Vijesti i zbivanja

Friday, 04.12.2020.

Liječnici nezadovoljni tretmanom države i smanjenim plaćama: ''Moramo nagraditi svo osoblje u teškim uvjetima''

''KAD, SUTRA? ODMAH!''

Piše Josipa Krajinović 

(DNEVNIK.HR) Nakon osam mjeseci pandemije, Vlada je odlučila nagraditi i radnike u zdravstvu. Dok se ta odluka čeka, neki liječnici se suočavaju s neugodnim iznosom na platnoj listi. Došli su kao ispomoć u COVID bolnicu Dubrava i - dobili manju plaću.

Liječnici su danonoćno uz pacijente, u teškim COVID odjelima i uz velika odricanja. "Radi se o radu u posebno teškim uvjetima rada i mislim da na svaki mogući način moramo stimulirati osoblje kako medicinsko tako i nemedicinsko i nagraditi za rad u posebno teškim uvjetima'', rekla je Sanja Matijević, liječnica iz KBC-a Rijeka.

Vlada sprema i nagrade za najizloženije, ali u stvarnosti - apsurd. Neki liječnici koji su na ispomoći u COVID bolnici Dubrava, doznajemo, već dobili manju plaću nego da su ostali raditi u matičnoj bolnici. Ministar Vili Beroš uvjerava "Ukoliko se i dogodi da netko zato jer je odradio manji broj sati dobije manju plaću bit će mu nadoknađeno. Dakle, kao prvo trudit ćemo se da se to ne dogodi usprkos automatiziranoj obradi plaća, a ako se i dogodi to će se refundirati.''

Liječnici su nezadovoljni tretmanom države dok daju izniman napor. U Dnevniku Nove TV u četvrtak navečer su iz HUBOL-a poručili: "Evo ministre čekamo poziv! Kad, sutra? Odmah'', izjavila je Ivana Šmit. Ministar Beroš u petak odgovara: "Naravno da ću pozvati, razgovarati jer ovih zadnjih mjeseci puno puta sam ponovio to da je razgovor najvažniji." Razgovara sa sindikatima oko nagrada, odnosno, dodatka na plaću za one koji rade s COVID pacijentima.

"Mi sad imamo jedne velike razlike, neki imaju dodatke od 17 posto, neki 23, neki 28, kako su koje ustanove za sada dale, i namjera Vlade RH da se to izjednači je apsolutno prihvatljiva'', poručio je Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi. A mogao bi, kako doznajemo, prevladati model po kojem će svi dobiti dodatak od 28 posto na plaću, a oni koji rade najteže poslove dobili bi 35 posto. Bilo bi to privremeno, dok traje COVID kriza i izvan kolektivnog ugovora. Sindikati traže nagradu za sve.

"Tu su laboranti koji rade u dijagnostici, tu je mikrobiološki odjel, tu je klinički laboratorij, tu su fizioterapeuti koji su radili od samog početka u šatorima ne možemo reći da oni nisu nigdje sudjelovali, jesu'', izjavio je Topolnjak.

Ravnatelji bolnica čekaju što će država riješiti, Udruga je slala dopis ministru. "Da se ide s jednim naputkom da praksa bude uravnotežena u svim zdravstvenim ustanovama jer ona ovog trenutka nije jednoznačna'', rekao je Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Obračun plaća se već radi. Većina radnika u zdravstvu trebala bi ih dobiti početkom idućeg tjedna, a o obećanoj nagradi Vlada će, kako najavljuje, odlučivati idući tjedan.

Ispis 


Friday, 04.12.2020.

SSZSSH i SZDSSH traže dodatak na plaću radnicima u sustavu socijalne skrbi

Samostalni sindikat zdravstva i
socijalne skrbi Hrvatske

i

Sindikat zaposlenika u djelatnosti
socijalne skrbi Hrvatske

 

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava,
obitelji i socijalne politike
n/p ministra Josip Aladrović

Predmet: Dodatak na plaću

 

Poštovani gosp. Ministre,

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske obraćaju Vam se sa Zahtjevom za dodjelom dodatka na plaću radnicima u sustavu socijalne skrbi, te predlažemo dolje navedeni tekst kojim bismo na neki način nagradili radnike u sustavu za nesebičan rad i požrtvovnost u zbrinjavanju naših korisnika, odnosno korisnika koji su primatelji naših usluga.

