Vijesti i zbivanja

Tuesday, 25.08.2020.

Liječnici ostaju bez plaće zaraze li se svojom krivnjom?

BOLNICE UVODE PRAVILA ZA SESTRE I DOKTORELiječnike i medicinske sestre nakon povratka s odmora ne testira se na COVID-19 nego ispunjavaju upitnik o svom ponašanju.

AUTOR Ivana Rimac Lesički

(VEČERNJI LIST) Unatoč svim apelima o opasnostima nakon povratka s godišnjeg odmora, zdravstvena administracija trenutačno se ponaša kao da ih zdravstveni radnici ne koriste jer se zaposlenike bolnica nakon povratka s odmora ne testira na COVID-19 nego potpisuju izjavu da su se na svojem godišnjem ponašali odgovorno.

Koliko god se cijelo vrijeme opravdavalo taktiku "ciljanog testiranja", u nju je sad teško uvjeriti jer ako je ikoga potrebno štititi od virusa, onda su to bolnice i zdravstveni radnici.

No, u jeku epidemije u Hrvatskoj, zaposlenike bolnica ne testira se na koronu kad se vraćaju s odmora, nego su u pojedinim bolnicama uveli obrazac kojim će liječnik i medicinska sestra svojim potpisom garantirati da su na plaži bili epidemiološki odgovorni.

Imaju li pravo na odštetu?

Štoviše, neke su hrvatske bolnice otišle i korak dalje pa zaposlenicima dijele i drugi obrazac kojim ih obavještavaju da neće imati pravo na plaću tijekom bolovanja ako od COVID-19 obole zbog svoga nemarnog ponašanja.

Kako nam je to komentirao jedan ugledni liječnik, ako ga netko vidi bez maske kako ide iz toaleta te oboli od korone, mogao bi to platiti i svojom plaćom.

Malo je reći da je takvo što skandalozno jer uza sva ostala pitanja koja povlači za sobom takav postupak, liječnici i djelatnici bolnica imaju pravo pitati i hoće li im onda bolnica (država) platiti i kakvu odštetu ako obole, a pridržavali su se svih uputa i propisa. Činjenica je da su bolnice i domovi za starije u svakoj zemlji, pa tako i kod nas, najvažnije točke u pandemiji.

Za sustav socijale testiranje nakon povratka s godišnjeg je donekle uvedeno, ali za zdravstvo nije i jedina mjera je ispunjavanje i potpisivanje upitnika kojim zaposlenici garantiraju da nisu bili na godišnjem izvan Hrvatske, da nemaju temperaturu i simptome kakve gastroinfekcije te da su se na godišnjem odmoru odgovorno ponašali. Na testiranje na COVID-19 nakon godišnjeg će, teoretski, samo onaj liječnik ili medicinska sestra koji kažu da su, eto, tulumarili na obali.

Zdrava pamet kaže da šef niti može ispitivati zaposlenika kako je provodio odmor niti mu je on to dužan reći. Korak dalje otišli su u jednoj velikoj bolnici u kojoj su zaposlenicima poručili, o čemu imamo dokument, da im neće priznati naknadu plaće za vrijeme samoizolacije koju je epidemiolog propisao a posljedica je njihove krivnje.

A pacijente se testira...

U Ministarstvu zdravstva na naše pitanje o toj temi do zaključenja ovog broja nisu dali odgovor. Samo je ovih dana u više navrata resorni ministar Vili Beroš javno izjavljivao da će na jesen među prioritetima borbe protiv korone biti i zaštita zdravstvenog sustava. Trenutačno se na COVID-19 testira pacijente, zabranjeni su posjeti, a za zaposlenike u zdravstvu uvedeno je samo ispunjavanje spomenutog upitnika, a u nekim bolnicama i preventivna sankcija plaćom ako se razbole svojom krivnjom.

Ispis 


Wednesday, 10.06.2020.

NOVI TERMIN ODRŽAVANJA SPORTSKIH SUSRETA "UMAG - 2020"

Sportske i zainteresirane sudionike Sportskih susreta Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi obavještavamo da je novi termin održavanja Sportskih susreta "Umag - 2020". zakazan za datum 30. 09. - 04. 10. 2020. godine.

