Topolnjak: Medicinske sestre i zdravstveni djelatnici imaju manju plaću od prosječne

Foto: Pixell screenshot

Izvor: 24SATA

UOČI SASTANKA U MINISTARSTVU

Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer, nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima, da su hrvatske plaće u zadnjih sedam godina rasle puno više nego što je bila godišnja inflacija

Predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak izjavio je u srijedu, uoči sastanka u Ministarstvu zdravstva, da medicinske sestre i zdravstveno osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće u Hrvatskoj.

Dan uoči prosvjeda medicinskih sestara i zdravstvenog osoblja, koji traže povećanje koeficijenata za 10 posto svim zaposlenicima u sustava zdravstva, Topolnjak je kazao da su pojedine plaće i dalje vrlo niske, unatoč povećanjima o kojima govori Vlada.

– Te plaće su dosad, i prije povećanja o kojem govori predsjednik Vlade, bila jako niske, pa smo s povećanjima još uvijek na razini ispod minimalne plaće. A medicinske sestre i zdravstveni radnici srednje stručne spreme još uvijek imaju manju plaću od prosječne plaće u Hrvatskoj- rekao je Topolnjak uoči redovnog mjesečnog sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Premijer Andrej Plenković izjavio je jučer, nakon sastanka parlamentarne većine u Banskim dvorima, da su hrvatske plaće u zadnjih sedam godina rasle puno više nego što je bila godišnja inflacija, stoga građani imaju viši ekonomski i socijalni standard. Što se tiče zahtjeva sindikata, ministar Vili Beroš razgovarat će s medicinskim sestrama i tehničarima, dodao je.

Iako Beroša nema na današnjem sastanku, na njemu će biti riječi o zahtjevima sindikata za podizanjem koeficijenta radnicima u zdravstvu.

– Ako od ministra ne dobijemo nikakav poziv za pregovore o našem ključnom zahtjevu, zbog kojeg organiziramo prosvjedne aktivnosti, bit će najavljen štrajk i do njega će sigurno doći- poručio je Topolnjak.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak uoči sastanka je izjavila da nije previše optimistična

– Razgovarati i činiti su dva različita pojma. S nekim razgovarati unedogled, a ne učiniti ništa da ti razgovori rezultiraju nečim konkretnim, nečim potpisanim, ili obećanim, to je za mene razočaravajuće- kaže Prašnjak.

 

Pročitajte još…

24SATA: Topolnjak: Medicinske sestre i zdravstveni djelatnici imaju manju plaću od prosječne

GLAS ISTRE: Topolnjak: Medicinske sestre i dalje imaju manju plaću od prosječne

GLAS ISTRE: Beroš poručio sestrama da se za materijalna prava bore kroz kolektivne pregovore

HRT: I danas prosvjedi pred bolnicama, sastanak u Ministarstvu bez ministra

TELEGRAM: Beroš se nije pojavio na sastanku, medicinske sestre sve bliže štrajku: ‘Izgleda da nešto koči Ministarstvo oko pregovora’

KLIKNI.HR: Evo koliko nam iznose plaće s povećanjima koja spominje premijer

NAROD.HR: Nakon sastanka u ministarstvu bez ministra, sutra veliki prosvjed

HRT: Nakon sastanka u ministarstvu bez ministra, sutra veliki prosvjed

HRT: Medicinske sestre traže povećanje koeficijenata za najmanje 10 posto, sutra prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu