Vijesti i zbivanja

Ponedjeljak, 19.03.2018.

Uhitili četiri mladića: Pretukli djelatnika (48) u KB Dubrava

Nad mladićima provodi se kriminalističko istraživanje radi sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi

Autori: Helena Tkalčević, Bogdan Blotnej

(24sata) Policija je uhitila četvoricu koji su u nedjelju napali muškarca (48) u bolnici u zagrebačkoj Dubravi. Muškarac (48) je radio u bolnici na hitnom prijemu kada su ga napali mladići stari 25, 26, 21 i 23 godine. 

- Nad 25-godišnjakom, 26-godišnjakom, 21-godišnjakom i 23-godišnjakom provodi se kriminalističko istraživanje radi sumnje u počinjenje kaznenog djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i kaznenog djela sudjelovanja u tučnjavi, nakon kojeg će osumnjičeni biti predani pritvorskom nadzorniku, a nadležnom državnom odvjetništvu podnijet će se kaznene prijave - objavila je policija.

Napadnuti muškarac je teško ozlijeđen. U bolnici je i oporavlja se. 

Nisu htjeli čekati red i brutalno ga pretukli

Podsjetimo, navodno je djelatnik zamolio mladiće da se smire, jer bolnica ne prima prema redu dolaska već prema hitnosti.

- Strpite se još malo - kazao je djelatnik na prijemu KB Dubrava u Zagrebu trojici nezadovoljnih mladića. Bili su s još jednim mladićem kojemu je trebala liječnička pomoć i nije im se svidjela pomisao da moraju još čekati. Prvo su počeli verbalno vrijeđati djelatnika bolnice, nakon čega je jedan od njih jako udario šakom o pult.

- Kolega im je nanovo objasnio da je nemoćan i da ih ljubazno moli da sjednu i čekaju svoj red, ali tada je krenuo fizički obračun. Njih trojica krenuli su na jadnog čovjeka i nekontrolirano i agresivno ga počeli udarati šakama i nogama - ispričao je za Vijesti.hr liječnik iz KB Dubrava.

Teške ozljede glave: Morali su ga hitno operirati

Djelatnika su istog dana hitno operirali.

- Administrativni djelatnik Kliničke bolnice Dubrava operiran je i u dobrom je stanju - izjavio je u nedjelju navečer ravnatelj bolnice Srećko Marušić.

- Očekujemo da će potpuno fizički ozdraviti, a kakve će psihičke posljedice imati, prerano je govoriti - kazao je Marušić i precizirao da je djelatnik u napadu zadobio teške tjelesne ozljede glave. Narednih sedam-osam dana će izići iz bolnice i nastaviti liječenje kod kuće do oporavka, kazao je Marušić.

Zamoljen da komentira sigurnost medicinskog osoblja na radnom mjestu, Marušić je kazao da se "u konačnici sve svodi na moral i na mentalno zdravlje pacijenata, a ono je rezultat socijalnog i duhovnog okružja u kojem živimo."

- Veliki broj pacijenata prolazi kroz bolnicu; to su deseci i stotine tisuća ljudi. Nije čudno da se ponekad dogodi incident i verbalni nasrtaj, ali moram priznati da incident s težim tjelesnim posljedicama nismo do sada imali - zaključio je ravnatelj Kliničke bolnice Dubrava Srećko Marušić.

Kujundžić: Ovo je strašno

- Ovo je strašno što se dogodilo. Ja sam dobio obavijest o tome danas oko pola 13. On je operiran i oporavlja se - potvrdio nam je u nedjelju ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o čovjeku kojega kolege znaju kao mirnu i vrlo strpljivu osobu, a mladići koji su ga napali navodno nisu čekali dulje od pet minuta.

Kujundžić kaže kako smo svjedoci nesretnog trenda u kojemu su napadi na medicinsko osoblje sve učestaliji i brutalniji.

- Vjerujem da će i ovaj nemili događaj ubrzati razmišljanje o tome kako unaprijediti zaštitu djelatnika u zdravstvu - kazao je Kujundžić.

Sindikat: Zgroženi smo ovim napadom

Iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske (SSZSSH) zgroženi su najnovijim napadom u bolnici.

- Zgroženi smo ovakvim činom korisnika usluga na djelatnike u zdravstvu. Nadam se da će odgovornima konačno doći iz pete u glavu, kad moram tako reći, da neke stvari treba hitno mijenjati. Mi smo još 2013. godine, kad se pregovaralo o kolektivnom ugovoru, zatražili da se napadi na djelatnike u zdravstvu, bez obzira jesu li zdravstvene struke, kvalificiraju kao napad na službenu osobu - kazao nam je predsjednik SSZSSH Stjepan Topolnjak.

