Propali pregovori o plaćama

(HRT, 2. prosinca 2008.) Pregovori Vlade i sindikata javnih i državnih službi završili su neuspješno. Sindikati su odbili Vladin prijedlog o rastu plaća u 2009. za 3,5 posto. Ako se ne prihvate njihovi zahtjevi – najavljuju štrajk. Vlada će konačno stajalište u vezi s plaćama zauzeti u petak.

Vlada nudi nešto novo?

Iako su sindikalni čelnici ustvrdili da je odbijanje Vladina prijedloga njihova konačna odluka, potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako se nada da će se sindikati do petka predomisliti. Pojasnila je da bi prema novom Vladinom prijedlogu, koji su izradili ekonomski stručnjaci, plaće 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama u 2009. rasle za dva posto od 1. travnja, te za 1,5 posto od 1. listopada.

Osim toga, zaposlenima u prosvjeti i znanosti plaće bi od 1. kolovoza porasle za još dva posto, kako je to utvrđeno još važećim sporazumom o plaćama. I u slučaju da sindikati prihvate novi prijedlog, Vlada bi morala namaknuti 700 milijuna kuna, koliko je “teško” predloženo povećanje, dodala je Kosor.

Član Ekonomskog vijeća dr. Željko Lovrinčević rekao je da novi Vladin prijedlog osigurava zaposlenima u prosvjeti i znanosti rast plaća od ukupno šest posto tijekom 2009., a ostalim javnim i državnim službenicima za 3,5 posto. To znači da bi prosvjeti i znanosti realni standard rastao za 1,5 posto, a ostali bi pratili rast inflacije, što su puno bolji uvjeti nego u gospodarstvu, ocijenio je Lovrinčević.

Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ustvrdio je pak kako je takvo stajalište ekonomskog stručnjaka interesno motivirano. Kao član Ekonomskog vijeća tražit ću da se to prekine, jer Vijeće mora davati stručne, a ne interesne ili političke komentare, kazao je Ribić.

Vlada treba na sjednici u petak odlučiti hoće li poštovati sporazum o plaćama koji javnim i državnim službenicima jamči rast plaća od 1. siječnja 2009. za šest posto ili će ga raskinuti. U slučaju raskida sporazuma, plaće bi porasle samo za vrijeme tromjesečnog otkaznog roka, a potom bi pale za šest posto.

Ograničiti menadžerske, povećati najniže plaće

Zbog krize u hrvatskom gospodarstvu predsjedništvo Vijeća SSSH, nakon današnje sjednice, predložilo je Hrvatskoj udruzi poslodavaca ograničavanje menadžerskih plaća na 24.500 kuna. Istodobno predlaže povećanje najnižih plaća na iznos 3.500 kuna kako bi omjer najniže i najviše plaće bio 1: 7, jer je tako u većini zemalja EU.

Iz SSSH upozoravaju na stalni pad potrošačke moći u Hrvatskoj koja je ove godine, od 41 europske zemlje, na 30. mjestu. Ograničenje menadžerskih plaća predlažu i zbog činjenice da 254.273 radnika ima plaću manju od 3.000 kuna, a 1.066.077 radnika ima plaću jednaku prosječnoj ili manju od prosječne (7.000). Istodobno, po podacima koje iznose, 30.000 menadžera ima plaću veću od 30.000 kuna, a neki i veću od 100.000 kuna.

SSSH traži i ograničavanje plaća svih dužnosnika u lokalnoj samoupravi, a sredstva namijenjena povećanju plaća trebalo bi preusmjeriti u fond za spašavanje radnih mjesta kod obrtnika i malih poslodavaca u županijama i općinama.

Različiti prijedlozi

Dio sindikata, ponajviše iz zdravstva, traži da se dosljedno poštuju sporazum o plaćama i kolektivni ugovori kojima je zajamčen rast plaća od 1. siječnja za 6%. Sindikat državnih službenika i namještenika predlaže rast plaća od 1. siječnja za 6% te usklađivanje plaća javnih i državnih službenika s plaćama u privredi u drugoj polovici godine.

Sindikati prosvjete i znanosti pristali bi na šestomjesečno zamrzavanje plaća, ali zato uz rast od 6% nakon 1. srpnja traže i ugovaranje cijene rada kojom bi u iduće tri godine plaće u javnim i državnim službama rasle za 9%, kako bi stigle plaće u privredi.