Vijesti i zbivanja

Tuesday, 10.11.2020.

SSZSSH: Vlada premijera Plenkovića i dalje traži način kako da izbjegne poštivanje Odluke Vrhovnog suda

PRIOĆENJE ZA MEDIJE

Jučer je preko video konferencije održan sastanak ministra zdravstva s predstavnicima sindikata koji su sudjelovali u pregovorima za KU (a tri dana ranije sastanak uživo održan je u Ministarstvu zdravstva s predstavnicima lječničkih udruga).

Ministar je na video konferenciju došao ili nepripremljen ili pripremljen s namjerom da po dosadašnjem iskustvu, ništa ne riješi.

Jer kako drugačije protumačiti ovo zavlačenje rješavanja problema isplate razlike prekovremenih sati, nego nebrigom za radnike u zdravstvenom sustavu?

Vladi su puna usta radnika u zdravstvu koji rade pod nenormalnim uvjetima, u skafaderima, bez slanja u samoizolaciju ili na testiranje ukoliko su radili sa COVID - 19 pozitivnim kolegama i bolesnicima. Istovremeno ignoriraju bilo kakvo stimulaciju ili nagrađivanje tih istih radnika.

Također ne želi se riješiti pitanje prehrane za sve radnike koji rade sa COVID pozitivnim kao i na korona virus potencijalno pozitivnim bolesnicima, a zna se da oni rade u izolaciji iz koje ne smiju izaći.

Krajnje je neprimjereno od resornog ministra da već deset mjeseci "mora tražiti mišljenje" ministra financija ili premijera Vlade RH da se poštuju Odluke suda.
To je namjerno odugovlačenje, a ministar zdravstva nije ministar zdravstva već očito Ministar odgode!

Da nije tragično bilo bi smiješno!

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH:

Stjepan Topolnjak

Priopćenje SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Sunday, 01.11.2020.

Topolnjak o Berošu: On je ministar obećavanja, a ne rješavanja problema

AUTOR: N1 Hrvatska

Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, gostovao je u Novom danu gdje je govorio što je sindikat tražio od ministra zdravstva Vilija Beroša.

"Ono što smo upozoravali već godinama, a to je ukidanje zabrane zapošljavanja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Vlada se očito oglušuje na to, ministar se oglušivao na to i sada vidimo rezultate toga. Vidi se da nema dovoljan broj ljudi i vidi se kakve su nam ustanove. Ne može se više tako raditi. Ministar bi konačno trebao početi brinuti o radnicima u sustavu koji mu je resor, a ne samo obećavati. Ja ga mogu slobodno nazvati da je ministar obećavanja, a ne rješavanja problema u zdravstvenom sustavu", poručio je.

Topolnjak navodi kako se još uvijek ne može govoriti o kolapsu u hrvatskom zdravstvenom sustavu.

"Naravno da rade više nego što treba, izgaraju na ovom poslu maksimalno. Mislim da kolapsa zdravstvenog sustava još nije došlo i nadam se da neće doći u kompletu, ali ima jedan veliki problem, a to je da nema dovoljno opreme, dovoljno ljudi, nema kadra, a imamo i prilike da su nam na zavod za zapošljavanju zdravstveni radnici koji čekaju da bi mogli obaviti pripravnički staž, da bi mogli položiti stručni ispit i dobiti licencu, ali i na to se ministarstvo oglušuje. Ponovo moramo prozivati ministra zbog toga što na to upozoravamo godinama", istaknuo je.

Kritizirao je i na rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.

"Mislim da su odluke Stožera nekorektne, nedosljedne, za sve se ne određuje tretman kako bi trebalo biti. Ministar možda i ne zna sve stvari, ali ono što ravnatelji rade nije primjereno i ne može se na takav način raditi. Posebno želim naglasiti da kada netko oboli ili pozitivan, kaže mu se da nije to zaradio na radnom mjestu nego da se mogao zaraziti i negdje drugdje da bi se izbjeglo plaćanje ili stopostotnog bolovanja ili da se izbjegne plaćanje tromjesečnog prosjeka plaća", kazao je i dodao da je to neprimjereno i za svaku osudu, posebno u ovo vrijeme pandemije.

