Vijesti i zbivanja

Friday, 27.03.2020.

Odluke o organizaciji rada u sustavu socijalne skrbi za vrijeme epidemije

... za učitavanje dokumenta klikni na sliku gore

 

... za učitavanje dokumenta klikni na sliku gore

Ispis 


Friday, 27.03.2020.

Obavijest članovima SSZSSH u svezi s mogućom suspenzijom radničkih prava za vrijeme epidemije

Poštovane kolegice i kolege,

u privitku vam proslijeđujem zajedničko priopćenje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nakon što su te dvije sindikalne središnjice, članice Europske konfederacije sindikata (ETUC), neslužbenim kanalima saznale za skandaloznu namjeru Vlade RH za suspenzijom radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19, otvorenim pismima pozvale su Vladu RH da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava. Danas je to učinio i ETUC.

Uz priopćenje SSSH i NHS-a, u privitku se nalazi i dopis ETUC-a upućem Vladi RH, ali i predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu.

S poštovanjem,
Predsjednik SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Priopćenje SSSH i NHS u PDF formatu

Priopćenje ETUC-a u PDF formatu

Ispis 


Wednesday, 25.03.2020.

SSSH predsjedniku Vlade RH: Odustanite od ideje suspendiranja radnih prava!

SSSH je uputio otvoreno pismo predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću s porukom: Odustanite od ideje suspendiranja radnih prava!

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Prema neslužbenim informacijama kojima Savez samostalnih sindikata Hrvatske ( SSSH) raspolaže u ovome trenutku, Vlada RH ponovo u suradnji s HUP-om, pod pritiskom i ostalih lobističkih poslodavačkih asocijacija, izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava hrvatskih radnika!

Nedavno smo uputili poslodavcima u privatnom sektoru apel da u ovim otežanim uvjetima života i rada ishitreno ne otpuštaju radnike te da poštuju pozitivne propise i kolektivne ugovore (KU). Uputili smo ih da izmjene KU dogovore sa sindikatima kao i način rada u ovim teškim uvjetima, te ih podsjetili na uspješnu suradnju tijekom nedavne globalne krize.

No, HUP, hrvatska "perjanica" poslodavačkih asocijacija u monopolističkom položaju kao jedina dobrovoljna poslodavačka udruga (što im je država davno omogućila, ali nećemo sad o tome), ponovo "lovi u mutnom", ponovo traži da Vlada RH za njih odradi prljavi posao i omogući im jednostrano odlučivanje o radnicima u ovim neizvjesnim I teškim vremenima!

Dok dobro uređene države-članice EU postižu tripartitne dogovore kako se zajednički nositi s ovom dosad neviđenom krizom i kako ublažiti ekonomske i socijalne posljedice (Italija, Austrija, Slovenija...), u Hrvatskoj se ni tinta na novom tripartitnom Sporazumu o osnivanju GSV-a nije osušila, a Vlada i HUP su opet u bipartitnoj suradnji iza leđa sindikata, kao i prije Sporazuma. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izrađen je Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 s Konačnim prijedlogom zakona, bez ikakvih najava ili savjetovanja sa sindikatima, posebice nas u privatnom sektoru.

Predlagali smo da država osigura prihode radnika (Danska čak sa 75 posto sufinancira radnike da ostanu doma i u narednom periodu ne rade) jer time pomaže i radniku i poslodavcu, no HUP je i tu dogovorio sve za poslodavce. Naime, ako vlada neposredno pomaže poslodavcima, upitno je hoće li se to preliti i na radnike, a ako očuva prihod radnika, to će se neupitno preliti i na poslodavce jer im pokriva trošak plaća. Još jednom podsjećamo kako je riječ o javnim sredstvima. Naše iskustvo govori kako poslodavci koriste potpore, a radnike ponovo isporučuju državi na brigu, na isplatu naknada za nezaposlenost, što je dvostruki trošak za državu. Dakle, potporom radnicima država plaća jednom, a potporom poslodavcima često najmanje dvaput!

Poštovani predsjedniče Vlade,

Prvo, svatko tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino i/ili najbolje rješenje - ne govori istinu! Nedavno ste prozvali one koji koriste situaciju za vlastiti profit, a ovi zahtjevi HUP-a su upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu!

Drugo, uređeno društvo ima mehanizme upravljanja promjenama. Tripartitni socijalni dijalog upravo je mehanizam dogovaranja o rješenjima od interesa za sve tri strane, a u korist društva. Koristite ga, a ne suspendirajte!