Napadi na liječnike sve češći

Kaže da su im u Ministarstvu zdravstva u dva navrata odgovorili da su to pokušali to dogovoriti, no oba puta ih je odbilo Ministarstvo pravosuđa.

- Kad bi takav napad bio okvalificiran kao napad na službenu osobu možda bi se netko ipak malo zamislio. Pa ljudi svakodnevno čekaju na šalterima u banci, u policiji pa nikome ne pada napamet izbacivati frustraciju na njihove djelatnike - ogorčen je Topolnjak.

Prije manje od mjesec dana u Klinici za ORL Kliničkog bolničkog centra Osijek muškarac je napao liječnicu, medicinsku sestru te nekoliko drugih članova bolničkog osoblja. Prema istraživanju iz 2016. čak 93 posto, od ukupno 1624 liječnika i 100 anketiranih ravnatelja zdravstvenih ustanova, doživjelo je verbalni ili fizički napad, a u 22 posto zdravstvenih ustanova zabilježeni su i fizički napadi na liječnike.

Ispis 


Petak, 16.03.2018.

Sindikati javnih službi traže formiranje radne skupine za pripremu metodološkog okvira za pregovore o visini osnovice

(SSZSSH) Sindikati javnih službi zatražili su danas od ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića formiranje i početak rada radne skupine za pripremu metodološkog okvira za pregovore o visini osnovice za izračun plaća u javnim službama.

Dopis sindikata javnih službi u PDF formatu

Ispis 


Petak, 16.03.2018.

Zajedničko povjerenstvo za tumačenje TKU počelo s radom

(SSZSSH) Zajedničko povjerenstvo za tumačenje Temeljnog kolektivnog ugoovra za službenike i namještenike u javnim službama započelo je s radom i objavilo prva tumačenja koja su se, očekivano, u najvećem dijelu odnosila na naknadu troškova prijevoza.

Tumačenja možete pročitati na poveznici na mrežnim stranicama Ministarstva rada i mirovinskoga sustava.

Ispis 


Ponedjeljak, 05.03.2018.

U Ministarstvu zdravstva parafiran Kolektivni ugovor za zdravstvo i zdravstveno osiguranje

NEMA PROMJENE

(Direktno.hr) U Ministarstvu zdravstva u ponedjeljak je parafiran Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja za oko 72.000 zaposlenih u tom sustavu, kojim je zadržana razina materijalnih i ostalih prava iz dosadašnjeg KU-a, čije je produžena primjena istekla početkom ožujka.

Novi KU bit će na snazi godinu dana, tijekom kojih bi Vlada trebala pronaći rješenje za uključivanje u kolektivne pregovore Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), koji zbog nedovoljnog broja članova, prema Zakonu o reprezentativnosti, ne može sudjelovati u pregovorima.

KU su parafirali ministar zdravstva Milan Kujundžić i predsjednici dvaju reprezentativna sindikata - Branka Grgurić iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara/medicinskih tehničara i Stjepan Topolnjak iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, a tekst Ugovora bit će upućen na prihvaćenje u Vladu.

"Vlada i sindikata su se složili da nije primjereno o novom KU-u pregovarati bez liječnika, pa treba u idućih godinu dana pronaći rješenje za njihovo uključivanje", izjavio je Hini ministar Kujundžić.

Jedno od rješenja, kako je ranije najavljeno, bile bi izmjene Zakona o reprezentativnosti sindikata.

Predsjednica sestrinskog sindikata Branka Grgurić naglasila je kako je u ovom trenutku najvažnije da su zadržana sva prava zaposlenih, odnosno da će svi radnici u sustavu ostvarivati plaće i materijalna prava kao i dosad. Također je dobiveno vrijeme kako bi se pronašao način da se u kolektivne pregovore uključe i predstavnici liječnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva Stjepan Topolnjak kazao je kako su sindikati pristali da se prava iz prethodnog KU-a produže za još godinu dana jer je svima u interesu da Vlada pronađe rješenje kako bi u novim kolektivnim pregovorima, koji bi trebali započeti za manje od godinu dana, mogao sudjelovati i HLS.

U novim pregovorima, dodaje Topolnjak, treba otvoriti pitanje materijalnih dodataka na posebne uvjete rada i riješiti problem novih radnih mjesta koja su se pojavila u sustavu zdravstva, a nisu u klasifikaciji zanimanja u sadašnjem KU-u.

Ispis 


Utorak, 27.02.2018.

PRIOPĆENJE ČLANOVIMA

(SSZSSH) Nastavno na informacije objavljene u medijima, Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi koji zajedno s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara - medicinskih tehničara sudjeluje u pregovorima s ministarstvom zdravstva radi zaključenja novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, dužan je demantirati informacije iz priopćenja objavljenih u medijima u kojima stoji da je sadržaj teksta novog Kolektivnog ugovora između sindikata i predstavnika Vlade Republike Hrvatske usuglašen.

