Vijesti i zbivanja

Ponedjeljak, 19.03.2018.

Uhitili četiri mladića: Pretukli djelatnika (48) u KB Dubrava

Nad mladićima provodi se kriminalističko istraživanje radi sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi

Autori: Helena Tkalčević, Bogdan Blotnej

(24sata) Policija je uhitila četvoricu koji su u nedjelju napali muškarca (48) u bolnici u zagrebačkoj Dubravi. Muškarac (48) je radio u bolnici na hitnom prijemu kada su ga napali mladići stari 25, 26, 21 i 23 godine. 

- Nad 25-godišnjakom, 26-godišnjakom, 21-godišnjakom i 23-godišnjakom provodi se kriminalističko istraživanje radi sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi, nakon kojeg će osumnjičeni biti predani pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijet će se kaznene prijave - objavila je policija.

Napadnuti muškarac je teško ozlijeđen. U bolnici je i oporavlja se. 

Nisu htjeli čekati red i brutalno ga pretukli

Podsjetimo, navodno je djelatnik zamolio mladiće da se smire, jer bolnica ne prima prema redu dolaska već prema hitnosti.

- Strpite se još malo - kazao je djelatnik na prijemu KB Dubrava u Zagrebu trojici nezadovoljnih mladića. Bili su s još jednim mladićem kojemu je trebala liječnička pomoć i nije im se svidjela pomisao da moraju još čekati. Prvo su počeli verbalno vrijeđati djelatnika bolnice, nakon čega je jedan od njih jako udario šakom o pult.

- Kolega im je nanovo objasnio da je nemoćan i da ih ljubazno moli da sjednu i čekaju svoj red, ali tada je krenuo fizički obračun. Njih trojica krenuli su na jadnog čovjeka i nekontrolirano i agresivno ga počeli udarati šakama i nogama - ispričao je za Vijesti.hr liječnik iz KB Dubrava.

Teške ozljede glave: Morali su ga hitno operirati

Djelatnika su istog dana hitno operirali.

- Administrativni djelatnik Kliničke bolnice Dubrava operiran je i u dobrom je stanju - izjavio je u nedjelju navečer ravnatelj bolnice Srećko Marušić.

- Očekujemo da će potpuno fizički ozdraviti, a kakve će psihičke posljedice imati, prerano je govoriti - kazao je Marušić i precizirao da je djelatnik u napadu zadobio teške tjelesne ozljede glave. Narednih sedam-osam dana će izići iz bolnice i nastaviti liječenje kod kuće do oporavka, kazao je Marušić.

Zamoljen da komentira sigurnost medicinskog osoblja na radnom mjestu, Marušić je kazao da se "u konačnici sve svodi na moral i na mentalno zdravlje pacijenata, a ono je rezultat socijalnog i duhovnog okružja u kojem živimo."

- Veliki broj pacijenata prolazi kroz bolnicu; to su deseci i stotine tisuća ljudi. Nije čudno da se ponekad dogodi incident i verbalni nasrtaj, ali moram priznati da incident s težim tjelesnim posljedicama nismo do sada imali - zaključio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić.

Kujundžić: Ovo je strašno

- Ovo je strašno što se dogodilo. Ja sam dobio obavijest o tome danas oko pola 13. On je operiran i oporavlja se - potvrdio nam je u nedjelju ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o čovjeku kojega kolege znaju kao mirnu i vrlo strpljivu osobu, a mladići koji su ga napali navodno nisu čekali dulje od pet minuta.

Kujundžić kaže kako smo svjedoci nesretnog trenda u kojemu su napadi na medicinsko osoblje sve učestaliji i brutalniji.

- Vjerujem da će i ovaj nemili događaj ubrzati razmišljanje o tome kako unaprijediti zaštitu djelatnika u zdravstvu - kazao je Kujundžić.

Sindikat: Zgroženi smo ovim napadom

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zgroženi su najnovijim napadom u bolnici.

- Zgroženi smo ovakvim činom korisnika usluga na djelatnike u zdravstvu. Nadam se da će odgovornima konačno doći iz pete u glavu, kad moram tako reći, da neke stvari treba hitno mijenjati. Mi smo još 2013. godine, kad se pregovaralo o kolektivnom ugovoru, zatražili da se napadi na djelatnike u zdravstvu, bez obzira jesu li zdravstvene struke, kvalificiraju kao napad na službenu osobu - kazao nam je predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.

Napadi na liječnike sve češći

Kaže da su im u Ministarstvu zdravstva u dva navrata odgovorili da su to pokušali to dogovoriti, no oba puta ih je odbilo Ministarstvo pravosuđa.

- Kad bi takav napad bio okvalificiran kao napad na službenu osobu možda bi se netko ipak malo zamislio. Pa ljudi svakodnevno čekaju na šalterima u banci, u policiji pa nikome ne pada napamet izbacivati frustraciju na njihove djelatnike - ogorčen je Topolnjak.

Prije manje od mjesec dana u Klinici za ORL Kliničkog bolničkog centra Osijek muškarac je napao liječnicu, medicinsku sestru te nekoliko drugih članova bolničkog osoblja. Prema istraživanju iz 2016. čak 93 posto, od ukupno 1624 liječnika i 100 anketiranih ravnatelja zdravstvenih ustanova, doživjelo je verbalni ili fizički napad, a u 22 posto zdravstvenih ustanova zabilježeni su i fizički napadi na liječnike.

Ispis 


Petak, 16.03.2018.

Sindikati javnih službi traže formiranje radne skupine za pripremu metodološkog okvira za pregovore o visini osnovice

(SSZSSH) Sindikati javnih službi zatražili su danas od ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića formiranje i početak rada radne skupine za pripremu metodološkog okvira za pregovore o visini osnovice za izračun plaća u javnim službama.

Dopis sindikata javnih službi u PDF formatu

Ispis 


Petak, 16.03.2018.

Zajedničko povjerenstvo za tumačenje TKU počelo s radom

(SSZSSH) Zajedničko povjerenstvo za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugoovra za službenike i namještenike u javnim službama započelo je s radom i objavilo prva tumačenja koja su se, očekivano, u najvećem dijelu odnosila na naknadu troškova prijevoza.

Tumačenja možete pročitati na poveznici na mrežnim stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ispis 


Ponedjeljak, 05.03.2018.

U Ministarstvu zdravstva parafiran Kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

NEMA PROMJENE

(Direktno.hr) U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je parafiran Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja za oko 72.000 zaposlenih u tom sustavu, kojim je zadržana razina materijalnih i ostalih prava iz dosadašnjeg KU-a, čije je produžena primjena istekla početkom ožujka.

Novi KU bit će na snazi godinu dana, tijekom kojih bi Vlada trebala pronaći rješenje za uključivanje u kolektivne pregovore Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji zbog nedovoljnog broja članova, prema Zakonu o reprezentativnosti, ne može sudjelovati u pregovorima.

KU su parafirali ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici dvaju reprezentativna sindikata - Branka Grgurić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a tekst Ugovora bit će upućen na prihvaćenje u Vladu.

"Vlada i sindikata su se složili da nije primjereno o novom KU-u pregovarati bez liječnika, pa treba u idućih godinu dana pronaći rješenje za njihovo uključivanje", izjavio je Hini ministar Kujundžić.

Jedno od rješenja, kako je ranije najavljeno, bile bi izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predsjednica sestrinskog sindikata Branka Grgurić naglasila je kako je u ovom trenutku najvažnije da su zadržana sva prava zaposlenih, odnosno da će svi radnici u sustavu ostvarivati plaće i materijalna prava kao i dosad. Također je dobiveno vrijeme kako bi se pronašao način da se u kolektivne pregovore uključe i predstavnici liječnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak kazao je kako su sindikati pristali da se prava iz prethodnog KU-a produže za još godinu dana jer je svima u interesu da Vlada pronađe rješenje kako bi u novim kolektivnim pregovorima, koji bi trebali započeti za manje od godinu dana, mogao sudjelovati i HLS.

U novim pregovorima, dodaje Topolnjak, treba otvoriti pitanje materijalnih dodataka na posebne uvjete rada i riješiti problem novih radnih mjesta koja su se pojavila u sustavu zdravstva, a nisu u klasifikaciji zanimanja u sadašnjem KU-u.

Ispis 


Utorak, 27.02.2018.

PRIOPĆENJE ČLANOVIMA

(SSZSSH) Nastavno na informacije objavljene u medijima, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi koji zajedno s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara sudjeluje u pregovorima s ministarstvom zdravstva radi zaključenja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dužan je demantirati informacije iz priopćenja objavljenih u medijima u kojima stoji da je sadržaj teksta novog Kolektivnog ugovora između sindikata i predstavnika Vlade Republike Hrvatske usuglašen.

Činjenica je da će sadržaja teksta novog Kolektivnog ugovora najvjerojatnije biti utvrđen tek u srijedu na sastanku pregovaračkih odbora i uz prisustvo ministra zdravstva.

Do sada su na tekstu radile samo stručne skupine pregovaračkih strana na kojima ministar kao predsjednik pregovaračkog odbora VRH nije bio prisutan.

Uvažavajući objavljenu informaciju, a uz poštivanje prava Sindikata medicinskih sestara da donesu odluku o prihvaćanju usuglašenog teksta, Samostalni sindikat zdravstva želi se ograditi od navedenih izjava s obzirom da tekst još uvijek nije usuglašen.


Predsjednik Sindikata

Stjepan Topolnjak

Ispis 


Vezane vijesti

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)