Božićnice: sindikati će dobiti tužbu

ODVJETNICI NE DVOJE KAKAV BI BIO MOGUĆI ISHOD SUDSKIH POSTUPAKA

PIŠU FRENKI LAUŠIĆ, VEDRAN MARJANOVIĆ

Premijerka Kosor je poručila bolnicama da svoje odluke o već isplaćenih 1250 kuna usklade s Vladinom odlukom o isplati polovice tog iznosa

(SLOBODNA DALMACIJA) Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o isplati nagrade za božićne blagdane (božićnice) u visini o 625 kuna, što je upola manje od svote ugovorene kolektivnim ugovorom.

– Ovu odluku donijeli smo sukladno sa sadašnjim financijskim mogućnostima državnog proračuna. To nisu pokazatelji loših trendova, niti najave bankrota države kako pišu neki mediji, već državni proračun ima svoja ograničenja i ih moramo poštovati – ustvrdio je tom prilikom Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade i ministar financija. Pritom je podsjetio i da su korisnici državnog proračuna dobili na račune i novac za dar za djecu, što ukupno iznosi 653 milijuna kuna.

Povećane plaće

– Također smo od 1. kolovoza povećali plaće u obrazovanju za 2,3 posto, što na godišnjoj razini iznosi 200 milijuna kuna. Uz to treba reći kako ni radna mjesta ni plaće u javnom i državnom sektoru nisu ugroženi, dok u gospodarskom sektoru ljudi ostaju bez posla, plaće i božićnice – rekao je Šuker. Premijerka Jadranka Kosor je napomenula kako je Vlada bolnicama koje su isplatile božićnicu u visini od 1250 kuna poručila da te isplate usklade s odlukom Vlade o manjoj božićnici, no nije jasno kako će bolnice to napraviti osim na način da na idućoj plaći zaposlenicima za 625 kuna smanje plaću. Na sjednici Vlade nije bilo govora o mogućoj isplati drugog dijela božićnice od 625 kuna u ožujku, što je sindikalistima predsjednica Vlade predložila u srijedu, a sindikati su najavili tužbe ako Vlada ne isplati punu božićnicu. Ako se ostvari najava Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske da će u ime svojih članova podizati sudske tužbe zbog Vladine odluke da ne isplate božićnice u ugovorenom iznosu od 1250 kuna, sudovi ne bi trebali imati dvojbi oko presuda, ali će za njih trebati najmanje godinu i pol dana. Naime, kako upozorava zagrebački odvjetnik Dinko Rebrović, kolektivni ugovori koji propisuju visinu božićnice vrlo su jasni i idu u korist sindikata.

Zatrpavanje sudova

– Problem je što bi sudovi mogli biti zatrpani istovjetnim sindikalnim tužbama, jer je oko 200 tisuća zaposlenika u državnoj administraciji koji bi mogli tužiti državu. U normalnoj proceduri, ako govorimo o konkretnom sporu oko iznosa božićnice, od podnošenja tužbe na općinskim do rješavanja eventualne žalbe na županijskim sudovima na prvostupanjske presude, takvi procesi ne bi trebali trajati dulje od godinu i pol dana. No, ako dođe do masovnog podnošenja tužbi, sve može trajati duže. Koliko duže, ovisi o broju tužbi po pojedinim sudovima – govori Rebrović. On je zastupao velik broj radnika HEP-a u tužbama protiv Uprave HEP-a zbog jednostrane suspenzije Kolektivnog ugovora iz prosinca 2000. Potonji događaj spominju jučer i u Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika, pozivajući Vladu da još jednom razmisli isplati li joj se zaobilaziti odredbu o 1250 kuna božićnice.

Punomoći za sud

U SDSLN-u najavljuju kako će početkom idućeg tjedna svojim članovima dostaviti punomoći za pokretanje postupka mirenja, odnosno sudskih postupaka radi isplate božićnice u iznosu koji im pripada sukladno s važećim Kolektivnom ugovoru. Ograđujući se pritom od posljedica koje će tisuće sudskih sporova imati na državni proračun, ali i sam sustav pravosuđa koji će ponovno, kao u doba koalicijske vlade Ivice Račana, biti zagušen sudskim sporovima državnih i javnih službenika.