(naravno ukoliko to bude u skladu s epidemiološkom slikom, COVID - 19.- Odluka stožera)

Predsjednik SSZSSH:
Stjepan Topolnjak

Obavijest Organizacijskog odbora Sportskih sureta SSZSSH

Ispis 


Wednesday, 27.05.2020.

SINDIKATI ZDRAVSTVA 'DUBOKO RAZOČARANI' Odbili potpisati ponudu Vlade: 'Zaboravili su nas, ne možemo pristati na uskraćivanje prava svojih radnika'

ODRŽALI SASTANAK(JUTARNJI LIST) Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

"Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporod, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena.

"Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu", istaknula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla.

"Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne na način da nam se nešto oduzme", poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade.

"Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon", objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada.

"To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo", zaključio je Stipić.

 

Prosvjetari neće dobiti povišicu ove godine, medicinari odbili ponudu Vlade: 'Tražili smo da nas se nagradi'

SINDIKATI SE PODIJELILISindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili su ponudu Vlade dok su je sindikati zdravstva razočarani odbili potpisati

(RTL.HR) Sindikati zaposlenih u zdravstvu odbili su u srijedu potpisati dodatak temeljnom kolektivnom ugovoru i izrazili razočarenje Vladinom ponudom, naglasivši da ne mogu pristati na uskraćivanje prava svojih radnika, zaslužnih za otvaranje ekonomije, granica i turističke sezone.

"Većina sindikata se izjasnila da će prihvatiti vladin dodatak. Mi smo se izjasnili da ne prihvaćamo. Liječnički sindikat, strukovni sindikat medicinskih sestara, samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, sindikat Preporod, i dio državnih službenika, izjasnili smo se da nismo spremni potpisati takav dodatak", rekla je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović Ćaić.

Dodala je kako ne mogu pristati ni na kakvo uskraćivanje prava koja su ranije dogovorena. "Posebno želim upozoriti da je Vlada u potpunosti zaboravila na nas u zdravstvu, zaboravili su da smo mi ti koji su stvorili uvjete za otvaranje ekonomije, otvaranje granica, i kakvu takvu turističku sezonu", istkanula je Čulinović Ćaić.

Predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata mecinskih sestara - medicinskih tehničara Anica Prašnjak kazala je kako je razočarana da je bila pozvana za stol da bi se nečega odrekla. "Duboko smo razočarani ovim činom. Medicinske sestre i tehničari ne žele potpisati, ne žele nikakvo odricanje. Tražili smo da nas se nagradi, a ne na način da nam se nešto oduzme", poručila je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak naglasio je da je ovaj postupak vlade neprihvatljiv, i da su članovi sindikata odlučili kako to neće prihvatiti.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić rekao je kako je njegov sindikat jedini sindikat obrazovanja koji je odbio ponudu Vlade. "Reprezentativnih sindikata javnih službi ima 11, šest sindikata nije prihvatilo ponudu, pet ih je prihvatilo. Prema zakonu o reprezentativnosti, to je negdje granično, dovoljno da bude prihvaćeno. Trebalo bi razmisliti da se napokon promijeni taj zakon", objasnio je Stipić.

Kazao je kako je Vlada odustala od cro-kartica, koje neće biti dio dodatka dva ugovoru, a svim radnicima će se regres isplatiti kao i do sada. "To će se odnositi na sve nas, ne možemo na to utjecati, mi smo svoju volju iskazali, Zakon o reprezentativnosti je presudio da radnici neće dobiti ono na što imaju pravo", zaključio je Stipić.

Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u obrazovanju i državnim službama prihvatili su u srijedu prijedlog Vlade o dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru, naglasivši kako se radi o odgovornosti i solidarnosti te su ispregovarali i isplatu regresa u novcu.

"Pet sindikata javnih službi, koji ukupno okupljaju 55 svih članova koji rade u javnim službama, prihvatilo je ponudu Vlade o sklapanju dodatka dva temeljnog kolektivog ugovora", rekao je novinarima predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

Dodao je kako su na pregovorima uspjeli otkloniti i još jednu zapreku koja se tiče isplate regresa putem cro-kartice, od koje je Vlada odustala.