Dodao je su to informacije koje pristižu od članova sindikata, a vezane su za bolnice izvan Zagreba. Kazao je da koliko zna, to ne vrijedi za KB Dubravu.

"Velik problem u KB Dubrava je komunikacija. Prateće službe u sustavu KB Dubrava ne znaju gdje će doći u ponedjeljak, na kakav način će početi raditi, može li se u C paviljonu može raditi ili ne. Komunikacija je doslovno na nuli."

"Malo je čudno kako je postala covid centar ona ustanova koja nema uopće odjel infektologije i koja nema zaposlenog ni jednog infektolog pa se sada iz drugih ustanova moraju povlačiti infektolozi", kazao je Topolnjak.

"Ministar je u četvrtom mjesecu obećao da bi zdravstvene radnike trebalo dodatno nagraditi i poslali smo mu pismo da se ukine zabrana zapošljavanja, što još uvijek nije ukinuto, da se radnici dodatno nagrade i stimuliraju za protekli rad do trećeg mjeseca", rekao je i dodao da se traži korekcija uvjeta rada za one koji rade s covid pacijentima.

"Obećano nam je da ćemo pregovarati da bismo isplatili razliku prekovremenih sati koji nisu isplaćeni onako kao što su trebali unaprijed pet godina. Išli smo vjerovati ministru. Vjerovali smo da ćemo to dobiti, nismo to dobili, to nam se obilo u glavu, ministar je nedosljedan. Ovakvo stanje, ovakvo odugovlačenje od strane ministarstva zdravstva je neprimjereno. Znam da ministar ima puno posla oko korone, ali ne može se stalno izvlačiti na to", zaključio je Topolnjak.

Stjepan Topolnjak o stanju u zdravstvu na N1 TV

DALMATINSKI PORTAL: Topolnjak o Berošu: 'On je ministar obećavanja, a ne rješavanja problema'

HRVATSKA DANAS: Sindikalac o Berošu: On je ministar obećavanja, a ne rješavanja problema 

Ispis 


Thursday, 29.10.2020.

SSZSSH uputio ministru Berošu zahtjev za hitnim sastankom

... za dokument klikni na sliku gore

Ispis 


Thursday, 29.10.2020.

Sindikati odbili Vladu da im odgodi povećanje plaće i tako uštedi 700 milijuna kuna

TRAŽE I BOŽIĆNICE

Potpisali su u svibnju dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli da će od siječnja 2021. osnovica narasti za četiri posto

Piše: Goran Penić

(JUTARNJI LISt) Sindikati zaposlenih u državnoj i javnoj službi odbili su jučer prijedlog Vlade da se odgodi dogovoreno povećanje osnovice od četiri posto od 1. siječnja iduće godine i isplata božićnice za ovu godinu u iznosu od 1500 kuna, doznaje se nakon prvog održanog sastanka pregovaračkog odbora Vlade i sindikata o sklapanju dodatka kolektivnom ugovoru.

Vlada i sindikati, podsjetimo, potpisali su u svibnju dodatak kolektivnom ugovoru kojim su se sporazumjeli o prolongiranju povećanja osnovice, odnosno da im se ona neće u dva navrata povećavati za po dva posto 1. lipnja i 1. listopada, već će ona i dalje do kraja godine iznositi 5809,79 kuna, a da će od 1. siječnja 2021. narasti za četiri posto i iznositi 6044,51 kunu.

