Na Zrinjevcu prosvjed medicinskih sestara, stiglo 20-ak autobusa

Foto: SSZSSH

Izvor: GLAS ISTRE

Medicinske sestre, tehničari i nemedicinsko osoblje iz cijele Hrvatska stigli su u Zagreb u 20-ak autobusa na prosvjed koji je, unatoč kiši, počeo na Zrinjevcu u 11 sati, uz poruku da su vladajući u svom odnosu prema njima “prešli Rubikon”.

Pod geslom “I mi smo zdravstvo” okupljene sestre upozorile se da su potplaćene, da rade u nemogućim uvjetima, da se ne poštuju se kolektivni ugovori, nema ih dovoljno, a poslodavci se ponašaju kao da su ustanove “njihova prćija”.

Prosvjed je organizirao Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji traži da se sestrama povećaju koeficijenti za najmanje deset posto, te da ih primi premijer Andrej Plenković, kao što je primio u travnju liječničke udruge.

Po procjenama organizatora, prosvjednici su stigli u 20-ak autobusa iako ih se nije okupilo onoliko koliko je bilo prosvjednika na liječničkom prosvjedu u ožujku.

Okupljenima se najprije obratila predsjednica Sestrinskog sindikata Anica Prašnjak rekavši da i “nebo danas plače nad sudbinom sestara”.

“Ovo je za nas veliki skup iako nisu mogle doći sve sestre koje rade kako bi sustav funkcioniralo”, rekla je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak pozvao je premijera i resornog ministra da ih prime i da se prema njima ponašaju na isti način kao prema liječnicima. Upozorio je i da da dio zaposlenih u sustavu radi na minimalcu te da većina ne može živjeti od svojih plaća.

 

Plaćama ne mogu podmiriti troškove života

Okupljene sestre izjavile su medijima da su potplaćene, a dio sestara iz Ogulina stigao je iz noćne smjene. Poručile su da se došle jer su im uvjeti rada nemogući, da ne mogu svojim plaćama podmiriti troškove života.

Transparente nose i inženjeri laboratorijske dijagnostike s porukom da su oni “prva karika u lancu dijagnostike”, a iz našičke bolnice sestre nose transparent “da će se prijeći Rubikon ako ne uzmu stvar u svoje ruke”.

Sindikati su od 3. svibnja održavali polusatne prosvjede ispred bolnica diljem Hrvatske kako bi upozorili na nezadovoljstvo svojih članova te su tražili da ih primi predsjednik Vlade Andrej Plenković, no to se nije dogodilo.

No, premijer je ovoga tjedna razgovor sa sindikatima delegirao na ministra zdravstva Vilija Beroša, ali ni on se nije sastao sa sindikatima. Umjesto toga, poslao im je poruku da se za materijalna prava bore putem kolektivnih pregovora koji su u tijeku.

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak prethodno je najavila pripreme za štrajk nakon 25. svibnja, ako u Vladi i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve.

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva okupljaju zajedno više od 20.000 zaposlenih, te smatraju da su postojećim parcijalnim rješenjem za liječnike zanemareni i obezvrijeđeni.

 

Pročitajte još…

GLAS ISTRE: Na Zrinjevcu prosvjed medicinskih sestara, stiglo 20-ak autobusa

VEČERNJI LIST: ‘I mi smo zdravstvo’: Stotine medicinskih sestara prosvjeduje na Zrinjevcu, Beroš ih neće primiti

N1: Prosvjed medicinskih sestara: “Bolnicu čine ljudi, a ne zidovi!”

HRT: Prosvjed medicinskih sestara: Potplaćene smo

JUTARNJI LIST: Medicinske sestre: ‘Jedini izlaz nam je otići van. Poslodavci se ponašaju kao da su ovo njihove privatne prčije‘

TELEGRAM: U Zagrebu prosvjedovale medicinske sestre: ‘Ministre, što čekate? Što smo Vam mi?’

INDEX.HR: VIDEO Veliki prosvjed medicinara: “Došli smo vam reći da ćemo zatvoriti bolnice”

NACIONAL: Održava se prosvjed medicinskih sestara i nezdravstvenog osoblja: Dajte nam formulu kako preživjeti sa 650 eura

DNEVNIK.HR: FOTO Medicinari prosvjeduju na Zrinjevcu: “I nebo danas plače nad sudbinom sestara”

DANAS.hr: FOTO Na Zrinjevcu veliki prosvjed medicinskih sestara: Nema ih dovoljno, rade u lošim uvjetima i potplaćene su

ZAGORJE INTERNATIONAL: “Ne mogu oni biti toliko gluhi, koliko mi možemo biti glasni”

GLAS ISTRE: Oko tisuću sestara na prosvjedu tražilo veće plaće i bolje radne uvjete

JUTARNJI LIST: VIDEO Prosvjed medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja na Zrinjevcu

ALJAZEERA: Oko hiljadu sestara na protestu tražilo veće plaće i bolje radne uvjete

NOVOSTI: Prosvjed za zdravstvo: Mi smo roblje, a pacijenti su nevažni

SSSH: VIDEO Stjepan Topolnjak: Hoćemo li svoje zdravlje ostaviti u zdravstvenom sustavu?

GLAS SLAVONIJE: Oko tisuću sestara tražilo veće plaće i bolje radne uvjete