"Razlozi su odgovorni. Jedino čega su se zaposleni u javnim službama odrekli to je da nema povećanja osnovice plaće. Osnovica će rasti 2021. godine onako kako smo dogovorili", objasnio je Mihalinec. Istaknuo je da se prihvaćanje ponude može shvatiti kao jasna poruka da su obje strane dobro odvagale svoje postupke i da je prevladao razum. "Odricanje od povećanja je znak solidarnosti prema svim zaposlenima i građanima", kaže Mihalinec.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem izvijestila je da je u anketi njenoj sindikata sudjelovala 761 podružnica te se 88 posto članova izjasnilo da prihvaća ponudu Vlade, a 11 posto je bilo protiv. "Najveći kamen spoticanja je bila cro-kartica, no danas smo jasno detektirali probleme te je na moje inzistiranje zatraženo da dođe do isplate regresa što je Vlada uvažila", naglasila je Šprem.

Predsjednik Sindikata hrvatske policije Dubravko Jagić kazao je kako će novu ponudu Vlade, koja im je "daleko prihvatljivija od prošle", staviti pred članove da odluče te će u petak znati rezultate. "Ne dira se regres, i neće biti cro-kartice, biti će isplaćeno na tekuće račune naših članova. Ne dira se božićnica za sada, ima vremena za pregovore na jesen. Nećemo se odreći božićnice", zaključio je Jagić.

Pročitajte još...

Novilist.hr: NESLOGA MEĐU SINDIKATIMA Neki prihvatili ponudu Vlade o plaćama, neki - ne: ‘Duboko smo razočarani'

Dnevnik.hr: Sindikati u obrazovanju promijenili ploču i prihvatili Vladin prijedlog pa izazvali raskol, Ribić žestoko po Stipiću

SLOBODNA DALMACIJA: Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade: ‘Ispregovarali smo i isplatu regresa u novcu, Vlada je odustala od Cro-kartice‘

GLAS ISTRE: Sindikati zdravstva razočarani odbili potpisati ponudu Vlade

tportal.hr: Članovi sindikata zdravstva i socijalne skrbi odbijaju ponudu Vlade

LIDER: Sindikati obrazovanja prihvatili, a sindikati zdravstva odbili ponudu Vlade

GLAS SLAVONIJE: Sindikati obrazovanja i državnih službi prihvatili ponudu Vlade

Ispis 


Wednesday, 27.05.2020.

Nova runda pregovora: Sve više sindikata odbija ponudu Vlade, Ribić misli da je to greška

Dok se čeka treći paket kriznih mjera za gospodarstvo pregovara se i sa sindikatima

(RTL.HR) Nastavljaju se pregovori između pregovaračkog odbora Vlade i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi.

Pregovori će se održati kroz tri odvojena sastanka - s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.

Uoči sastanaka predstavnici sindikata objavili su s kojim stajalištem dolaze pred ministre rada i financija Josipa Aladrovića i Zdravka Marića.

Preporod će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade

Tijekom protekla dva dana odnosno 25. i 26. svibnja provedeno je izjašnjavanje članstva u 389 osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova u kojima organizirano djeluje Sindikat Preporod o prihvaćanju Dodatka II. Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Prema dosad pristiglim podacima, priopćeno je iz tog sindikata, iz 313 škola 74.54 posto članstva odbilo je, a 25.09 prihvatilo prijedlog Vlade o suspenziji povećanja osnovice plaće za dva posto u lipnju i dva posto u listopadu te isplati ovogodišnjeg regresa putem CRO kartice (0.38 posto nevažećih listića). Od onih koji su pristupili izjašnjavanju 1270 članova izjasnio za prihvaćanje prijedloga Vlade, dok je 3673 članova ponudu Vlade odbilo. Sukladno rezultatu provedenog izjašnjavanja, predstavnik Preporoda će na današnjem sastanku odbiti prijedlog Vlade.

''Hoće li prijedlog Vlade biti prihvaćen znat ćemo danas nakon što saznamo rezultate izjašnjavanja i očitovanja tijela iz svih 11 reprezentativnih sindikata u javnim službama" kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

Članovi sindikata zdravstva i socijalne skrbi odbijaju ponudu Vlade

Sindikati zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi izvijestili su u srijedu uoči sastanka s predstavnicima Vlade da im se članstvo izjasnilo da će odbiti novu Vladinu ponudu, dok su iz sindikata obrazovanja i znanosti poručili da je riječ o privremenom odricanju, ali da će ponudu prihvatiti.

"Nakon konzultacija tijela Hrvatskog liječničkog sindikata, liječnici su jednoglasno odbili prijedlog Vlade. Obrazloženje je svima jasno", rekla je novinarima predsjednica HLS-a Renata Čulinović Čaić uoči pregovora. Poručila je da je upravo radom zdravstvenih i socijalnih radnika omogućeno otvaranje turizma i gospodarstva, te da u takvim okolnostima nema razloga da pristanu na prijedlog Vlade. "Jedan od problema su neplaćeni prekovremenih sati koji traje sedam godina", podsjetila je Čulinović Ćaić.

Novinari su pitali je li riječ o tome da ne pristaju na novu ponudu dok im se ne riješe prethodna dugovanja, rekla je da to nije nužno. "Ne nužno, ali ne možemo slušati u javnosti da ministri i premijer govore o zahvalnosti liječnicima, i da razmišljaju o njihovoj nagradi zbog rada u krizi, a onda nam kraju ponude da pristanemo na nepovećanje osnovice dva puta ove godine", istaknula je.

Dimić: Politika plaća prema javnim službama je ponižavajuća

Predsjednica Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske Jadranka Dimić rekla je da je u 72 posto podružnica vladin prijedlog odbijen s 87 posto. Odbijen je u čak 98 posto domova socijalne skrbi.

"Ovako visok stupanj odbijanja Vlade je odgovor na jednu ponižavajuću politiku plaća koju Vlada vodi prema javnim službama. Smatramo da je Vlada u ovoj situaciji vrlo nekorektna i nepoštena", smatra Dimić.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak ustvrdio je da je Vlada samo "deklarativno" hvalila zdravstvene radnike za vrijeme koronakrize, jer se sada prema njima ponaša "maćehinski". "Za neke djelatnosti u javnom sektoru ima novca, a za sustav zdravstva i socijalne skrbi nema. Ne možemo si to dozvoliti. Sindikat se jučer izjasnio da ne prihvaća ovakav prijedlog Vlade", naglasio je Topolnjak.

Radeka: Ponuda predstavlja odricanje, ali je za nas prihvatljiva

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti Igor Radeka izvijestio je kako je središnje tijelo sindikata prihvatilo ponudu Vlade.

"Za nas je ponuda prihvatljiva, to ćemo danas na sjednici i reći. Načelno, ponuda nije dovoljno zadovoljavajuća jer predstavlja određena odricanja koja gledajući ukupna ulaganja u gospodarstvo su doista mala, ispod dva posto. S obzirom na to da neće biti trajnog oduzimanja prava, nego odgađanje, naša su tijela procijenila da je to u ovim okolnostima prihvatljivo", istaknuo je Radeka.

Objasnio je da imaju novelu u dodatku sporazuma, prema kojoj bi se isplata regresa provela na stari način, ukoliko do 1. srpnja ne bi funkcionirale cro-kartice. Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako je greška sindikata zdravstva i socijalne skrbi što će odbiti ponudu Vlade. "To je greška. Očito neki čelnici imaju pogrešna razumijevanja okolnosti, a drugi nisu uspjeli ponudu iskomunicirati s članstvom", zaključio je Ribić.

Ispis 


Thursday, 21.05.2020.

Vlada i sindikati javnih i državnih službi daleko od dogovora

... prilog HRT i izjave sudionika možeš vidjeti OVDJE

(HRT) U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljeni su pregovori Vlade i sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi. Pregovori su se vodili na tri sastanka, i to najprije s predstavnicima sindikata javnih službi; zatim s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama te s predstavnicima državnih službi.

- Nova ponuda Vlade sadrži to da nema povišice osnovice od 1. lipnja i 1. listopada te da bi se tek najesen pregovaralo o božićnici. Jubilarna nagrada bi ostala kao i do sada. A pokušao bi se naći neki model da se regres nadomjesti CRO karticom i da se tako potroši tih 1500 kuna. Daleko smo od dogovora, izjavio je nakon sastanka Željko Stipić iz sindikata Preporod.

