliku za prilog RTL-a

Na pitanje hoće li veće plaće dobiti i učitelji, ministrica Divjak odgovorila je kako vjeruje da hoće

(RTL.HR) Vlada je po svemu sudeći dala zeleno svjetlo za sedampostotno povećanje plaća u zdravstvu. Službena potvrda očekuje se u petak.

A sve je izglednije da će se u proračunu pronaći novac i za veće plaće prosvjetara.

Zahtjeve sindikata o povećanju plaća za tri posto na uvjete rada i četiri posto za odgovornost za život i zdravlje ljudi, ministar zdravstva predstavio je kolegama u Vladi.

"Vlada ima puno razumijevanje, naravno potrebne su dvije strane, tako da ćemo u petak u tome duhu nastaviti razgovore sa sindikatima", kazao je Milan Kujundžić.

No, njegova prijašnja izjava zbunila je sindikate: "U zdravstvu ni u ovom kolektivnom ugovoru nema uravnilovke. To nije sedam posto, nego su to postoci po odgovornosti, složenosti posla i riziku izloženosti infekcijama i zračenju pa će netko dobiti dva posto, netko teorijski 11 posto. Ali u prosjeku je to sedam posto''.

Sindikati se još trebaju dogovoriti pristaju li na ponuđeni iznos koji će državu stajati oko 400 milijuna kuna na godinu. Da će dogovor biti postignut, uvjeren je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović.

''Recimo da još nešto razgovaramo, još nešto pregovaramo i nije tih sedam posto tako linearno kako se prikazuje u javnosti, drugačije je satkana formula, ali recimo da ćemo naći dogovor'', rekao je Aladrović.

Ne traže povišicu jedino u zdravstvu. Vladu očekuje i dogovor s učiteljima koji su prosvjedovali za šest posto veći koeficijent plaća.

Na pitanje hoće li veće plaće dobiti i učitelji, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je da vjeruje da hoće.

Zahtjevi za povišicama koji stižu sa svih strana su očekivani, kaže ministar finacija Zdravko Marić, ali dodaje da "nismo dovoljno bogati da bismo sva rješenja pronašli isključivo u financijama".

"Ali u svakom slučaju financije moraju biti u onakvom stanju da mogu odgovoriti svim izazovima, svim prioritetima, a isto tako svi se na neki način moramo voditi i tim principima", poručio je Marić.

U suprotnom, Vlada bi se mogla suočiti s nizom štrajkova kojima su prvi zaprijetili medicinske sestre i liječnici.

Ispis 


Thursday, 12.09.2019.

Prenosimo iz JUTARNJEG LISTA

... klikni na sliku za uvećanje

Ispis 


Tuesday, 10.09.2019.

Kujundžić ponudio 7 posto, sindikati nezadovoljni(HRT) U Ministarstvu zdravstva završeni su još jedni pregovori sa sindikatima zdravstva o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu. Ministar Milan Kujundžić sindikatima je dao konkretan prijedlog o povećanju plaća, a to je 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost što je oko 400 milijuna kuna na godinu.

Isto je bilo i prije parafirano, ali Vlada to nije prihvatila, nego je kolektivne pregovore vratila na početak. Pregovarački odbori Vlade i sindikata u petak će se opet naći u Ministarstvu zdravstva kako bi mogli definitivno potvrditi izmjene Kolektivnog ugovora. Istodobno, nastavlja se prosvjedna akcija "Pet do 12", u kojoj je danas sudjelovalo medicinsko osoblje zagrebačke bolnice "Sestre milosrdnice" te karlovačke bolnice.

- Dogovorili smo se da će se sindikati konzultirati sa svojim tijelima, a Ministarstvo će se konzultirati s Vladom. Načelno smo na tragu dogovora iz srpnja. To ćemo prezentirati Vladi i premijeru, vjerujem da će se naći sredstva, kazao je nakon dnašnjih razgovora ministar Milan Kujundžić. Takozvanih 7 posto, naglasio je nije nikakva uravnilovka, nego će se raspodijeliti prema odgovornosti, složenosti posla, izloženosti riziku zračenja ili infekcije. Kujundžić je dodao kako je stalno i u pregovorima reprezentativnosti liječnika koji traže poseban strukovni ugovor.

