Vijesti i zbivanja

Wednesday, 08.04.2020.

Izjava sindikalnih središnjica odgovornoj javnosti o mjerama Vlade RH za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije COVID-19

(SSSH) S obzirom da se o drugoj fazi mjera za pomoć gospodarstvu Vlada nije konzultirala s predstavnicima radnika, već samo s predstavnicima poslodavaca, Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH), Nezavisni hrvatski sindikata (NHS) i Matica hrvatskih sindikata (MHS) uputili su izjavu odgovornoj javnosti o mjerama Vlade za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica pandemije COVID-19.

- Nemamo dvojbi o nužnosti izdašnih fiskalnih stimulansa i drugih državnih intervencija u korist privrednog sektora u ovom, za cijelo društvo, opasnom vremenu. Imamo dvojbi o odgovornoj uporabi javnih sredstava u provedbi, poručili su, među ostalim.

Izjavu možete pročitati klikom na OVDJE.

Ispis 


Tuesday, 07.04.2020.

SSSH: NEMOJMO SUTRA ZABORAVITI ONE KOJI NAS DANAS SPAŠAVAJU!

(SSSH) Ovogodišnji Svjetski dan zdravlja, kao i cijela 2020., bit će zapamćen po prvoj pandemiji u 21. stoljeću koja je otkrila svu ranjivostjavnog zdravstvenog sustava, godinama urušavanog zakupom, koncesijama, privatizacijom, bez obnove bolnica i domova zdravlja, bez zatvaranja „rupa" kroz koje cure javna sredstva, bez brige o najdragocjenijem - o ljudima, o zaposlenima u javnom zdravstvu!

Svih ovih godina Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH)je upozoravao na propuste u zdravstvenoj politici, inzistirajući na tome da javno ostane javno jer se financira iz plaća, da se osigura (jednaki)pristup zdravstvenim uslugama i njihova teritorijalna i cjenovna dostupnost, da se poboljšaju ishodi liječenja te unaprijede uvjeti rada svima zaposlenima u sustavu. Samo jedna u nizu aktivnosti SSSH bila je i borba za opstanak Imunološkog zavoda, najstarijeg proizvođača imunobioloških lijekova u ovom dijelu Europe, ne samo od interesa za radnike već kao javno dobro, kao nacionalnu stratešku ustanovu u prevenciji i suzbijanju bolesti.

Prilika je to sjetiti se i dr. Andrije Štampara kojega cijeni svijet ali ne zemlja podrijetla, koja već 30 godina razara njegovu ostavštinu ukidanjem domova zdravlja i privatizacijom primarne zdravstvene zaštite, kome i 62 godine od smrti možemo zahvaliti za spremnost našeg sustava da odgovori na ovaj zdravstveni, ali i društveni izazov- „Zdravlje za sve!"
COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu. Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači, kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, a kamoli u uvjetima epidemije - ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno. Čak i u ovakvim krizama, ili upravo u ovakvim krizama, nužno je osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih.

Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb.

omercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira. Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu ali ga ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala.

Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala - ali pored hvala oni trebaju bolja prava! SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba!

Mladen Novosel
predsjednik

Priopćenje SSSH u PDF formatu

Ispis 


Monday, 06.04.2020.

Uputa Ravnateljstvu policije (medicinsko osoblje koje nije dužno ishoditi e-Propusnicu)

(KORONAVIRUS.HR) Obavještavamo vas da medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem:

- Liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore

- Članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara

- Članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore

- Članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine

Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

Za kretanje nužnog medicinskog osoblja koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, bez izdavanja e-Propusnice, treba priznati i iskaznice koje je izdala Hrvatska komora zdravstvenih djelatnika:

- za djelatnost sanitarnog inženjerstva

za medicinsko-laboratorijsku djelatnost

- za zdravstvenu radiološko-tehnološku djelatnost

- za djelatnost radne terapije

Uputu možete pronaći ovdje.

AŽURIRANO 5. TRAVNJA:
Obavještavamo vas da se za kretanje nužnog medicinskog osoblja koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, bez izdavanja e-Propusnice, trebaju priznati i članske iskaznice koje su svojim članicama i članovima izdale:

- Hrvatska komora medicinskih biokemičara

- Hrvatska komora primalja

- Hrvatska komora fizioterapeuta

Uputu možete pronaći ovdje.

Ispis 


Monday, 06.04.2020.

Uputa za obračun plaće za vrijeme trajanja epidemije COVID-19 za socijalnu skrb i dopuna upute

Uputu možete pronaći klikom na poveznicu UPUTA...

Ispis 


Friday, 03.04.2020.

Uputa u vezi ostvarivanja prava iz radnog odnosa radnika u sustavu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID-19

Poštovane kolegice i kolege - članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske,

obavještavamo Vas da na zahtjeve Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske upućene ministru zdravstva 18. i 25. ožujka 2020. godine ( objavljeni na našoj stranici), ministar zdravstva dana 2. travnja prosljeđuje svim zdravstvenim ustanovama Uputu u vezi ostvarivanja prava iz radnog odnosa radnika u sustavu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID - 19, koju dostavljamo u prilogu.

Nadamo se da će nam ova izvanredna situacija što prije proći, te nam svima želim da neozlijeđeni izađemo iz nje.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Uputa Ministarstva zdravstva u PDF formatu

Ispis 


Vezane vijesti

Wednesday, 10.06.2020.

Uredba o dopunama Uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru

Dopunu Uredbe možete pročitati OVDJE.

Wednesday, 27.05.2020.

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

(POSLOVNI DNEVNIK) Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Opširnije

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)