Sindikati javnih i državnih službi bez zajedničkog stajališta u vezi zamrzavanja plaća

ZAGREB, 1. prosinca 2008. (Hina) – Sindikati javnih i državnih službi na današnjem sastanku nisu usuglasili stajališta u vezi Vladina prijedloga za zamrzavanje plaća, tako da na sutrašnje pregovore u Banskim dvorima neće doći s jedinstvenim prijedlogom.

Umjesto zajedničkog stajališta, što im je preporučilo Ekonomsko vijeće na prošlotjednoj sjednici, predstavnici 15 sindikata javnih i državnih službi ostali su na svojim dosadašnjim prijedlozima.

Nećemo nasjesti na Vladino “prebacivanje loptice” kojim se odgovornost za rješavanje krize pokušava prebaciti na sindikate, već očekujemo da se Vlada na sutrašnjem sastanku očituje o našim prijedlozima, izjavio je Hini nakon višesatnog sastanka dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić.

Sindikati i dalje odbijaju Vladin prijedlog po kojem bi se plaće zaposlenih u javnim i državnim službama zamrznule na šest mjeseci, a u drugoj polovici 2009. bi porasle za tri posto.

Vlada također predlaže da u rujnu započnu pregovori o plaćama za javne i državne službenike u 2010., 2011. i 2012. godini.

Dio sindikata, ponajviše iz zdravstva, traži da se dosljedno poštuju sporazum o plaćama i kolektivni ugovori kojima je zajamčen rast plaća od 1. siječnja za šest posto.

Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže rast plaća od 1. siječnja za šest posto te usklađivanje plaća javnih i državnih službenika s plaćama u privredi u drugoj polovici godine.

Sindikati prosvjete i znanosti pristali bi na šestomjesečno zamrzavanje plaća, ali zato uz rast od šest posto nakon 1. srpnja traže i ugovaranje cijene rada kojom bi u iduće tri godine plaće u javnim i državnim službama rasle za devet posto, kako bi stigle plaće u privredi.

Sindikalni čelnici očekuju da se predstavnici Vlade na sutrašnjem sastanku očituju o tim prijedlozima, a Ekonomsko vijeće trebalo bi svoje mišljenje dati na sastanku zakazanom za petak.