Na pitanje je li ministar financija u problemu, rekao je da je Zdravko Marić veliki stručnjak za financije te kako "vjeruje da će se naći rješenje da imamo stabilnu državu i stabilni zdravstvni sustav". Podsjetimo, Marić je više puta izjavio kako dodatni financijski zahtjevi sindikata zdravstva i školstva nisu predviđeni u državnom proračunu te da povećanje plaća u tim javnim službama mora biti u skladu s mogućnostima.

- Očekujemo da će ovaj prijedlog biti prihvaćen u četvrtak na Vladi. Ne vjerujemo dok ne vidimo potpisano. Jedini dodatni zahtjev sindikata u već parafiranom ugovoru bilo je da povišica od 7 posto ide od 1. rujna. Prijedlog ide pred naša tijela i u petak nastavljamo s odgovorom Vladi. Tad ćemo moći reći da smo ispregovarali Izmjene i dopune Kolektivnog ugovora, kazao je Stjepan Topolnjak iz Sindikata zdravstva. Dodao je da nije jednostavno ovakve dodatke ispregovarati te najavio štrajkove ako Vlada ne prihvati ove uvjete. Prosvjedi "Pet do 12" nastavljaju se cijeli ovaj tjedan, dodao je.

Nije najbolje prošlo, ali nismo to niti očekivali, kazala je Anica Prašnjak iz Sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara. Saga se nastavlja, izjavila je.

- Ovih 7 posto o kojima sada pričamo su nam oni nametnuli. A nisu se pitali tko će brinuti o sve bolesnijoj populaciji i o svim problemima koje trpimo na svom radnom mjestu. Stanje u zdravstvu je neizdrživo, trebaju svi shvatiti da moramo zadržati naše ljude, poručila je uoči Brankica Grgurić iz Sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara.

Vijest HRT i izjave sudionika pregovora

 

NOVA RUNDA PREGOVORA

'Očekujemo povećanje od sedam posto od 1. rujna. Ako Vlada to ne prihvati, idemo u štrajk'

Pregovori Vlade i sindikata o kolektivnom ugovoru i plaćama u zdravstvenom sustavu nastavljaju se u petak

(RTL.HR) U Ministarstvu zdravstva odrađena je nova runda pregovora na kojoj je dogovoreno da se pregovori nastavljaju, i to u petak.

"Naš je zahtjev da od 1. rujna ide povećanje od sedam posto i očekujemo od Vlade da to prihvati na sjednici u četvrtak", opetovao je nakon današnjega sastanka predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak.

''S obzirom na sve akcije koje smo poduzimali, očekujemo da bi one mogle rezultirati ovakvim dogovorom", poručio je Topolnjak, ali uz rezervu jer pregovori nisu gotovi.

Naime, Vlada je danas ponudila ono što je ranije parafirano, no sindikati ne vjeruju dok Vlada to zaista i ne odobri, a na svojim tijelima još moraju vidjeti hoće li to prihvatiti.

''Ne mogu reći da će to naša tijela prihvatiti. Nastavljamo u petak s odgovorom Vlade i našim odgovorom i onda ćemo moći reći da smo ispregovarali izmjene kolektivnog ugovora ... Naravno da naši ljudi vide da nije jednostavno ispregovarati ovakve dodatke. Trebalo je pokazati Vladi da u sustavu zdravstva nešto ne štima, da nema ljudi, da je sustav potkapacitiran i jednostavno ako ova Vlada prijedlog ne prihvati, mi nemamo druge solucije nego ići u štrajk'', upozorio je Topolnjak i rekao da se prosvjedi pet do 12 pred pojedinim bolnicama nastavljaju dalje.

