Vijesti i zbivanja

Monday, 10.02.2020.

Topolnjak: U utorak sastanak s ministrom zdravstva oko prekovremenih sati

(N1) Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, gostovao je u današnjem Newsroomu gdje je komentirao stanje u zdravstvenom sustavu.

Jučer je počeo štrajk vozača sanitetskog prijevoza. Danas, drugog dana štrajka u zagrebačkom Nastavnom zavodu za hitnu medicinu u štrajku sudjeluje trećina od 120 vozača sanitetskog prijevoza, no prijevoz pacijenta odvija se uredno i uz pomoć vozača ZET-a te djelatnika iz drugih zdravstvenih ustanova.

Danas smo u Newsroomu razgovarali sa Stjepanom Topolnjakom, predsjednikom Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, o stanju u sustavu zdravstva, ali i novom ministru Viliju Berošu koji je rekao kako će se pozabaviti sa nekim od gorućih problema toga resora.

S tužbama bi iznos koji se duguje radnicima u zdravstvu premašio milijardu i pol kuna

Topolnjak je u Newsroomu N1 Televizije kazao kako je njegov sindikat dobio poziv ministra Beroša te kako će se idući utorak sastati kako bi razgovarali o plaćama radnika u zdravstvu te obračunu prekovremenih sati.

Oni se moraju obračunavati i na dodatke na uvjete rada i odgovornost, tj. sve dodatke koji su u sustavu zdravstva. Svi se oko toga slažemo. Da sve svi prekovremeni sati svih radnika, ne samo liječnicima, iako oni imaju najveći broj prekovremenih sati, moraju obračunati na način da se obračunaju i uvjeti rada i odgovornost ako odgovornosti ima."

Kazao je i kako su tužbe najskuplje rješenje te kako je svima u interesu da se navedeni problem riješi bez tužbi. Što se tiče toga koliko bi plaćanje prekovremenih sati koštalo, Toplnjak kaže kako se radi o iznosu od preko milijardu kuna.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore Luetić govorio o iznosu od oko 800 milijuna, ali to se odnosi samo na liječnike, kaže Topolnjak.

"Liječnici su izračunali koliko je to za liječnike. Ali ako idemo pogledati za sve radnike u sustavu, onda je to više. Naravno da će se to kroz poreze i prireze u jednom dijelu vratiti u državu te ta sredstva nisu tolika o kojima se sada priča. Ali ako se nastavi s tužbama, onda bi sredstva bila veća od milijardu i pol."

Ministar svih radnika i pacijenata

Što se tiče onoga na što bi njegov sindikat pristao, Topolnjak kaže kako bi - uz suglasnost članstva - pristali na obročno plaćanje.

"Mi pristajem na to da se isplati onoliko koliko se radniku mora isplatiti. Znači, nema nikakvih zateznih kamata u tom slučaju. Kao sindikati bismo pristali, iako naravno svoje članove o tome moramo pitati, ali na to da se to ljudima isplati u obročnim ratama."

"Nije sigurno veliki iznos ako podijelimo to u šest rata, mislim da to ne bi bilo veliko opterećenje za državni proračun i da bi se to moglo riješiti", dodao je Topolnjak.

Zaključno je komentirao i rad novog ministra Vilija Beroša.

"Ja bih volio da se i ostvari ono što priča ministar Beroš, ali bih napomenuo da ministar mora voditi računa o tome da je on ministar svih radnika u sustavu te svih pacijenata. Ne samo liječnika i medicinskih sestara, ima u sustavu i drugih radnika. Apeliram na ministra da obrati pažnju na sve radnike u sustavu i da se dogovora sa svima sindikatima i radnicima", kazao je zaključno Beroš.

Ispis 


Wednesday, 05.02.2020.

Prenosimo iz NOVOG LISTA

...za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Friday, 31.01.2020.

Otvoreno savjetovanje o Nacrtu pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti

Poštovane članice i članovi Sindikata,

na mrežnim stranicama portala e-Savjetovanja otvoreno je savjetovanje savjetovanje o Nacrtu pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti u koje se možete uključiti izravno ili dostavom primjedbi Sindikatu.

