Vijesti i zbivanja

Wednesday, 18.03.2020.

SSZSSH od ministra zdravstva traži zakonito postupanje u uvjetima rada opterećenim COVID-19 virusom

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Toplonjak uputio je danas ministru zdravstva Viliju Berošu zahtjev za jasnom uputom i zakonitim postupanjem u uvjetima rada opterećenim COVID-19 virusom.

U zahtjevu se navodi: 

Poštovani gosp. ministre,

temeljem brojnih prijava radnika koji su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana sa svojih radnih mjesta, a zbog privremenog zatvaranja odjela, poslani kućama uz usmenu obavijest da su do daljnjeg na godišnjem odmoru, upozoravamo Vas da unatoč nastalim okolnostima epidemije pravna država i radno pravo nisu suspendirani.

Svi naši radnici i zdravstveni i nezdravstveni na raspolaganju su 24 sata i imaju pravo na naknadu plaće propisanu člankom 95. Zakona o radu, jer nisu upućeni kući na odmor, već čekaju da ih se pozove raditi.

Pozivamo Vas da žurno izdate jasnu uputu o postupanju svim zdravstvenim ustanovama .

S poštovanjem,


Predsjednik SSZSSH:

Stjepan Topolnjak

Dopis SSZSSH u PDF formatu

Odluka ministra zdravstva o mobilizaciji zdravstvenih djelatnika

Ispis 


Tuesday, 17.03.2020.

Radni odnosi u okolnostima proglašene epidemije Covid-19

Odgovore na pitanja u nastavku dobit ćeš klikom na poveznicu MRMS

NAPOMENA: Mišljenja MRMS su vezana uz trenutnu situaciju te su podložna promjenama:

1. Koje su obveze radnika u odnosu na izvršavanje ugovorenih poslova?
2. Koje su obveze poslodavca pri organizaciji rada u slučaju izvanrednog stanja?
3. Obveze radnika i poslodavca u slučaju rješenja ili drugog odgovarajućeg akta kojim se određuje samoizolaciji?
4. Koje su mogućnosti poslodavca u slučaju izmijenjenih okolnosti uslijed epidemije bolesti?
5. Može li poslodavac odrediti rad od kuće?
6. Da li je poslodavac dužan u slučaju rada od kuće radniku osigurati uvjete za rad?
7. Da li radnik ostvaruje pravo na plaću kod rada od kuće?
8. Koje su obveze poslodavca u odnosu na provođenje mjera zaštite na radu?
9. Kako poslodavac vodi evidenciju o radnom vremenu radnika koji radi od kuće?
10. Kako poslodavac vodi evidenciju o radnom vremenu radnika u slučaju privremenog prekida obavljanja poslova, odnosno rada radnika?
11. Može li poslodavac zbog nastalih poteškoća u poslovanju, svojeg radnika uputiti na rad kod drugog poslodavca („posuditi" ili premjestiti)
12. Može li poslodavac radnika uputiti na korištenje slobodnih dana umjesto isplate prekovremenih sati?

Ispis 


Tuesday, 17.03.2020.

Poštovani članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske!!!

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske poziva sve svoje članove da u ovim trenucima borbe protiv virusa COVID - 19 poduzmu sve raspoložive mjere zaštite kako za naše korisnike tako i za sebe kao zaposlenike u sustavu.

Svatko od nas bio on doktor, sestra, socijalni radnik, njegovatelj, laborant, fizioterapeut, ing. med. radiologije, kuhar, fizičar, portir, radnica u praoni, spremačica, vozač, zdravstveni ili nezdravstveni radnik, ima svoj dio odgovornosti kako u zdravstvenim tako i u ustanovama socijalne skrbi.

Naši su korisnici sve osobe sa zdravstvenim problemima u sustavu ili pak stari i nemoćni ljudi koji ovise o svima nama, koji od nas očekuju adekvatnu, kvalitetnu i na vrijeme provedenu zdravstvenu skrb, zdravstvenu njegu, nalaze, hranu, čistu opremu i nadasve čisti prostor u kojem borave.

Pokažimo svoju empatiju, hrabrost i odlučnost da svako od nas u svojoj domeni sudjeluje u spašavanju ugroženih.

Kako bismo mogli u punom obimu pružati usluge drugima, molim Vas poštovani članovi sindikata, da se u zaštiti ponajprije sebe, kao i zaštiti svih naših korisnika, strogo pridržavate uputa i preporuka kriznog stožera Ministarstva zdravstva.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH

Stjepan Toplonjak

Dopis članovima SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Tuesday, 17.03.2020.

Prijedlozi SSSH upućeni Vladi i poslodavcima u vezi situacije uzrokovane COVID-19 virusom

Za otvaranje dopisa SSSH u PDF formatu klikni na sliku...

Ispis 


Thursday, 12.03.2020.

Sve što trebate znati vezano uz koronavirus

... za upload plakata klikni na sliku

(SSSH) Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (2019nCov) donosimo:

OBAVIJEST - uputa poslodavcima i radnicima o postupanju vezano uz koronavirus

Pravo na naknadu plaće, kao jedno od prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, uz pravo na zdravstvenu zaštitu, pripada osiguraniku u vezi s korištenjem zdravstvene zaštite iz obveznoga zdravstvenog osiguranja odnosno drugih okolnosti utvrđenih Zakonom o obveznom zdravstvenom osiguranju, ako je izoliran kao kliconoša ili zbog pojave zaraze u njegovoj okolini.

Utvrđivanje privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad u nadležnosti je izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite koji se je prilikom utvrđivanja početka i trajanja potonje dužan pridržavati medicinskih indikacija.

Prava osiguranika na privremenu nesposobnost za rad zbog pojave koronavirusa (2019nCov)

Ako osiguranik u dogovoru s poslodavcem vrijeme koje je obvezan provesti u izolaciji organizira na način da posao obavlja od kuće ili na neki drugi način, ne može ostvariti i pravo na naknadu plaće na teret sredstava HZZO-a, o tome također obavještava izabranog doktora. U tom mu slučaju izabrani doktor ne utvrđuje privremenu nesposobnost i ne izdaje Izvješće o privremenoj nesposobnosti/spriječenosti za rad.

Budući osiguranici u samoizolaciji nisu u mogućnost preuzeti navedeno Izvješće kod izabranog doktora, te neposredno podnijeti zahtjev za naknadu plaće HZZO-u uz propisanu dokumentaciju, iznimno im se daje mogućnost podnošenja zahtjeva elektronskim putem bez prilaganja Izvješća, a HZZO će podatke o otvorenoj privremenoj nesposobnosti po osnovi uzroka D0 - izolacija preuzeti putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH). Ako osiguranik nije u mogućnosti priložiti niti Potvrdu o plaći izdanu od poslodavca istu će HZZO od poslodavca zatražiti službenim putem.

Postupak predavanja zahtjeva za naknadu plaće osiguranika koji se nalaze u izolaciji

* * *

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana do 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Koronavirus - najnovije preporuke _hzjz.hr

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)