Vijesti i zbivanja

Wednesday, 25.03.2020.

SSZSSH ministru zdravstva uputio požurnicu

SSZSSH je od ministra zdravstva Vilija Beroša ponovno zatražio žurno izdavanje naputka ili Odluke ravnateljima svih zdravstvenih ustanova o načinu vođenja evidencije rada kao i načinu isplate plaća za slučaj slanja radnika na korištenje slobodnih dana te korištenje neplaniranog godišnjeg odmora.

Požurnica SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Monday, 23.03.2020.

Uputa sindikalnim povjerenicima!!!!

Poštovani kolegice i kolege,

tijekom zadnjih par dana obavještavaju nas članovi sindikata, nezdravstveni radnici u zdravstvenim ustanovama, da su od poslodavaca dobili upute da ne smiju koristiti zaštitne maske na svojim radnim mjestima.

Pozivamo Vas, da se kao sindikalni povjerenici obratite poslodavcima tražeći zaštitu prava nezdravstvenih radnika jer svatko danas u uvjetima epidemije ima slobodu, pravo pa čak i obvezu koristiti sredstva zaštite na radu, radi očuvanja svog zdravlja.

Osobito se to odnosi na sve one koji u obavljanju svojih poslova rade sa zdravstvenim radnicima koji su u kontaktu s pacijentima i oboljelima od virusa COVID-19.

Dapače korištenje zaštitnih rukavica i maski preporuka je Kriznog stožera i svaka zabrana korištenja istih grubo je kršenje uputa, ali i slobode i prava radnika koji sebe i svoje obitelji žele zaštititi od moguće zaraze.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Ispis 


Monday, 23.03.2020.

SSZSSH od Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu traži zaštitnu opremu za sve radnike sanitetskog prijevoza

(SSZSSH) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske danas je od ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu zatražio uputu o zaduženju zaštitne opreme za sve radnike sanitetskog prijevoza.

Dopis SSZSSH donosimo u nastavku: 

HRVATSKI ZAVOD ZA HITNU MEDICINU n/p ravnateljice
prim. mr. Maja Grba-Bujević, dr.med.

Predmet: Molba za dostavom upute o zaduženju zaštitne opreme

Poštovana ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu,

Obzirom na donešenu Odluku o uvođenju nužne mjere posebne organizacije hitne medicinske službe i sanitetskog prijevoza za vrijeme proglašene epidemije bolesti COVID 19., a koje se odnose na sve sanitetske prijevoze, bez obzira na ugovorne subjekte, molimo Vas da svim ugovornim ustanovama koje imaju sanitetski prijevoz, uz donesenu odluku dostavite i uputu gdje će zadužiti zaštitnu opremu, s obzirom da do danas mnogi sanitetski prijevozi DZ još uvijek osim vlastitih rukavica ne raspolažu nikakvom zaštitnom opremom.

Molimo Vas da uputu dostavite i nama kako bismo radnike sanitetskog prijevoza o istome mogli na vrijeme obavijestiti.

U nadi da ćemo pomoći zajedničkim naporima spriječiti širenje ove opake bolesti te iz nje izaći jači, srdačno Vas pozdravljamo.


Zahvaljujem s poštovanjem,


Predsjednik SSZSSH:

Stjepan Topolnjak

Na dopis SSZSSH ravnateljica Zavoda promptno je odgovorila (vidi dolje).

Dopis SSZSSH u PDF formatu

Ispis 


Monday, 23.03.2020.

SSZSSH se zahvaljuje svima koji podupiru hrvatsku „zdravstvenu reprezentaciju"

(SSZSSH) Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske zahvaljuje se BAD BLUE BOYSIMA, TORCIDI i svim drugim navijačkim skupinama i građanima koji su u vrijeme potresa u Zagrebu pomogli zdravstvenim radnicima u zbrinjavanju korisnika zdravstvenog sustava i na taj način pokazali da ljudska solidarnost ne poznaje granice i da Hrvatska u ovim teškim vremenima i usprkos brojnim ugrozama navija samo za jedan „klub" - hrvatsku reprezentaciju.

Potpora koju građani iz svih dijelova Hrvatske pružaju zdravstevnim radnicima daje im snagu da izdrže u borbi sa svim izazovima koji su pred nama. HVALA VAM!

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak v.r.

Ispis 


Monday, 23.03.2020.

Tko, kada i pod kojim uvjetima: Evo na koga se ne odnosi odluka o zabrani napuštanja prebivališta

PROČITAJTE ODLUKU STOŽERA

... za otvaranje dokumenta klikni na sliku gore

(DNEVNIK.hr) Donosimo cjelokupnu odluku Stožera o zabrani napuštanja prebivališta. Pročitajte na koga se odluka i pod kojim uvjetima ne odnosi.