Neizvjesnost

Sada Vlada traži da se zbog povećanog deficita uslijed pandemije i neizvjesnosti oko pronalaska cjepiva protiv covida-19 to povećanje ponovno prolongira, nisu naznačili dokad, čime bi se u proračunu uštedjelo oko 700 milijuna kuna - 317,6 milijuna na neisplati božićnice i 374,1 milijun kuna na osnovici za svih 230.tisuća zaposlenika državnih i javnih službi.

- Mi ćemo uputiti naš prijedlog vezano za dinamiku rasta osnovice. Svjesni smo napora zdravstvenog i policijskog osoblja, ali i nekih drugih, kao što je socijalna skrb. Nije prijedlog bio da otvaramo temu o nekakvom smanjivanju plaća, nego o dinamici povećanja u kontekstu svih okolnosti i da se nagradi, koliko je moguće, rad i doprinos - rekao je ministar financija Zdravko Marić jučer nakon sastanka sa sindikatima.

Predstavnici sindikata, s druge strane, smatraju kako njihovi članovi i svi drugi zaposleni u sustavu, poput medicinskog osoblja, policajaca, zaposlenika u obrazovanju i socijali, poreznika i mnogih drugih upravo u ovoj krizi rade najviše te da ne dolazi u obzir da im se ne isplati povišica i božićnica u punom iznosu.

Jako male plaće

- Svi sindikati su to odbili. Neprihvatljivo nam je da se prolongira već prolongirano povećanje osnovice u sustavu zdravstva i socijalne skrbi. Ne samo to, mi smo tražili da od 1. srpnja ide dodatno povećanje osnovice te da se nagrade oni koji su najizloženiji ovoj pošasti - kaže Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković, također kaže kako će i oni odbiti ponudu Vlade o odgodi povećanja osnovice jer i državni službenici imaju povećan obim posla u pandemiji, a najniže rangirani službenici i sada imaju male plaće u rasponu od 3000 do 4000 kuna.

- Bez obzira na to što je Vlada još u svibnju bila svjesna okolnosti, pristali su na to i rečeno je da povišica ide od 1. siječnja 2021. godine, a u državnoj službi najniže rangirani službenici koji podnose teret krize ionako imaju jako male plaće.
Prijedlog će ići pisanim putem i kada to dobijemo, ići ćemo s time na službena tijela. Nije nam rečeno dokad bi se prolongirala isplata, ali time se gubi povjerenje u pregovore - kaže Iva Šušković.

Ispis 


Wednesday, 28.10.2020.

Sindikati javnih službi odbili Vladine prijedloge(HRT) Sindikati zaposlenih u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju odbili su u srijedu prijedlog Vlade da se odgodi planirano povećanje osnovice plaća i da se ne isplate božićnice, smatrajući to neprimjerenim u ovom trenutku.

Predstavnici pregovaračkog odbora Vlade i sindikata javnih i državnih službi sastali su se danas kako bi razgovarali o sklapanju dodataka Kolektivnim ugovorima.

Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama je izašao pred novinare i rekao kako je održan prvi sastanak pregovaračkih odbora.

- Vlada je ponudila protokol, sindikati su odbili u ovom trenutku jer i do sada smo pregovarali bez protokola tako da se ne opterećujemo s administrativnim pitanjima koja su bespredmetna. Drugo, Vlada je predložila da sindikati razmotre odgodu povećanja osnovice koja je dogovorena za 1. siječnja 2021., godine i da se raspravlja o visini božićnice kao jednog od materijalnih prava. Svi sindikati su složni u tome odgode povećanja osnovice ne prihvaćamo jer smo u poznatim uvjetima kad su bile projekcije proračuna puno lošije nego sada prihvatili odgodu povećanja osnovice za 1. siječnja 2021, rekao je Mihalinec.

Mihalinec je istaknuo kako se smatra da nema nikakvih ekonomskih i gospodarskih osnova da bi sindikati na to pristali.