- Ponuda pregovaračkog tima Vlade je da se osnovica ne podiže za 2 posto u dva navrata ove godine, ali da onaj iznos osnovice koji bi imali 1.1. 2021., da je bilo povećanja - ostane isti, kazala je predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić. Dodala je kako bi povišica išla od 1. siječnja iduće godine ukoliko se u pregovorima s nekom drugom Vladom ne bi ispregovaralo više.

- Veliki su oni koji priznaju i isprave svoje greške. Smatramo da je Vlada RH zadiranjem u dogovorena materijalna prava iz kolektivnog ugovora pogriješila i nadamo se da će tu grešku danas ispraviti. Za Samostalni sindikat zdravstva socijalne skrbi Hrvatske, ovakav prijedlog Vlade nije prihvatljiv i to smo im dali do znanja, rekao je Stjepan Topolnjak, predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske.

- Svi sindikati javnih službi su se očitovali Vladi, da odbijaju ovaj prijedlog Vlade RH i dodatku temeljnom kolektivnom ugovoru kao i dodatku sporazumu o dodacima na plaće u odgoju i obrazovanju. S obzirom na to da smo se svi negativno odredili prema prijedlogu Vlade, danas od nje očekujemo kaže koji su njeni sljedeći potezi. Ima li neku novu, povoljniju i puno bolju ponudu o kojoj bi mi kasnije razgovarali s našim članovima, naglasio je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ispis 


Vezane vijesti

Friday, 15.01.2021.

Beroš: "Isplata deset posto veće plaće na covid odjelima u domeni je ravnatelja bolnica"

(NACIONAL) Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je poručio da je isplata 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pozitivnim pacijentima u domeni ravnatelja pojedinih zdravstvenih ustanova.

Beroš je nakon obilaska sisačke bolnice vezano za upozorenje Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi o neisplati 10 posto veće plaće zaposlenima u zdravstvenom sustavu koji rade s covid-19 pacijentima, kazao da je odluka Vlade jasna.

Opširnije

Friday, 11.12.2020.

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA - UPLATA NA ZAŠTIĆENI RAČUN

Poštovane kolegice i kolege,

obavještavamo Vas da je u "Narodnim novinama" br.131/20 objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona kojim se isplata božićnice, regresa, dara u prigodi Dana sv. Nikole, jubilarnih nagrada u visini neoporezivog iznosa, kao i sindikalne socijalne potpore, oslobađaju od ovrhe, a radnicima koji imaju blokirane redovne račune u bankama, iste treba uplaćivati na zaštićene račune.

Opširnije

Monday, 07.12.2020.

Vlada o nagradama za one koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19

(HRT) Vlada bi na sjednici trebala donijeti odluku kojom će svima koji sudjeluju u borbi protiv bolesti COVID-19 osigurati dodatak na plaće.

To bi trebalo ispraviti i nepravdu onim liječnicima koji rade s oboljelima od koronavirusa, a ovih su dana dobili manje plaće. Nekima od njih to je smanjenje bilo i do 20 posto.

Opširnije

Saturday, 10.10.2020.

Međunarodna organizacija rada upozorava: Radnici u pandemiji mentalno stradavaju

(N1) Direktor Svjetske organizacije rada (ILO) Guy Ryder upozorio je na važnost mentalnog zdravlja radnika u vrijeme povećanog stresa zbog pandemije covida-19 u subotu na Svjetski dan mentalnog zdravlja.

"Pandemija je promijenila naše živote na nezamislive načine. Svi ljudi oko nas pate. I ne znamo što će donijeti budućnost.

Opširnije

Wednesday, 26.08.2020.

Usporedba u posljednjih 15 godina: Plaće u javnom sektoru ipak niže nego u privatnom

OSOBNI DOHODAK

Ni na kojoj razini obrazovanja javni sektor u Hrvatskoj ne stoji bolje od privatnog.

AUTOR Ljubica Gatarić

(VEČERNJI LIST) Ove jeseni Vlada će ponovno sjesti za stol sa sindikatima javnog sektora kako bi dogovorili što će biti s njihovim plaćama u idućoj godini. Sindikati su pristali na zamrzavanje ugovorenog povećanja plaća za 2 posto u lipnju i listopadu u ovoj godini, no očekuju da se ta povišica ugradi u plaće za 2021.

Opširnije