Savjetovanje je moguće pronaći na poveznici:

https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=13351

Opis savjetovanja: Pravilnik o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti donosi se na temelju članka 50. stavka 6., članka 76. stavka 6. i članka 152. stavka 5. Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine", broj 100/18) te na temelju članka 11. stavka 4. i članka 12. stavka 4. Zakona o ljekarništvu („Narodne novine", br. 121/03, 35/08 i 117/08) uz prethodno pribavljeno mišljenje nadležnih komora te na prijedlog Hrvatske ljekarničke komore. Nacrtom prijedloga Pravilnika određuju se minimalni normativi i standardi u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti kojima moraju udovoljavati zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici koji obavljaju zdravstvenu djelatnost u privatnoj praksi te trgovačka društva koja obavljaju zdravstvenu djelatnost.

Savjetovanje je otvoreno do: 28.2.2020.

Ispis 


Friday, 31.01.2020.

Prenosimo iz JUTARNJEG LISTA

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Thursday, 30.01.2020.

Vlada donijela Odluku o pokretanju pregovora za sklapanje izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

(SSZSSH) Vlada Republike Hrvatske je na danas održanoj sjednici donijela Odluku o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske

Odlukom su u pregovarački odbor Vlade Republike Hrvatske za pregovore o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog imenovani:

- ministar zdravstva
- Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva
- Zdravko Zrinušić, državni tajnik u Ministarstvu financija
- Lucian Vukelić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje
- Dražen Opalić, predstavnik Ministarstva rada i mirovinskoga sustava
- Danica Kramarić, predstavnica Ministarstva zdravstva
- Marija Pećanac, predstavnica Ministarstva zdravstva
- Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu.

U obrazloženju Odluke navodi se da su za vrijeme važenja ranijeg Kolektivnog ugovora iz 2013. godine zdravstveni radnici u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja počeli podizati tužbe radi načina obračuna prekovremenih sati, zauzimajući stav da se ti sati trebaju obračunati tako da se plaća u prekovremenom radu uvećava ne samo za 50% od osnovne plaće već i za dodatak za posebne uvjete rada te za dodatak na iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi.

Po navedenom pitanju postojala je neujednačena sudska praksa i različita shvaćanja sudova te je stoga radi ujednačavanja sudske prakse Vrhovni sud Republike Hrvatske, na osmoj sjednici Građanskog odjela održanoj 9. prosinca 2019. godine, zauzeo pravno shvaćanje u vezi uvećanja plaće zdravstvenim radnicima za prekovremeni rad navodeći da:

"Zdravstveni radnici za vrijeme važenja Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja (Narodne novine, broj 143/13 i 96/15, dalje: KU) koji u redovnom radu imaju pravo na uvećanje plaće za posebne uvjete rada iz čl. 57. KU i pravo na uvećanje plaće za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi iz čl. 59. KU, imaju pravo na te dodatke (kumulativno) i za sate ostvarene u prekovremenom radu."

S obzirom da je navedeno pravno shvaćanje Vrhovnog suda obvezno za sudove koji će rješavati o tužbama podnesenim zbog načina obračuna prekovremenih sati u sustavu zdravstva, potrebno je izmijeniti odredbu Kolektivnog ugovora koja uređuje pravo na uvećanje plaće za prekovremeni rad kako bi se uskladila s navedenim pravnim shvaćanjem Vrhovnog suda.

S tim u vezi i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske te Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara kao potpisnici Kolektivnog ugovora dostavili su prijedlog za pokretanje postupka izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora u smislu članka 18. stavka 1. Kolektivnog ugovora.

Slijedom navedenoga, predlaže se Vladi Republike Hrvatske donošenje Odluke o pokretanju pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske.

Prijedlog odluke o pokretanju postupka pregovora o sklapanju izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja i imenovanju pregovaračkog odbora Vlade Republike Hrvatske

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)