Od Vas očekujemo da odustanete od suspenzije radnih i socijalnih prava, jer biste time omogućili kaos te da očuvate prihoda radnika, a time i poslovanje poslodavaca, jer ćete tako sigurnije postići ciljeve.
Kada je riječ o Vašoj vladi, samo otvorenom i korektnom suradnjom u interesu hrvatskih radnika i društva, u nama ćete imati odgovorne partnere.

Ispis 


Wednesday, 25.03.2020.

U pripremi zakon kojim će se suspendirati dio odredbi Zakona o radu dok traje epidemija koronovirusa

Gabrijela Galić

(FAKTOGRAF) Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema zakon koji bi za vrijeme epidemije koronavirusa neka pitanja iz radnih odnosa regulirao drugačije nego Zakon o radu (Radno pravo). Taj zakon, kojim bi se derogirale odredbe Zakona o radu, ima radni naslov Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, a očekuje se u najkraćem roku.

U ministarstvu rada su nam potvrdili da se priprema poseban zakon. Navode kako se detalji još uvijek pripremaju te da se očekuju razgovori sa socijalnim partnerima - sindikatima i poslodavcima - bez kojih se zakon neće donositi. Cilj je pomoći gospodarstvu koliko god je moguće dok traje epidemija i zato bi rješenja bila privremena.

Prema pisanju Radnog prava, zakonom bi se „privremeno, za vrijeme epidemije" poslodavcima omogućilo smanjivanje plaće putem pravilnika o radu do minimalne plaće, te ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava. Nadalje, praktično bi se ukinuli kolektivni ugovori, odnosno dala bi se mogućnost poslodavcu da jednostrano „isključe" pojedine odredbe kolektivnog ugovora, primjerice kada je riječ o materijalnim pravima koja su dogovorom sindikata i poslodavca ugovorena.

Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašenja epidemije COVID-19 dao bi pravo poslodavcu da ponudi radniku dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme, a time i prvotno ugovorena plaća.

Uvela bi se mogućnost jednostrane odluke poslodavca o radu na izdvojenom mjestu rada. Poslodavci koji to mogu već su prije dva tjedna počeli organizirati rad od kuće, a resorno ministarstvo je dalo i mišljenje o tome. Tako se poslodavce koji su u uvjetima izvanredne situacije radnike poslali da rade od kuće, neće kažnjavati jer radni prostor nisu „sredili" u skladu s odredbama Zakona o zaštiti na radu.

Među potencijalnim novim zakonskim rješenjima kojima bi se privremeno suspendirale odredbe Zakona o radu je i mogućnost drukčijeg uređenja prava na naknadu plaće zbog prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti proglašene epidemije bolesti COVID-19, odnosno smanjivanje te naknade. Navodi se i mogućnost donošenja odluka o rasporedu ili promjeni rasporeda radnog vremena radnika, isključenje obveze savjetovanja s radničkim vijećem te isključenje traženja suglasnosti od radničkog vijeća. Privremeno ne bi vrijedila ni primjena povoljnijeg prava, odnosno radnik se ne bi mogao pozivati na propis kojim je određeno pravo bolje regulirano. Poslodavcima bi se omogućilo i da odluku o godišnjem odmoru donose bez roka obavijesti od 15 dana te bi se privremeno ukinula obaveza periodičnih pregleda radnika na poslovima s posebnim uvjetima rada, za vrijeme epidemije bolesti COVID - 19. Izdana uvjerenja radnicima na poslovima s posebnim uvjetima rada vrijedila bi do daljnjeg.

Derogiranje odredbi Zakona o radu drugim zakonom nije novost. To je 2012. godine učinila tadašnja Vlada te je pravilo o produženoj primjeni pravnih pravila nakon što isteknu kolektivni ugovoru derogirala tadašnjim Zakonom o reprezentativnosti. Aktualna Vlada je, pak, na sličan način, planirala osigurati reprezentativnost liječničkog sindikata za sudjelovanje u pregovorima za kolektivni ugovor, pa je planirala Zakonom o zdravstvenoj zaštiti derogirati Zakon o reprezentativnosti (NHS, Novi list).

Ispis 


Wednesday, 25.03.2020.

Odluka o organizaciji i rasporedu rada zdravstvenih ustanova i njihovih radnika za vrijeme trajanja epidemije

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku gore

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)