Ranije danas uoči današnje runde pregovora u Ministarstvu zdravstva predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Brankica Grgurić proglasila je izvanredno stanje u zdravstvu zbog kroničnog nedostatka radnika, a upozorila je da će se odjeli zbog toga morati zatvarati pa bi stoga bilo dobro da ih u Vladi shvate ozbiljno.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak istaknuo je da očekuje ono što je ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio jučer u medijima, odnosno konkretne prijedloge: "Danas bi trebao biti 'Dan D'. Prošli put smo zatražili i dobili obećanje da ćemo danas dobiti izračun, da će biti na stolu ono što možemo od druge strane očekivati. Na nama, na našim tijelima je da kada čujemo što ministar može ponuditi, donesemo odluku možemo li to prihvatiti ili ne".

Ministar Kujundžić, podsjetimo, kazao je dan ranije da će izaći s konkretnim prijedlogom koji će biti u granicama mogućeg te da vjerujem da će danas imati neko rješenje koje će potom iznijeti Vladi.

Danas je poručio: Izračunali smo da trebamo zadržati liječnike, ali i da trebamo liječiti pacijente tako da vjerujem da ćemo na tom tragu postići dogovor. Bit će sve u redu''.

Podsjetimo, sindikati ističu kako je minimum od kojeg ne odustaju 7-postotno povećanje dodataka na uvjete rada i odgovornost, koje su ranije parafirali s ministrom zdravstva. No Vlada to ne prihvaća te je kolektivne pregovore vratila na početak dok sindikati smatraju da je riječ o nastavku.

U međuvremenu, Strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i ovoga tjedna nastavljaju s mirnim prosvjedima pred bolnicama, uz poruku da zdravstveni radnici rade u otežanim uvjetima rada i zaslužuju veće plaće.

Prosvjedi "Pet do 12" održani su jučer u u Kliničkoj bolnici Sveti Duh u Zagrebu i u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima.

Ispis 


Tuesday, 10.09.2019.

Prosvjedna akcija „Pet do 12" održana u karlovačkoj bolnici

Akciji se priključilo više od 150 zaposlenika, a još jednom upozoreno na manjkavosti u zdravstvenom sustavu

Više od 150 zaposlenika karlovačke bolnice priključilo se danas prosvjednoj akciji „Pet do 12" koju diljem zemlje organiziraju Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara. Skup je održan na prostoru ispred bolnice, a prosvjednici su za to iskoristili dnevnu stanku u radu. Članica Pregovaračkog odbora i povjerenica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi u Bolnici Katica Rubić pročitala pismo organizatora akcije, što je ustvari bila poruka Vladi. Najprije je navela da je u Hrvatskoj sustav zdravstva suočen s brojnim problemima s alarmantnim nedostatkom radnika koji dovodi do zatvaranja ili spajanja pojedinih odjela u zdravstvenim ustanovama, potplaćenosti i neadekvatnih uvjeta rada. Razlozi su to za sve veći odlazak u inozemstvo. Spomenula je i višegodišnje zanemarivanje sustava i nezainteresiranost vladajućih struktura za rješavanje nagomilanih problema. Koliko je još ostalo vremena do potpunog kolapsa zdravstvenog sustav?

-Sindikati godinama upozoravaju na manjkavosti u zdravstvenom sustavu, zahtijevaju povećanje koeficijenata složenosti poslova, odgovarajuće uvjete rada i poštivanje kolektivnih ugovora. Plaće u sustavu su ispod nacionalnog prosjeka u odnosu na mnoge zemlje Europske unije, no plaće nisu jedini problem s kojim se liječnici, medicinske sestre i tehničari, fizioterapeuti, laboratorijski djelatnici, kuhari i ostali zdravstveni i nezdravstveni radnici susreću. Jedan od gorućih problema su neadekvatni uvjeti rada, ne provođenje zaštite na radu, sve veća izloženost agresiji i fizičkim napadima koji su u zdravstvenim ustanovama sve učestaliji. U sustavu je puno propusta i zanemarivanja. Do kada? Dok se svi ne iselimo, navodi Rubić i nastavlja.

-Zaposleni u sustavu su savjesni i odgovorni u radu te ni u jednom trenutku proteklih godina nisu ustali protiv rada jer su svjesni činjenice da su tu zbog pacijenata. No, problem nastaje u odnosu zdravstvenog sustava prema zaposlenima jer dok se od njih očekuju da žrtvuju svoje zdravlje, istovremeno im se njihov rad odbija platiti. Radimo jako puno i želimo raditi, no tražimo da se naš rad prizna i cijeni, da se osiguraju adekvatni uvjeti rada, dostojni svakog čovjeka. Tražimo pravednu i dostojanstvenu plaću za svoj rad.