Činjenica je da će sadržaja teksta novog Kolektivnog ugovora najvjerojatnije biti utvrđen tek u srijedu na sastanku pregovaračkih odbora i uz prisustvo ministra zdravstva.

Do sada su na tekstu radile samo stručne skupine pregovaračkih strana na kojima ministar kao predsjednik pregovaračkog odbora VRH nije bio prisutan.

Uvažavajući objavljenu informaciju, a uz poštivanje prava Sindikata medicinskih sestara da donesu odluku o prihvaćanju usuglašenog teksta, Samostalni sindikat zdravstva želi se ograditi od navedenih izjava s obzirom da tekst još uvijek nije usuglašen.


Predsjednik Sindikata

Stjepan Topolnjak

Ispis 


Vezane vijesti

Utorak, 18.09.2018.

Nakon 50 minuta sindikati napustili sastanak s Pavićem: ''Vlada nas je dovela pred gotov čin''

MIROVINSKA REFORMA

Ministar rada Marko Pavić održao je sastanak s predstavnicima Sindikata i HUP-a vezano za prijedlog mirovinske reforme.

(Dnevnik.hr) Nakon 50 minuta sindikati su napustili sastanak jer, kažu, na izravno pitanje može li se pregovarati o dobi odlaska u mirovinu i penalizacije -ministar je rekao da za to nema prostora. Sindikati stoga najavljuju prosvjed.

Opširnije

Srijeda, 25.07.2018.

GABRIJELA GALIĆ Nitko neće u uhljebe. Ni kolektivni ugovori više nisu mamac za državnu službu

POD SVIJEĆAMA BURZE RADA

Zašto bi netko nosio etiketu »uhljeba« za plaću od koje se jedva preživljava

(Novilist.hr) Moglo bi se Hrvatskoj dogoditi da za koju godinu, u godišnjoj kvoti za uvoz radne snage, budu specificirana i netipična zanimanja koja su preko noći postala deficitarna. Državne i javne službe uvriježeno se smatraju prostorom sigurnog zaposlenja u kojima se danas virtualna radna knjižica završno pečati odlaskom službenika ili namještenika u mirovinu. Dio medija uporno će zaposlene u državnim i javnim službama zbog toga nazivati »uhljebima«, pritom se silno čudeći što zaposleni u administraciji, obrazovanju, zdravstvu, socijali, kulturi, policiji, pravosudnoj policiji od svog poslodavca traže da poštuje njihova prava i da se ta prava nadograđuju.

Opširnije

Ponedjeljak, 12.03.2018.

Ova se reforma mnogima neće svidjeti: u mirovinu ćemo sa 67 godina, mnogima se ukida beneficirani radni staž, a za odlazak u prijevremenu plaćat će se veći penali

NOVI PAKET MJERA I ZAKONA

(SLOBODNA DALMACIJA) Muškarci i žene u Hrvatskoj će od 2033. ići u starosnu mirovinu sa 67 godina života, prijevremena umirovljenja strože će se penalizirati, smanjit će se broj zanimanja s beneficiranim radnim stažem, vjerojatno će se jačati drugi mirovinski stup, a do 2020. uvest će se nacionalna mirovina.

Opširnije

Četvrtak, 09.11.2017.

NOVA OSNOVICA, OSIGURANA BOŽIĆNICA: Potpisan Kolektivni ugovor za državne službe!

BOLJA VREMENA?

Pavić je naglasio kako je sporazum rezultat kompromisa i zajedničkog vrlo intenzivnog rada

(Dnevno.hr) Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić potpisao je u četvrtak s predstavnicima sindikata državnih službi Kolektivni ugovor (KU) za državne službenike i namještenike, kojim se određuje osnovica plaće od 5421,54 kune i zadržavaju stečena prava, a primjenjuje se od 1. studenoga.

Opširnije

Četvrtak, 19.10.2017.

Sindikati pozvali Plenkovića da smanji razliku u plaćama u Hrvatskoj i Zapadnoj Europi: Radnici hitno trebaju povišice, o tome ovisi gospodarski rast!

...I OD RADA ŽIVJETI

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel poručio je u srijedu da hrvatski radnici hitno trebaju veće plaće, te pozvao premijera Andreja Plenkovića da učini sve kako bi smanjio jaz između plaća u Hrvatskoj i na zapadu Europske unije.

SSSH traži povećanje i redefiniranje minimalne plaće, te promoviranje i jačanje kolektivnog pregovaranja u svrhu porasta plaća i jačanja sigurnosti zaposlenja, navodi se u priopćenju SSSH u povodu današnjeg socijalnog summita EU na temu smanjivanja razlika u plaćama između istoka i zapada EU.

Opširnije
Kada mogu u mirovinu?

Mobbing
Hrvatska udruga informatike u sestrinstvu (HUIS)