Nakon što je Stožer za civilnu zaštitu objavio kako se u jeku borbe s koronavirusom od danas uvodi zabrana napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka (uz određene iznimke), ubrzo je objavljena i službena odluka.

Odluka se NE ODNOSI na:

1. Promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja

2. Dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

3. Izvješćivanje javnosti

4. Stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb

5. Iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

6. Putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće

7. Žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19


Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja i nezadržavanja na javnim prostorima.

Tko izdaje propusnice

Svi kojima napuštanje mjesta boravišta nije zabranjeno moraju imati propusnice za ulazak i izlazak s područja boravišta.

Te propusnice propisuju odgovorne osobe u pravnoj osobi (slučajevi 1, 2, 3, 6 i 7), izabrani liječnik obiteljske medicine (za slučajeve pod brojem 4) i nadležni stožeri civilne zaštite (za slučajeve pod brojem 5).

Oni koji su napustili svoje prebivalište moći će se vratiti u njega, ali iz njega neće moći ponovno izaći bez opravdanog razloga.

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 03.04.2020.

Obavijest o ne održavanju Sportskih susreta SSZSSH

Sportaše i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske obavješćujemo da se Sportski susreti zakazani za mjesec svibanj neće održati iz svima poznatih razloga.

O terminu održavanja susreta u ovoj godini (ukoliko to bude moguće) biti ćete na vrijeme obaviješteni.

S poštovanjem,

Predsjednik SSZSSH
Stjepan Topolnjak

Tuesday, 17.03.2020.

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

dr. sc. Ljiljana Muslić, prof. psih.

(FAKTOGRAF) Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje prenosimo sa službenih stranica HZJZ-a.

Pojava koronavirusa SARS-CoV-2 u Kini 2019. godine i njegovo širenje zaokupilo je pažnju stručnjaka, medija i opće populacije. Iako je to donekle očekivano, u posljednje vrijeme, posebice s prvim zabilježenim slučajevima oboljelih u Hrvatskoj, sve više se u medijima spominje kako se proširila panika i strah među ljudima od moguće zaraze te smo bili svjedoci ili smo u medijima čitali o nepotrebnim ponašanjima kao što su masovna kupovina i stvaranje zaliha hrane, zaštitnih maski i sl., do neopravdanih napada na strane državljane ili ljude koji dolaze iz žarišta zaraze, izravno ili preko društvenih mreža.

Opširnije

Friday, 29.11.2019.

Sindikati državnih službi i Vlada potpisali dodatak Temeljnom kolektivnom ugovoru

(HINA, 29. studenoga 2019.) Ministar rada Josip Aladrović izjavio je u četvrtak nakon potpisivanja dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi da su konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i materijalnih prava, poput božićnice i regresa, za sljedeću godinu.

"Smatram da smo na ovaj način konstruktivnim i kvalitetnim dogovorom omogućili rast plaća i jednokratnih materijalnih prava za sljedeću godinu. U kontekstu socijalnog dijaloga i dalje ćemo nastaviti razgovarati o svim problemima koji se događaju i izazovima koji su pred nama", rekao je Aladrović nakon potpisivanja dodatka u Ministarstvu rada.

Opširnije

Thursday, 05.09.2019.

Aladrović: Vlada je za horizontalno povećanje plaća svima

MINISTAR RADA

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u četvrtak kako se Vlada zalaže za horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalnu korekciju za sve, a ne samo za neke odabrane skupine

(Tportal.hr, 5. rujna 2019.) "Ono što cijelo vrijeme komuniciramo je horizontalno povećanje plaća odnosno horizontalna korekcija. Istaknuo bih da je došlo do nekoliko horizontalnih korekcija, da su plaće u zadnje dvije godine podignute svima 11,5 posto kumulativno i očekujemo na toj razini da ćemo kroz daljnji rast plaća i pozitivna kretanja u gospodarstvu korigirati ih za sve, a ne samo za neke odabrane skupine", komentirao je Aladrović sindikalne zahtjeve za povećanje plaća uoči sjednice Vlade.

Opširnije

Monday, 29.07.2019.

SINDIKATI: 'Četvrti krug porezne reforme ide na ruku poslodavcima'

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever tvrdi da se mjera za mlade donosi bez konkretnih izračuna, dok će se s druge strane smanjiti prihodi lokalnim zajednicama koje bi potom mogle smanjivati subvencije vrtićima, poskupljivati komunalne usluge, uvoditi prirez

(VEČERNJI LIST) Čelnici tri sindikalne središnjice ocijenili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare dačetvrti krug porezne reformeu velikoj mjeri ide na ruku poslodavcima dok radnicima ostavlja mrvice.

Opširnije

Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)