- Božićnica će se sigurno potrošiti u Hrvatskoj i vrlo brzo će se vratiti ogroman novac u proračun, nismo spremni razgovarati da uopće nema božićnice. Božićnica od 1500 kuna je opravdani iznos koji će pomoći pokrenuti hrvatsko gospodarstvo, rekao je Mihalinec.

Mihalinec se dotaknuo i situacije u obrazovnom sustavu te rekao kako su ljudi preopterećeni u sustavu obrazovanja.

- Radi se redovna nastava po A modelu. Ide se raditi po B modelu koji je vrlo nedefiniran i često prevelika opterećenja za nastavnike ili po C modelu na koji prelaze neke škole. Mješoviti model je najteži za nastavnike jer to sve ovisi o interpretaciji ravnatelja što to znači rad s učenicima koji su kod kuće u samoizolaciji ili su oboljeli od koronavirusa, rekao je Mihalinec.

Branimir Mihalinec je rekao kako modelu C - online treba pristupati selektivno, čak ne po cijeloj županiji, nego po gradovima.

- Nije jednako u Gradu Zagrebu i Varaždinu. Nastava u školi je najkvalitetnija za učenike, ali i za održavanje mentalnog zdravlja cijele nacije, rekao je Mihalinec.

Novinarima su se obratili i predstavnici sindikata zdravstva i socijalne skrbi te rekli kako prijedlog Vlade o odgodi planirane povišice osnovice i ne isplati božićnica smatraju neprihvatljivim.

- U ovim okolnostima s nikad gorom epidemiološkom situacijom, treba razmišljati što dati više, kako ljudima zahvaliti za ono što rade. Nikad više nisu radili, nego rade sada. Situacija je gora nego što je bila u proljeće i bojim se da će biti još gora. U takvoj situaciji predlagati odgode ili što je već bilo planirano, neisplatiti božićnicu. O tome ne možemo razgovarati ozbiljno, istaknula je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (HLK) Renata Čulinović-Čaić.

Predsjednica Glavnog Vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak također smatra Vladinu ponudu neprihvatljivom.

- U ime medicinskih sestara mi smo tražili stimulaciju, dodatno nagrađivanje, ovo nam je neprihvatljivo i mislimo da nije dobra ponuda. O tome se prekasno razgovara, kazala je Prašnjak.

I predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Stjepan Topolnjak upozorava da su radnici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi najviše izloženi.

- Ovakav stav Vlade nema smisla, naši radnici to neće prihvatiti. Vlada bi trebala konačno shvatiti što je prioritet, naglasio je Topolnjak.

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Ivezić također je izvijestila da njezin sindikat odbio Vladinu ponudu.

I socijalna skrb je pred kolapsom

- Svjesni smo da je zdravstvo pred kolapsom, ali predviđamo isti scenarij i za socijalnu skrb. Predložili smo Vladi selektivni pristup povećanju osnovice, smatramo da bi na taj način pokazala poštovanje prema svim zaposlenicima koji sada krvare na svojim radnim mjestima, a znamo da ih nema dovoljno, istaknula je Ivezić.

Predstavnici sindikata državnih službi izašli su pred novinare i rekli kako nisu dobili konkretan pisani prijedlog, bit će dostavljen nakon uvodnog sastanka. Teme su otvorene.

Smatraju da zbog Covid situacije i situacije u proračunu imaju razumijevanje.

- Međutim, obzirom na izloženost državnih službenika, kako policajaca tako i drugih državnih službenika koji cijelo ovo vrijeme pandemije rade u povećanom opsegu posla, smatramo da bi to bila svojevrsna nagrada, istaknuli su.

Zdravko Marić je rekao nakon sastanka kako nije ni bila namjera danas donijeti zaključke.

- Generalno, prezentirali smo naš koncept i stanje kako ga vidimo na gospodarskom i proračunskom djelu. Što se tiče proračuna, situacija za ovu godinu je nešto lošija jer je u odnosu na originalni deficit 6,7 posto, zadnja projekcija 8 posto BDP-a, deficit proračuna opće države. U svim tim projekcijama nedostaje ključna varijabla, a to je pitanje cjepiva i sve vezano uz epidemiološku sliku. Postoje dominantno negativni rizici i postoje pozitivni rizici. S naše strane, uputit ćemo prijedlog za dinamiku rasta osnovice, rekao je Marić.

