Sanader je Atila, kolektivni nam ostaju

INTERVJU SA S. AVBERŠEK

Ako nam otkažu kolektivne ugovore, zamrznut će socijalni dijalog, a bez toga se ne može zatvoriti 19. poglavlje pregovora s EU.

(JAVNO.HR) Vlada i sindikati vodili su mjesec dana pregovore o rastu osnovice plaća u 2009., što se na kraju pokazalo nepotrebnim. Sindikati se ne žele odreći onoga što im je garantirano u kolektivnom ugovoru i inzistiraju na tome da ga Vlada poštuje. Jedna od najvećih zagovornica takvog stava bila je Spomenka Avberšek, potpredsjednica SSSH-a.U intervjuu za Javno.com Spomenka Avberšek priča što će se dogoditi ako Vlada u petak jednostrano otkaže kolektivne ugovore, u što, kaže, ne vjeruje, a s obzirom na to da je i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, komentira najavljenu zdravstvenu reformu.

Propali su pregovori sindikata i Vlade o rastu plaća. Što će se dogoditi u petak ako Vlada jednostrano otkaže kolektivne ugovore?

Ja mislim da pregovori nisu propali. Mislim da imamo posla s razumnom Vladom i da će ona poštivati kolektivni ugovor i dati onih šest posto rasta osnovice plaća, što je obećala. Sve drugo bilo bi suprotno nečem na što bi sindikati mogli pristati. Kolektivni je ugovor sveto pismo i ako nam počnu iz kolektivnog ugovora čupati nešto što smo mukotrpno dobili, onda ja pitam – što sljedeće? Svatko mora raditi svoj posao. Kolektivni je ugovor nešto što se mora poštovati. To nije velika cifra, 1,4 milijarde kuna, i teško nas je uvjeriti da bi to strašno pogoršalo situaciju. Mi smo legalisti i nema šanse da se odreknemo ovih šest posto. Ali dajemo mogućnost Vladi da kaže radnicima da ona neće poštivati kolektivne ugovore.

Što ako Vlada ipak u petak odluči jednostrano raskinuti kolektivni ugovor? Što će sindikati napraviti?

Mi smo to glasno odgovorili Vladi, svi sindikati javnih i državnih službi jedinstveno. Ako se otkaže kolektivni ugovor, mi praktički više nemamo socijalni dijalog, a bez toga se ne može zatvoriti 19. poglavlje pregovora s Europskom unijom. Nije stvar sada hoćemo li mi imati prosvjed ili štrajk, ali svaka socijalna država mora poštivati svog partnera, koji se zove sindikat. Ne može nama netko oduzimati kolektivne ugovore i tražiti od nas da budemo ravnopravni partneri u Gospodarskom socijalnom vijeću. Prema tome, neka se sami dogovore. Oni imaju snagu i moć da otkažu kolektivni ugovor, a mi imamo otkazni rok od tri mjeseca. No, znajući premijera, i da on vrlo dobro važe, a javno je rekao da je legalist i da poštuje ono što su sindikati dogovorili, mislim da sada u ovom trenutku neće ići na ukidanje kolektivnog ugovora. On će u petak doći kao Atila, Bič Božji, ostaviti kolektivne ugovore i ispasti najveći sindikalist.

Već se mogu čuti kritike na račun sindikata. Proziva vas se da u općoj besparici i stanju krize ne želite odustati od povećanja plaća i na taj način pridonijeti štednji. Kako to komentirate?

Mi smo znali da će tako biti, ali to je uvijek jedna negativna propaganda koja uopće ne služi u korist radnika. Proizvodni sindikati u SSSH-u, kojima su plaće katastrofalne ili ih ne dobivaju, a poslodavci im ne poštuju kolektivne ugovore, poručuju nam da ne damo svoje plaće i ne pristanemo na zamrzavanje plaća. Jer oni, ali i mi znamo da su oni sljedeći na redu ako se plaće zamrznu u državnim i lokalnim službama.

Koliko ste puta u zadnjih mjesec dana prisustvovali prezentaciji reforme zdravstva ministra Darka Milinovića?

Uh, mislim jedno sedam, osam puta.

Možete li objasniti koji su i koliko točno iznose novi nameti građanima koje država želi uvesti kroz povećane participacije i skuplja dopunska osiguranja, i tko će sve to morati plaćati?

Žarko želim da reforma zdravstva profunkcionira na način da od nje imaju korist ponajprije građani i zaposlenici.

Konačan tekst reforme još nismo dobili, ali dobili smo nešto drugo. Dobili smo tri zakona: zakon o zdravstvenoj zaštiti, zakon o dopunskom osiguranju i zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju. Mi smo sada na radionicama, sindikati, poslodavci i ministarstvo započeli su razgovore o prijedlozima ta tri zakona koji su temelj buduće zdravstvene reforme. Sve ono što ne valja dat ćemo na stol i pokušati se dogovoriti. Dogovoriti se na način da dobijemo zakone koji će se moći provoditi. Mi ovdje sada radimo zakone, ali nismo na stol dobili niti doprinose, za koje se u početku prezentiralo da će biti od tri do pet posto, a nismo dobili ni prijedloge participacije. Odnosno jesmo, ali nismo usuglasili koji će biti limit. U početku nam se prezentiralo da će donji limit biti 2.500 kuna, u međuvremenu sam čula da će to biti 1.900 kuna. Mi konačno želimo znati koliko je to da bi mogli izračunati koliko će ljudi plaćati i što će biti s umirovljenicima, te koja će kategorija umirovljenika plaćati participacije, a tko će biti oslobođen. Dakle, sve ovo što je vezano uz financije još je uvijek dosta nedefinirano.