Prijedlog teksta:

„Zbog specifičnih uvjeta rada i izloženosti bolesti COVID-19, radeći s osobama i za osobe oboljele od bolesti COVID-19, svi radnici u sustavu socijalne skrbi koji sudjeluju u dijagnosticiranju, zdravstvenoj zaštiti, i brizi za korisnike u sustavu socijalne skrbi, kao i radnici u pratećim djelatnostima ili službama koji su u obavljanju poslova svog radnog mjesta izloženi bolesti COVID-19, imaju pravo na posebni dodatak na plaću.

Dodatak na plaću isplaćuje se mjesečno u iznosu od 10% od osnovne plaće, a primjenjuje se od 1. listopada 2020. godine".

Zahvaljujemo s poštovanjem,

U Zagrebu, 4. prosinca 2020.

Predsjednici Sindikata:

Stjepan Topolnjak v.r.
Jadranka Dimić v.r.

Ispis 


Friday, 20.11.2020.

SSSH i SSZSSH traže hitan sastanak s predsjednikom Vlade RH

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku gore

Ispis 


Friday, 13.11.2020.

Vlada pristala na povećanje plaća javnim službama: Dobit će i božićnice od 1500 kn te dar za djecu

DOGOVOR SA SINDIKATIMANakon sastanka s javnim službama oko Kolektivnog ugovora Vlada je pristala ispuniti obećanje

Piše: Goran Penić

(JUTARNJI LIST) Vlada će ipak isplatiti četiri posto veću osnovicu javnim i državnim službama 1. siječnja iduće godine, božićnicu za ovu godinu u punom iznosu od 1500 kuna, kao i dar za djecu od 600 kuna, potvrdili su nam sindikalni čelnici nakon današnjih pregovora između Vlade i sindikata.

Na prvom pregovaračkom sastanku Vlada je prvo nudila da se prolongira isplata uvećane osnovice koja je dogovorena 28. svibnja, te da se razgovara i o božićnici zbog povećanih troškova uslijed pandemije, no sindikati su unisono to odbili.

Na današnjem drugom sastanku, doznajemo, sindikatima je ponuđeno da im se uvećana osnovica 2 plus 2 posto isplati u dva navrata i to 1. siječnja i 1. srpnja iduće godine, no sindikati su i to odbili s argumentima da su svjesni gospodarske situacije, ali da će BDP iduće godine ipak rasti pet posto, te da su pojedini zaposlenici javnih i državnih službi prvi na crti obrane u pandemiji Covida-19.

Vlada je, kažu nam sugovornici, na kraju pristala isplatiti uvećanu osnovicu od 6.044,51 kunu od 1. siječnja.

Podsjetimo, Vlada i sindikati su u svibnju potpisali dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli o prolongiranju povećanja osnovice, odnosno da im se ona neće u dva navrata povećavati za po dva posto 1. lipnja i 1. listopada, već će ona i dalje do kraja godine iznositi 5.809,79 kuna, a da će od 1. siječnja 2021. narasti za četiri posto.

Isplata božićnice u punom iznosu od 1500 kuna proračun će za ovu godinu stajati 317,6 milijuna kuna, dok će povećana osnovica za 230.000 zaposlenika javnih i državnih službi proračun za 2021. koštati 374,1 milijun kuna.

- Mi smo i na prošlom sastanku rekli kako nema prolongiranja već prolongiranog i da ne možemo našim članovima reći kako Vlada ne poštuje sporazum jer se gubi kredibilitet pregovaranja. Imamo već loša iskustva iz 2006. zbog čega se sada i sudimo s državom. Iznenadili se jesmo, ali smo i očekivali ovakav ishod i očekujemo i dogovor oko prekovremenih sati u sustavu zdravstva - kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

I Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, zadovoljna je s ishodom, posebno s činjenicom da će Vlada ispoštovati i ono što su obrazovni djelatnici isposlovali u najdugotrajnijem štrajku u povijesti školstva.

- Ono što smo izborili štrajkom, bit će isplaćeno za nastavno i nenastavno osoblje i svi mogu biti zadovoljni. Mi smo ponovno istaknuli da nismo spremni za prolongiranje prolongiranog i da se mora isplatiti ono što je dogovoreno. Ekonomski pokazatelji su bili na našoj strani, jer kada smo potpisivali dodatak 29. svibnja, pad je projiciran na 9,4 posto, sada je manji i iznosi osam posto, dok će BDP za iduću godinu rasti za pet posto - kaže Sanja Šprem.