Naglasio je kako, s njihove strane, nije bio prijedloga o smanjivanju plaća, već razgovor o dinamici povećanja. Očekuje da se prolongat stavi na neodređeno i nedefinirano vrijeme.

Na pitanje što će biti s božićnicama, rekao je kako su još lani rekli da će razmatrati mogućnost njihovog povećanja s 1250 na 1500 kn, ali kompletna problematika isplate božićnica je bila jedna od tema razgovora. Svjestan je da sindikati očekuju isplatu božićnica, ali o tome će se također razgovarati. Što se tiče predviđanja za 2021., visina i dinamika povećanja će se dodatno razmotriti. Njihov prijedlog, ponovio je, neće značiti da do povećanja neće doći.

 

Sindikati javnih službi odbili prijedlog Vlade

(RADIO1) Predstavnici sindikata sastali su se s pregovaračkim odborom Vlade, ali dogovor nisu postigli.

Održana su dva sastanka, jedan s predstavnicima sindikata javnih službi te drugi s predstavnicima sindikata državnih službi. Tema oba sastanka bila je sklapanje dodataka kolektivnim ugovorima, točnije ranije dogovornih stavki na koje je, netom prije sastanka, podsjetio predsjednika Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

‘‘Ono što je dogovoreno je plaća, dakle povećanje osnovice od četiri posto od 01. siječnja i isplata božićnice u skladu s dogovorenim. Mi apsolutno nemamo nikakve sumnje da bi to trebalo biti tako i na druge stvari sigurno nećemo ni pristati.‘‘

Upravo se to i dogodilo. Predstavnici sindikata odbili su prijedlog Vlade. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec:

‘‘Vlada je predložila da sindikati razmotre odgodu povećanja osnovice koja je ugovorena da ide od 01. siječnja 2021. godine i da se raspravlja o visini božićnice kao jednog od materijalnih prava. Svi sindikati su zajedno složni u tome da odgode povećanja osnovice ne prihvaćamo.‘‘

Slične stavove ima i Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi. Njihova predsjednica Jadranka Dimić traži od Vlade da pokaže poštovanje.

‘‘Moj sindikat je predložio Vladi RH da razmotri selektivni pristup povećanja osnovice. Smatramo da bi na taj način Vlada pokazala poštovanje prema svim zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi i zdravstva koji sada krvare na svojim radnim mjestima, a znamo da ih nema dovoljno.‘‘

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije

Friday, 11.12.2020.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA - UPLATA NA ZAŠTIĆENI RAČUN

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je u "Narodnim novinama" br.131/20 objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kojim se isplata božićnice, regresa, dara u prigodi Dana sv. Nikole, jubilarnih nagrada u visini neoporezivog iznosa, kao i sindikalne socijalne potpore, oslobađaju od ovrhe, a radnicima koji imaju blokirane redovne račune u bankama, iste treba uplaćivati na zaštićene račune.

Opširnije

Monday, 07.12.2020.

Vlada o nagradama za one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19

(HRT) Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće. Nekima od njih to je smanjenje bilo i do 20 posto.

Opširnije

Saturday, 10.10.2020.

Međunarodna organizacija rada upozorava: Radnici u pandemiji mentalno stradavaju

(N1) Direktor Svjetske organizacije rada (ILO) Guy Ryder upozorio je na važnost mentalnog zdravlja radnika u vrijeme povećanog stresa zbog pandemije covida-19 u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

"Pandemija je promijenila naše živote na nezamislive načine. Svi ljudi oko nas pate. I ne znamo što će donijeti budućnost.

Opširnije

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije