Vijesti i zbivanja

Thursday, 20.12.2018.

Sretan Božić i novu godinu želi Vam SSZSSH

Ispis 


Thursday, 13.12.2018.

Vlada prihvatila Sporazum o osnovici za izračun plaće u javnim službama

(SSZSSH) Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici donijela zaključke o prihvaćanju Sporazuma o osnovici za izračun plaće u javnim službama i Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike, temeljem kojih će se osnovica za plaće u javnim službama i državnoj upravi povećati za 3 posto od 1. siječnja 2019. godine, te za dodatnih 2 posto od 1. rujna 2019. godine.

Visina osnovice za izračun plaće u 2019. godini iznosit će od 1. siječnja do 31. kolovoza 2019. godine 5.584,19 kuna bruto, a od 1. rujna 2019. godine pa nadalje 5.695,87 kuna bruto.

Pročitajte još...

Zaključak o prihvaćanju Sporazuma o osnovici za izračun plaće u javnim službama

Zaključak i Tekst Dodatka I. Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike

Ispis 


Thursday, 29.11.2018.

NOVI LIST o borbi sindikata javnih službi za pravedniji sustav plaća

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Wednesday, 28.11.2018.

Sindikati javnih službi nastavljaju borbu za pravednije plaće

MIRENJE S VLADOM

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci

(VEČERNJI LIST) Osam sindikata javnih službi, koji su u postupku mirenja dogovorili rast osnovice plaća u 2019. godini za tri posto od 1. siječnja i dva posto od 1. rujna, nastavlja borbu za pravednije plaće jer nisu uspjeli postići da se utvrdi politika plaća u javnim službama, kako bi zaposlenici znali kakva im je perspektiva, najavio je u srijedu predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih su srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Jedino tako možemo kvalitetnije pregovarati o specifičnostima i različitostima unutar javnih službi. To je cilj koji želimo ostvariti u prvoj polovici iduće godine, kako bi prije donošenja proračunskih smjernica za 2020. već imali jasno utvrđenu politiku plaća u javnim službama, rekao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Kampanja za promjenu Vladine ekonomske politike

Sindikalna kampanja bit će usmjerena na promjenu Vladine ekonomske politike, jer s postojećom država ne može ići snažnije naprijed, a s time se slažu i ekonomski stručnjaci.

Na to će nastojati upozoriti jumbo plakatima, okruglim stolovima i tribinama, gdje će s relevantnim sugovornicima raspravljati o pitanjima koja moraju biti u fokusu Vlade, jer se radi o interesu svih građana, poručio je Mihalinec.

Ni jedna vlada do sada, pa ni aktualna, nije bila spremna za stvarne promjene, zato treba pokrenuti građane kako bi izvršili pritisak na Vladu da pokrene promjene, istaknuo je Mihalinec.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je kako je bilo nužno prihvatiti sporazum s Vladom jer predviđen rast BDP-a u 2019. iznosi 2,9 posto, a inflacija 1,2 posto.

Dogovoren je rast plaća od pet posto, pa će mjesečno povećanje plaća zaposlenika u rangu od 5.000 do 8.000 kuna iznositi od 250 do 400 kuna. Iako to nije dovoljno, bez potpisanog sporazuma ne bi bilo poboljšanja materijalnog položaja članstva, ustvrdio je Ribić.

Podsjetio je da plaće u javnim službama zaostaju za onima u gospodarstvu za 18,9 posto. "Nismo rekli da ćemo to riješiti u jednoj godini, jer to nitko razuman i odgovoran ne može očekivati, i ne bi to ostvarili ni da je štrajk potrajao do Božića", kazao je.

Zatražili smo povećanje osnovice plaće za 5,8 posto jer su toliko plaće rasle lani i zbog problema Uljanika, koji je povukao 3 milijarde kuna iz državnog proračuna, rekao je Ribić.

Vlada nije učinila dovoljan pomak prema javnom sektoru

Kritizirao je Vladino ponašanje prema javnom sektoru jer nije učinila dovoljan pomak. Nakon što su podmirili sve druge potrebe, od borbenih aviona i veteranskih davanja do pomoći dijelu nesposobnih poduzetnika i poslodavaca, traže da se zaposlenici iz javnih službi prebace u privatni sektor, što je jedna od najvećih besmislica, kaže Ribić.

Također je demantirao tvrdnju ekonomskog analitičara Damira Novotnya da je u odnosu na predkrizno razdoblje broj zaposlenika u javnom sektoru povećan za 20.000, jer je taj broj zapravo smanjen s 249.000 na 235.000 zaposlenih.

Ribić se osvrnuo i na izjavu ministra financija Zdravka Marića da se Vlada odgovorno ponašala jer je uspjela održati financijsku stabilnost.

"To je točno jer su smanjili javni dug i deficit, ali su izgubili stanovništvo i radnike. Odgovorni su prema inozemnim institucijama i krugovima, domaćim nesposobnim poduzetnicima i financijskom sektoru, ali nisu odgovorni prema vlastitim građanima i stanovništvu", ustvrdio je Ribić.

Ispis 


Wednesday, 28.11.2018.

Prenosimo iz medija

NOVI LIST

... za uvećenje klikni na sliku

JUTARNJI LIST

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Vezane vijesti

Monday, 04.02.2019.

Sindikat: Zaštititi službene osobe redukcijom, a ne proširenjem Kaznenog zakona

ZAGREB, 4. veljače 2019. (Hina) - Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u ponedjeljak je u povodu učestalih napada na službene osobe predložio da se u Kazneni zakon ne ubacuju poimence sve posebne skupine službenika, već da se provede njegova redukcija tako da se definiraju isključivo prisila i napad na službenu osobu, a pod službenom osobom razumijevaju sve osobe koje Kazneni zakon već definira kao takve, odnosno koje obavljaju javnu službu.

Opširnije

Friday, 30.11.2018.

Sindikalni čelnici: Rast minimalne plaće dobrodošao, ali i dalje premalen


ZAGREB, 30. studenoga 2018. (Hina) - Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata u petak su ocijenili da je povećanje minimalne plaće dobrodošao potez, ali i dalje premalen jer je minimalna plaća ostala ispod 50 posto prosječne plaće.

Premijer Andrej Plenković najavio je u petak na sjednici Vlade povećanje neto minimalne plaće s 2752 na 3000 kuna, odnosno povećanje od 248 kuna ili devet posto u odnosu na 2018., naglasivši da se radi o najvećem jednokratnom povećanju minimalne plaće od 2008. godine.

Opširnije

Thursday, 22.11.2018.

Sindikati nastavljaju s pripremama za referendum o mirovinskoj reformi


(HINA) Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever poručio je u utorak s konferencije za novinare da sindikati nisu odustali od prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma protiv prijedloga mirovinske reforme, ali će procijeniti trenutak kada će s time krenuti.

‘Nismo odustali od prikupljanja potpisa, pripreme su intenzivne i do sada smo napravili puno toga. Ali, da budemo sigurni kako neće biti pogrešnih koraka, da na minimum smanjimo mogućnost vladajućima da to proglase nevažećim, te iz odgovornosti prema građanima u pripreme idemo polako i smireno', rekao je Sever.

Opširnije

Tuesday, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Wednesday, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)