Vijesti i zbivanja

Thursday, 02.04.2020.

Informacije o e-propusnicama

Poštovane kolegice i kolege, članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske,

Iz Saveza samostalnih sindikata primili smo slijedeću obavijest (ukoliko nekome zatreba):

Obavještavamo vas da je aktivan sustav za izradu propusnice putem sljedećeg linka https://epropusnice.gov.hr/

U sustav će se prijavljivati korištenjem usluga e-Građani i NIAS (Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav) na sljedeće načine:
• Korištenjem vjerodajnice u sustavu e-Građani (npr. mToken ili ePASS)
• Korištenjem drugih prihvatljivih vjerodajnica (npr. Token uređaja i aplikacija poslovnih banaka, FINA certifikata, elektroničke osobne iskaznice itd.)

Korisničku podršku vezano uz e-Propusnice možete kontaktirati na:
e-poštu: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h)
Telefon: 0800 8090 (od 8 do 17 sati)


Kako bi se upoznali sa sustavom e-Propusnice i postupkom prijave u sustav, pogledajte sljedeće video-upute:

https://www.youtube.com/watch?v=2vH_L2hbpMg

https://www.youtube.com/watch?v=npD1xs6s55E&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=aR5zcO0Qwks&feature=youtu.be

Napominjem kako je trenutno, zbog velikog broja prijava teško ući u sustav.


S poštovanjem,
Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Ispis 


Thursday, 02.04.2020.

I one su heroine nacije: Doktori i sestre zapljeskali čistačicama

Španjolski liječnici odlučili su pažnju skrenuti na važnost posla čistačica. Emotivnom gestom odlučili su dati podršku i njima i ukazati im da su tu uz njih

Autor: Lea Krivičić

(24sata) Video u kojem medicinsko osoblje plješće čistačicama u bolnici u Barceloni obišao je cijeli svijet. Ovomu su gestom liječnici i medicinske sestre željeli ukazati na važnost i požrtvovnost i njih, čistačica i čistača u bolnicama.

Dok većina ljudi ne radi zbog novo nastale situacije oko korona virusa, liječnici i medicinske sestre obavljaju nevjerojatan posao kako bi spriječili daljnje širenje virusa te pronašli što bolju metodu liječenja zaraženih.

Iako je njihov posao važniji te o njima ovise životi bolesnih, ovi su liječnici odlučili pažnju skrenuti na važnost posla čistačica. Emotivnom gestom odlučili su dati podršku i njima i ukazati im da su tu uz njih.

Isprva, čistačice nisu shvatile da je pljesak upućen njima te su zajedno s doktorima pljeskale, a kada su shvatile da plješću upravo njima, nisu uspjele zadržati suze.

Ispis 


Saturday, 28.03.2020.

Održana 222. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća


(SSSH) Jučer je održana 222. sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) u proširenom sastavu, prva od lipnja 2018. godine. Tema je bila uspostava socijalnog dijaloga s ciljem razmjene mišljenja između Vlade RH i socijalnih partnera o utjecaju epidemije virusa COVID-19 na ekonomiju i društvo, s naglaskom na potpore za očuvanje radnih mjesta i poslovnu aktivnost.

Neposredan povod, međutim, bila je reakcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) otvorenim pismima prema predsjedniku Vlade RH i ministru rada vezano uz izrađeni propis kojim bi se suspendirale određene odredbe Zakona o radu na način da bi poslodavci jednostrano mogli smanjivati plaće i druga materijalna prava radnika, odredbe kolektivnih ugovora i sl., a do kojega je SSSH došao neslužbenim putem.

Zbog važnosti teme i nužnosti uspostave dijaloga i međusobnog povjerenja, u radu sjedice sudjelovao je predsjednik Vlade, Andrej Plenković s 15-tak ministara što je daleko širi sastav od uobičajenih šest članova GSV-a s vladine strane.

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, ujedno i dopredsjednik GSV-a, u raspravi i na konferenciji za novinare nakon sjednice, istakao je potrebu odustajanja Vlade od jednostranih rješenja jer potrebe za suspenzijom radničkih prava nema, o čemu možemo posvjedočiti iz iskustva našega svakodnevnog rada. Ono što je važno je rješavati probleme tripartitnim dijalogom te, posebice, bipartitnim dijalogom sve do razine pojedinog poslodavca. Poslodavac i sindikat u svom oruženju najbolje znaju kakvo je stvarno stanje i mogu se dogovoriti o privremenim rješenjima, s ciljem očuvanja radnih mjesta, prihoda radnika i poslovne aktivnosti poslodavca, koristeći potpore iz prvoga paketa. Dakle, SSSH ne pristaje na zakonsko smanjivanje prava radnika ali je spreman na tripartitni dogovor, uključujući potpisivanje sporazuma.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako će Vlada u nastojanju smanjenja gospodarskih i socijalnih posljedica epidemije koronavirusa voditi intenzivan dijalog sa sindikatima i poslodavcima. Dodao je da, ako se okolnosti vezane uz epidemiju promijene, vezane uz gospodarsku i socijalnu situaciju, prava radnika i financijsku stabilnost države i ako se bude moralo ići u smjeru zakonskih promjena, o tome će se "otvoreno razgovarati i tražiti potporu i razumijevanje svih". Za sljedeći tjedan najavio je drugi paket mjeta za ublažavanje ekonomskih I socijalnih posljedica epidemije.

Na kraju napomenimo da iako je predsjednik Vlade, i na sjednici i nakon nje, istakao kako se "razni apeli proteklih dana pojavljuju na temelju glasina, a ne onoga što se radi u Vladi", činjenica je da je MRMS izradio Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 s Konačnim prijedlogom zakona. I neovisno o tome bi li ga, kada i pod kojim uvjetima, MRMS pustio u proceduru ili ne, ostaje i činjenica da je netko dao nalog za njegovu izradu a da se prethodno nije potrudio zatražiti i dobiti informacije od oba socijalna partnera odnosno, uz HUP, i od sindikata.
"Reagirali smo s punim pravom i na vrijeme, ali ćemo nastaviti surađivati u dobroj vjeri s Vladom i poslodavcima, i na tripartitnoj i na bipartitnoj razini. Za to je ključna suradnja i razmjena informacija SSSH i udruženih sindikata, sindikalnih povjerenika i članova sindikata," naglasio je predsjednik SSSH, Mladen Novosel.

Ispis 


Friday, 27.03.2020.

Odluke o organizaciji rada u sustavu socijalne skrbi za vrijeme epidemije

... za učitavanje dokumenta klikni na sliku gore

 

... za učitavanje dokumenta klikni na sliku gore

Ispis 


Friday, 27.03.2020.

Obavijest članovima SSZSSH u svezi s mogućom suspenzijom radničkih prava za vrijeme epidemije

Poštovane kolegice i kolege,

u privitku vam proslijeđujem zajedničko priopćenje Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Nakon što su te dvije sindikalne središnjice, članice Europske konfederacije sindikata (ETUC), neslužbenim kanalima saznale za skandaloznu namjeru Vlade RH za suspenzijom radnih i socijalnih prava u Hrvatskoj za vrijeme pandemije COVID-19, otvorenim pismima pozvale su Vladu RH da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava. Danas je to učinio i ETUC.

Uz priopćenje SSSH i NHS-a, u privitku se nalazi i dopis ETUC-a upućem Vladi RH, ali i predsjednici Europske komisije Ursuli Von der Leyen, povjereniku EK za radna mjesta i socijalna prava Nicolasu Schmitu, glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, povjerenici za ljudska prava Dunji Mijatović i predsjedniku Europskog odbora za socijalna prava Giuseppeu Palmisanu.

S poštovanjem,
Predsjednik SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Priopćenje SSSH i NHS u PDF formatu

Priopćenje ETUC-a u PDF formatu

Ispis 


Vezane vijesti

Wednesday, 10.06.2020.

Uredba o dopunama Uredbe o sadržaju, načinu prikupljanja i obrade, te mjerama zaštite podataka u Registru zaposlenih u javnom sektoru

Dopunu Uredbe možete pročitati OVDJE.

Wednesday, 27.05.2020.

Sud presudio: Poslodavci dužni platiti dio stanarine za rad od kuće

(POSLOVNI DNEVNIK) Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenima za rad od kuće platiti jedan dio stanarine, zaključio je sud u Zürichu.

Tužbu protiv firme podnio je jedan zaposlenik koji je tražio odštetu za rad od kuće. Firma je ukazala na to da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti dio stanarina.

Opširnije

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

OpširnijeKada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)