Vijesti i zbivanja

Utorak, 14.11.2017.

Pavić očekuje završetak pregovora o TKU-u za javne službe idućeg tjedna

(HINA) Nakon novog kruga pregovora Vlade i sindikata o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić izrazio je u ponedjeljak zadovoljstvo dinamikom pregovora, koji će, po njegovu očekivanju, biti završeni idućeg tjedna.

Koordinator sindikalnoga pregovaračkog tima Branimir Mihalinec također vjeruje da se pregovori približavaju kraju, te da će se uskoro naći kompromisno rješenje, dobro i za radnike i za poslodavce.

Pregovori idu dobrom dinamikom i nadamo se da bi u ponedjeljak posao mogao biti priveden kraju, odnosno usuglašena pitanja vezana uz osnovicu, prijevoz i povlaštene otpremnine, izjavio je Pavić nakon završetka današnjeg kruga pregovora i najavio nastavak u srijedu.

Pitanje prijevoza, po Pavićevim očekivanjima, u cijelosti bi trebalo biti usuglašeno u srijedu, kada će se pregovarati i o povlaštenim otpremninama. Za ponedjeljak bi tako još ostalo otvoreno pitanje osnovice te usuglašavanje konačnog prijedloga TKU-a.

"Bliži se prosinac, a mi želimo biti odgovorni prema djelatnicima u zdravstvu i školstvu, socijali i kulturi, da znaju što mogu očekivati i da ne bude panike u vezi materijalnih prava i plaće za studeni koja se isplaćuje u prosincu", rekao je Pavić.

Ispis 


Subota, 11.11.2017.

NOVI LIST o budućnosti zdravstva

... za čitanje klikni na sliku

Ispis 


Srijeda, 08.11.2017.

Na pregovorima o TKU za javne službe o naknadi prijevoza na posao

ŽIVOPISNA RASPRAVA

(JUTARNJI LIST) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić nakon još jednog kruga pregovora Vlade sa sindikatima o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe održanog u utorak, izvijestio je kako su razgovarali o pitanju naknade troškova prijevoza na posao kako bi ona bila pravičnija i o prijedlozima koje je pripremila Vladina strana.

Rasprava je bila živopisna, ali u dobroj vjeri da stvarno pojednostavnimo i osiguramo pravičnu naknadu, unutar okvira koje je postavila Vlada. Sljedeći sastanak je u petak i vjerujem da ćemo tada dovršiti pitanje prijevoza i idemo praktički prema kraju pregovora, najavio je Pavić.

Na novinarski upit kada se očekuje kraj pregovora, Pavić je odgovorio: "Svi se nadamo što prije, ali želimo kvalitetno ispregovarati, dosta neriješenih pitanja argumentirano, jasnom raspravom razložiti, tako da ima dosta stvari koje međusobno raspravljamo. Vjerujem da ćemo vrlo skoro pregovore privesti kraju."

Koordinator sindikalnog pregovaračkog tima, Branimir Mihalinec istaknuo je kako je naknada za prijevoz na posao izuzetno važna za velik broj zaposlenika u javnim službama. Postoji velik broj javnih službi i svaka ima svoje specifičnosti i upravo zato su teški i dulje traju pregovori o jednom jedinstvenom sustavu naknade za prijevoz, pojasnio je.

"Uvjereni smo da ćemo zajedno pronaći kvalitetno rješenje koje će sigurno biti puno kvalitetnije od sadašnjeg. Svjesni smo da pošto postoji takva šarolikost da nikada nećemo postići rješenje kojim će svi biti zadovoljni, ali vjerujemo da ćemo naći rješenje s kojima će većina biti zadovoljna," smatra Mihalinec.

Odgovarajući na pitanje novinara Mihalinec je najavio da će se o osnovici plaće pregovori nastaviti čim se usuglasi naknada za prijevoz i to će biti završna runda pregovora. Nakon toga ćemo imati tekst koji ide na referendum članovima sindikata i oni će odlučiti hoćemo li to potpisati ili ne, dodao je Mihalinec.

Ispis 


Četvrtak, 02.11.2017.

NOVI LIST i JUTARNJI LIST o reakcijama na prijedlog Zakona o zdravstvenoj zaštiti

... za čitanje klikni na sliku

... za uvećanje klikni na sliku

Ispis 


Utorak, 31.10.2017.

PREGOVOR VLADE I SINDIKATA O TEMELJNOM KOLEKTIVNOM UGOVORU 'Još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore'

RAZMIJENA MIŠLJENJA(JUTARNJI LIST) Nakon još jednog kruga pregovora Vladine i sindikalne pregovaračke skupine o temeljnome kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izvijestio je u ponedjeljak kako su se usuglasili da će još razmijeniti mišljenja o pitanju osnovice plaća s obzirom na to da je Vlada dala ograničenja unutar kojih pregovara te o pitanju prijevoza i otpremnina.

Pregovori napreduju u dobrom duhu, učinili smo dobar iskorak i želimo ih privesti kraju kroz tih još nekoliko ključnih točaka, rekao je ministar Pavić.

Upitan hoće li sutra biti potpisan novi TKU, s obzirom na to da produžena primjena postojećeg završava 1. studenog, Pavić je najavio da je idući pregovarački sastanak u petak te da je još preostalo nešto vremena (za dogovor) jer se plaće za studeni isplaćuju u prosincu.

"Vjerujem da bi pregovori trebali vrlo brzo završiti s obzirom na to da smo ih suzili na još samo nekoliko tema i vjerujem da ćemo ubrzo završiti pregovore", rekao je ministar.

Koordinator sindikalne pregovaračke skupine Stjepan Topolnjak izjavio je da, iako im je Vlada predložila da što prije završe zaključe TKU s time da se potpiše na godinu dana - a da se iduće godine u svibnju nastave pregovori o osnovici plaće - sindikati su inzistirali da se pregovori nastave u dobroj vjeri i da pokušaju dogovoriti ono što je za njih ključno - visina osnovice i pitanje naknade za prijevoz na posao. O ostalim materijalnim pravima smo također spremni pregovarati, najavio je Topolnjak.

Ispis 


Vezane vijesti

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije

Utorak, 05.09.2017.

SINDIKAT UPOZORIO Blokirano pet posto državnih službenika

OVRHA JE SVUDA

Podaci pokazuju da zaposleni u državnoj upravi, usprkos sigurnim i redovitim plaćama, nisu imuni na pojavu "ograničenja financijskog suvereniteta"

(Direktno.hr) Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je u utorak da je trenutno blokirano gotovo pet posto državnih službenika i namještenika.
Po podacima Fine i Ministarstva uprave, ovrha na novčanoj tražbini po računu provodi se nad 2765 državnih službenika i 187 namještenika, priopćio je sindikat.

Opširnije

Srijeda, 10.05.2017.

Prvi put od 1990. RH ima manje od 200 tisuća nezaposlenih

(N1) U Hrvatskoj je krajem travnja bilo registrirano 204.316 nezaposlenih osoba, što je 8,8 posto manje na mjesečnoj, a 19,7 posto na godišnjoj razini, objavio je u srijedu Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) čiji dnevni podaci pokazuju da je nezaposlenih prvi put od 1990. godine manji od 200 tisuća.

Travanj je bio treći uzastopni mjesec s padom broja zaposlenih na mjesečnoj razini, ponajviše pod utjecajem sezonskih kretanja odnosno zapošljavanja u turizmu i ugostiteljstvu.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)