SLOBODNA DALMACIJA: Dogovor sa sindikatima: Vlada pristala na povećanje plaća javnim službama, dobit će i božićnice od 1500 kuna te dar za djecu

VEČERNJI LIST: Vlada ispunila obećanje javnom sektoru: Veće plaće i isplate punih božićnica

HRT: Vlada pristala na povećanje plaća javnom sektoru

INDEX.HR: Javni sektor dogovorio božićnice i povišice od Nove godine

DIREKTNO.HR: Javni službenici će dobiti božićnice, ali i povećanje plaće!

Ispis 


Tuesday, 10.11.2020.

Vlada premijera Plenkovića i dalje traži način kako da izbjegne poštivanje Odluke Vrhovnog suda

(SSSH, 10. studenoga 2020.) Nakon što je Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) javno zatražio hitan sastanak s ministrom zdravstva radi rješavanja sve većih problema u djelatnosti zdravstva, među kojima i problema isplata razlike plaće za odrađene prekovremene sate svima koji su ih ostvarili u razdoblju od 2013. do 2020., sastanak je održan jučer, ali preko video konferencije, iako je ministar tri dana ranije u Ministarstvu uživo održao sastanak s predstavnicima liječničkih udruga. Jučerašnjem sastanku su prisustvovali i predstavnici druga dva sindikata koji su sudjelovali u pregovorima o Kolektivnome ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Osvrćući se na rezultate sastanka, predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak u današnjem priopćenju za javnost napominje kako je ministar na video konferenciju došao „ili nepripremljen ili pripremljen s namjerom da, po dosadašnjem iskustvu, ništa ne riješi. Jer kako drukčije protumačiti ovo zavlačenje rješavanja problema isplate razlike prekovremenih sati, nego nebrigom za radnike u zdravstvenom sustavu? "

- Vladi su puna usta radnika u zdravstvu koji rade u nenormalnim uvjetima, u skafaderima, bez slanja u samoizolaciju ili na testiranje ako su radili sa COVID-19 pozitivnim kolegama i bolesnicima. Istodobno ignorira bilo kakvo stimulaciju ili nagrađivanje tih istih radnika. Također ne želi se riješiti pitanje prehrane za sve radnike koji rade sa COVID pozitivnim kao i na koronavirus potencijalno pozitivnim bolesnicima, a zna se da oni rade u izolaciji iz koje ne smiju izaći, poručio je Stjepan Topolnjak zaključujući kako je krajnje neprimjereno da resorni ministar već deset mjeseci "mora tražiti mišljenje" ministra financija ili premijera Vlade RH da se poštuje Odluka Vrhovnog suda vezana uz uvećanje plaće za sate ostvarene u prekovremenom radu.

Podsjetimo, na osmoj sjednici Građanskog odjela Vrhovnog suda Republike Hrvatske, održanoj 9. prosinca 2019., zbog različite sudske prakse glede prava na uvećanje plaće za sate ostvarene u prekovremenom radu, zauzeto je sljedeće pravno shvaćanje:

- Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja ("Narodne novine" broj 143/13 i 96/15, dalje: KU) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu.

- To je namjerno odugovlačenje, a ministar zdravstva nije ministar zdravstva, već, očito, ministar odgode! Da nije tragično, bilo bi smiješno!, odrješit je predsjednik SSZSSH.

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije

Friday, 11.12.2020.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA - UPLATA NA ZAŠTIĆENI RAČUN

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je u "Narodnim novinama" br.131/20 objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kojim se isplata božićnice, regresa, dara u prigodi Dana sv. Nikole, jubilarnih nagrada u visini neoporezivog iznosa, kao i sindikalne socijalne potpore, oslobađaju od ovrhe, a radnicima koji imaju blokirane redovne račune u bankama, iste treba uplaćivati na zaštićene račune.

Opširnije

Monday, 07.12.2020.

Vlada o nagradama za one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19

(HRT) Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće. Nekima od njih to je smanjenje bilo i do 20 posto.

Opširnije

Saturday, 10.10.2020.

Međunarodna organizacija rada upozorava: Radnici u pandemiji mentalno stradavaju

(N1) Direktor Svjetske organizacije rada (ILO) Guy Ryder upozorio je na važnost mentalnog zdravlja radnika u vrijeme povećanog stresa zbog pandemije covida-19 u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

"Pandemija je promijenila naše živote na nezamislive načine. Svi ljudi oko nas pate. I ne znamo što će donijeti budućnost.

Opširnije

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije