Vijesti i zbivanja

Ponedjeljak, 16.04.2018.

OBAVIJEST ČLANOVIMA SINDIKATA O ODRŽANOJ PRESS KONFERENCIJI SINDIKATA JAVNIH SLUŽBI

Poštovani članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske,

Dana 16. travnja 2018. godine u 10,30 sati održana je konferencija za novinare sindikata javnih službi na kojoj je upućen zahtjev Vladi RH da u skladu s dogovorom i obvezom iz Temeljnog kolektivnog ugovora pokrene pregovore o povećanju osnovice plaće u javnim službama.

Naravno da narečeni zahtjev podržava i Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske jer u sustavu zdravstva naši su članovi i te kako potplaćeni za svoj rad koji se odvija 365 dana u godini 24 sata dnevno, a sve u svrhu očuvanja zdravlja stanovništva RH kao najveće vrednote svakog pojedinca.

Pravedna plaća za izvršeni rad samo jedan je od motiva zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima da ne napuste RH, ali i jedan od osnovnih razloga zbog kojih tražimo od Vlade uređenje sustava plaća.

Iako se Vlada obvezala osnovati Povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja plaća, do danas još ništa nije napravljeno, stoga je i naš sindikat spreman, u zaštiti prava svojih članova u dogovoru s njima, razmotriti pokretanje sindikalnih akcija za ostvarivanje pravedne cijene rada.

To su bili prvi razgovori nakon potpisivanja TKU za javne službe.

SSZSSH će znati vrlo dobro voditi računa, i tražiti za radnike u sustavu zdravstva, i za sve građane RH, da najvažnije javno dobro građana, ZDRAVSTVO, dobije ne ono što želimo, nego ono što nam pripada.

S poštovanjem,

Predsjednik Sindikata:
Stjepan Topolnjak

Ispis 


Srijeda, 11.04.2018.

Uključite se u javno savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

(SSZSSH) Ministarstvo zdravstva uputilo je ovih dana na javno savjetovanje Nacrt prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti, bez da je sadržaj Prijedloga dostavljen na mišljenje socijalnim partnerima.

Međutim, kako se tekst prijedloga Zakona upućen na javno savjetovanje ne razlikuje u bitnom od prijedloga kojeg su ta ista Vlada Republike Hrvatske i ministar zdravstva stavili na raspravu socijalnim partnerima u listopadu prošle godine, a koji smo mi žestoko napali, ne čudi da nam sada nisu ništa uputili na mišljenje, nego su bez velikih zvona navodno nakon „dorade" prijedlog uputili na javno savjetovanje.

Pozivamo sve naše članove da se uključe u javno savjetovanje i daju svoje mišljenje o prijedlogu zakona jer sindikat je upozoravao i u listopadu prošle godine i sada ćemo se opet javno očitovati jer se radi o devastaciji zdravstvenog sustava u korist privatnog sektora i privatnih interesa.

Upozoravamo i sada da se predloženim sadržajem izmjena zakona primarna zdravstvena zaštita u cijelosti privatizira, pa će Domovi zdravlja izgubiti svaki smisao osim u onim dijelovima lijepe naše gdje neće biti atraktivno raditi privatnicima.

No osim primarne zdravstvene zaštite htjeli to priznati ili ne, s obzirom da nije transparentno nego vrlo profinjeno upakirano privatizira se i sekundarna iliti bolnička zdravstvena zaštita.

Isto se može pažljivim isčitavanjem pronaći u odredbama kojima se propisuje koje ustanove što smiju raditi i za čije novce, te u odredbama o zdravstvenom turizmu.

Svi mogu raditi sve , jedino je kod hitne službe malo povučena kočnica, a taj bi sustav zasigurno trebalo reformirati ali o njemu nema niti riječi.

Sve zdravstvene ustanove mogu provoditi zdravstveni turizam i pružati usluge u turizmu, i dok to zaista nikoga ne zabrinjava , mi se pitamo gdje ćemo se mi liječiti i za koga izdvajamo svoje doprinose, I tko će nas liječiti u našim ustanovama.

Uključite se u javnu raspravu, sudjelujte, pišite sindikatu , samo nemojte ostati po strani jer ovaj sustav je još u velikom dijelu naš ali ako nitko ništa ne bude poduzimao doskora nam neće biti dostupan. 

Ispis 


Srijeda, 11.04.2018.

SSSH i Matica sindikata za 1. svibnja organiziraju zajedničku prosvjednu povorku ''Za reforme, za ljude''

... za više informacija klikni na plakat

Ispis 


Četvrtak, 29.03.2018.

Ispis 


Četvrtak, 29.03.2018.

Vlada donijela Odluku o isplati materijalnih prava i drugih naknada za zaposlenike u djelatnosti socijalne skrbi

... za uvećanje klikni na sliku

Također, obavješćujemo Vas da je u današnjem izdanju Narodnih novina (NN 29/18) objavljen Kolektivni ugovor za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja

Ispis 


Vezane vijesti

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)