Izvijestila je da je resorni ministar pristao da se potpiše parafirani tekst, a članak 49. koji se odnosi na prekovremene sate ostavili su onakav kakav je i bio. Jedino je sporno od kada će početi realizacija tog potpisanog Kolektivnog ugovora. Vlada predlaže od 1. listopada, a sindikati inzistiraju od 1. rujna jer u parafiranoj izmjeni i dopuni Kolektivnog ugovora bilo je dogovoreno povećanje plaće od 1. kolovoza. Sindikati inzistiraju da kompletan iznos povećanja plaće starta od 1. ovog mjeseca.

-Traženo povećanje plaće od 7 posto značilo bi primjerice za medicinsku sestru povećanje između 200 i 300 kuna, ovisno o tome na kojem odjelu sestra radi. S druge strane za jednu spremačicu to je povećanje od 56 kuna te im s tim povećanjem plaća prelazi tek nešto malo iznad minimalne. Plaće medicinskih sestra u bolnici se kreću od 4,8 do 7,5 tisuća kuna, ovisno na kojem odjelu rade. U bolnici ima oko 400 sestara i tehničara, što je ustvari polovica zaposlenih, a nedostaje svih i zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja. Nemamo kuhara, spremačica: kada raspišemo natječaj nitko se ne javi, a ako se i javi netko ubrzo ode jer vide da je to pretežak posao za tako malu plaću, ispričala je Rubić.

Gordana Bakran, povjerenica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara u Općoj bolnici Karlovac posebno se osvrnula na uvjete rada.

-Sadašnja plaća nije dovoljna. Ako vi nekoga držite za ruku dok umire, ako nekome perete njegovo tijelo, ako mu ne možete dati ništa kada umire, nego svoju pažnju; to ne može biti dovoljno. Mi to sve nosimo sa sobom kući. Možda bi trebalo pitati naše obitelji kako je njima kada mi dolazimo nakon noćnih smjena. Kako je kada vam pacijent dođe polomljen i onda poludi od alkohola, kako to izgleda. Ne znate koga spašavate; svoju glavu, imovinu, pacijenta. Nitko to ne zna nego samo moje kolegice i oni koji s nama rade i spremačice, liječnici i administratori, što mi sve doživimo na našem poslu.

Inače, prosvjednoj akciji su se priključili i liječnici koji nisu mogli sudjelovati u organizaciji jer nisu reprezentativan sindikat.

-Dijelimo istu sudbinu sa našim medicinskim sestrama i zaposlenicima i normalno je da ih podržavamo, rekla je predsjednica karlovačke podružnice hrvatskog liječničkog sindikata dr. Samija Ropar.

Zdravko Kirinčić, medicinski tehničar u anesteziji također je bio jedan od sudionika prosvjedne akcije.

-Problem je u manjku ljudi, odlaze zbog malih plaća, ne plaćaju se prekovremeni sati , a sestre i kad traže, nema ih. Tako moramo mi preuzimati više radnih mjesta i više dežurati. Razmišljam o odlasku iz Hrvatske zbog male plaće. (m.m.)

Ispis 


Vezane vijesti

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Wednesday, 24.07.2019.

Marić: Za nekoliko dana poznat smjer poreznih izmjena

(HRT, 24. srpnja 2019.) Ministar financija Zdravko Marić je najavio kako će za nekoliko dana biti poznato slijedi li novi val poreznog rasterećenja dohotka te može li se očekivati da će zaposleni imati veći prihod.

Upitan može li se očekivati ukidanje oporezivanja naknada za topli obrok i prijevoz te mogu li radnici već u kolovozu i rujnu očekivati veći prihod, Marić je uoči sjednice Vlade odgovorio je da je proteklih dana razgovarao s poslodavcima i sindikatima te da je taj segment interesno zastupljen kod obje te strane.

Opširnije

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)